نمایش همه
  • ستاری ۱۳۹۴-۰۳-۰۲ ۱۰:۵۹

    به بهانۀ سخنان سورنا ستاری دربارۀ «تجاری‎سازی علوم انسانی»؛

    آیا علوم انسانی باید به توليد ثروت بینجامد؟

    در يك قرن اخير در حيات آكادمی ايرانی به نسبتِ ميان «توليد علم» و «فرصت ارائه‌ی آن» انديشه نشد، به بيانی طرح پرسش از هر نوع نسبتی ميان اين دو ناممكن بود؛ بدين روی، بدون نياز به پرسش از منشأ اين علوم، به تقليد از غرب وارد می‌شد، گويی اين علوم به ويترينی بدل شده بود تا توسعه‌يافتگی جهانی توسعه‌نيافته را در معرض ديد قرار دهد. جای علوم انسانی تنها و تنها در دانشگاه بود، غايت كارآمدی دانش‌آموختگان دانشگاهی در علوم انسانی به‌کارگیری دانش در چرخه‌ی سيزيف‌وار آموزشِ آموخته‌ها بود و بس.

  • علی اصغر سعیدی ۱۳۹۳/۱۱/۱۵

    گفت‌وگوی فرهنگ امروز با علی‌اصغر سعیدی؛

    علم بوروکراتیزه نمی‌شود

    بوروکراتیزه کردن علم دو آسیب دارد؛ اول اینکه تفاوت‌ها را در نظر نمی‌گیرد و دوم اینکه این سیستم نظام علمی را خدشه‌پذیر می‌کند، چون وقتی از بالا باید و نبایدها مشخص شود استقلال دانشگاه‌ها سلب می‌شود و این موضوع با ماهیت علم جور درنمی‌آید؛ ... در هر نظام حرفه‌ای بايد وفاق عالمان همان حرفه تعيين‌كننده باشد.

  • فتحی آشتیانی ۱۳۹۳/۱۱/۰۹

    گفت‌وگو با رئیس کارگروه روان‌شناسی شورای تحول علوم انسانی؛

    تجمیع گرایش‌های روان‌شناسی با اجماع اساتید کل کشور انجام شد

    امسال دانشگاه‌ها مختار بودند. اما مطمئناً از سال بعد که در همه‌ی دانشگاه‌ها لازم‌الاجرا می‌شود، باید جلسه بگذاریم و به سؤالات همکارانمان در دانشگاه‌های مختلف پاسخ بدهیم./ در مورد درس‌ها دغدغه‌ي زیادی نداریم، چون بیشتر آن‌ها در سیستم سابق هم بوده است. تنها موضوعی که ممکن است ما را با مشکل روبه‌رو کند دروسی است که تحت عنوان دروس بینشی در برنامه آمده است.

  • دانش آموز ۱۳۹۳-۱۰-۲۹ ۰۹:۴۱

    کاستی‌های کتاب‌های درسی «تفکر و پژوهش» و «تفکر و سبک زندگی»؛

    نقدی بر آموزش تفکرمحور در نظام رسمی آموزش در ایران

    اکنون سه سال است که از اجرای برنامۀ درسی «تفکر و پژوهش» در مقاطع ششم تا هشتم می‌گذرد. اما سوال این است، آیا برنامه‌ی درسی «تفکر و پژوهش» شاخصه‌های یک آموزش تفکرمحور را دارد و می‌تواند به اهداف مدّ نظر دست باید؟

  • فراستخواه ۱۳۹۳/۰۸/۰۴

    مقصود فراستخواه در گفت‎وگو با «فرهنگ امروز»/ بخش دوم؛

    علوم انسانی در جامعۀ ما رو به زوال است

    در جامعه‎ی ما علوم انسانی رفته‌رفته تهی و ناکارآمد شده است، به‎طوری‌که افراد بیشتر با رتبه‎های پایین و غالباً هم از سر ناچاری و برای گرفتن مدرکی به این رشته‎ها روی می‎آورند و پذیرفته می‎شوند که تعداد زیادی از آن ها بیکار هستند.

  • فراستخواه ۱۳۹۳/۰۷/۲۹

    مقصود فراستخواه در گفت‎وگو با «فرهنگ امروز»/ قسمت اول؛

    در کجای شاخص «لگاتوم» ایستاده‌ایم؟

    اینجا چیزی وجود دارد که مهم‎تر از تولید ناخالص ملی است، تولید ناخالص شادی؛ یعنی به جای تولید ناخالص ملی در امر اقتصاد، تولید ناخالص شادی ملی مطرح شده است. مردمانی که فقط تولید و درآمدشان افزایش پیدا نمی‎کند، بلکه بیش از این قابلیت‎های دیگر انسانی ظهور پیدا می‎کند.

  • مهدی محقق ۱۳۹۳/۰۷/۲۶

    گفت‌وگو با مهدی محقق؛

    چاپ آثار علمی مفاخر برای ممانعت از مصادره شدن آن‎ها

    مصادره نشدن به این است که آثار علمی را چاپ کنیم. وقتی درباره مولانا ۲۰ کتاب در آنکارا چاپ می‌شود در حالی که ما یک کتاب هم چاپ نمی‌کنیم، مسلم است که چهره‌های فرهنگی و مفاخر ما را به نفع خودشان مصادره می‌کنند. کشورهای عربی در حال فعالیت هستند تا مفاخر فرهنگی و علمی ما را به نام خودشان ثبت کنند و به تدریج ما را منزوی کنند.

  • مهدی گلشنی ۱۳۹۳/۰۷/۲۰

    گفت‌وگو با مهدی گلشنی پس از انتصاب دوباره به ریاست گروه فلسفه علم دانشگاه شریف؛

    مانده‌ام برای اجرای برنامه‌های ناتمام

    اگر ایشان فکر می‌کرد که من این‌همه سال بیهوده در این سمت بوده‌ام، چرا در همان ابتدای ریاستش این کار را نکرد؟ البته بنده شواهدی دارم که ایشان همان اول می‌خواست مرا بازنشسته کند کمااینکه بعضی از اساتید باسابقه و برجسته‌ی دانشگاه صنعتی شریف را بازنشسته کرد...

  • دانشگاه ۱۳۹۳-۰۷-۱۴ ۱۲:۰۸

    درنگی در باب سیاست‌های جذب دانشجوی تحصیلات تکمیلی؛

    دانشگاه، بنگاه و چند مسئله‌ی دیگر

    این دامن زدن به تب دکتری یادآور یک گفته‌ی بسیار درخشان از رئیس اسبق دانشگاه آزاد است که قائل به وجود رابطه میان بازار کار و تحصیلات نبود و گفته بود که ترجیح می‌دهد تا ایران مملو از بیکاران تحصیل‌کرده باشد تا بیکاران بی‌سواد؛ یعنی خود درس خواندن و قرار گرفتن در میان تحصیل‌کرده‌ها نهایتاً کارویژه و کارآمدی نظام آموزش عالی‌ای بود که مبتنی بر پول بنا شده و می‌خواست خودگردان باشد.

  • ناصر فکوهی ۱۳۹۳-۰۷-۰۱ ۱۱:۳۲

    ناصر فکوهی/ به مناسبت آغاز سال تحصیلی؛

    زنگ‌ها برای چه‌کسی به صدا درمی‌آیند؟

    امروز نزدیک به دوقرن پس از ایجاد نظام‌های آموزش همگانی، اجباری و رایگان، تجربه نشان می‌دهد که فرض اصلی اشتباه بوده است و هرروز بیشتر بر میزان عدم دقت آن افزوده می‌شود: امروز کودکان و نوجوانان بیشترین اطلاعات خود را نه از مدرسه بلکه از تعداد بی‌شماری منابع اطلاعاتی اینترنتی، تلفن‌های همراه، کنش اجتماعی و کوچه و خیابان، تلویزیون و رادیو و شرکت در شبکه‌های اجتماعی و... می‌گیرند.

  • فرهنگ مظفر ۱۳۹۳/۰۶/۲۷

    گفت‌وگوی فرهنگ امروز با رئیس دانشگاه هنر اصفهان؛

    تصویب رشته‌های جدید در پیچ‌وخم‌های بوروکراتیک

    پروسه‎ی تصویب رشته‎های جدید یک پروسه‎ی طولانی در وزارت علوم و شورای عالی انقلاب فرهنگی است. و این امر یکی از چالش‎های پیش روی ما در آموزش عالی در بومی‎سازی برخی از رشته‎هاست. رشته‌‎هایی که در فرهنگ و تمدن ایرانی‎اسلامی ما از پیشینه‎ی غنی برخوردار است و ظرفیت بومی‎سازی آن‎ها بالاست.

  • عبدالحسین خسروپناه ۱۳۹۳/۰۶/۱۵

    پاسخ عبدالحسین خسروپناه به برخی ابهامات مدیریتی موسسه حکمت و فلسفه؛

    آخرت خود را برای دنیای دیگران خراب نمی‌کنم

    برخی توقع دارند به‎عنوان عضو هیئت علمی وظیفه‌ی خود را انجام ندهند، اما حقوق خود را دریافت کنند و بنده هم حرفی نزنم. توقع دارند مثلاً پایه‎ی آن‎ها را بدهم یا از استادیاری به دانشیاری و از دانشیاری به استادتمامی آن‎ها را ارتقا بدهم.من این کار را نخواهم کرد، بلکه طبق ضوابط وزارت علوم عمل می‎کنم چه این افراد خوششان بیاید و چه بدشان بیاید و مطبوعات را علیه بنده بشورانند.

  • محمد مهدی اعتصامی ۱۳۹۳/۰۶/۰۸

    گفت‌وگو با محمدمهدی اعتصامی؛

    در آموزش فلسفه به كودكان با غرب چالش داریم

    آن چيزی هم كه در اروپا به نام آموزش فلسفه به كودكان مصطلح شده است، آموزش تفكر است. اين آموزش تفكر بيش‌تر با رويكرد مهارت‌گرايی در علوم تجربی (پوزيتيويسم) مورد نظر است. حتی اصطلاحاتی كه در اين زمينه به كار می‌رود در چارچوب پارادايم و گفتمان فلسفه غرب است. وقتی می‌خواهيم تفكر انتقادی را به دانش‌آموزان منتقل كنيم اين با نقدی كه در جامعه ما مطرح می‌شود، متفاوت است. خيلی بايد دقت كنيم كه در اين كار صرفاً از ترجمه مفاهيم غرب اقدام نكنيم.

  • مهدی محقق ۱۳۹۳/۰۵/۳۰

    گفت‌وگو با مهدی محقق؛

    ما و میراث علمی دانشگاه

    واقعیت آن است که ما سنت علمی خود را در قالب دانشگاه‌های جدید تماماً از غرب گرفته‌ایم در حالی که سنت علمی یک مملکت قابل انتقال نیست. ما از غرب ظواهر را گرفتیم اما هرگز نسبت به باطن آن یعنی «احترام به علم» توجهی نداشتیم و این روال همچنان برقرار است یعنی به واقعیت علمی نمی‌پردازیم.

  • رضا داوری اردکانی ۱۳۹۳-۰۵-۲۳ ۰۸:۱۷

    رضا داوری اردکانی؛

    واقعیتی که پس از 80 سال آشکار شد!

    ژاپن کوشید جهان جدید و شرایط علم و عمل در آن را بشناسد. گویی درک کرده بود که اروپا با همه تعلقی که به دنیا پیدا کرده بود، صرفاً بر اثر حرص و هوس و برای برآوردن امیال نفسانی به ساختن و پرداختن اشیا به تکنیک رو نکرده است و مگر صرف سودای برآوردن نیازهای مادی و روانشناسی به استقرار علم و تکنولوژی مؤدی می‌شود؟

  • خسرو باقری ۱۳۹۳-۰۴-۲۳ ۱۱:۲۷

    گزارشی از نشست «جایگاه جنسیت و خانواده در نظام تربیت»/قسمت دوم؛

    مدرسه و دوگانۀ تعبد-تعقل

    تعبد روی دیگر سکه‎ی عقلانیت است و بدون آن، این سکه‎ای نیست که بتوان آن را خرید و فروش کرد. نباید بین تعبد و عقلانیت تقابل ایجاد کرد و نباید اگر از منطق دین پرسش شد، با عنوان خودمداری یا عقلانیت افراطی از آن اسم برد. البته عقلانیت باید شکل مناسب و متعادل خودش را داشته باشد، ولی این‌طور نیست که بگوییم پرسشگری نوعی خودمداری است که مدرسه‎ افراد را به این شیوه پرورش می‎دهند. اگر مدرسه‎ افراد را پرسشگر پرورش می‎دهند، چه چیزی بهتر از این خواهد بود ...

  • محمدرضا زیبایی نژاد ۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۱:۱۰

    گزارشی از نشست «جایگاه جنسیت و خانواده در نظام تربیت»/قسمت اول؛

    ناهمخوانی نظام مدرسه‎ای با آموزه‎های دینی

    ساختارهای نظام مدرسه‎ای انگیزه و احتمال تشکیل خانواده را کم می‎کند. نظام مدرسه‎ای مدرنی که الآن در کشورهای مختلف وجود دارد و در کشور ما نیز هست، به دلیل تراکم و طول زیاد آن و نیز به این دلیل که آموزه‎های آن درگیر با زندگی خانوادگی نیست، فرصت تشکیل خانواده را از افراد جامعه می‎گیرد.

  • محمدامین قانعی‌راد ۱۳۹۳/۰۴/۰۹

    سرنوشت دانشگاه در ایران در گفت‌وگوی فرهنگ امروز با محمدامین قانعی‌راد؛

    کاریکاتوری از دانشگاه

    دانشگاه‌های ایران در فهم بنیان‌های علوم انسانی مشکلات اساسی دارند. سیستم کنونی این فهم را به چالش می‌کشد و روزبه‌روز کاهش می‌دهد، درک عمیق را در دانشگاه بلاموضوع کرده است. مقاله‌سازی و پایان‌نامه‌سازی به هدف تبدیل شده است. درک جدی مفاهیم علوم انسانی کار و زحمت می‌خواهد و دانشجویان راحت‌تر هستند که شما به آن‌ها بگویید که یک مقاله بنویسید تا آنکه بگویید کتاب هابرماس را خوب بخواند و فهم کند.

  • فیاض ۱۳۹۳/۰۳/۲۰

    ابراهیم فیاض در گفت‎وگو با «فرهنگ امروز»؛

    غلبۀ ساختار علوم فنی بر علوم انسانی

    حاکم شدن ساختار سکولاریزه‎ی علوم فنی بر علوم انسانی و تحمیل شاخصه‎‎های آن بر این حوزه، چرخه‎ی علمی را در کشور نابود کرده است؛ چرخه‎ی علمی که باید بین تئوری و واقعیت در حرکت باشد. با این ساختار، دانشگاه‎ها به شدت با واقعیت اجتماعی و جامعه فاصله گرفته‎اند و در دنیای خود، و در اوج انتزاع در حال حرکت هستند.

  • نشست فلسفه فرهنگ ۱۳۹۳-۰۳-۰۵ ۱۰:۲۶

    گزارشی از نشست «فلسفه‌ی فرهنگ و مسائل نوپدید در حوزه‌ی فرهنگ»؛

    توجه به فرهنگ در دورۀ بحران

    در دوران چالش‌های فرهنگی با عنوان دفاع از فرهنگ بیشترین صحبت از فرهنگ به میان می‌آید. در دوران اخیر بیشترین کسی که درباره‌ی فرهنگ صحبت می‌کند هانتینگتون است؛ بنابراین می‌توان گفت اغلب کسانی که به افق تفکر فلسفی در باب فرهنگ نرسیدند هرچه در باب فرهنگ می‌گویند در واقع تصور مطلوب و خواست خودشان درباره‌ی فرهنگ را در قالب فرهنگ بیان می‌کنند.

  • رضا امیرخانی ۱۳۹۳/۰۲/۱۸

    گفت‌وگوی فرهنگ امروز با رضا امیرخانی؛

    ممیزی نباید با نیت‌خوانی توام شود

    اگر کسی کتابی نوشت که توانست با آن کتاب فرقه‌ای یا گروه سیاسی و یا یک نحله فکری منحرف بسازد یا مهم‌تر اینکه در کشور چند فرهنگی و چند مذهبی ما اختلاف بین مذاهب یا اختلاف بومی ایجاد کند این مشمول ممیزی می‌شود.

  • کنکور ۱۳۹۳-۰۲-۱۳ ۰۸:۲۰

    به بهانۀ برخی بی‌برنامگی‌های سازمان سنجش؛

    عدالت آموزشی؛ از نظر تا عمل

    سنجش و بررسی میزان ظرفیت هر دانشگاه و مؤسسه و نیز تناسب میان ظرفیت‌ها وظیفه‌ی اصلی وزارت علوم است که در این مورد خاص بسیار مستحق سرزنش است. مسئولین امر باید برای آن عده از دانشجویانی که وقت و انرژی خود را صرف این آزمون «بدون ظرفیت» كرده‌اند، پاسخی قانع‌كننده داشته باشند.

  • پیران ۱۳۹۳-۰۲-۰۱ ۱۱:۱۴

    پرویز پیران/ به بهانه اعلام نتایح آزمون دکتری نیمه متمرکز 1393؛

    شرط بلاغ، پند یا ملال: مسأله‌ای به نام مدرک دکتری

    مسئولان و مدیران جوامع پیشرفته، نیک آگاه‌اند که انباشتن دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی از اعضای هیات علمی و دانشجويان ناتوان، فاقد ویژگی‌های لازم و خدای ناکرده جوفروشان گندم نما، به معنای تحویل گرفتن مدیران ناتوان و خدای ناکرده رانت‌خوار و فاسد فردا ست.

  • محمدامین قانعی‌راد ۱۳۹۳-۰۱-۲۱ ۰۸:۴۲

    محمد امین قانعی راد؛

    دانشگاه؛ خادم فرهنگ یا کارگزار اقتصاد؟

    هدف از تربیت انسان اجتماعی که در دانشگاه انگلستان و کمبریج صورت می‌گیرد، تقویت حس اجتماعی دانشجویان است. این در حالی است که بخش عظیمی از سیاستگذاری‌هایی که در کشور ما در زمینه سیاستگذاری علمی صورت می‌گیرد متناسب با انسان اقتصادی بوده است. مدل انسان اقتصادی یعنی گرفتن یک میلیون تومان در قبال نوشتن یک مقاله ISI، برای گرفتن رتبه علمی.

  • اسماعیل قدیمی ۱۳۹۲/۱۲/۲۵

    دانشگاهیان از آزمون دکتری می‌گویند(7)/ اسماعیل قدیمی؛

    کیفیت فدای کمیت

    نگاه کمیت‎گرایانه نه تنها در آموزش عالی ما را عقب نگه می‎دارد، بلکه در سطوح کارشناسی و کارشناسی ارشد نیز رسوخ می‎کند. کم‎کم اساتیدی که بنیان‎های فکری دارند بازنشسته می‎شوند و این خیل عظیم جوان، ناکارآمد، ضعیف جای آنان را می‎گیرند؛ بنابراین درآن مقاطع نیز دچار آسیب می‎شویم.

  • مهدی نژاد ۱۳۹۲/۱۲/۲۱

    دانشگاهیان از آزمون دکتری می‌گویند(6)/ محمد مهدی‎نژاد نوری؛

    به بازار کار این فارغ‌التحصیلان فکر نکرده‌ایم

    قطعاً کشور به نیروی دکتری نیاز دارد؛ ولی نه به این حجمی که الآن وجود دارد؛ زیرا حوزه‎ی کار این فارغ‎التحصیلان عمدتاً هیئت علمی دانشگاه‎ها است و بعضی اشتغالات دیگر که در ادارات کشور فراهم شده است. ولی مگر این مکان‎ها در آینده‎ای که ما پیش ‎رو داریم چقدر نیرو طلب می‎کنند؟

  • امیرعبدالرضا سپنجی ۱۳۹۲/۱۲/۲۱

    دانشگاهیان از آزمون دکتری می‌گویند(5)/ عبدالرضا سپنجی؛

    مرگ کیفیت در نظام آموزش عالی

    در طبقه‎بندی بلوم برای ارزیابی‎های آموزشی که دارای ۶ سطح است، توانمندی درک عمیق، استنباط و تجزیه و تحلیل در بالاترین رده‎هاست که روش ارزیابی آن‎ها قطعاً آزمون‎های چندگزینه‎ای و به‌اصطلاح تستی نیست، حتی بهترین طراحان آزمون‎های چندگزینه‎ای نیز که پرسش‎های چنین آزمون‎هایی را طرح می‎کنند، اگر بتوانند و بخواهند پرسش‎هایی تحلیلی طراحی کنند، بسیار دشوار و زمان‌بر خواهد بود و به بیراهه رفتن است.

  • فیاض ۱۳۹۲/۱۲/۲۱

    دانشگاهیان از آزمون دکتری می‌گویند(4)/ ابراهیم فیاض؛

    فارغ‎التحصیلان دکتری برای تدریس وارد دبیرستان‎ها شوند

    معتقدم فارغ‌التحصیلان دکتری باید وارد مدارس ابتدایی شوند؛ زیرا اگر یک دانش‎آموز ابتدایی که تازه وارد آموزش شده است توسط یک دکترا آموزش داده شود حتماً به لحاظ کیفی در آینده بهتر جواب خواهد داد و این امر برای علوم انسانی واجب‎تر است.

  • مهدی گلشنی ۱۳۹۲/۱۲/۱۹

    دانشگاهیان از آزمون دکتری می‌گویند(3)/ مهدی گلشنی؛

    نیازی به این همه دکتر نیست

    واقعاً نیازی به این حجم دانشجو در مقطع دکتری نداریم، کشور در سطح بالا نیازمند افراد با کیفیت است. امیدوارم از این وضعیت که در ۳ سال گذشته در مورد دانشجوی دکتری حاکم بود، بیرون بیاییم و روی کیفیت کنترل اعمال شود و شاخص‌‎های استانداردی برای آن در نظر بگیریم.

  • ناصر فکوهی ۱۳۹۲/۱۲/۱۹

    دانشگاهیان از آزمون دکتری می‌گویند(2)/ ناصر فکوهی؛

    میخ‌هایی بر تابوت «تحصیلات تکمیلی»

    اگر بخواهم تنها یک واژه برای تشریح این وضعیت بگویم، خواهم گفت: فاجعه! فاجعه چه برای کسانی که هم‌اکنون در کالبد نظام آموزش عالی ما حضور دارند و چه کسانی که در آینده به آن وارد می‌شوند.با نگاهی به سؤالات و نحوه‌ی برگزاری کنکور درمی‎یابیم که ما هنوز تفاوت رسیدن به درجه‌ی «دکترا» و مثلاً ورود به دبستان و دبیرستان را تشخیص نمی‌دهیم.