فردید

کل اخبار:70

  • ۱۴۰۰-۰۹-۱۴ ۱۴:۳۸

    شماره نوزدهم سیاست‌نامه منتشر می شود

    سیاست‌نامه پائیزی به مناسبت دویستمین سال انتشار فلسفه حق هگل، با تصویری از این فیلسوف آلمانی منتشر خواهد شد. سرمقاله این شماره با عنوان «برخورد فلسفه و ایدئولوژی» به احمد فردید اختصاص داده شده است.

  • سروش ۱۴۰۰/۰۳/۰۱

    گفت و گو با بهروز فرنو درخصوص نسبت میان مشکلات روز و مسائل زمانه با آشفتگی تفکر و کلام؛ (۲)

    آیا فلسفه کانتی امکان حل بحران را دارد؟

    اگر با ریاست کسی چون آقای سروش [بر نهادها] مخالفم، نه تنها به خاطر شخص ایشان یا اختلافات فی مابین است، بلکه اساساً فلسفه‌های علمی و مباحث شناخت شناسی حوزه‌های کانتی و نوکانتی مورد تاکید ایشان را با توجه به عدم امکان تامل حکمی و ماهوی، واجد صلاحیت برای تشخیص و درک مسائل کلّی و پرسش از ماهیت علم و تکنولوژی و نسبت آن با اصالت دنیا و سیطره عقل معاش، در عالم جدید و بحران آن، نمی‌دانم.

  • ۱۳۹۹-۰۷-۰۹ ۱۳:۳۰

    به مناسبت درگذشت منوچهر آشتیانی؛ تحت تاثیر هدایت، فردید ونیما بودم/هایدگر عارف است نه فیلسوف

    در گفتگوی تفصیلی که خبرگزاری مهر در گذشته با منوچهر آشتیانی انجام داده است، وی از حضور خود در حلقه فردید و هدایت در دهه بیست خاطراتی نقل کرده که خواندنی است.

  • ۱۳۹۹-۰۵-۲۵ ۱۱:۰۰

    غربزدگی از منظر فردید به چه معناست؟/ طرح خودآگاهی تاریخی

    احمد فردید اولین کسی است که مفهوم «غربزدگی» را مطرح کرد. در گزارش پیش رو به مناسبت سالروز درگذشت او در گفتگو با چند تن از اندیشمندان مفهوم غرب و غربزدگی از منظر فردید را بررسی کرده ایم.

  • ۱۳۹۹-۰۳-۲۰ ۱۴:۰۰

    روایت کارگردان «تئوریسین خشونت»از «دیکتاتوری خرد»/تناقض‌های کسروی

    کارگردان مستند «تئوریسین خشونت» با موضوع آراء و اندیشه‌های سید احمد فردید برای جدیدترین فیلم خود سراغ یکی از متناقض‌ترین شخصیت‌های سیاسی-اجتماعی تاریخ معاصر رفت.

  • ۱۳۹۹-۰۲-۱۴ ۱۰:۳۰

    از حیات شگفت انگیز تا تئوریسین خشونت/ مقایسه دومستند درباره فردید

    دو مستند «تئوریسین خشونت» و «حیات شگفت انگیز فردید» در پایان سده چهاردهم هجری، همچنان اهمیت و اثرگذاری او در اندیشه معاصر را نشان می‌دهد.

  • ۱۳۹۸-۱۰-۰۲ ۱۷:۰۰

    حکیم عدالت جو/ مشی فلسفی مرحوم عباس معارف در گفت ‌و گو با دکتر محمد رجبی

    این سوال برای ما مطرح می‌شد که در دوره ما که دوران امپریالیسم و استثمار است، این ترقیاتی که به نفع بشر است، رخ داده، چیست؟ آقای معارف در پاسخ می‌گفت، وقتی که اسم لطف ظهور می‌کند، اسم قهر در غیاب و خفا فرو می‌رود و وقتی اسم قهر ظهور می‌کند، اسم لطف در غیاب فرو می‌رود. اما نکته اینجاست که وقتی می‌گوییم، اسم لطف در خفا می‌رود به این معنا نیست که نابود می‌شود بلکه به این معناست که در اقلیت می‌رود.

  • منصوربخت ۱۳۹۸-۱۰-۰۲ ۰۹:۱۹

    قباد منصوربخت؛

    عباس معارف و غفلت‌زدایی از تفکر بنیادی در ایران معاصر

    معارف تعلقات ایدئولوژیک را با دانش کارشناسی و فقه و فلسفه و عرفان جمع کرده بود و از این رو با اتکای به تفکر و فرهنگ قدیم ایران و شناخت تفکر و فرهنگ و تمدن جدید در پی حل مسائل متعدد برآمده از تمدن جدید در ایران بود. معارف و جریانی فکری‌ای که او به آن تعلق داشت افقی جدید در عرصه تفکر جدید در ایران گشودند و این خام‌اندیشی که می‌توان گذشته را یکسره کنار زد و اکنون غرب را یکسره در اختیار گرفت را مطلقا بی‌اعتبار ساختند.

  • داوری ۱۳۹۸/۰۶/۲۳

    متن مکتوب مصاحبه رضا داوری اردکانی در مستند تئوریسین خشونت؛

    فردید زنده است چون تفکر زنده است

    غرب زدگی که دکتر فردید گفت اصلاً و به هیچ وجه سیاسی نبود شاید بعدها خود دکتر فردید نتایج سیاسی از آن گرفته باشد اما از اول سیاسی نبود، آل احمد چنان که خودش هم معترف بود از اول قضیه را سیاسی کرد، از اول که طرح کرد در شورای تحول آموزش در وزارت فرهنگ، خودش گفت من اصطلاح را از دکتر فردید گرفته ام اما مطلب من مطلب دیگری است، ولی این تلقی سیاسی غرب زدگی شایع شد و همه این تلقی آل احمد را فهمیدند.

  • ۱۳۹۸-۰۵-۱۴ ۱۴:۰۰

    محمدمنصور هاشمی: جزو زنده‌ترین کشورها در تولید تفکر هستیم

    محمدمنصور هاشمی، پژوهشگر اندیشه معاصر با بیان اینکه ایران جزو زنده‌ترین کشورها در حوزه تولید تفکر معاصر است، گفت: فردید، اولین فیلسوف معاصر است که درباره وضعیت تاریخی ما مفهوم‌سازی کرده است.

  • ۱۳۹۸-۰۵-۱۲ ۱۷:۰۰

    فردید رفتارهای متناقضی داشته و این منش او انکارشدنی نیست

    کتاب «دیدار فرهی و فتوحات آخرالزمان» اثر سیداحمد فردید که به‌کوشش محمد مددپور تدوین شده، در نشستی در گرگان از سوی «موسی ملک‌محمودی» پژوهشگر در حوزه علوم اجتماعی نقد و بررسی شد.

  • ۱۳۹۸-۰۳-۱۸ ۱۱:۳۰

    بررسی کتاب زندگینامه فردید/اشتباهات شریعتی را کنار خدماتش ببینیم

    یک مترجم معتقد است کتاب «سید احمد فردید؛ زندگینامه و شرح احوال و آرای انتقادی» دارای مفاهیم جامعی درباره این متفکر است اما در زمینه علی شریعتی حاوی نکاتی است که نیاز به توجه بیشتری دارند.

  • ۱۳۹۸-۰۲-۳۰ ۱۳:۰۰

    مالک شجاعی جشوقانی: فردید برای فرهنگ ایرانی هرمنوتیک انتولوژیک نقادانه غرب دارد

    شجاعی جشوقانی گفت: فردید برای فرهنگ ایرانی آورده‌ای با عنوان هرمنوتیک انتولوژیک نقادانه غرب دارد و و این دستاورد منحصر به فرد اوست که همچنان می‌تواند به ما در فهم سنت، خود و مواجهه با غرب کمک کند.

  • ۱۳۹۷-۱۱-۳۰ ۱۲:۴۰

    بهروز فرنو: فردید با طرح غرب زدگی فلسفه ما را وارد مرحله خودآگاهی کرد

    بهروز فرنو گفت: مرحوم فردید با طرح مسأله غرب زدگی، فلسفه را در مملکت ما وارد مرحله خودآگاهی کرد و امکان طرح پرسش هایی برای ما فراهم شد که قبل از آن نمی توانست مطرح شود.

  • ۱۳۹۷-۱۱-۲۹ ۱۷:۰۰

    علم بدون اعتقاد به وجود نیامده است/ انتقادی که به فردید می کنند

    داوری اردکانی در مراسم یادبود سیداحمد فردید گفت: اخلاق قبل از علم قرار دارد. هیچ جا در تاریخ، علم بی اعتقاد یا تعلق بوجود نیامده است.

  • ۱۳۹۷-۱۱-۲۹ ۱۵:۰۰

    بیژن عبدالکریمی: فردید، یکی از احیاگران سنت تاریخی و دینی ماست/ میراث بزرگ فردید

    عبدالکریمی گفت: میراث بزرگ فردید این است که تفکر تاریخی را وارد جامعه کرد. او بی‌تردید یکی از احیاگران سنت تاریخی و دینی ما است.

  • ۱۳۹۷-۱۱-۱۵ ۱۲:۰۰

    همایش یادبود «سیداحمد فردید» برگزار می شود

    همایش یادبود «سیداحمد فردید» به اهتمام موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران با همکاری بنیاد حکمی و فلسفی دکتر فردید برگزار می شود.

  • فردید ۱۳۹۷/۱۰/۱۰

    گفت‌وگو با موسی اکرمی در مورد احمد فردید(۲)؛

    کاش پدیدۀ فردید در کشور ما اتفاق نمی‌افتاد

    بنابراین من هنگامی که به گذشته می‌نگرم، همچنان که بعضاً به روزگار خودمان نگاه می‌کنم، به شدت غصه دار می‌شوم، برای دانشگاه، برای کشور، برای فلسفه، برای خودمان. فردید و امثال او روشنفکر نبودند که نبودند. فیلسوف نیز نبودند. آنان روشنفکرستیز یا پادروشنفکر و فلسفه‌ستیز یا پادفیلسوف بودند که در روایتی کج و معوج از تاریخ فعالیت نظری و عملی انسان چیزی جز نفرت از این تاریخ، و سردرگمی در برابر حال و آینده نپراکندند.

  • موسی اکرمی ۱۳۹۷/۱۰/۰۴

    گفت‌وگو با موسی اکرمی در مورد احمد فردید (۱)؛

    کاریفیلوسوفیکاتور: کمدی-تراژدی فلسفه‌ناخواندۀ فلسفه‌ستیزی که در فلسفه مقام استادی یافت

    فردید به منابع فکری خود نیز رحم نکرد. شاید تنها و تنها هایدگر استثناء باشد. او کشف کرد که ابن عربی یک چشم تصوف را کور کرد و چشم دیگر را گذاشت تا بعداً ملاصدرا کور کند! او با قدرناشناسی تمام کربن را جاسوس و عضو شش لژ فراماسیونری اعلام کرد. این گونه بود که به نظر آمد کسانی از عقلا که با دقت بیشتری افکار و رفتار فردید را می‌نگریستند دریافتند که او چندان آدم جدی‌ای نیست. چنین بود که حتی کسانی که روزی فردید را قبول داشتند در باره‌اش از تعبیر شارلاتان و شارلاتانیسم استفاده کردند.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۱۸ ۱۵:۲۰

    هایدگر در برابر یاسپرس

    با توجه به اهمیت یافتن مفهوم غربزدگی در تناسب با تحولات سیاسی و اجتماعی دهه ۱۳۵۰ و در نهایت انقلاب اسلامی ۱۳۵۷ بارها به احمد فردید نیز توجه شد، به ویژه که شاگردان فردید کوشیدند اندیشه‌های پیچیده فلسفی او را در تلائم با حوادث روزگار تبیین کنند، اما محمود هومن که بیشتر کسوت یک استاد فلسفه را داشت تا فیلسوفی نظریه‌پرداز که می‌کوشد آینده را پیشگویی کند، از نظرها پنهان و کمتر به آثارش توجه شد.

  • ۱۳۹۷-۰۵-۲۸ ۱۱:۲۰

    تأثیر فردید در طرح فلسفه های معاصر آلمانی/ ابهام زدایی از فردید

    محمد آسیابانی، نویسنده کتاب زندگی نامه و شرح احوال و آرای سید احمد فردید، هدف خود از انتشار این کتاب را ابهام زدایی از زندگی و افکار سید احمد فردید عنوان کرد.

  • ۱۳۹۷-۰۵-۲۷ ۱۶:۰۰

    محمد رجبی: نقد ماهیت فلسفی غرب دغدغه فردید بود

    محمد رجبی، مدرس و پژوهشگر فلسفه سیاسی اعتقاد دارد که برخلاف بسیاری از منتقدان غربگرایی در ایران، غرب برای فردید از لحاظ فلسفی اهمیت داشت؛ مساله فردید «ماهیت فلسفی غرب» بود که بر بنیاد «فراموشی هستی» و غلبه «تکنیک بر تفکر» قرار داشت، بنابراین به نقد آن پرداخت.

  • ۱۳۹۷-۰۵-۲۷ ۱۴:۰۰

    سوءتفاهم راجع به تأملات مرحوم فردید/ اراده نفسانی و مسئله غفلت

    آنچه در دوره جدید موجب غفلت از مطلب شده، باز گرداندن همه موجبات و شرایط به اراده نفسانی انسان خود بنیاد است.

  • ۱۳۹۷-۰۵-۲۴ ۱۷:۱۸

    ناکام موفق/ احمد فردید و فلسفه در گفت‌وگو با منوچهر آشتیانی

    فردید برنامه وسیع و عمیقی داشت مبنی بر اینکه فلسفه در ایران باید از بنیاد دگرگون شود. او چیزی شبیه سهروردی می‌گفت. سخنش در فرم تفکر ایرانشهری بود. یعنی می‌گفت ایرانشهر جدیدی باید ساخته شود و فلسفه جدیدی ایجاد شود. تاکید داشت آنچه می‌گویم به‌کلی با آنچه الان در دانشگاه‌ها تدریس می‌شود، به کلی فرق دارد

  • ۱۳۹۶-۰۵-۲۵ ۱۰:۲۰

    نیم‌نگاهی به غرب و غرب‌زدگی نزد فردید/ نظریه‌ اسماء الله تاریخی

    شاید بتوان گفت شناخت آرای سید احمد فردید، مستلزم فهم نسبت آنها با مفهوم غرب وغرب زدگی است. به مناسبت سالگرد درگذشت او، در گزارش پیش رو غرب وغرب‌زدگی در نگاه این اندیشمند بررسی شده است.

  • ۱۳۹۶-۰۵-۰۳ ۱۱:۰۰

    فردید در روزگار ما چه می‌کند؟/ نسلی که زمانۀ ما را پیش از ما دید

    منصور هاشمی در گفتگویی از «هویت‌اندیشیِ» فردید می‌گوید و معتقد است که سهم فردید از وضعیت تفکر در زمانۀ ما هنوز آن‌چنان که باید ادا نشده است.

  • مهدی معین زاده ۱۳۹۶-۰۲-۱۲ ۰۹:۲۴

    گفتاری از مهدی معین‌زاده؛

    زیست‌جهان یا مود روشنفکرانه

    بسیاری معتقدند مثال‌هایی مانند جاده، که هایدگر در مقالۀ «فلسفۀ تکنولوژی» مطرح می‌کند، نشان‌دهندۀ این موضوع است که رانۀ اصلی ‌هایدگر، نوستالژیک بوده است. به نظر می‌رسد این مسئله در مورد متفکرین ما هم به‌گونه‌ای صدق می‌کند. گویی شبیه نوستالژی ما به خانۀ پدربزرگ و ایام کودکی‌مان است.

  • ۱۳۹۵-۱۲-۱۵ ۱۱:۲۰

    منوچهر آشتیانی: تحت تأثیر هدایت، فردید و نیما بودم/ هایدگر، عارف است نه فیلسوف

    با منوچهر آشتیانی، از نسل اول جامعه شناسان ایرانی درباره خاطرات دوران جوانی، حیات فکری و تحصیلات او به گفتگو نشستیم و نظر او را درباره جریانات چپ و انقلاب اسلامی جویا شدیم.

  • ۱۳۹۵-۱۲-۰۳ ۱۱:۴۰

    ملاحظاتی بر دو نقدِ فردیدشناسی بیژن عبدالکریمی

    عبدالکریمی از یک­سو، بر عظمت­ ها و بصیرت­ های بنیادین و بی­ بدیل فردید دست می­ گذارد و آن­ها را برجسته می­ کند؛ و از سوی دیگر، محدودیّت­ ها و نواقص این تفکّر را نیز آشکار می­ کند.

  • ۱۳۹۵-۱۱-۲۰ ۱۶:۲۰

    شاهد زنده روشنفکری ایرانی هستم/ هویت چهل‌تکه ایرانی در گفت‌وگو با داریوش شایگان

    فردید ملغمه عجیبی بود. البته من او را خیلی نمی‌شناختم، هیچ‌وقت هم نفهمیدم چه می‌گوید. گاهی چند جرقه‌ای در حرف‌هایش آشکار می‌شد. آنچه در سخنان فردید موجب شگفتی من می‌شد، ناآگاهی کلی او نسبت به گسست‌های تاریخی بین تمدن‌ها بود، انگار می‌خواست با نگاه شعبده‌بازانه‌اش از فراز قرون آسمان را به ریسمان گره بزند.