فلسفه تحلیلی

کل اخبار:59

  • ۱۳۹۹-۱۰-۰۶ ۱۲:۰۰

    از مجموعه راهنمای فلسفه بلک‌ول(۱)؛ ترجمه کتاب فلسفه تحلیلی منتشر شد

    کتاب فلسفه تحلیلی تألیف جان سرل و برنارد ویلیامز با ترجمه محمد سعیدی‌مهر توسط نشر کتاب طه به تازگی منتشر و راهی بازار نشر شده است.

  • ۱۳۹۹-۰۹-۲۳ ۱۲:۰۰

    محمد لگنهاوزن: امروزه تفاوت میان فلسفه دین تحلیلی و قاره‌ای کمرنگ شده است

    استاد مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در نشست تمایزات فلسفه دین اسلامی با فلسفه دین تحلیلی و قاره‌ای گفت: امروزه تفاوت میان فلسفه دین تحلیلی و قاره‌ای کمرنگ شده است.

  • ۱۳۹۹-۰۵-۲۰ ۱۱:۳۰

    فلسفه تحلیلی تاریخ؛ تحلیل فلسفی معرفت‌های تاریخی منتشر شد

    کتاب فلسفه تحلیلی تاریخ؛ تحلیل فلسفی معرفت‌های تاریخی تألیف مجید کافی به همت پژوهشگاه حوزه و دانشگاه منتشر شد.

  • ۱۳۹۸-۱۰-۲۴ ۱۶:۳۰

    علیه ایده‌آلیسم/ ما و فلسفه تحلیلی در گفتارهایی از علی پایا و جلال پیکانی

  • ۱۳۹۸-۱۰-۱۵ ۱۶:۳۰

    فلسفه تحلیلی و فلسفه اسلامی

    چهارمین نشست هفتگی «نیم فاصله، دانشگاهیان در فضای عمومی» با موضوع «رویکرد تحلیلی به فلسفه اسلامی» با حضور محمود مروارید، عضو هیات علمی پژوهشگاه دانش‌های بنیادی، چهارشنبه 11 دی ‌ماه از سوی موسسه خانه کتاب برگزار ‌شد. در ادامه گزارشی از سخنان او از نظر می‌گذرد.

  • ۱۳۹۸-۰۶-۰۵ ۱۵:۰۰

    چرا فلاسفه تحلیلی جدید اقبال زیادی به ابن‌سینا دارند؟

    تحلیل‌های دقیق و موشکافانه ابن‌سینا در کتاب برهان و کتاب‌الحدود پیشتاز پژوهش‌های زبانی فلاسفه تحلیل زبانی است. به همین دلیل است که فلاسفه تحلیلی جدید اقبال زیادی به ابن‌سینا و پیروانش مثل توماس آکویناس نشان می‌دهند.

  • کاسیرر ۱۳۹۸-۰۳-۰۱ ۱۳:۲۰

    مروری بر شکل‌گیری دو سنت اصلی در تاریخ فلسفۀ مدرن (۲)؛

    برخورد داووس

    فریدمن، کاسیرر را گزینۀ مناسبی برای جمع میان دو سنت تحلیلی و قاره‌ای می‌داند، زیرا از لحاظ سیاسی مدافع جمهوری وایمار بود و هرگز شیفتۀ دو موضع سیاسی‌اجتماعی افراطی هایدگر و کارناپ نشد. او خود را در قلمرو فلسفه، نمایندۀ معاصر فلسفۀ کلاسیک می‌دانست که آن را ایدئالیسم فلسفی جدید می‌نامید و در قلمرو سیاست، خود را نمایندۀ سنت بزرگ کلاسیک، یعنی اندیشۀ سیاسی لیبرال‌جمهوری‌خواه به‌شمار می‌آورد و ازاین‌رو موضع او در هر دو قلمرو مسالمت‌آمیز بود.

  • فلسفه تحلیل ۱۳۹۸-۰۲-۲۹ ۱۱:۱۸

    مروری بر شکل‌گیری دو سنت اصلی در تاریخ فلسفۀ مدرن (۱)؛

    تقابل فلسفۀ تحلیلی و فلسفۀ قاره‌ای

    فلسفۀ تحلیلی همچون مارکسیسم دوست دارد خود را در قالب مخالفت با ایدئالیسم معرفی کند و ایدئالیسم را آن چیزی می‌داند که مورد انکار این فلسفه است. / فلسفۀ قاره‌ای به‌معنای اخص، برآمده از فلسفۀ نیچه است و در آن اندیشه‌ها و گرایش‌های ضدعقل‌گرا همچون پسامدرنیسم وجود دارند، اما این فلسفه به‌معنای اعم، ایدئالیسم آلمان، مارکسیسم و دنبالۀ آن‌ها در دورۀ معاصر مثل نظریۀ انتقادی را دربرمی‌گیرد.

  • ۱۳۹۸-۰۲-۲۳ ۱۵:۰۰

    استاد دانشگاه تربیت مدرس تشریح کرد؛ چگونه می توان بین فلسفه تحلیلی و اسلامی تعامل برقرار کرد؟

    عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس گفت: کار تاریخی درست و فراگیری آموزش‌های لازم در سنت دو کار ضروری است که فرد با این دو می‌تواند کار معنی داری در داد و ستد فلسفه تحلیلی و اسلامی انجام دهد.

  • ۱۳۹۷-۱۱-۰۹ ۱۵:۲۰

    آیت اللهی: تفاوت فلسفه دین تحلیلی با فلسفه دین قاره ای چیست؟

    رئیس انجمن علمی فلسفه دین ایران گفت: در فلسفه دین تحلیلی بیشتر صدق مطابقت مهم است و در فلسفه دین قاره ای بحث انسجام بیشتر اهمیت دارد.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۰۷ ۱۴:۰۰

    ذهن، زبان و متافیزیک سه ضلع فلسفه است/ سیر تاریخی فلسفه تحلیلی

    رئیس پژوهشکدۀ فلسفۀ تحلیلی گفت: اساس فلسفه را می‌توان به شکل مثلثی درنظر گرفت که یک رأس آن متکلم یا ذهن و در رئوس دیگر زبان یا معنی و جهان یا متافیزیک قرار دارد و این رئوس به هم مرتبط هستند.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۲۶ ۱۳:۲۰

    کنفرانس بین‌المللی فلسفه تحلیلی و تحلیل زبان ایده‌آل

    بیست و یکمین کنفرانس بین‌المللی فلسفه تحلیلی و تحلیل زبان ایده‌آل در روزهای ۱۱ و ۱۲ فوریه ۲۰۱۹ در بارسلونا- اسپانیا برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۱۴ ۱۶:۴۰

    روسو و بسیاری از اشراقیان از روش‌های تحلیلی خسته شده‌اند

    امیل بریه در کتاب «تاریخ فلسفه قرن نوزدهم دوره نظام‌ها (1850-1800)» معتقد است در این قرن، ذوق و قوت تحلیل، که مشخصه قرن هجدهم بود، روی در کاهش دارد. حتی پیش از پایان قرن هجدهم، ملاحظه می‌کنیم که روسو و بسیاری از اشراقیان از روش‌های تحلیلی خسته شده‌اند و در کار تحقیق، به وسایلی فراتر از تحلیل روی می‌آورند، از قبیل ایمان، غریزه، وجدان، احساس، شهود، صیرورت تاریخی. برای فهم وحدت واقعی این جنبش وسیع که نمایندگان آن اغلب از یکدیگر بی خبرند، باید مخصوصا به ارتباط میان رونق مجدد «فلسفه دینی» و «اهمیت مابعد الطبیعی‌ای،که به تاریخ داده می‌شود» توجه کرد.

  • ۱۳۹۷-۰۴-۰۶ ۱۲:۴۰

    کتاب جغرافیای مفهومی کانت چه اهمیتی برای فلسفۀ تحلیلی دارد؟

    کانت به ویژه در نقد عقل محض، دیدگاه‌های پیشگامانش در اوایل دوران مدرن (خردگراها و تجربه‌گراها) را ترکیب کرد و قسمت عمدۀ دستور کار آیندگان در قرون نوزدهم، بیستم و بیست و یکم را تعریف کرد.

  • ۱۳۹۷-۰۱-۲۷ ۱۰:۴۰

    استقلال تئاتر از ادبیات بر اساس سنت فلسفه تحلیلی

    «هنر تئاتر» نوشته جیمز آر. همیلتون، عضو دپارتمان فلسفه دانشگاه آزاد با ترجمه علی منصوری منتشر شد. در این کتاب بر استقلال تئاتر به عنوان یک قالب هنری از ادبیات تاکید شده است.

  • ۱۳۹۶-۱۱-۳۰ ۱۱:۰۰

    فلسفه تحلیلی کاربردی‌تر از فلسفه قاره‌ای است/اولویت فلسفه کاربردی

    رئیس مرکز عدالت جهانی دانشگاه استنفورد آمریکا با اشاره به اینکه فلسفه کاربردی برفلسفه محض اولویت دارد گفت: فلسفه تحلیلی جنبه کاربردی بیشتری در مقایسه با فلسفه قاره ای دارد.

  • ۱۳۹۶-۱۱-۲۴ ۱۴:۲۰

    نوشتاری درباره مذهب اصالت تحصل منطقی

    سید مهدی دزفولی در این یادداشت به تبیین برخی از دیدگاه های مذهب اصالت تحصل منطقی (شلیک، کارناپ، ایر) می پردازد.

  • ۱۳۹۶-۱۱-۰۴ ۱۶:۳۶

    هفتمین نشست ملی در فلسفه تحلیلی برگزار می شود

    هفتمین نشست ملی در فلسفه تحلیلی، سپتامبر ۲۰۱۸ در مرکز فلسفه دانشگاه لیسبون، دانشگاه لیسبون- پرتغال برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۶-۱۰-۱۱ ۱۴:۴۰

    فلسفه تحلیلی می تواند به صورت بندی دعاوی فلسفۀ اسلامی کمک کند

    حجت الاسلام سیدعلی طالقانی گفت: فلسفه تحلیلی می تواند در مباحث جاری فلسفه به صورت بندی دعاوی و دلائل فلسفۀ اسلامی کمک شایانی کند.

  • ۱۳۹۶-۰۸-۱۴ ۱۲:۰۰

    کشکول مسائل فلسفه تحلیلی به فارسی

    کتاب فلسفه تحلیلی شامل بیست‌وچهار مقاله مختلف درخصوص شماری از حوزه‌های سنت تحلیلی است.

  • ۱۳۹۶-۰۲-۲۵ ۱۴:۱۸

    دفاع موسی اکرمی از دستاوردهای برجسته سنت فلسفه تحلیلی

    موسی اکرمی کتابی با عنوان «مسئله علم در ایران» نوشته است. نگرش حاکم بر گفت‌وگوها، سخنرانی‌ها، و یادداشت‌های کتاب واقع‌گرایی علمی است که از دستاوردهای برجسته سنت فلسفه تحلیلی است و نویسنده سال‌ها است که همواره از آن دفاع کرده و در ترویج آن کوشیده‌ است.

  • حوزه ۱۳۹۵-۱۱-۱۹ ۰۹:۵۷

    گسترش فلسفۀ تحلیلی در جغرافیایی فکری نظیر قم چه تبعاتی خواهد داشت؟

    گفتاری در نسبت فلسفۀ تحلیلی با فلسفۀ اسلامی

    نفس تفکیک فلسفه به قاره‌ای و تحلیلی با راهِ طی‌شدۀ فلسفۀ اسلامی همخوانی ندارد. این تفکیک غربی مبتنی بر تقدم روش و روش‌گرایی نهفته در فلسفه‌های متأخر غربی است؛ چیزی که در روش‌شناسی چندلایۀ حکمت اسلامی بی‌معنی است. تفکیک فلسفۀ اسلامی به چیزی شبیه به قاره‌ای و تحلیلی که در غرب به کار می‌رود، هیچ مابه‌ازایی در تاریخ فلسفۀ اسلامی ندارد.

  • راسل ۱۳۹۵-۱۱-۱۳ ۰۹:۳۲

    به مناسبت سالگرد درگذشت برتراند راسل؛

    فیلسوف روشنگر انگلیسی

    در جنگ ویتنام راسل به شدت فعالیت‌های روشنگرانه داشت. قتل‌عام دهشتناک پناهگاه‌ها هنوز اتفاق نیفتاده بود که راسل آن را به همراه پیامدهای نه‌چندان طولانی‌مدت شیطانی آن‌ها پیش‌بینی کرد. اما راسل نتوانست بلشویسم نازیسم و هلوکاست سلاح‌های هسته‌ای و جنگ سرد ناسیونالیسم به‌وجودآمده از تجارت اسلحۀ بین‌المللی و بنیادگرایی ناشی از خلأ حسادت‌آمیز بین ملت‌های فقیر و غنی در سال ۱۹۱۴ را پیش‌بینی کند؛ اما حسی زنده در او می‌گفت که شیوع جنگ به معنای باز شدن درهایی به‌سوی فجایعی عظیم به شکل‌های مختلف می‌باشد و دهه‌های زیادی ادامه خواهد یافت.

  • معرفت شناسی ۱۳۹۵-۰۸-۲۶ ۱۵:۱۴

    درآمدی بر نظریه معرفت

    نوح لموس

    معرفت‌شناسی، یا نظریه معرفت، یکی از پایه های فلسفه ی تحلیلی به شمار می آید و این کتاب درآمدی روشن و قابل فهم بر این موضوع است.

  • ۱۳۹۵-۰۷-۲۷ ۲۰:۴۰

    نظریه تکامل در بوته نقد توماس نیگل

    توماس نیگل یکی از دانشمندان معاصر است که به‎‌رغم قابلیت نقد مبانی اعتقادی وی؛ کمک شایانی به طیف گسترده‌ای از موضوعات با زمینه فلسفی از قبیل اخلاق، سیاست و معرفت‌شناسی و همچنین متافیزیک و فلسفه ذهن نموده است. آثار او درعین سادگی از وسعت توام با هدفمندی برخوردار است.

  • ۱۳۹۵-۰۷-۲۰ ۰۸:۴۰

    زنان فیلسوف و فلسفه تحلیلی

    در سال ١٩٩٩ انتشارات راتلج کتابی با عنوان «گفت‌وگوی کوگیتو با فلاسفه بزرگ» منتشر کرد. این کتاب حاوی بیست مصاحبه با مهم‌ترین فیلسوفان حاضر بود که در مجله کوگیتو بین سال‌های ١٩٨٧ و ١٩٩٦ منتشر شده بود. اخیرا چهار مصاحبه از این کتاب در «کوگیتو: زنان اندیشه» به فارسی ترجمه شده است.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۱۹:۴۰

    نسل دغدغه یا قهقهه؟/ گزارشی انتقادی از مجموعه تحلیل‌هایی که در مورد دهه هشتادیها منتشر شده است

    مجموعه‌ای از نظراتی که تاکنون در تحلیل این نسل منتشر شده را می‌توانید در زیر بخوانید.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۰۲ ۱۵:۰۰

    مدرسه تابستانی «مباحثی در فلسفه ذهن»برگزار می‌شود

    پنجمین دوره مدرسه تابستانی پژوهشکده فلسفه تحلیلی پژوهشگاه دانش های بنیادی(ipm) با عنوان «مباحثی در فلسفه ذهن» برگزار می شود.

  • دین ۱۳۹۵-۰۴-۰۱ ۱۲:۱۷

    دین و معنای زندگی در فلسفه تحلیلی

    محمدرضا بیات

    بخش‌های کلی این کتاب به ترتیب شامل این عناوین می‌شود: «مقدمات»، «فیلسوفان تحلیلی و معنای زندگی»، «رویکردها و نظریه‌های معنای زندگی».

  • ۱۳۹۵-۰۳-۰۸ ۱۵:۰۰

    فراز و فرود فلسفه تحلیلی در ایران

    متن پیش رو گزارشی از فراز و فرود مواجهه با فلسفه تحلیلی در ایران است که با معرفی آثاری در این خصوص به بررسی نگاه های مختلف در مورد فلسفه تحلیلی می پردازد.