نقد کتاب

کل اخبار:357

  • ۱۳۹۵-۰۳-۰۳ ۱۳:۲۰

    توفیق: مولفان، منطقه ورود سیاحان به ایران را نادیده گرفتند

    ابراهیم توفیق، استاد سابق دانشگاه علامه طباطبایی در نشست نقد و بررسی مجموعه «ايرانيان در زمانه پادشاهی» گفت: نگاه شرق‌شناسان به جغرافیای سیاسی آن زمان بسیار مهم بوده و اینکه از کدام منطقه وارد ایران شدند و درباره چه ولایتی سخن می‌گویند مساله مهمی است که مولفان به این موضوع بی توجه بودند.

  • ۱۳۹۵-۰۳-۰۱ ۱۶:۴۰

    کتاب «مبانی تربیت از دیدگاه قرآن کریم» نقد می شود

    به همت حلقه تفسیر موضوعی تخصصی بینارشته ای گروه مطالعات قرآن و حدیث، نشست نقد کتاب مبانی تربیت از دیدگاه قرآن کریم نوشته حجت الاسلام دکتر محمد بهشتی برگزار می شود.

  • ۱۳۹۵-۰۲-۲۹ ۱۶:۴۰

    ماهنامه «ایرانشهر امروز» با محوریت نقد کتاب و مطالعات ایرانی منتشر می‌شود

    سید علی آل داوود، سردبیر ماهنامه «ایرانشهر امروز» با تشریح سرفصل‌های این ماهنامه در حوزه نقد کتاب و مطالعات ایرانی، از انتشار نخستین شماره این نشریه از ابتدای هفته آینده خبر داد.

  • سارتر ۱۳۹۵-۰۲-۲۸ ۱۱:۵۰

    مروری بر کتابِ « درکافهٔ اگزیستانسیالیستی»، نوشتهٔ سارا بیک‌ول؛

    داستان کافه‌نشینی‌های اگزیستانسیالیستی

    اگر از چهره‌‌هایی مانند دوبوار و یاسپرس بگذریم، بیشترِ اگزیستانسیالیست‌ها، تفاوت چندانی با هم نداشتند. مرلوپونتیِ بورژوا که فضایل «اومانیسم پرولتاریایی» و ضرورت وحشت کمونیستی را می‌ستود، نمونهٔ بارز بسیاری از آن‌ها بود. او یک خوش‌فکرِ فرانسوی عادی در میانهٔ قرن بیستم بود. کسانی که به‌عنوان شکل‌دهندگان تفکر اگزیستانسیالیست شناخته می‌شوند، به‌خاطر تأکیدی که بر اصالت داشتند، به حامیان گرایش‌های مد روز در آن زمان معروف بودند.

  • ۱۳۹۵-۰۲-۲۵ ۱۵:۴۰

    سلسله نشست‌های نقد کتاب در دانشگاه‌ها برگزار می شود

    شورای بررسی متون و کتب علوم انسانی با همکاری دانشگاه پیام نور سلسله نشست‌های نقد کتاب در دانشگاه‌های سراسر کشور با عنوان تحقیق در معانی و بیان و فنون ادب فارسی برگزار می کند.

  • ۱۳۹۵-۰۲-۲۲ ۱۶:۲۰

    دیدار با ایرانیان در گذشته از معبر سفرنامه‌ها

    نشست نقد و بررسی کتاب «ایرانیان در زمانه پادشاهی: خلقیات ایرانیان در نگاه بیگانگان به جامعه ایران از اولین نوشته‌ها تا ۱۳۵۷» برگزار می شود.

  • هاشمی ۱۳۹۵-۰۲-۲۱ ۰۸:۳۷

    محمد منصور هاشمی؛

    متن و حاشیۀ فیلسوف دوران ما

    داوری همواره نقاد وضع کنونی دنیا و تقدیر تاریخی تجدد بوده و به تأمل در شرایط تاریخی تجدد و کشورهای غربی از سویی و شرایط تاریخی حاشیه‌نشینان تجدد از سوی دیگر پرداخته است. اما نقادی تاریخی و فلسفی را با رد و قبول ایدئولوژیک اشتباه نباید کرد. در سطح فلسفی مسأله مخالفت و موافقت مطرح نیست. مسأله شناخت مطرح است.

  • آرش نراقی ۱۳۹۵-۰۲-۱۵ ۰۹:۲۳

    نگاهی به کتاب «حدیث حاضر و غایب» به قلم آرش نراقی (۱)؛

    غیبت خداوند، امری مختص مدرنیته؟!

    نگاه نراقی اسطوره‌ای است.به نظر می‌رسد این تفکر اسطوره‌زداشده‌ی بشر است که ایده‌ی خداوند را از ذهن او دور کرده، نه اینکه این اختفا معلول اتفاق خاصی در عالم طبیعت باشد. پس این ادعا را که «این معنای دوم از اختفا، یعنی کسوف خداوند ویژه‌ی روزگار مدرن و پسامدرن است»اگر صرفاً به معنای این باشد که تفکر مدرن خداگریز است، به نظر درست می‌آید؛ در غیر این صورت نراقی لازم است اثبات کند پدیده‌ی غیبت امر حادثی است، یعنی مختص مدرنیته است و قبل از آن سابقه نداشته است.

  • ۱۳۹۵-۰۲-۰۶ ۱۵:۰۰

    کتاب «تحول نام‌گذاری کودکان تهرانی» نقد می‌شود

    کتاب «تحول نام‌گذاری کودکان تهرانی؛ ۱۳۹۴- ۱۳۷۵» اثر پژوهشی عباس عبدی نقد و بررسی می‌شود.

  • تجدد ۱۳۹۵-۰۲-۰۶ ۰۹:۳۴

    نقدی بر کتاب تجربه تجدّد نعمت الله فاضلی(۳)؛

    حذف سنت در تجدد

    کتاب تجربه تجدد خیلی چیزهایی که در غرب موجود است، دیده ولی موضوع اصلی خود؛ یعنی جامعه ایرانی را به طور کلی ندیده است. مطالعه مردم انگارانه وی از جامعه ایرانی به جز موارد تجربه زیسته خویش کاملاً کتابخانه‌ای و غیرعینی است. سنت‌های اصیل ایرانی که قرار است یکی از مؤلفه‌های تجدد ایرانی در تلفیق با تجدد غربی باشد، جز حذف شده‌های اصلی روایت فاضلی است.سنت ایرانی در همه جای کتاب به مثابه امری دست و پاگیر، مزاحم و معارضه‌جو با تجدد غربی دیده شده است و در همه‌جا سنت ایرانی بوده است که باید به نفع میهمان ناخوانده جدید یعنی تجدد غربی، کنار گذاشته شود.

  • تجربه تجدد ۱۳۹۵-۰۲-۰۱ ۱۰:۳۵

    نقدی بر کتاب تجربه تجدّد نعمت الله فاضلی(۲)؛

    مواجهه با یک متن ایدئولوژیک

    دیدیم که تمام تلاش وی صرف این هدف بود که میان مدرن بودن و گرایش به رفتار غیرعقلانی فالگیری، هیچ ناسازگاری وجود ندارد. به عقیده وی، اگر به کارکردهای فرهنگی فالگیری ـ علیرغم غیرعقلانی بودن آن ـ نظر بیاندازیم؛ دستاوردهای مثبتی دارد و در نتیجه فالگیری در جامعه مدرن منزلت فرهنگی پیدا می‌کند. این همان وجه ایدئولوژیک کار است که نویسنده مایل نیست پژوهشش با این عنوان توصیف شود. او چه بخواهد یا نخواهد، فصل هفتم حاوی ایده‌هایی است و هر متنی که ایده دارد؛ نمی‌تواند ـ ایدئولوژیک نباشد.

  • نیچچه ۱۳۹۵-۰۱-۳۱ ۰۹:۱۶

    نگاهی به کتاب نیچه و فلسفه‌ی ژیل دلوز، ترجمه‌ی عادل مشایخی؛

    آری گفتن به زندگی فقط با انحلال رنج امکان دارد

    نیچه به مسئولیت معنای ایجابی می‌بخشد، اما مسئولیت او احساس بی‌مسئولیتی کامل و خود را از قید ستایش و نکوهش اکنون و گذشته آزاد کردن است. هنگامی که یونانیان وجود را جنایت‌کارانه و «گستاخانه» می‌خوانند، بر این گمانند که خدایان انسان‌ها را دیوانه کرده‌اند: وجود مجرمانه است اما خدایانند که مسئولیت این خطا را بر عهده می‌گیرند. یونانی‌ها وجود را جرم می‌دانند، مسیحی‌ها گناه. یونانی‌ها می‌گویند تو مقصری، مسیحی‌ها می‌گویند من مقصرم. انسان نیچه‌ای اما بی‌گناه است، بی‌گناهی نیچه اما به چه معناست؟

  • فاضلی ۱۳۹۵-۰۱-۲۹ ۱۰:۵۹

    داود مهدوی زادگان/ نقدی بر کتاب تجربه تجدّد نعمت الله فاضلی(۱)؛

    روایت دیروزی شدن

    نویسنده تلاش دارد به چالش کشیده شدن خانواده سنتی از سوی تحوّلات مدرن را برجسته کند ولی معلوم نیست که فرهنگ شدن چشم‌چرانی و تماشاگری جنسی و همخانگی و روز عشق و افزایش آمار طلاق چه چالشی برای خانواده سنتی ایرانی پدید آورده است که موجب از دست دادن مشروعیت آن شده باشد؟ چالش برخی از همین چالش‌های مدرن در جامعه ایرانی به خودش باز می‌گردد و درنتیجه پایه‌های مشروعیتی خانواده سنتی بیشتر تقویت شده است.

  • ۱۳۹۵-۰۱-۲۲ ۱۵:۰۰

    حمیدرضا جلایی‌پور کتاب «جستارهایی در جامعه شناسی معاصر» را نقد می‌کند

    حمیدرضا جلایی‌پور کتاب «جستارهایی در جامعه شناسی معاصر» نوشته غلامعباس توسلی را نقد و بررسی می‌کند.

  • ۱۳۹۵-۰۱-۲۱ ۱۲:۱۵

    نقد و بررسی کتاب آرمان‎شهر در دانشگاه علامه طباطبایی

    جلسه‎ی نقد و بررسی کتاب آرمان‎شهر نوشته‎ی دکتر علی اکبر احمدی افرمجانی به کوشش انجمن فلسفه‎ی دانشگاه علامه طباطبایی و با حضور قدیر نصری و محمدرضا اسدی برگزار می شود

  • ۱۳۹۴-۱۲-۲۵ ۱۳:۴۵

    ناجی ايرانيان/ نقد و بررسی كتاب اميركبير و ناصرالدين شاه

    داستان كهن و تكراري سلطان و وزير در تاريخ ايران الگويي شناخته شده و صد البته تراژيك دارد. وزيري ميراث‌دار سنت ديوانسالاران فرهيخته ايراني در به تخت نشستن پادشاهي معمولا خام و جوان سنگ تمام مي‌گذارد، تاج بر سر او مي‌گذارد، به او راه و رسم حكومتداري مي‌آموزد، مخالفان و معاندان او را حذف مي‌كند و خلاصه از آنچه از دستش بر مي‌آيد براي تثبيت شاه جوان فروگذار نمي‌كند، اما به جاي قدر ديدن سرنوشتي تلخ و ناگوار مي‌يابد.

  • ۱۳۹۴-۱۲-۲۴ ۱۸:۴۵

    عقیده ای اسماعیلی که به اشتباه به امامیه نسبت داده شد

    متن زیر نقدی است بر کتاب مروان راشد درباره حسن بن موسی النوبختی.

  • ۱۳۹۴-۱۲-۱۱ ۱۶:۴۵

    ششمین شماره فصلنامه نقد کتاب کودک و نوجوان منتشر شد

    ششمین شماره فصلنامه نقد کتاب کودک و نوجوان، با مدیرمسئولی مجید غلامی جلیسه و سردبیری سیدعلی کاشفی خوانساری از سوی موسسه خانه کتاب منتشر شد.

  • لکان ۱۳۹۴-۱۲-۰۲ ۰۹:۵۴

    نقدی بر مقایسه روانکاوی لکانی با عرفان و شعر ایرانی؛

    خنثی‌سازی‌ اندیشه‌‌‌ی انتقادی

    کوشیده می‌شود میان تاریخ اندیشه در ایران و تاریخ اندیشه در غرب، بدون توجه به زمینه و شرایط دو وضع گسسته از هم، پیوندی برقرار شود که هر دو را یک‌سان بینگارد. این پیوسته‌سازی گسستگی‌های تاریخی میان دو میدان نظری متفاوت، چیزی جز جعل تاریخ هر دو نیست. در این وضعیت، «نقد» به جای فعالیتی عریانگر، با قبض مفاهیم انتقادی و هم زدن آن با مُشتی فرض نخ‌نما و چاشنی چند شاهد مثال از مولوی و دیگران، به گزارشی بی‌خاصیت می‌ماند که خود را در پس جادوی آکروبات و جذابیت هم‌زمان جا زدن با غرب می‌پوشاند.

  • ۱۳۹۴-۱۱-۲۵ ۱۵:۱۵

    نشست نقد کتاب «فلسفه عرفان» برگزار شد

    به همت گروه عرفان پژوهشکده حکمت ودین پژوهی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی نشست نقد وبررسی کتاب«فلسفه عرفان» اثر علی فضلی با حضور مؤلف و ناقدان در سالن فرهنگ پژوهشگاه دفتر قم برگزار شد.

  • پینکارد ۱۳۹۴-۱۱-۲۵ ۰۹:۲۹

    سیدجواد طباطبایی/ نگاهی به ترجمه کتاب «فلسفه آلمانی» تری پینکارد؛

    ایده آلیسم آلمانی در ایران

    یکی از موانع فهم ایده‌آلیسم آلمانی در ایران این بوده است که زبان گروه فلسفه در آغاز فرانسه بود و در دهه‌های اخیر به طور عمده انگلیسی جای فرانسه را گرفته است. از این‌رو، حتی اگر در میان اهل فلسفه علاقه‌ای به ایده‌آلیسم آلمانی وجود داشته، اما مانع زبان امکان نمی‌داد که همۀ ظرایف فلسفۀ آلمانی به درستی فهمیده شود

  • ۱۳۹۴-۱۱-۲۰ ۱۳:۴۵

    «فلسفه عرفان» در قم نقد و بررسی می‌شود

    گروه عرفان پژوهشکده حکمت و دین‌پژوهی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی نشست نقد کتاب «فلسفه عرفان» را برگزار می‌کند.

  • ۱۳۹۴-۱۱-۱۹ ۰۹:۵۶

    از نيروي سوم تا قدرتمندترين نيرو/ نگاهي به كتاب روابط ايران و امريكا در دوره پهلوی دوم

    كتاب روابط ايران و امريكا در دوره پهلوي دوم داستان ورود امريكا به فرهنگ، سياست، اقتصاد و ارتش ايران است كه از يك بي‌انگيزگي جدي در سال‌هاي تلاش براي برقراري نخستين تماس‌ها ميان دو كشور تا درگيري آزمندانه در تمام شوون كشور را دربرمي‌گيرد.

  • علمداری ۱۳۹۴-۱۱-۱۴ ۰۸:۳۸

    نقدی بر کتاب «زیست جهان و اهمیت آن برای نظریه‌ی سیاسی»؛

    کتابی فائق در شرط لازم سیاست اما قاصر در شرط کافی

    در اثر مذکور، شناخت پیشانظری سیاست فربه‎تر از شناخت تاریخی و متافیزیکی آن است، شناختی که مبتنی بر تجربه‌ی زیسته و به‌صورت توصیفی و نه تبیینی و نه تجویزی است. بنابراین، اثر مذکور در شرط لازم سیاست (بعد تجربی) فائق بوده، ولی در شرط کافی سیاست (بعد تاریخی و فلسفی) قاصر بوده است. مخلص کلام، اینکه پرداختن به سیاست زمانی کامل خواهد شد که هم بعد تجربه و هم بعد تاریخ و فلسفه‌ی آن توأمان مورد توجه قرار گیرند.

  • ۱۳۹۴-۱۱-۱۱ ۰۸:۴۵

    نقد، رمز تحول در تولید علم

    پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی کارگاه نقد کتاب را برگزار می کند.

  • ۱۳۹۴-۱۱-۰۷ ۱۵:۱۵

    کارگاه پژوهشی متد نقد کتاب در حوزه علوم انسانی

    کارگاه پژوهشی متد نقد کتاب در حوزه علوم انسانی با بررسی موضوعاتی همچون تحلیل و تعریف مفهوم و مولفه های نقد و تحلیل ساختار نقد علمی برگزار می شود.

  • ۱۳۹۴-۱۱-۰۳ ۱۷:۱۵

    فراخوان سيزدهمين دوره جشنواره نقد كتاب منتشر شد

    فراخوان سیزدهمین دوره جشنواره نقد کتاب که هر سال توسط مؤسسه خانه کتاب برگزار می‌شود، منتشر شد.

  • طبیبیان ۱۳۹۴-۱۰-۱۵ ۰۹:۰۹

    نگاهی به کتاب «روش علم» محمد طبیبیان؛

    بازخوانی اسلوب‌های اندیشه‌ی علمی از عصر روشنگری تا کنون

    وقتی این کتاب را برای مطالعه به دست گرفتم، انتظار داشتم که نویسنده ضمن بررسی روش علم، تعریف جامع و مانعی از علم ارائه دهد.اما متأسفانه نگاه نویسنده در این بررسی اولاً، در مجموع وصفی تاریخی به روش‌های گوناگون علم از ارسطو و بعد از عصر روشنگری گرفته تا پوپر، لاکاتوش و ... است. ثانیاً، جایی هم که می‌رسد تا تعریفی از علم ارائه دهد، تعریف علم را به امان خدا می‌سپارد و به «حیطه‌ی فعالیت علمی» می‌پردازد.

  • آبراهامیان ۱۳۹۴-۱۰-۱۳ ۰۸:۳۱

    نگاهی به کتاب «مردم در سیاست ایران» آبراهامیان؛

    در کشاکش خیابان‌ها

    پیوند مقالات این کتاب به‌طور روشن تکاپوهای اجتماعی و طبقاتی ا‌ست و این مهم نه صرفاً از سر تلاش مترجم یا انتشارات، که به‌دلیل پیوند و روشمند بودن کار مؤلف در پژوهش است. آبراهامیان نه‌تنها در مقاله‌ها، بلکه در سایر آثارش، استدلال‌های خود را به‌طور روشن از فکت‌ها و اسناد به‌کارگرفته جدا می‌کند و سپس با خطِ مشخصی، اسناد را در خدمت نتیجۀ مورد نظر کنار هم قرار می‌دهد. از مجموع بازتاب‌های آثار آبراهامیان پیداست که اغلب در عین استقبالِ عمومی از آثار او، جامعۀ آکادمیک نگاه نه‌چندان خوش‌بینی به آنان دارند.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۰۶ ۱۶:۴۵

    آدرس غلط در شناخت عامل توسعه شهرها/ نقدی بر کتاب «نظام ارباب غایب در ایران»

    کتاب «نظام ارباب غایب در ایران» نوشته حمید عبداللهیان با ترجمه غلامرضا جمشیدی‌ها و علیرضا صادقی در سال ٩٢ از سوی انتشارات جامعه‌شناسان منتشر شد. کتاب، پایان‌نامه نویسنده در دانشگاه کارلتون کانادا بوده است. نوشتن كتابي در باب توسعه‌نيافتگي ايران دغدغه بحق بسیاری از پژوهشگران و ایران‌دوستان است و این کتاب نیز تلاشی برای پاسخ‌گویی به یکی از حساس‌ترین بخش‌های تاریخ ایران یعنی دوره قبل از سرمایه‌داری است و از این حیث قابل‌تقدیر و ستودنی است.