شناسهٔ خبر: 51063 - سرویس دیگر رسانه ها
نسخه قابل چاپ

کتاب «ولایت فقیه، پیشینه، ادله و حدود و اختیارات» منتشر شد

کتاب «ولایت فقیه، پیشینه، ادله و حدود و اختیارات» به قلم حجت الاسلام علی کربلائی پازوکی منتشر شد.

به گزارش فرهنگ امروز به نقل از مهر؛ بر اساس دیدگاه شیعه که مبتنی بر آیات قرآن و روایات نبوی است، وظیفه تشکیل حکومت اسلامی پس از پیامبر اکرم(ص) به ائمه(ع) منتقل می ‏شود. حق حکومت، سرپرستی و اداره جامعه اسلامی تا وقتی که امام معصوم(ع) در جامعه حضور دارد، فقط از آن اوست. اما تکلیف جامعه اسلامی از زمانی که امام(ع) در میان آنها حضور ندارد، چیست؟ رهبر جامعه اسلامی چه شرایطی باید داشته باشد و از چه اختیاراتی برخوردار است؟ کتاب حاضر سعی دارد این سئوال را بر اساس آیات، روایات، عقل و نظرات اندیشمندان بزرگ شیعه پاسخ گوید. بحث از ولایت فقیه، مبانی مشروعیت آن، حدود اختیارات ولی فقیه و مانند آن از جمله مباحثی است که حتی پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران به شایستگی مورد توجه قرار نگرفته است.

این کتاب از شش بخش تنظیم و تدوین شده است، تبیین مفهومی ولایت مطلقه فقیه، پیشینیه نظریه ولایت فقیه و محدوده آن، ولایت فقیه از منظر امام خمینی(ره)، دلایل ولایت فقیه، ولایت فقیه؛ مسأله‏ ای کلامی یا فقهی؟، ولایت فقیه از قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران.

این پژوهش درصدد تحلیل، تبیین و بررسی پیشینیۀ ادله عقلی و نقلی ولایت فقیه و محدوده اختیارات و راهکارهای اعمال ولایت فقیه جامع‏ الشرایط به عنوان مهمترین محور حیات سیاسی شیعه در عصر غیبت است. بخش نخست در چهار فصل به بیان مفهوم و مبادی تصوری ولایت مطلقه فقیه می‏ پردازد. مفهوم ولایت در لغت، اصلاح و عُرف، فقه و فقیه در لغت و اصطلاح، وصف مطلقه در لغت و اصطلاح، ویژگی‏های رهبر جامعه اسلامی، چهار فصل بخش اول هستند.

بخش دوم در سه فصل به ذکر نظریات علمای بزرگ شیعی از ابتدای قرن چهارم هجری تا زمان حاضر در مورد محدوده اختیارات ولی فقیه جامع شرایط اختصاص دارد. بخش سوم به بررسی ولایت فقیه در آثار کتبی و شفاهی امام خمینی(ره) می‏ پردازد و در ادامه با تحقیق در مورد حکم حکومتی، مسأله تغییر، گُسست و یا تکامل دایره اختیارات ولی فقیه جامعه شرایط را از دیدگاه امام خمینی(ره) بررسی می‏ کند. بخش چهارم در سه فصل به بررسی ادلّه عقلی و نقلی ولایت سیاسی فقیه جامع ‏الشرایط در قرآن و روایات می ‏پردازد. در بخش پنجم، مسأله فقهی یا کلامی بودن ولایت فقیه و آثاری که بر هر کدام از دیدگاهها مترتب است، مورد تحقیق قرار می‏گیرد. بخش ششم به بررسی اصول قانون اساسی در مورد ولایت فقیه اختصاص دارد.

این کتاب نخستین بار تحت عنوان «اندیشه سیاسی شیعه در عصر غیبت» در سال ۱۳۸۳ توسط همین ناشر منتشر شده است. نویسنده در این نوشتار از مشاوره و راهنمایی‏ های مرحوم آیت‏ الله محمدهادی معرفت، آیت الله  محمدهادی یوسفی غروی و حجت ‏الاسلام دکتر محمدجواد ارسطا بهره برده است.

نظر شما