توسعه

کل اخبار:157

  • ۱۳۹۹-۱۱-۲۰ ۱۳:۰۰

    «توسعه» دیروز، «بنیاد رودکی» امروز و ادامه موازی‌کاری‌ها/ اعتراض نمایندگان آموزشگاه‌های آزاد هنری

  • کارگر ۱۳۹۹-۱۰-۳۰ ۰۸:۵۱

    اشارتی به مفهوم توسعه و کارگر؛

    " قفس آهنین" جامعه مدرن

    توسعه در هیچ نقطه ای از جهان عملی مانند اعمال پیش از مدرنیته غربی نمی تواند باشد . به دیگر سخن ، توسعه در همه جای جهان اندیشه و عملی" فاوستی" است، و این اندیشه و عمل پیش از مدرنیته غربی وجود نداشته است. اندیشه و عمل فاوستی طبیعتاً به نابودی حلبی آبادها، کوخ نشینی ها، حاشیه نشینی ها و چادرنشینی های فقرا و مساکین خواهد انجامید و فقر و بیچارگی و فلاکت را تشدید خواهد کرد. توسعه مدرن در همه جای جهان دوروی دارد : روی علم و تخصص و روی استثمار و استعمار،  روی آزادی و روی سلطه، روی ارباب و صاحب کارخانه (بورژوا) و روی عمله و مستخدم کارخانه (کارگر).

  • رضا داوری اردکانی ۱۳۹۹-۱۰-۲۱ ۱۴:۰۳

    رضا داوری اردکانی؛

    علوم انسانی و مهندسی اجتماعی

    مهندسی اجتماعی سودای ساختن پیکره‌ای است که اجزاء و اعضایش باهم تناسب ندارند و در جای خود نیستند و در آن پروای چه می‌توان و چه نمی‌توان کرد وجود ندارد به این جهت در آن به علوم اجتماعی هم اعتنا نمی‌شود. حزب بلشویک به هیچ یک از علوم اجتماعی جز علم زبان مجال نداد و علم زبان و نقد ادبی را هم از آن جهت آزاد گذاشت که در آن خطری برای انقلاب نمی‌دید و نمی‌دانست که زبان و ادبیات اگر نه در کوتاه مدت، در زمانی نه چندان دور نظم تصنعی و سست بنیان را از هم می‌پاشاند.

  • ۱۳۹۹-۰۹-۲۴ ۱۶:۳۱

    فراستخواه در نشست مجازی نشست «علوم انسانی، تأثیر  اجتماعی و توسعه»: شهرهای ما با شبه‌علم و ایدئولوژی دولتی اداره می‌شود!/ علوم انسانی تکثیر مسأله می‌کند

    فراستخواه گفت: علوم انسانی قبل از حل مسأله تکثیر مسأله می‌کند و درباره مسأله شهر می‌تواند مباحث مرتبط با آن را صورت‌بندی و تقریر کند؛ چراکه اساساً تقریر مسأله مهمتر از حل مسأله است. امروز شهرهای ما با شبه‌علم و ایدئولوژی دولتی اداره می‌شود!

  • ۱۳۹۹-۰۸-۲۰ ۱۱:۰۰

    کتاب «توسعه به مثابه توانمندسازی حکومت» پاسخ می‌دهد؛ چرا برخی کشورهای جهان توسعه نیافته‌اند؟

    کتاب «توسعه به مثابه توانمندسازی حکومت (شواهد، تحلیل، عمل)» به دنبال تشریح آن است که مشکل اصلی عقب‌ماندگی و توسعه نیافتگی تعداد زیادی از کشورهای جهان به عدم اجرا یا اجرای نامناسب آن باز می‌گردد.

  • ۱۳۹۹-۰۸-۱۱ ۱۰:۰۰

    نگاهی به کتاب «پنجاه متفکر کلیدی توسعه»: دانشنامه‌ای برای توسعه

    این کتاب را می‌توان نوعی دانشنامه توسعه نامید چرا که شاخص‌ترین و در عین حال متنوع‌ترین اندیشمندان حوزه توسعه در آن معرفی شده‌اند. این پنجاه متفکر شامل اقتصاددانان و مدیران بلندپایه و بین‌المللی تا سیاستمداران و دولتمردانی از کشورهای جهان، رهبران بزرگ سیاسی و نظریه‌پردازان دانشگاهی می‌شوند.

  • ۱۳۹۹-۰۷-۲۱ ۱۱:۰۰

    گفت‌وگو با مترجم برگزیده کتاب سال درباره ضعف تالیف در علوم انسانی: برای مرده‌ای زاری می‌کنند که خودشان کشته‌اند

    سالار کاشانی می‌گوید: برخی افراد که برای علوم انسانی ناله سر می‌دهند در واقع دارند برای مرده‌ای زاری می‌کنند که خودشان کشته‌اند.

  • ۱۳۹۹-۰۵-۰۴ ۱۵:۳۰

    احمد موثقی: گفتمان بومی توسعه هیچگاه شکل نگرفت/از قاجار تاکنون مصرف کننده‌ایم

    احمد موثقی اعتقاد دارد که در دوران مهم قاجار که غرب توسعه شتابان صنعتی داشت، حاکمان ایران منطق و گفتمان بومی توسعه نداشتند و این مولفه هیچگاه شکل نگرفت. ایرانیان از آن دوران مصرف کننده شدند.

  • ۱۳۹۹-۰۳-۱۳ ۱۵:۳۰

    مسائل ایرانی یا استخوان لای زخم / سیدعلی‌میرفتاح

  • ۱۳۹۹-۰۲-۲۱ ۱۲:۰۰

    تحلیلی بر نظریات هابرماس پس از شیوع کرونا؛ غرب در حال تجربه گونۀ نامتعادلی از توسعۀ اجتماعی و فرهنگی است

    هابرماس معتقد است که غرب گونۀ نامتعادلی از توسعۀ اجتماعی و فرهنگی را تجربه می‌کند و پیشرفت آن در علم و تکنولوژی با نوعی عقلانیت ابزاری، زوال انسانیت، تنزل اخلاقی و آزادی توأم بوده است.

  • ۱۳۹۹-۰۲-۱۶ ۱۳:۰۰

    داوری اردکانی در اثری جدید «درباره علوم انسانی» سخن می‌گوید؛ علوم اجتماعی در ایران مسائل کشور را بیان نمی‌کند/ توسعه چگونه امکان پذیر نمی‌شود؟

    داوری اردکانی در کتاب جدیدش معتقد است: توسعه بدون علوم اجتماعی امکان‌پذیر نیست. این نظر، نه دفاع از علوم اجتماعی است و نه ردّ علوم اجتماعی. چون علوم اجتماعی در کشور ما ضعیف است و مسائل کشور ما را بیان نمی‌کند و به مسائل جامعه و آنچه در آن می‌گذرد، توجه ندارد. ما مشکل داریم ولی نمی‌توانیم مشکل را به مسئله تبدیل کنیم.

  • ۱۳۹۸-۱۲-۲۵ ۱۳:۰۰

    گفت و گو با مولف کتاب «فقر تفکر فلسفی»؛ سرمایه‌های فکری در دوران صفویه با سهل‌انگاری از بین رفت

    سرمایه‌های عظیم فکری در دوره صفویه در ایران از دست رفت و از قرن دهم به بعد عملا نخبه‌ای را در سطح جهان نداریم.

  • ۱۳۹۸-۱۱-۰۶ ۱۰:۰۵

    پایانی تلخ برای یک داستان بی‌پایان/ دور سرگردانی طرح توسعه دانشگاه تهران به نقطه اول بازگشت

    نقطه آغاز طرح توسعه دانشگاه در غیاب شفافیت، روایت‌های متعددی دارد. یکی از نکته‌های آغازین این مساله که در کلام مسوولان دانشگاه تهران به گوش می‌رسد، «رفع کمبود نیازهای آموزشی و پژوهشی» است.

  • ۱۳۹۸-۱۰-۲۲ ۱۷:۰۰

    قدرت‌های بزرگ و سیاست‌ خارجی امیرکبیر/ نقش میرزا تقی‌خان در تغییر نگاه ساختاری حکومت قاجار به مقوله توسعه

    امیرکبیر به اروپاییان نظر خوبی نداشت، وی می‌خواست دست آنان را از امور کشور کوتاه کند اما از سوی دیگر به معلومات نظامی و مهارت صنعتی آنان نیاز داشت (دوگوبینو، 228: 1367) بنابراین از معلمان کشورهایی برای تعلیم در دارالفنون استفاده کرد که منافع مستقیم سیاسی و اقتصادی در ایران نداشتند.

  • ۱۳۹۸-۱۰-۱۰ ۱۱:۳۰

    رضا داوری اردکانی: فرهنگ، حقیقتاً مسئله زمان ماست/ راه گریزی از توسعه نیست

    داوری اردکانی در نشست مسأله فرهنگ گفت: برای اینکه به آینده برسیم باید راه توسعه را برویم، گریزی از این امر نیست. آینده تاریخ هر چه باشد باید از این راه بگذرد.

  • ۱۳۹۸-۱۰-۰۸ ۱۶:۳۰

    دارالفنون؛ الگوی توسعه آموزشی ایران/   نگاهی انتقادی به وضعیت آموزش در ایران به عنوان یکی از عوامل موثر در توسعه- بخش اول

    آموزش و پرورش موتور پیشرفت یک کشور است، بسیاری از کشورها در دهه‌های اخیر توانسته‌اند از این طریق راه پیشرفت را بپیمایند. از جمله گفته می‌شود که کشور برزیل توانسته در ظرف سی سال از این راه و کاربرد علوم شناختی و روش‌های تفکر نقادانه خود را از یک کشور جهان سوم به پنجمین قدرت صنعتی جهان برساند. من خود در کشورهای مختلف شاهد بودم که برزیلی‌ها در این سی سال اخیر بیشترین سفرها را بین مراکز پژوهشی و دانشگاه‌ها و صنایع و هر جا که بتوانند چیزی را بیاموزند، داشتند .

  • داوری ۱۳۹۸-۰۸-۲۰ ۰۹:۵۵

    رضا داوری اردکانی؛

    شرق شناسی چیست و ایران شناس کیست؟

    شرق شناسی یک شأن بزرگ فرهنگی-سیاسی اروپا در قرن نوزدهم بود. اکنون دیگر چنین شأن و نظمی وجود ندارد. ایران‌شناسی هم که در ظاهر از جمله بازماندگان شرق‌­شناسی به حساب می آید، کار گروه دانشمندانی است که به مطالعات ایرانی علاقه دارند و احیاناً در پژوهش های خود با ایرانیان مقیم اروپا و آمریکا و ژاپن همکاری می کنند. هنوز تاریخ ایران و البته اکنون آن ناشناخته های بسیار دارد. این ناشناخته ها را با نگاهی تازه باید کشف کرد و شناخت.

  • ۱۳۹۸-۰۶-۱۰ ۱۳:۰۰

    فراستخواه: توسعه، به معنای گسترش افق انتخاب‌های آدمی است

    فراستخواه گفت: میل به موفقیت در ایرانیان بسیار بالاست، اما آینده‌نگری، جهت‌گیری درازمدت، صبوری، برنامه‌ریزی، امید و.. با این میل همساز نیست پس جامعه ایرانی میل به پیشرفت دارد اما امید ندارد.

  • ۱۳۹۸-۰۵-۱۹ ۱۴:۰۰

    کنفرانس بین‌المللی توسعه و یادگیری برگزار می شود

    کنفرانس بین‌المللی توسعه و یادگیری ماه مه ۲۰۲۱ در پاریس، فرانسه برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۸-۰۵-۱۳ ۱۶:۰۰

    محله دانشگاه تهران باشگاه اجتماعی مردم است

    محیط طباطبایی: پس از اینکه خندق قاجاری به شاهرضای پهلوی تبدیل شد، بناهایی از جنس آموزش مانند دبیرستان البرز و دانشگاه تهران در شمال آن احداث شدند.

  • ۱۳۹۸-۰۴-۱۷ ۱۴:۵۴

    حسین هوشمند از نظریه رالزی درباب توسعه پایدار می‌گوید

    نشست «به سوی یک نظریه رالزی درباب توسعه پایدار» در کتابخانه ملی ایران برگزار می‌شود.

  • داوری ۱۳۹۸-۰۴-۱۲ ۱۰:۰۷

    رضا داوری اردکانی؛

    شرایط اخلاقی و تاریخی پیشرفت علم

    آیا راهی جز راه طی شده جهان توسعه‌یافته می‌شناسند؟ اگر افق تازه و راه دیگری گشوده و پیدا شود دیگر پیمودن راه توسعه وظیفه نیست و باید از آن منصرف شد اما تا زمانی که راه دیگر پیدا نشده است بیش از دو انتخاب پیش روی آن‌ها نیست. یکی ماندن در وضع توسعه‌نیافتگی و دیگر رفتن به سوی توسعه. انتخاب دوم رفتن به سوی ایده‌آل نیست اما انتخاب اول ماندن در رخوت و بیهودگی و ملال و ناتوانی و پرحرفی و بیهوده‌کاری و فقر و پریشانی و بیماری و فساد است. از این وضع باید رهایی یافت. سیاستمداران و دانشمندان وظیفه دارند که در تمهید مقدمات و فراهم آوردن شرایط گذشت از این وضع بکوشند.

  • علوم انسانی دیجیتال ۱۳۹۸-۰۱-۲۴ ۱۵:۰۶

    چرا علوم انسانی در ایران توسعه پیدا نکرده است؟

    علوم انسانی و زندگی تراژیک 

    واقعیت آن است که ما در یک حالت دوگانگی و برزخی قرار داریم و همین وضعیت بر ماهیت علوم انسانی ما تاثیر گذاشته و شاید نوعی «شبه علوم انسانی» را دامن زده است. آمیختگی مفاهیم و  تلقی مبنی بر انطباق ناپذیری  نظریه های غربی با وضعیت تاریخی و زیستی ما،  موجب شده که به بسیاری از این نظریه ها  به دیده تردید نگاه کنیم و حتی آنها را در محافل دانشگاهی کمتر مورد استفاده قرار دهیم.

  • 2 ۱۳۹۸-۰۱-۱۷ ۱۶:۴۲

    نگرشی انتقادی به توسعه جماعت‌محور

    در انبوه آثار دانشگاهی، کمتر نمونه‌ای می‌توان یافت که چون این کتاب بی‌وقفه میان بحث‌های نظری و عملی رفت وآمد کند.

  • زیباکلام ۱۳۹۷-۱۱-۱۴ ۱۱:۲۱

    نگاهی دوباره به کتاب «ما چگونه ما شدیم؟»

    ایران و ایرانی در مظان اتهام

    در روزگاری که کم‌وبیش ذهن بیشتر مردم ایران به نظریات عقب‌ماندگی در چارچوب تسلط استعمار و امپریالیسم خو گرفته بود ناگهان این کتاب نگاهی تازه به پدیدۀ عقب‌ماندگی انداخت و گفت چه شد آن‌ها به ما مسلط شدند و چرا ما نرفتیم آن‌ها را استعمار کنیم. همین شاه‌پرسش سرآغازی بود برای نام‌داری کتاب و چاپ‎های پیاپی آن. اگر دلیری و نوآوری نویسنده را کنار بگذاریم -که در روزگار خودش ستودنی است- در دیگر مسائل کتاب نمی‎شود به این سادگی سخن گفت و آن را ستود.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۲۴ ۱۴:۲۰

    عباس منوچهری: مبانی توسعه ایرانی واگرایانه بوده است

    عباس منوچهری می‌گوید: توسعه بدون مبانی فکری که بتواند نوعی از همگرایی را در جامعه ایجاد کند مشکل‌ساز می‌شود و می‌بینیم که باعث شده اقتصاد و فرهنگ و سیاست در چنین شرایطی هرکدام راه خودشان را بروند و حتی در خود فرهنگ هم دوباره همگرایی جدی می‌بینیم.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۲۳ ۱۶:۰۰

    روشنفکران ما ناخواسته به جای جامعه مدنی قدرت را تقویت کردند

    در مراسم نخستین سال برگزاری «روز ملی توسعه» تقی آزاد ارمکی گفت: روشنفکران ما ناخواسته به جای آن که جامعه مدنی را تقویت کنند، قدرت را تقویت کرده‌اند. آنان بدون توجه به اینکه تا جامعه توانمند نشود هیچ اصلاحی در حوزه سیاست بادوام نخواهد بود، و به جای آن همت خود را مصروف تقویت جامعه مدنی کنند، تمام توجه خود را معطوف به نقد قدرت کرده‌اند و صاحبان قدرت همواره در واکنش به نقد آنان، بر سرکوب خود افزوده‌اند و بهانه‌ای برای بستن بیشتر و سرکوب بیشتر پیدا کرده اند.

  • رضاشاه ۱۳۹۷/۱۰/۱۹

    تفسیری فلسفی از مفهوم پدرسالاری در تاریخ ایران در مصاحبه با سیاوش جمادی (۱۳)؛

    نتایج توسعه نیم‌بند

    توسعۀ نیم‌بند دوام و عمق ندارد. توسعۀ دوام‌پذیر و بازگشت‌ناپذیر با استبداد و ایدئولوژی ممکن نمی‌گردد. بالا رفتن تولید ناخالص ملی و درآمد سرانه و رفاه اجتماعی و بهره‌گیری بهینه و آینده‌نگرانه، مدیریت صنعتی کارآمد و مولد، پرورش متخصصان، و شاخص‌هایی که بیش‌تر متخصصان در تعریف و توصیف توسعه می‌گنجانند، بدون توسعۀ فرهنگی و اجتماعی و سیاسی به حدّ مطلوب و هم‌وزن با توسعه در جوامع پیشرفته نمی‌رسد.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۱۵ ۱۱:۲۰

    سلسله نشست های «عدالت و توسعه» برگزار می شود

    سلسله نشست های «عدالت و توسعه» از ۱۵ الی ۱۹ دی ماه در کانون اندیشه جوان برگزار می شود.

  • جمادی ۱۳۹۷/۱۰/۱۱

    تفسیری فلسفی از مفهوم پدرسالاری در تاریخ ایران در مصاحبه با سیاوش جمادی (۱۲)؛

    امکان توسعه سالم‌تر

    توسعه نمی‌تواند با انزوا از مدرنیزاسیونی که جهان‌گیر است پیش برود. این مدرنیزاسیون جهان‌گستر برگشت‌ناپذیر است. ما در عصر مدرن زندگی می‌کنیم و مدرنیته و سنت بسته‌هایی بر روی میز نیستند که انتخاب‌شان به دلخواه ما باشد. پس از فروپاشی شوروی تا به امروز شاهد نقدهای بسیاری بوده‌ایم که عارضه‌هایی چون تبعیض اقتصادی، فاصلۀ مرکز و حاشیه‌ها، شکاف لایۀ ازون و غارت بی‌حساب و ویرانگر منابع طبیعی، گسترش زرادخانه‌های هسته‌ای، عارضۀ بنیادگرایی و جنگ های به‌شدت وحشیانه را به رخ می‌کشند. حتی اندیشمندان منتقد غربی نیز راه حلی مؤثر نشان نمی‌هند.