شناسهٔ خبر: 37420 - سرویس دیگر رسانه ها
نسخه قابل چاپ

یادی از مشکاتیان؛ هنرمندی که به مَد دریا گفت بیا مرا بِبَر + عکس

آیین اختتامیه هفته بزرگداشت پرویز مشکاتیان با حضور جمعی از اصحاب فرهنگ و هنر شامگاه روز گذشته در فرهنگسرای نیاوران برگزار شد.

به گزارش فرهنگ امروز به نقل از تسنیم؛ آیین اختتامیه هفته بزرگداشت پرویز مشکاتیان با حضورعلی مراد خانی معاون هنری وزیر ارشاد و جمعی از اصحاب فرهنگ و هنر شامگاه جمعه ۱۳ شهریور ماه در فرهنگسرای نیاوران برگزار شد.

علی مرادخانی معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سخنانی گفت: من تیر ماه سال  ۶۹ به مرکز موسیقی در وزارت ارشاد رفتم در آن زمان وضعیت وزارتخانه به گونه‌ای بود که در حوزه موسیقی مشکلات زیادی داشتیم. اولین ملاقاتم با استاد مشکاتیان برای کنسرت گروه عارف بود. گفتگوهای زیادی در زمینه موسیقی در آنجا با اساتید موسیقی در دفتر موسیقی شکل می‌گرفت. مشکاتیان با لحنی آرام راهکارهای لازم را در ارتباط با اتفاقات و مشکلاتی که در کنسرت‌های موسیقی در تهران و شهرستان می‌افتاد به ما می‌داد و نکته‌های بسیار خردمندانه‌ای را منتقل می‌کرد. در فضایی که عقل جمعی در آن حاکم بود سعی می‌کردیم مشکلات را با گفتگو  حل و فصل کنیم.

 

وی مشکاتیان را یکی از موثر ترین افراد درحوزه موسیقی ایرانی  در دهه های اخیر عنوان کرد و ابراز داشت: وقتی اثری از او منتشر می‌شد علاقمندان به موسیقی آثار وی را به دقت بررسی می‌کردند. همیشه بر این عقیده بود که برای آنکه بتوانیم در کنسرت‌های خارج از کشور تاثیر مطلوبی داشته باشیم قبل از اجرای برنامه در آنجا باید چند برنامه ابتدا در ایران برگزار نماییم تا بتوانیم فضای خوبی را ایجاد کنیم. طرز تفکر مشکاتیان به گونه‌ای بود که  به افرادی که با اوکار می کردند  کمک می‌کرد. جدیت و شرایطی که در کار  ایجاد می کرد باعث می شد همه با احترام وافتخار با او کار کنند. باید گفت در گذشت او ضایعه بزرگی بود برای جامعه موسیقی کشور. ما تنها می‌توانیم امیدوار به حضور  اساتیدی باشیم  که امروز حاضرند و سایه پرمهرشان بر سر ماست.

 

در بخش دیگری از این برنامه محمود دولت آبادی در سخنانی گفت: پخش صحبت‌های پرویز مشکاتیان غم من را دوچندان کرد. او یک اتفاق بود مثل هر هنرمند دیگری. اتفاق چیزی است مثل رعد. مشکاتیان در رعد خودش آتش گرفت. در آخرین دیداری که با او داشتم شوریدگی مشکاتیان در آن حدی بود که مرا نگران کرد. انسانی که در این تصاویر می‌بینیم در کمال خردمندی و آگاهی و بصیرت صحبت می‌کند در آن دیدار من را بسیار نگران کرد و در هنگامی که شنیدم یادمانی برای او در حال برگزاری است فکر کردم که اگر بنا باشد صحبتی بکنم چه خواهم گفت و آنچه که می‌گویم نتیجه پرویز مشکاتیان در مقام یک هنرمند بی همتاست نه در باره خود او. شوریدگی یکی از تهدیدهای هنرمند است اگر آن غلیان و شوریدگی نباشد بی‌گمان چیزی هم از او حاصل نمی‌شود و پرویز مشکاتیان در دوره ای به این شوریدگی مجال داد مجال دادن هنرمند به شوریدگی یعنی به مد دریا بگویی بیا مرا ببر.

وی افزود: این پاره از شعر شاملو همواره وقتی به مشکاتیان فکر می‌کردم در ذهنم تداعی می‌شد؛ مگر طلسم معجزتی چنین که دست تطاول به خود گشاده منم به این ترتیب آخرین عبارت آن است که در دورن هر هنرمندی یک نگاه خردمند برای اداره کردن آن شوریدگی لازم است. آن جایی که مشکاتیان به توفیق رسیده پیداست که آگاهی او شوریدگیش را مهار کرده است.

رضا معطریان مدیر هنری نمایشگاه و سیامک آقایی دیگر سخنرانان این برنامه بودند. سپس آوا مشکاتیان فرزند پرویز مشکاتیان، در سخنانی با تشکر از مدیریت و پرسنل فرهنگسرای نیاوران در برگزاری نمایشگاه عکس «شصت سال با پرویز مشکاتیان» گفت: پرویز مشکاتیان علاقه بسیاری به دیدن یاران داشت از این رو فکر می‌کنم روان آن مهربان از حضور شما در اینجا شادمان است. از سال پیش که تصمیم گرفتیم به مراسم یادبودی برگزار کنیم هر کجا که نام پرویز مشکاتیان آمد با مهری وصف ناشنی دوستان ما را یاری کردند. فکر می‌کنم غیر از هنر او که میراثی است برای همگان، بزرگترین ثروتی که  پدرمان برای من و آئین به یادگار گذشته احترام و مهری است که همه به او دارند. امیدوارم لایق این همه محبت باشیم.

وی در ادامه صحبت هایش با قدر دانی از  رضا معطریان، ندا انتظامی، پادینا موحد، رادمان توکل، محمد رضا جعفری و فاطمه بسطامی گفت: قرار بود امشب سپاس نامه‌ای با امضای استاد محمد رضا شجریان  به رسم یادگار به عکاسانی که عکس‌هایشان را در اختیار ما قرار دادند  تقدیم شود که متاسفانه به خاطر اتفاقاتی که افتاد نتوانتسم آنها را آماده کنیم اما حتما در جلسه  رونمایی از کتاب «شصت سال با پرویز مشکاتیان» این سپاس نامه‌ها به دوستان اهدا می‌شود.

دختر استاد پرویز مشکاتیان در پایان صحبت هایش سروده خودش را بدین شرح برای حضار قرائت کرد :
تو را نه به خاک به گوارای آوای چکاوک سپرده ام
تو را نه به شب به روشنای مهر فروزان سپرده ام
تو را نه به غم به شادیانه ی جام های لبالب سپرده ام

بعد از صحبت های آوا مشکاتیان علی قمصری نوازنده و آهنگساز موسیقی ایرانی روی صحنه حاضر شد و آهنگ «جان جهان» را نواخت. «جان جهان» قطعه‌ای است در دستگاه نوا از ساخته‌های پرویز مشکاتیان که در سال ۱۳۶۵ و در آلبوم نوا به  خوانندگی محمد رضا شجریان منتشر شده است.

در پایان این مراسم و با حضور علی مراد خانی معاون هنری وزیر ارشاد، سید عباس سجادی مدیر عامل بنیاد آفرینش های هنری نیاوران،  آئین و آوا مشکاتیان، لوریس چکناواریان، داوود گنجه ای و محمد رضا درویشی از محمد دولویی عکاس پیشکسوت که عکس هایی از استاد پرویز مشکاتیان در دوران نوجوانی و در اردوی رامسر گرفته  بود   تقدیر شد.

لوریس چکناواریان، محمود دولت آبادی، داوود گنجه ای، مجید درخشانی ، داریوش پیر نیاکان، اردشیر کامکار، علی اکبر شکارچی، بیژن کامکار، عطاءالله امیدوار، صدیق تعریف، محمد سلمانی، گوهر خیراندیش، بهروز رضوی، فرهنگ جولایی و الهام صفوی زاده از مهمانان این برنامه بوند.

نمایشگاه عکس «شصت سال با پرویز مشکاتیان» به مناسبت ششمین سالگرد درگذشت این هنرمند فرهیخته با همکاری بنیاد آفرینش های هنری نیاوران ششم شهریور ماه در گالری شماره یک  فرهنگسرای نیاوران برپاگردید.

عکس‌ها: امیر حسینی

نظر شما