نقد کتاب

کل اخبار:357

  • ۱۳۹۴-۱۰-۰۵ ۱۳:۳۰

    «هر صبح می‌میرم» در بوته نقد

    "هر صبح می‌میرم" نوشته سیداحمد بطحایی دوشنبه ۷ دی ساعت ۱۷ در فرهنگسرای ارسباران نقد می‌شود.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۰۵ ۱۲:۱۵

    نقد کتاب «دین، دولت و تجدد در ترکیه» در پژوهشکده تاریخ اسلام

    بررسی و نقد کتاب «دین، دولت و تجدد در ترکیه» از سوی گروه جریان‌های فکری پژوهشکده تاریخ اسلام برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۳۰ ۱۶:۱۵

    شماره دوم فصلنامه نقد کتاب ادبیات منتشر شد

    شماره دوم فصلنامه نقد کتاب ادبیات ویژه تابستان ۱۳۹۴ با سردبیری مصطفی موسوی منتشر شد.

  • یاسپرس ۱۳۹۴-۰۹-۲۹ ۰۸:۵۳

    گزارشی از نشست نقد و بررسی کتاب «ایده‌ی دانشگاه»؛

    ایده‌ی یاسپرس یا مانیفست او

    این متن، پر است از بایدها و لحنی مانیفست‌گونه و شعارزده، و حتی گاهی این شعارها همدیگر را نقض‌می‌کند، اما حقیقت امر این است‌که بعد از جنگ جهانی دوم و فروپاشی بخش‌های زیادی از مظاهر فکری و فرهنگیِ تمدن انسانی، شاید اولین کاری که می‌توان کرد، کشیدن فریادهایی از سرِ درد و مواجهه با فاجعه است.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۲۶ ۱۱:۲۱

    ما و كافكا و عكاسی

    نام «فرانتس كافكا» با مدرنيسم يكي شده؛ تصاوير كوبنده، خشن و دردناك در آثار او دوزخي مدرن را در خود جاي داده‌اند: فروشنده‌اي دوره‌گرد در يك بامداد بيدار مي‌شود و مي‌بيند به سوسكي غول‌پيكر بدل شده....

  • ۱۳۹۴-۰۹-۲۶ ۱۰:۴۵

    نام‌ها و نمايه‌ها/ درباره تكوين جهان مدرن

    تكوين جهان مدرن نه يك اثر فلسفي است و نه كاملا يك متن تاريخ‌نگارانه به‌معناي كلاسيك آن، نه صرفا با مساله‌سازي قابل بازنمايي است و نه ادعاي بازنمايي تمام‌عيار موضع مورد بحث خود را دارد؛ تكوين جهان مدرن كتابي است آغشته به مساله ادبيات، يعني در ساده‌ترين بيان كتابي است درباره «خواندن».

  • ۱۳۹۴-۰۹-۲۵ ۱۵:۳۰

    نامزدهای مرحله نهایی جشنواره نقد کتاب در حوزه فلسفه، کلام و عرفان اعلام شدند

    26 مقاله راه‌یافته به مرحله نهایی دوازدهمین دوره جشنواره نقد کتاب در بخش فلسفه، کلام و عرفان معرفی شدند.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۲۳ ۱۳:۴۵

    نقد کتاب «فلسفه آلمانی» در سه‌شنبه‌های فرهنگی شهر کتاب

    کتاب «فلسفه آلمانی» در نشستی با عنوان «فلسفه آلمانی؛ میراث ایدئالیسم» در سه‌شنبه‌های فرهنگی شهر کتاب نقد می‌شود.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۲۲ ۱۱:۰۰

    نامزدهای بخش هنر دوازدهمین دوره جشنواره نقد کتاب معرفی شدند

    ۱۴ عنوان مقاله در بخش نقد کتابهای هنر به دور نهایی مرحله دوم دوازدهمین جشنواره نقد کتاب راه یافت.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۱۰ ۱۱:۰۰

    موسی‌‌پور: متن کتاب «آیین و اسطوره» با چارچوب تفهمی دین عامیانه سروکار دارد

    ابراهیم موسی‌پور، متخصص عرفان تطبیقی و نویسنده، در نشست نقد و بررسی کتاب «آیین و اسطوره در ایران شیعی» اثر جبار رحمانی گفت: نویسنده در کتاب حاضر با چارچوب تفهمی دین عامیانه سروکار دارد. رابطه بینامتنی دوره‌های زمانی در متن کتاب از دست رفته است.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۰۱ ۱۷:۴۵

    فلسفه بورزيد/ درباره كتاب پرسش‌های بزرگ

    فلسفه گاه موضوعي فوق‌العاده پيچيده، انتزاعي و تخصصي تلقي مي‌شد كه با ديگر موضوعات تحقيقي يا با بقيه زندگي داراي ارتباط اندكي است. اين كاملا نادرست است. فلسفه فقط و فقط تلاش براي فهم اين است كه كيستيم و درباره خود چه مي‌انديشيم.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۳۰ ۱۰:۰۰

    یثربی: ریزبینی موشکافانه مولف در بررسی قلم زنانه مرا شوکه کرد

    چیستا یثربی، نمایشنامه نویس و کارگردان تئاتر در رونمایی از کتاب «زبان زنان» گفت: زمانی که کتاب را مشاهده کردم، شوکه شدم، زیرا مولف با ریزبینی موشکافانه‌ای سراغ قلم زنانه در نمایشنامه‌های من و ثمینی رفته بود. البته قلم زنانه در نمایشنامه‌های پیش از ما و قبل از انقلاب وجود داشته و بعد از انقلاب به دلایلی با یک وقفه مواجه شد، اما پس از چندی دوباره رواج پیدا کرد و زنان بسیاری سراغ این عرصه رفتند.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۲۶ ۱۲:۱۵

    سیمای زنی در میان جمع

    در این کتاب خواننده با چند گفت‌وگو پیرامون تجربه‌های گوناگون زندگی نظری و عملی آرنت از رویکرد او در تفسیر سیاست و انقلاب یا جایگاه و نقش «آیشمن» در قربانی‌کردن یهودیان نکاتی جدید می‌شنود و با برداشتی از آرنت به مثابه متفکر «آغازها» مواجه می‌شود.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۲۴ ۱۳:۴۵

    جنبش‌های اجتماعی: ویرانگر یا سازنده

    «مردم در سیاست ایران» نام کتابی از دانشمند برجسته تاریخ معاصر میهن ما نیست، بلکه همان‌طور که مترجم محترم کتاب، بهرنگ رجبی، هم در «عنوان» و هم در «مقدمه مترجم» کتاب آورده، مجموعه‌ای است از پنج پژوهش موردی یرواند آبراهامیان که در سال‌های گوناگون نوشته و منتشر شده‌اند. بنابراین، این نام درواقع برداشتی است که به حق مترجم از مضمون این مقاله‌ها داشته است.

  • فرانسه ۱۳۹۴-۰۸-۲۳ ۱۱:۳۳

    بررسی کتاب «طرز فکر فرانسوی‌ها: تصویری دل‌انگیز از مردمی روشن‌فکر» نوشتۀ سودیر آزاریسین؛

    فرانسه: تصویری دل‌انگیز از مردمی روشن‌فکر

    آزاریسین می‌نویسد: «بزرگ‌ترین ترس دوگول که همۀ عمرش را برای ازبین‌بردنش صرف کرد، این بود که بخت تاریخی ملت فرانسه خواهد خفت». همین، دلیل بزرگی بود تا دوگل اعتراف کند که «دروغ‌های روحیه‌بخش را به حقایق خفت‌بار» ترجیح می‌دهد. اما در پایان دهۀ ۱۹۸۰، دومی، یعنی‌‌ همان حقایق خفت‌بار، به پیروزی قاطع نزدیک می‌شد؛ چون افسانۀ فرانسوی‌ها به‌عنوان «ملتی مقاومت‌پیشه» سرانجام رنگ باخت.

  • ساشادینا ۱۳۹۴-۰۸-۲۳ ۱۱:۱۷

    پاسخ عبدالعزیز ساشادینا به نقد سعید عدالت‌نژاد؛

    جای خالی منابع دست اول در مطالعات پژوهش‌گران ایرانی

    طبیعی است که آقای عدالت‌نژاد با اطلاعات اندک خود درباره‌ی غرب و تأثیر مدرنیزاسیون بر حقایق مطرح در دین،  گفتارهای مربوط به متدولوژی را به مثابه یک معرفت‌شناسی و نظریه‌ی بی‌مبنا تلقی ‌کند. نگاه معیوب ایشان به مقوله «روش»‌ در مطالعات آکادمیک دین در دنیای معاصر، خود گواهی است بر مدعیات ایشان در مورد اصالت و سندیت (authenticity) که در اصرار نابه‌جای ایشان مبنی بر این‌که «من همه چیز را می‌دانم!» تبلور یافته است.

  • نیچه و نازی ها ۱۳۹۴-۰۸-۲۱ ۰۸:۵۵

    نقدی بر کتاب «نیچه و نازی‌ها» استیون آر. سی. هیکس/ بخش دوم؛

    نیچه؛ جنگ، قدرت و یهودی‌ستیزی

    عبارات زیادی در نوشته‌های نیچه می‌توان یافت که از ضرورت و حتی از مطلوب بودن جنگ سخن می‌گوید. یک نظامی ناسیونالیست به‌سادگی می‌تواند چنین عباراتی را در راستای مقاصد خویش، یعنی جنگ‌طلبی، تفسیر کند. ...البته اگر بخواهیم منصف باشیم، باید اقرار کنیم که منظور نیچه از جنگ، گاهی چیزی بیشتر از تقابل ایده‌هاست.

  • نیچه و نازی ها ۱۳۹۴-۰۸-۱۸ ۱۰:۲۵

    نقدی بر کتاب «نیچه و نازی‌ها» استیون آر. سی. هیکس/ بخش نخست؛

    آیا نیچه فیلسوف نازیسم بود؟

    کتاب «نیچه و نازی‌ها» نه یک کتاب پژوهشی قوی برای کارشناسان تاریخ و فلسفه، بلکه کتابی است برای مخاطبین عام و با هدف فروش در بازار کتاب که پیوند دو شخصیت جنجال‌برانگیز قرن بیستم، هیتلر و نیچه را مستمسک رسیدن به این هدف قرار می‌دهد.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۱۱ ۱۱:۴۵

    پنجمین شماره فصلنامه «نقد کتاب تاریخ» از راه رسید/ توجه ناقدان فصلنامه به آثار تاریخ معاصر

    پنجمین شماره فصلنامه «نقد کتاب تاریخ» به کوشش موسسه خانه کتاب منتشر شد. ناقدان این شماره عنایت ویژه‌ای به بررسی آثار منتشر شده در دوره تاریخ معاصر داشته‌اند، اگرچه روزگار ایران در دوره اسلام و ایران باستان نیز از نقدهای آنها بی‌نصیب نمانده است.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۰۶ ۱۳:۱۵

    رحمتی: پژوهش‌های «تاریخ‌گذاری حدیث» مبتنی بر اسناد است

    محمدکاظم رحمتی، عضو هیات علمی دائره‌المعارف بزرگ اسلامی در نشست نقد و بررسی کتاب «تاریخ‌گذاری حدیث: روش‌ها و نمونه‌ها» گفت: پژوهش‌های منتشر شده در این کتاب بر پایه اسناد انجام شده و بخشی از سنت دینی نیز در آن آشکار شده است.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۰۴ ۱۲:۱۰

    کارشناسان علوم قرآن و حدیث «تاریخ‌گذاری حدیث» را نقد می‌کنند

    گروه مطالعات قرآنی، خانه اندیشمندان علوم انسانی، کتاب «تاریخ حدیث:روش‌ها و نمونه‌ها» را با حضور کارشناسان علوم قرآن و حدیث نقد و بررسی می‌کند.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۳۰ ۱۰:۴۰

    نقد و بررسي كتاب اراده به دانستن

    كتاب اراده به دانستن (۱۹۷۶) نوشته ميشل فوكو (۱۹۸۴-۱۹۲۶) متفكر معاصر فرانسوي نخستين جلد از مجموعه تاريخ سكشواليتهاست که قرار بود در شش جلد منتشر شود. در سال ۱۹۸۴جلدهاي دوم و سوم اين مجموعه (با عناوين: كاربرد لذت و مراقبت نفس) به چاپ رسيد ولي با مرگ فوکو (۱۹۸۴) این پروژه ناتمام ماند و حتی دست­نوشته­ هاي او (با عنوان اعترافات بدن) نیز منتشر نشد.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۲۱ ۱۷:۳۱

    آخرین اثر فراست نقد می‌شود

    جلسه نقد و بررسی کتاب «هر زندگی یه قصه است» در فرهنگسرای بهاران برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۱۹ ۱۴:۳۰

    اهمیت ساختار اجتماعی در نقد کتاب

    محمدرضا جوادی‌یگانه، رئیس پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات می‌گوید: چقدر ما نویسنده داریم که حرف جدیدی در کتاب‌ها بزنند؟ ما همواره تعدادی از آثارمان را بازتولید می‌کنیم و این می‌شود کتابسازی! در این میان عده‌ای بلد نیستند و درست شبیه کتاب دیگران کتابی را چاپ می‌کنند، یک عده دیگر هم با ارجاع به منبع به صورت حرفه‌ای‌تری کتابسازی می‌کنند.

  • قانعی مرادی ۱۳۹۴-۰۷-۱۸ ۰۹:۱۵

    نقد و بررسی کتاب «ما و فارابی»/ بخش نخست؛

    لزوم بازسازی علوم در بستر جغرافیای بومی

    آن وحدت منی که نویسنده به دنبال آن است در بنیادهای آنتروپولوژی شکل می‌گیرد.باید ببینیم علوم را چگونه می‌خواهیم بازسازی بکنیم، علومی که در بستر جغرافیای خودمان شکل گرفته است؛ یعنی بتوانیم خرد کویری‌مان را توضیح دهیم ... خرد به‌اصطلاح عشایری‌مان را توضیح دهیم، خرد کوهستانی‌مان را توضیح دهیم. این همان دغدغه‌ای است که جناب میری دارد، اینکه چگونه دانش می‌تواند در درون ما شکل گیرد؟

  • سیدهاشم آقاجری ۱۳۹۴-۰۷-۰۵ ۱۲:۱۰

    گفتاری از هاشم آقاجری در نقد کتاب «ایران در بحران»/بخش نخست؛

    واکاوی انحطاط صفویه از منظر اقتصادی

    متی می‌گوید که تحلیل‌هایی که بر اساس تئوری توطئه هست را باید رد کرد و تاریخ را باید تحلیل علمی و تبیین دقیق بکنیم که حرف بسیار درستی است، اما واقعاً دیدگاه توطئه‌گرایانه در تاریخ صفویان مکتب مطرحی در صفویه‌شناسی است؟ تا آنجایی که من اطلاع دارم خیر، هیچ محقق جدی صفویان را بر اساس تئوری توطئه تحلیل نکرده است

  • کتاب ۱۳۹۴-۰۷-۰۵ ۰۹:۲۹

    نقدی بر کتاب «آن‌ها را مشغول خواندن نگه دار»؛

    اهمیت حق انتخاب دانش‌آموزان در امر خواندن

    این کتاب، ابزار لازم برای آموزگاران جهت حمایت از معلمان و دانش‌آموزان در مقابل سانسور را فراهم کرده و در نتیجه از آزادی آکادمیک و حق آزادی بیان دفاع می‌کند. داشتن برنامه برای چنین رویدادهایی دارای اهمیت است؛ لنت و پیپکین تبیین و مبنای منطقی برای حمایت از حق انتخاب دانش‌آموزان در کلاس درس و حمایت از معلمان، کتابداران و مدیران -یعنی کسانی که می‌خواهند به شکل تأثیرگذار با سانسور مقابله کنند- ارائه می‌دهند.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۲۳ ۱۶:۵۰

    باغبان: تبدیل «کتاب ماه هنر» به فصلنامه «نقد کتاب هنر» اتفاق مثبتی است

    معاون پژوهشی خانه هنرمندان در گفت‌وگو با «ایبنا» ضمن اشاره به این نکته که با توجه به جامعه کتابخوان، امروزه به مطالب معرفی و مرور کتاب بیشتر از نقد کتاب احتیاج است، گفت: کتاب ماه هنر، در ماه‌های پایانی، ناکارآمد شده بود و تبدیل آن به فصلنامه، رویکرد تحلیلی آن را تقویت کرده است.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۲۱ ۱۵:۱۰

    دستغیب: فصلنامه‌های «نقد کتاب» دارای پشتوانه قوی علمی است

    عبدالعلی دستغیب، منتقد و مترجم ادبیات و فلسفه گفت: سنگ بنای تأسیس نشریه‌های «نقد کتاب» از مدت‌ها قبل در خانه کتاب نهاده شده و به همین دلیل «نقد کتاب» امروز با پشتوانه دیروز می‌تواند جزو نشریه‌های تراز اول محسوب شود.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۲۱ ۱۴:۳۰

    پورحسن: فصلنامه‌های نقد کتاب متعدد اما کافی نیستند/ برداشت سیاسی برخی نویسندگان از نقد

    قاسم پورحسن، عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی می‌گوید: مجلات و فصلنامه‌های نقد کتاب متعددند، اما کافی نیستند. وی معتقد است، مفهوم نقد باید در مجلات تخصصی و فصلنامه‌های نقد بازتعریف شود.