شناسهٔ خبر: 35641 - سرویس دیگر رسانه ها
نسخه قابل چاپ

ایجاد گشایش در مناسبات علمی ایران بعد از لغو تحریم‌ها

معاون وزیر علوم، گفت با لغو تحریم ها گشایشی در مناسبات علمی ایران با دانشگاه های جهان ایجاد می شود.

به گزارش فرهنگ امروز به نقل از مهر؛ دکتر مجتبی صدیقی، معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و رییس سازمان امور دانشجویان با اشاره به محدودیت‌هایی که برخی کشورها برای ادامه تحصیل دانشجویان ایرانی در بعضی رشته‌های خاص ایجاد کرده بودند، گفت: محرومیت جوانان یک کشور از مطالعه در رشته‌های خاص به دلایل بی اساس کاملا غیرمنطقی، غیرعلمی و نوعی نژادپرستی است و با هیج استاندارد علمی و آکادمیک قابل فهم نبود.

وی مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ را که به توافق جامع هسته ای منجر شد به جامعه علمی و مردم کشور تبریک گفت و ابراز امیدواری کرد که با موفقیت های کسب شده، گشایش هایی در بخش مناسبات و دیپلماسی علمی کشور ایجاد شود و سیاست های غیرمنطقی غرب در محروم کردن جوانان ایرانی از تحصیل در برخی رشته ها و گسترش علم پایان یابد.

معاون وزیر علوم گفت: موفقیت دیپلمات های ایران در مذاکرات فشرده اخیر ناشی از وحدت ملی، مقاومت تیم مذاکره کننده و در راس آن هدایت و حمایت های مستقیم مقام معظم رهبری بود.

وی افزود: با توجه به موفقیت‌های کسب شده اگر بتوان در داخل کشور نیز مصالح ملی را در نظر گرفت و خوب برنامه ریزی و عمل کرد، می توان به نتایج بالاتری در عرصه علم و دانش دست یافت.

صدیقی تاکید کرد: تحریم ها طی چند سال گذشته هیچ‌گاه مانع حرکت‌های علمی جوانان ایران در عرصه های مختلف نشد و دانشمندان و محققان جوان ایرانی در بسیاری از رشته ها و بخش ها از جمله هسته ای، نانو و هوافضا به موفقیت های بزرگی دست یافتند. اما اعمال تحریم ها حاشیه هایی هم ایجاد کرد و از این باب کار را با مشکل و سختی مواجه کرد، اما هیچ‌گاه متوقف نشد.

معاون وزیر علوم به مشکل انتقال ارز برای دانشجویان و ارائه حق اشتراک نشریات علمی در دوره تحریم اشاره کرد و گفت: در این دوره امکان پرداخت هزینه اشتراک مجلات علمی و یا پرداخت حق عضویت ها فراهم نبود و مشکلاتی ایجاد شد، اگر چه تلاش شد موانع رفع شود، اما با توجه به شرایط موجود امیدواریم بتوانیم منابع علمی را به طور مناسب در اختیار فعالان عرصه علم و دانشمندان داخلی قرار دهیم.

وی در ادامه افزود: انتشار مقالات محققان ایرانی در مجلات معتبر بین المللی و یا حضور در نشست‌ها و کنفرانس‌های بین المللی در دوران تحریم ادامه یافت، اما برخی کشورها برای ارائه روادید و انتقال ارز مشکلاتی ایجاد کردند و باعث شد حضور اعضای هیات علمی در این نشست ها کمرنگ شده و با مشکل مواجه شود.

وی ابراز امیدواری کرد: در دوره پس از توافق و با توجه به شرایط جدید حضور هیات های علمی ایران و محققان در عرصه های علمی جهان و نشست های بین المللی پررنگ تر شود.

صدیقی گفت: با تعهداتی که برای طرف غربی ایجاد شده است، امیدواریم محدودیت ها پایان یابد و شاهد رفتارهای تبعیض آمیز دانشگاه های غربی نباشیم و دانشجویان ایرانی قادر باشند بر روی هر طرحی که تمایل دارند به راحتی کار کنند. دانشجویان ایرانی همیشه عملکرد خوبی در دانشگاه های خارجی داشته اند.

وی در ادامه با اشاره به سفر خود به مالزی و برگزاری نشست هایی با دانشجویان و اساتید ایرانی دانشگاه‌های این کشور، گفت : در این سفر اثبات شد حذف کامل و یا نادیده گرفتن توانایی آموزش عالی یک کشور کاملا ظلم است و هر کشوری مانند مالزی نقاط ضعف و قوتی دارد. چون در مالزی نیز دانشگاه خوب و معتبر فعالیت می کنند.

رییس سازمان امور دانشجویان تصریح کرد: جوانان با سفر به خارج و ادامه تحصیل عمر خود را صرف علم می کنند و ما باید تلاش کنیم با ارزیابی درست دانشگاه ها، دانشجویان را به سوی دانشگاه های معتبر سوق دهیم.

وی افزود: ظرفیت‌های خوبی در بین ایرانیان مالزی وجود دارد که باید از این ظرفیت ها در داخل کشور نیز استفاده شود.

معاون وزیر علوم همچنین از آمادگی این وزارتخانه برای جذب دانشجویان مالزیایی در دانشگاه های ایران خبر داد و افزود: چشم انداز جذب دانشجوی خارجی سال گذشته حدود چهار هزار نفر بود و در چشم انداز امسال حدود هشت تا ۹ هزار دانشجو مدنظر قرار گرفته است.

وی گفت اکنون بیشتر این دانشجویان از کشورهای منطقه هستند اما امیدواریم در افق آینده به دلیل قرابت ها و مشترکات فرهنگی که با برخی کشورهای منطقه جنوب شرقی آسیا وجود دارد حضور دانشجویان این کشورها در ایران به میزان ۱۰ درصد از کل دانشجوهای خارجی برسد.

صدیقی یادآورشد: مالزی در چند سال گذشته سرمایه گذاری های خوبی در بخش آموزش عالی و تحقیقات انجام داده که این امر می تواند بازار خوبی برای هیات های علمی ما در ایران باشد. هیات های علمی ایران با ارتباط با همکاران خود در دانشگاه های مالزی می توانند روی طرح های مشترک کار کنند و حتی دانشجو بگیرند.

وی ادامه داد: حضور اساتید از کشورهای مختلف جهان در مالزی که برای دوره های کوتاه مدت از قبیل کنفرانس ها و نشست های علمی و یا کارگاه های آموزشی شرکت می کنند نیز می تواند فرصت مناسبی برای ایجاد همکاری ایران با دانشگاه های معتبر جهان باشد و این هیات های علمی به دنبال نتایج مشترک تحقیق باشند.

همزمان با سفر معاون وزیر علوم به مالزی معارفه دکتر عباس قنبری رایزن علمی جدید ایران در شرق آسیا نیز برگزار شد.

نظر شما