علم

کل اخبار:408

  • اسطوره و علم ۱۳۹۳-۱۱-۲۵ ۱۱:۵۸

    گزارشی از آرای متفکران مدرن درباره اسطوره؛

    بازگشت اسطوره به علم

    برخی بر این باورند که آگاهی اسطوره‌ای را می‌توان به عنوان تفکری پیشامدرن تلقی کرد که به تبیین چراییِ بودنِ اشیا و امور و به طور کلی پدیده‌های پیرامون خود می‌پرداخته است، و البته با ظهور «علم» به عنوان تفکری مدرن این جایگاه را از دست داده است. در عین حال، برخی نیز بر این باورند که اسطوره به مثابه نوعی شناخت، شیوه‌ی خاصی از عینیت بخشیدن به جهان است و البته مقولات آن متفاوت از مقولات شناخت علمی است.

  • ۱۳۹۳-۱۰-۲۹ ۱۶:۳۰

    سیدمهدی الوانی: کشور‌های توسعه یافته از علم، مقاله تولیدکردند در حالی که ما با مقاله دنبال تولید علم هستیم

    سیدمهدی الوانی، برای تقویت پایه‌های فرهنگ کتابخوانی در کشور پیشنهاد کرد: کتاب باید مانند سایر ابزار حیات بشری درنظر گرفته شود و معتقد است : کشور‌های توسعه یافته، علم داشتند و از علم مقاله تولید کرده‌اند و این در حالی است که ما به دنبال تولید علم از مقاله هستیم.

  • ۱۳۹۳-۱۰-۲۸ ۱۸:۲۰

    سرپرست دانشگاه تهران: ورود علم به جامعه باید متناسب با نیازهای کشور تقویت شود

    سرپرست دانشگاه تهران گفت: ورود علم به صحنه جامعه متناسب با نیازهای کشور باید تقویت شود. لذا آن فعالیت‌هایی را که در گذشته داشته‌ایم، ادامه می‌دهیم و ان شاء الله حوزه‌های دیگر مانند تولید فناوری را نیز تقویت خواهیم کرد.

  • ۱۳۹۳-۱۰-۲۳ ۱۵:۴۶

    نشست «اخلاق حرفه‌ای علم در ايران» برگزار می‌شود

    نشست «اخلاق حرفه‌ای علم در ايران» روز شنبه مورخ ۲۷ ديماه در پژوهشگاه علوم انسانی برگزار می‌شود.

  • مهدی گلشنی ۱۳۹۳/۰۹/۲۹

    «ضرورت وحدت حوزه و دانشگاه» در گفت ‌و‌گو با دکتر مهدی گلشنی؛

    تلقی نادرست از ناکارآمدی پیوند علم و دین

    وحدت یعنی وحدت بینش و این امر بدین معنا نیست که تمام دروس حوزه به دانشگاه و تمام دروس دانشگاه به حوزه برود. وحدت یعنی هدف هر دو طیف از فراگرفتن علوم، تعالی خود و جامعه برای خدا باشد و این امر مستلزم مبادله فکری دو طرفه‌است.

  • غلامحسین مقدم حیدری ۱۳۹۳-۰۹-۱۷ ۰۹:۵۷

    گزارش کارگاه آموزشی «علم مدرن»/ بخش سوم؛

    روش و از بین رفتن خلاقیت از نگاه فایرابند

    فایرابند متذکر می‌شود که روش، خلاقیت دانشمند را می‌گیرد، او تاکید دارد، بگذارید دانشمند هرجور دوست دارد کار کند. با مطالعه تاریخ علم، به مناقشات بسیاری از این دست در بحث روش‎مندی علم برخواهیم خورد.

  • مهدی معین زاده ۱۳۹۳-۰۹-۱۳ ۱۱:۱۹

    گزارش کارگاه آموزشی «علم مدرن»/ بخش دوم؛

    تقدم وجودی تکنولوژی بر علم

    هایدگر به تقدم و تأخر زمانی تأکیدی ندارد بلکه به تقدم و تأخر وجودی تأکید می‌کند. معنای این گزاره که تکنولوژی وجوداً مقدم بر علم است یعنی سودای تصرف عالم مقدم بر علم است، آنچه علم را این علم کرده است سودای تصرف بر عالم است؛ به ‌بیان ‌دیگر علم، فهم حقیقت نیت، فتح طبیعت است.

  • ۱۳۹۳-۰۹-۰۹ ۰۹:۳۲

    نشست«تاریخ علم : چیستی و ضرورت‌ها» برگزار می‌شود

    نشست«تاریخ علم : چیستی و ضرورت ها» در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار می شود.

  • ۱۳۹۳-۰۹-۰۴ ۱۱:۲۶

    چیزی به نام علم تاریخ وجود ندارد

    دکتر عماد افروغ، نویسنده، جامعه‌شناس و سیاستمدار ایرانی در یادداشتی نوشته است: باید نوع نگاه به مقوله تاریخ را تغییر داد و با آن با ذهنیتی فلسفی برخورد کرد. تاریخ خود اصالتی ندارد بلکه این اراده و اختیار انسان‌هاست که به آن معنا می‌دهد.

  • ۱۳۹۳-۰۹-۰۳ ۱۶:۳۰

    فقدان وزیر علوم بر روند موفقیت های علمی کشور تاثیر گذار است

    برخی از دانشگاهیان سمنان، فقدان وزیر را برای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نوعی خسران می دانند و معتقدند: این امر می تواند در روند موفقیت های علمی کشور تاثیرگذار باشد.

  • ۱۳۹۳-۰۸-۲۲ ۰۸:۴۹

    «رابطه الاهیات مسیحی با علم در عصر حاضر» بررسی می‎شود

    نشست علمی «رابطه الاهیات مسیحی با علم در عصر حاضر» در دانشگاه ادیان و مذاهب قم برگزار می شود.

  • ۱۳۹۳-۰۸-۲۱ ۱۳:۳۰

    مقایسه هنر و علم

    احمد پوری با بیان این که ادبیات به رشد و تعالی انسان کمک می‌کند تاکید کرد: نه تنها ادبیات که یکی از وظایف هنر این است که نگرش ما را به هستی تعالی ببخشد.

  • کافکا ۱۳۹۳-۰۷-۱۷ ۱۱:۵۹

    ناصر فکوهی؛

    علم و فرهنگ در جهان کافکایی شده

    علمی که ما از آن سخن می‌گوییم، نه یک علم جهان‌شمول و شکل‌گرفته در عقلانیتی خودساخته است که در رابطه‌ای دکارتی ساخته شده باشد و به هیچ رو قابل اعتراض نباشد، بلکه علمی است که در فاصله‌ی قرن شانزده تا نوزده، بنا بر تبارشناسی بسیار دقیق و روشنی که فوکو ارائه می‌دهد، نه با هدف برساختن چیزی یا انسانیتی، بلکه با هدف حذف بسیاری چیزها و روابط و انسانیت‌ها ساخته شد.

  • ۱۳۹۳-۰۶-۱۸ ۱۵:۳۴

    کارگاه «نقد علم مدرن» برگزار می‌شود

    بنیاد نخبگان استان تهران کارگاه «نقد علم مدرن» را تاریخ چهارشنبه ۱۹ شهریورماه برگزار می‌کند.

  • ۱۳۹۳-۰۶-۰۳ ۰۹:۱۷

    شیوه نامه انتشار کتاب‎های علمی دانشگاه آزاد اعلام شد

    دانشگاه آزاد اسلامی به منظور افزایش کمیت و بالابردن کیفیت فعالیتهای علمی پژوهشی، نسبت به تدوین شیوه نامه انتشار کتابهای علمی در واحدهای این دانشگاه اقدام کرد.

  • تولید علم ۱۳۹۳-۰۶-۰۱ ۱۰:۲۰

    ابراهیم کالین/بخش دوم؛

    دیدگاه معرفت‌شناختی علم: بر ضد و برای روش

    علقه‌ی اصلی فلسفه‌ی علم معاصر بنا نهادن اعتبار مدعیات علوم طبیعی مدرن یا فقدان آن است. دوگانگی نظریه -مشاهده، تمایز واقعیت- ارزش، آزمایش، عینیت، اجتماع علمی، تاریخ و جامعه‌شناسی علم و دسته‌ای از مسائل دیگر در میان چیزهای دیگر به‌عنوان مهم‌ترین مسائل این زمینه یعنی زمینه‌ای که هیچ جنبه‌ای از اقدامات علمی دست‌نخورده را رها نمی‌کند، برجسته هستند.

  • سنت علمی ۱۳۹۳-۰۵-۲۶ ۰۸:۲۲

    ابراهیم کالین/بخش اول؛

    دیدگاه‌های سه‌گانۀ علم در جهان اسلام

    علم غربی برای این نسل از متفکران مسلمان به‌وضوح و به‌طور قطع از ارزش‌های غربی قابل تمایز است و فرض اصولی موجود در جهان‌بینی سکولار مدرن غربی هیچ‌گونه حمله‌ای به ساختار و عملکرد علوم طبیعی نمی‌کند. ازاین‌رو، وظیفه این نیست که زیربناهاي فلسفی علم مدرن را آشکار کنیم، بلکه این است که آن را بدون عنصر اخلاقی‌ای که از فرهنگ غربی می‌آید وارد نماییم.

  • ادموند هوسرل ۱۳۹۳-۰۴-۳۱ ۱۵:۵۲

    صوت/ بحران علوم اروپایی از نگاه هوسرل

    لیلا سیاوشی

  • ۱۳۹۳-۰۴-۲۲ ۱۵:۵۴

    دغدغه مقام معظم رهبری احتمال رکود علمی در دانشگاه‌هاست

    مسئول بسیج اساتید دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه دغدغه مقام معظم رهبری احتمال رکود علمی در دانشگاه‌های کشور است، گفت: رکود علمی موجب کند شدن چرخه پیشرفت کشور می‌شود و اساتید دانشگاه باید در این زمینه به طور جدی وارد شوند.

  • ۱۳۹۳-۰۴-۱۴ ۱۰:۱۹

    لزوم پرهیز از فعالیت‎های مخدوش کننده برتری علمی ایران

    رئیس دانشگاه شهید بهشتی گفت: اقتدار علمی و اقتصادی نه تنها برای نظام جمهوری اسلامی بلکه برای جهان اسلام خود باوری می آورد. بنابراین باید از فعالیت هایی که باعث می شود برتری علمی دانشگاه های ما خدشه‌دار شود بپرهیزیم.

  • ۱۳۹۳-۰۴-۱۲ ۱۴:۲۸

    دغدغه رهبر معظم انقلاب بازنایستادن از حرکت پرشتاب علمی است

    یکی از اساتید دانشگاه که شب گذشته در حضور رهبر معظم انقلاب به ایراد سخن پرداخت معتقد است که دغدغه اصلی رهبر معظم انقلاب متوقف نشدن در مسیر پرشتاب علمی است که باید متولیان امر در این زمینه برنامه ریزی داشته باشند.

  • ۱۳۹۳-۰۲-۱۰ ۱۴:۴۰

    معاون وزیر: تنها راه تحقق اقتصاد مقاومتی حرکت در مسیر علم است

    معاون حقوقی و امور مجلس وزارت علوم، گفت: تنها راه تحقق اقتصاد مقاومتی، سیاست گذاری کشور در بخشهای مختلف به ویژه تجاری سازی علم و حرکت در مسیر علم، فکر و تفکر است و اگر به کیفیت دانشگاهها توجه نکنیم، اقتصاد مقاومتی و اقتصاد دانش بنیان تحقق نمی‎یابد.

  • علم دینی ۱۳۹۳-۰۲-۰۷ ۱۲:۰۸

    مهدی جمشیدی/پاسخ به شبهاتی پیرامون علوم انسانی اسلامی؛

    علوم انسانی اسلامی و مسئله بین‌الاذهانیت

    گزاره‌­ها و آموزه‌­های دین یا به‌صورت «مستقیم» و یا به‌صورت «غیرمستقیم» تأیید عقلی یا تجربی دریافت می‌­کنند و به این واسطه، متصف به صفت «بین­‌الاذهانیت» می­‌شوند و برای فرد غیرمسلمان نیز اعتبار و حجیت معرفتی پیدا می‌­کنند.

  • علم جدید ۱۳۹۳-۰۲-۰۴ ۱۱:۴۹

    مظفر اقبال/ اسلام و علم مدرن(قسمت دوم)؛

    دورنمایی به ظهور گفتمان جدید اسلام و علم

    مسلمین، مقهور شدنِ نظامی‌شان را ناشی از فقدان علم و تکنولوژي تصور کردند و رهبرانشان به آن‌ها گفتند که شکوه ازدست‌رفته‌شان به محض آنکه آن‌ها [بتوانند] علم و تکنولوژي اروپاییان را کسب کنند، اعاده خواهد شد.

  • ۱۳۹۳-۰۱-۳۰ ۱۴:۵۵

    سلسله نشست‎های گروه مطالعات علم در فصل بهار

    موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه سلسله نشست‎های گروه مطالعات علم را برگزار می‎کند.

  • ۱۳۹۳-۰۱-۳۰ ۱۲:۲۲

    اسناد مراکز مهم علمی کشور در سالن دستاورد‌های تولید علم

    اسناد بالادستی «شورای عالی انقلاب فرهنگی»، «مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور»، «شورای علوم تحقیقات و فناوری» و «وزارت بهداشت و معاونت پژوهش و فناوری» در سالن دستاورد‌های تولید علم نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، ارایه می‌شود.

  • ۱۳۹۳-۰۱-۲۴ ۱۵:۴۱

    ابوترابی‎فرد: نقطه مطلوب نظام، تبدیل شدن به مرجع علمی دنیا است

    نایب رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به درخشش دانشجویان ایرانی در دانشگاه‌های بزرگ دنیا، گفت: این موقعیت، نقطه مطلوب نظام جمهوری اسلامی نیست، بلکه باید به مرجع علمی دنیا تبدیل شویم.

  • ۱۳۹۳-۰۱-۲۳ ۱۸:۵۲

    نشست «ترویج علم در ایران» برگزار می‎شود

    بیست و دومین نشست یکشنبه های انسان شناسی و فرهنگ، مرکز مشارکت های فرهنگی هنری شهرداری تهران با موضوع: «ترویج علم در ایران» یکشنبه 24 فروردین ماه برگزار خواهد شد.

  • رسول جعفریان ۱۳۹۳/۰۱/۲۳

    رسول جعفریان در گفت‎وگو با فرهنگ امروز؛

    شکست روشنفکرِ مشروطه در سیاست و تفکر

    روشن‎فکری نوعِ مشروطه هم در فکر هم در سیاست شکست‌ خورده بود. نوبت آزمون جدیدی برای اسلام بود که ۱۰۰ سال گفته بود اگر بیایم همه چیز را درست می‌کنم؛ اما اینکه ماند، برای این بود که سازوکار مناسبی در سال ۶۰-۵۸ توسط رهبری انقلاب تدارک دیده شد. نهادهای قانونی و نظامی و انتظامی و تلفیقی از روش‌های دمکراتیک با نوعی نظام سیاسی مبتنی بر تشیع، زمینه را برای تداوم فراهم کرد.

  • رضا داوری اردکانی ۱۳۹۳-۰۱-۱۵ ۰۰:۱۵

    نگاهی به جایگاه علم و روش در انديشۀ رضا داوری اردكانی؛

    علم و روش در ترازوی نقد

    داوری اردكانی، همانند هانری كربن و فرديد، پديدارشناسی را تا آنجا كه نقد غرب را انجام داد به خدمت می‌گیرد و با دفاع از فلسفه، به ميراث ايرانی و اسلامی برمی‌گردد. پديدارشناسی سكوی پرتاب و مبنای روشی داوری اردكانی است و او با استفاده از آن، به زبان سنت و ويژگی‌های فلسفی بومی ايران بازگشته است و از آن‌ها دفاع می‌کند.