مدرنیته

کل اخبار:219

  • 1 ۱۴۰۱-۰۵-۰۲ ۱۴:۱۹

    انریکه دوسل/چگونه غرب دستاوردهای غیرغربی‌ها را با نام مدرنیته به سرقت برد؟

    اروپا، مدرنیته و اروپامحوری

    اگر کسی مدرنیته اروپایی –فرایندی طولانی در طی پنج قرن- را به‌عنوان فراهم ‎شدن امکان‎هایی نو تلقی کند که حاصل محوریت اروپا در تاریخ جهان و شکل‌گیری تبعی تمامی دیگر فرهنگ‌ها به‌عنوان حاشیه آن است، روشن می‎شود که علی‎رغم قوم‎گرا بودن تمامی فرهنگ‎ها، قوم‎گرایی مدرن اروپایی تنها نوع قوم‎گرایی‎ای است که علی‎الظاهر و احتمالاً ادعای جهان‎شمولی می‎کند.

  • ۱۴۰۱-۰۳-۲۲ ۱۲:۱۱

    هم شرقی هم غربی: از تاریخ روشنفکری مدرنیته ایرانی چه می‌دانید؟

    اولین جریان‌های روشنفکری در ایران مدرن، در عهد قاجار و پس از شکست‌های ایران از روسیه در ابتدای قرن هجدهم میلادی و آگاهی و تلاش برای رفع علل عقب‌ماندگی شکل گرفت. تاکنون چندین پژوهش‌ دامنه‌دار درباره تاریخ روشنفکری ایران در چارچوب مدرنیته انجام شده است. در میان پژوهشگرانی که به جوانب و نحله‌های مختلف روشنفکری در تاریخ معاصر ایران پرداخته‌اند، می‌توان از سعید امیرارجمند، یرواند آبراهامیان، حمید دباشی، مهرزاد بروجردی، علی قیصری، نگین نبوی، علی میرسپاسی، فرزین وحدت و محمد توکلی‌طرقی نام برد.

  • ۱۴۰۰-۱۲-۱۶ ۱۹:۰۵

    زندگی با اسطوره‌ها مانع ورود ما به مدرنیته است

    محمد صنعتی در آیین رونمایی از نخستین شماره نشریه «چکامه» که ویژه‌نامه‌ای درباره زندگی و تفکرات اوست، گفت: تا زمانی که با اسطوره‌هایمان عجین هستیم نمی‌توانیم وارد مدرنیته شویم

  • فرنو ۱۴۰۰/۰۹/۱۵

    گفت و گو با بهروز فرنو در نسبت مشکلات سیاسی اقتصادی روز و مسائل زمانه به آشفتگی تفکر و کلام؛

    ملالت علما هم ز علم بی عمل است

    عمق مشکل را دیدن و تحقیق، تامل، عزم و اهتمامی متناسب با آن داشتن، یاس به دنبال نخواهد داشت؛ بلکه تغافل از عمق  مسائل و نسنجیده عمل کردن است که دیر یا زود مایوس کننده خواهد بود.

  • داوری ۱۴۰۰-۰۷-۲۷ ۱۱:۲۸

    رضا داوری اردکانی؛

    حفظ صلح تا کی و کجا و چگونه ممکن است؟

    کسانی هم گفته اند عنوان کتاب «صلح دائم» طنز است. ولی نمی‌دانیم چرا باید این عنوان را عنوانی طنزآمیز بدانیم. کانت  هرگز از صلح، آرامش گورستان را مراد نمی کرده است. این هم معلوم است که فیلسوف به صلح جاودانی سنت اوگوستن در مدینه الهی فکر نمی کرده و بهشت زمینیش نباید با مدینه آسمانی اشتباه شود. صلح دائم بخشی از تفکر کانت و متمم طرح او در بیان شئون تجدد و قوام و تقدیر جهان جدید است. او می خواسته است راه رهایی مدرنیته از تعارض ها را بیابد و نشان دهد که مدرنیته دوران عقل و تحقق آنست.

  • سروش ۱۴۰۰/۰۳/۰۱

    گفت و گو با بهروز فرنو درخصوص نسبت میان مشکلات روز و مسائل زمانه با آشفتگی تفکر و کلام؛ (۲)

    آیا فلسفه کانتی امکان حل بحران را دارد؟

    اگر با ریاست کسی چون آقای سروش [بر نهادها] مخالفم، نه تنها به خاطر شخص ایشان یا اختلافات فی مابین است، بلکه اساساً فلسفه‌های علمی و مباحث شناخت شناسی حوزه‌های کانتی و نوکانتی مورد تاکید ایشان را با توجه به عدم امکان تامل حکمی و ماهوی، واجد صلاحیت برای تشخیص و درک مسائل کلّی و پرسش از ماهیت علم و تکنولوژی و نسبت آن با اصالت دنیا و سیطره عقل معاش، در عالم جدید و بحران آن، نمی‌دانم.

  • واتیمو ۱۳۹۹-۱۲-۱۱ ۱۱:۴۰

    درنگی در کلام واتیمو، متفکر پست مدرن؛

     پایان تاریخ؛ پایان مدرنیته

    واتیمو راجع به پیشرفت خطی تاریخ و پایان تاریخ در لیبرالیسمِ فوکویاما می گوید که " من متاثر از نیچه به " غلبه بر غلبه " و عبور از نظریه خطی پیشرفت و پایان تاریخ لیبرالی قائلم و نظریه خود را پایان تاریخ نامیده ام؛ پایان تاریخ به منزله تاریخ خطی معین با هدف و غایت متعین. بنابراین سخت در برابر این مزدور یعنی فوکویاما قرار می گیرم که امروز باب میل رسانه های غربی سخن می گوید". میان " پایان تاریخ" او با "پایان تاریخ" فوکویاما فرقی است فارق ، یعنی تفاوت از زمین تا آسمان است . " پایان تاریخِ " واتیمو "پایان  مدرنیته " و تمامیت یافتن متافیزیک است اما "پایان تاریخِ " فوکویاما تازه اوج سلطه و سیطره مدرنیته به واسطه حاکمیت مطلق و جهانی لیبرالیسم سرمایه داری است.

  • گوله ۱۳۹۹-۱۱-۲۵ ۱۳:۰۵

    ترجمه مقاله‌ای از نیلوفر گوله؛

    مدرنیته غیرغربی

    رابطه بین سنت و مدرنیته در کشورهای غیرغربی همچنان ما را شگفت‌زده خواهد کرد.  زمانی که گمان می کنیم مدرنیته توانسته پروژه  سنت زدایی را به اتمام برساند و جهانی شدن را در اشکال بومی بازآفرینی کند، درست در زمانی که انتظارش را نداریم علاقه جدیدی نسبت به گذشته و رنگ و بوی فراموش شده آن، سرراهمان سبز می شود. «آلاتورک بودن» که قبلاً تحقیر می شد، دوباره ارزشمند می شود.  این بیش از آنکه بازگشت به گذشته باشد، جستجویی برای هارمونی محتملاً دست نیافتنی بین فردیت و مدرنیته است.

  • ۱۳۹۹-۱۱-۱۳ ۱۲:۰۰

    کتاب «هم شرقی، هم غربی» منتشر شد : تاریخ روشنفکری مدرنیته ایرانی؛ هم شرقی هم غربی

    کتاب «هم شرقی، هم غربی» با واژگونه کردن این شعار ایران «نه شرقی، نه غربی» مدعی است که ایران مدرن به عنوان یک دولت-ملت همچون ایران پیشامدرن به مثابه یک امپراتوری هم از لحاظ فرهنگی و هم به لحاظ فکری «هم شرقی و هم غربی» بوده است.  

  • ۱۳۹۹-۱۰-۳۰ ۱۵:۳۰

    وبینار «جامعه امروزه ایران، میان سنت و مدرنیته» برگزار می‌شود

    وبینار «جامعه امروزه ایران، میان سنت و مدرنیته» با حضور اساتید، محققین ایرانی و فرانسوی برگزار خواهد شد.

  • کارگر ۱۳۹۹-۱۰-۳۰ ۰۸:۵۱

    اشارتی به مفهوم توسعه و کارگر؛

    " قفس آهنین" جامعه مدرن

    توسعه در هیچ نقطه ای از جهان عملی مانند اعمال پیش از مدرنیته غربی نمی تواند باشد . به دیگر سخن ، توسعه در همه جای جهان اندیشه و عملی" فاوستی" است، و این اندیشه و عمل پیش از مدرنیته غربی وجود نداشته است. اندیشه و عمل فاوستی طبیعتاً به نابودی حلبی آبادها، کوخ نشینی ها، حاشیه نشینی ها و چادرنشینی های فقرا و مساکین خواهد انجامید و فقر و بیچارگی و فلاکت را تشدید خواهد کرد. توسعه مدرن در همه جای جهان دوروی دارد : روی علم و تخصص و روی استثمار و استعمار،  روی آزادی و روی سلطه، روی ارباب و صاحب کارخانه (بورژوا) و روی عمله و مستخدم کارخانه (کارگر).

  • ۱۳۹۹-۱۰-۲۰ ۱۵:۰۱

    ژان بودریار از «جنایت بی‌نقص» می‌گوید: ردپای استمرار نیستی

    برای بازیابی ردی از نیستی، از ناتمامی، نقصان جنایت، باید چیزی را از واقعیت جهان دور کنیم. برای بازیابی منظومه سِر (راز) باید چیزی را از انباشت واقعیت و زبان دور کنیم.

  • ۱۳۹۹-۰۹-۰۲ ۱۲:۳۰

    گفت‌وگو با مهدی فرجی، مولف کتاب «حبل‌المتین و ترقی ایران»: ایرانیت مورد تعریف حبل‌المتین با مولفه‌های مدرن سازگار نیست

    مهدی فرجی می‌گوید: ایرانیت مورد تعریف حبل‌المتین، نه تنها با مولفه‌های مدرن سازگار نیست، بلکه با زیست تاریخی، ترکیب جمعیتی و بافت اجتماعی و اندیشه‌های اسلامی هم مطابقت نداشته و منافع و هویت همه ایرانیان را هم در برنمی‌گیرد و بر همین اساس، تعریفی ملی از هویت ایرانیان را شامل نشده و موجب وحدت ملی نمی‌شد.

  • ۱۳۹۹-۰۹-۰۱ ۱۱:۳۰

    پای در سنت و سر در دنیای مدرن/ غلامحسین زرگری‌نژاد

  • ۱۳۹۹-۰۸-۱۸ ۱۲:۰۰

    یادداشتی از داود مهدوی زادگان در واکنش به برنامه زاویه؛ روشنفکری؛ پایی در حیرت و پایی در غیریت

    علی‌رضا شجاعی‌زند در برنامه زاویه به درستی دفاع مکرون از هتک مقدسات را نشانه پارادوکس مدرنیته می‌دانست ولی دکتر تقی آزاد ارمکی این نسبت را قبول نداشت و کار او را سیاسی می‌دانست.

  • ۱۳۹۹-۰۸-۱۷ ۱۳:۰۰

    سید مسعود آذرفام: یکی از مهم‌ترین پژوهش‌ها در شناخت غرب مدرن منتشر می‌شود

    سید مسعود آذرفام مترجم حوزه فلسفه و اندیشه که اخیرا کتاب درآمدی بر فهم ایده‌آلیسم آلمانی را منتشر کرده است، در جست‌وجوی نسبت‌های میان مدرنیته و تمدن ایرانی کتابی را تالیف و کتاب دیگری را ترجمه کرده و در دست انتشار دارد. 

  • ۱۳۹۹-۰۷-۲۱ ۱۱:۳۰

    کتاب «بازخوانی تجدد و مدرنیته در مطبوعات ایران دوره قاجار» پاسخ می‌دهد؛ تجدد و مدرنیته در مطبوعات ایران دوره قاجار چگونه منعکس شدند؟

    کتاب «بازخوانی تجدد و مدرنیته در مطبوعات ایران دوره قاجار» ضمن شناخت مرزهای دو مفهوم تجدد و مدرنیته و مؤلفه‌های هر یک از آنها، در صدد بازخوانی مؤلفه‌های تجدد و مدرنیته در نخستین نشریات ایران برآمده است.

  • شماره 30 ۱۳۹۹-۰۷-۱۲ ۱۳:۳۰

    شماره سی‌ام فرهنگ امروز منتشر شد؛

    جامعه‌شناس فیلسوف

    هشتم مهر ماه وقتی شماره سی‌ام نشریه فرهنگ امروز با تصویر منوچهر آشتیانی در چاپخانه زیر چاپ بود خبر درگذشت ایشان همگان را متاثر کرد. پیش از این فرهنگ امروز در چندین مصاحبه در شماره‌های مختلف در موضوعات گوناگون اعم از خاطرات، هایدگر، حزب توده، کودتای ۲۸ مرداد و چندین موضوع دیگر از آرا و نظرات منوچهر آشتیانی بهره‌مند شده بود. اما در این شماره تلاش شد با تشکیل پرونده‌ای مجزا و مفصل به کارنامه ایشان پرداخته شود.

  • ۱۳۹۹-۰۷-۰۵ ۱۵:۰۰

    گفتاری از داوری اردکانی؛ نمی‌توان با مدرنیته قهر کرد/تجدد بدون علم تکنولوژیک معنی ندارد

    تجدد بدون علم تکنولوژیک معنی ندارد. مشکل بزرگ اینست که فهم ماهیت علم جدید آسان نیست و به آسانی پذیرفته نمی شود که این علم ریشه در دنیای جدید و تجدد دارد.

  • ۱۳۹۹-۰۷-۰۵ ۱۳:۳۰

    کتاب «مدرنیته، پزشکی و سلامت» منتشر شد

    کتاب «مدرنیته، پزشکی و سلامت» اثر گراهام اسکمبلر و پل هیگز به‌تازگی با ترجمه مهسا علاء توسط انتشارات فرهامه منتشر و راهی بازار نشر شد.

  • ۱۳۹۹-۰۶-۱۶ ۱۶:۰۰

    گذار از ایده‌آلیسم نظری با عصاره‌های مدرنیته/ درنگی بر رمان «پسر اِسوِئــا» اثر لنا اندرشون

  • ۱۳۹۹-۰۵-۲۲ ۱۳:۳۰

    امیرعباس علیزمانی عنوان کرد؛ رابطه بین مدرنیته و تنهایی/ نقد مدرنیته یک نقد فلسفی است

    امیرعباس علیزمانی با ببیان اینکه مدرنیته همه چیز را بی روح کرده است، گفت: به میزانی که مدرن می‌شویم خیلی چیزهای خود را از دست می‌دهیم.

  • ۱۳۹۹-۰۴-۲۹ ۱۶:۳۰

    «مدرنیته و دیگری آن» در گفت‌وگو با حسین مصباحیان: باید روش اندیشیدن را بیاموزیم نه اندیشه‌ها را/ ما ایرانیان غر شماریم!

    عضو هیئت علمی گروه فلسفه دانشگاه تهران می‌گوید: توصیه مشترک چند فیلسوف تاثیرگذار قرن بیست که به ایران هم آمده‌اند (کسانی مثل نگری، هابرماس، رورتی) به ما ایرانیان این بود که از آنها روش اندیشیدن بیاموزیم نه الزاما اندیشه‌ها را.

  • ۱۳۹۹-۰۴-۲۵ ۱۵:۰۰

    درسگفتار بنیان‌اندیشی مدرنیته و جهان ایرانی برگزار می‌شود

    درسگفتار بنیان‌اندیشی مدرنیته و جهان ایرانی با ارائه علی اصغر مصلح استاد دانشگاه علامه طباطبایی برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۹-۰۴-۲۱ ۱۵:۰۰

    در مدرسه عالی علوم انسانی روزگار نو؛ درسگفتار بنیان‌اندیشی مدرنیته و جهان ایرانی برگزار می‌شود

    درسگفتار بنیان‌اندیشی مدرنیته و جهان ایرانی با ارائه علی اصغر مصلح استاد دانشگاه علامه طباطبایی برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۹-۰۴-۱۱ ۱۱:۳۰

    مترجم آثار آلن تورن مطرح کرد: درک مدرنیته مهم‌ترین دستاورد «تورن» برای جامعه ایرانی است

    سلمان صادقی زاده معتقد است: یکی از مهم ‌ترین ره‌آوردهای نظری تورن برای جامعه ایرانی کمک به داشتن درکی بهتر در رویارویی با مدرنیته است.چیزی که دست‌کم از زمان عباس ‌میرزا یکی از پیچیده‌ترین پرسش‌ها و دشواره‌های ما ایرانیان بوده است.

  • ۱۳۹۹-۰۳-۲۱ ۱۶:۳۰

    مدرنیته یا مدرنیته‌ها؟/ مواجهه انتقادی با هابرماس/ معرفی و بررسی کتاب «مدرنیته و دیگری آن» اثر حسین مصباحیان

    «مدرنیته و دیگری آن؛ مواجهه انتقادی با تفسیر هابرماس از مدرنیته به مثابه پروژه‌ای ناتمام» اثری است به قلم حسین مصباحیان عضو هیئت علمی دانشگاه تهران که به مواجهه انتقادی با تفسیر هابرماس از مدرنیته به عنوان پروژه‌ای ناتمام پرداخته است.

  • ۱۳۹۹-۰۲-۳۱ ۱۳:۰۰

    تاریخ شتاب می‌گیرد / کایل هارپر

    متن زیر نگاهی دارد به کرونا و بیماری‌های همه‌گیر در گذشته.

  • ۱۳۹۹-۰۱-۲۵ ۱۳:۳۰

    کنفرانس بین‌المللی تاریخ تمدن و مدرنیته برگزار می‌شود

    کنفرانس بین‌المللی تاریخ تمدن و مدرنیته اکتبر ۲۰۲۰ در لس‌آنجلس، ایالات متحده آمریکا برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۸-۱۲-۲۰ ۱۴:۰۰

     جواد درویش؛ کرونا؛ شبه‌مسأله علم و دین، کلان‌مسأله غربت انسان در عصر مدرن

    چرا کرونا در ایران و کره از مساله بهداشتی به مساله الهیاتی تبدیل شد؟ آیا واقعاً با یک موضوع الهیاتی مواجه هستیم؟ آیا اختلاف و اتهام به دستگاه دین یک موضوع مهم در حیطه علم و الهیات است؟