نمایش همه
  • غلامحسین مقدم حیدری ۱۳۹۲-۰۶-۳۱ ۱۱:۰۶

    واکاوی مفهوم پارادایم کوهن در گفت‌وگوی‌فرهنگ امروز با«غلامحسین مقدم حیدری»؛

    جامعه‌شناسی علم متاثر از مفهوم «پارادایم» کوهن است

    مفهوم پارادایمی که کوهن می‌گوید به راحتی نمی‌توان در حوزه‌های علوم انسانی و علوم اجتماعی به کار برد. پارادایم کوهن ویژگی‌های خاصی دارد که متاسفانه افراد پژوهشگر در حوزه علوم انسانی و علوم اجتماعی بدون اینکه به ملتزمات این کلمه و این واژه آگاه باشند، مرتب از آن استفاده می‌کنند.

  • ابراهیم فیاض ۱۳۹۲-۰۶-۳۰ ۱۰:۱۱

    آسيب‌شناسي وضعيت ترجمه و علوم انساني در گفت‌وگو با «ابراهيم فياض»؛

    ترجمه‌ي آثار سطحي خيانت به جامعه است

    اين بزرگ‌ترين خيانت روشن‌فكري به جامعه است كه فقط به ترجمه‌ي كتاب‌هاي سطحي و بازاري مي‌پردازد. بنابراين براي ترجمه‌ي آثار كلاسيك بايد بودجه‌ي مناسبي اختصاص يابد و با پيروي از الگوي «بيت‌الحكمه»، مؤسسه‌اي به وجود آيد كه از مترجمين توانمند بهره ببرد، نه مترجمان سطح‌پايين و بعضاً پُركار.

  • مظفر نامدار ۱۳۹۲-۰۶-۱۸ ۰۹:۰۸

    مظفر نامدار؛

    پرسش‌های بنیادین پیرامون وضعیت علوم انسانی در ایران

    هر دانشی مبتنی بر پیش‌فرض‌هایی است. پیش‌فرض‌های این حکمت چیست؟ اگر این حکمت که علوم انسانی موجود بر اساس آن شکل گرفته ایرانی است، پس چرا بین تفکر حکمی ما و سایر سطوح فکری در سیاست، فرهنگ، اجتماع و همه‌ی آن علومی که امروزه تحت عنوان علوم انسانی در کشور طبقه‌بندی می‌شود شکاف عمیقی وجود دارد؟

  • تئوری ۱۳۹۲-۰۶-۱۸ ۰۸:۳۹

    محمدمهدی شاه‌آبادی/ درآمدی بر آسیب‌شناسی تولید علوم انسانی-اجتماعی در ایران؛

    تئوری به مثابه‌ی «جعبه‌ابزار»، تئوری به مثابه‌ی «کالای لوکس»

    هر کسی با تئوری‌های خود «زندگی» می‌کند و جهان را با آن تئوری‌ها می‌بیند و تفسیر می‌کند و به بیان روشن‌تر،‌ به تمام معنا، به آن «متعهد» است. اساساً تئوری آن چیزی است که زیست می‌شود، نه آنچه گفته می‌شود.

  • علوم انسانی ۱۳۹۲-۰۶-۱۸ ۰۸:۲۳

    مصیب قره‌بیگی/ علوم انسانی آکادمیک در ایران؛

    از فقر تاریخی دیرین تا معده‌ی دیرهضم امروزی

    نخستین موج ورود علوم انسانی به ایران به مثابه‌ی یک رشته‌ی آکادمیک، اوایل دهه‌ی هفتاد میلادی است. این علم، میراث نگاه پوزیتیویستی (به ویژه پوزیتیویسم منطقی) به جامعه است. روند توسعه‌ی چنین نگرشی از علوم انسانی، برآمده از اوضاع سیاسی است که در آن، انتقال علوم انسانی پوزیتیویستی از غرب به کشورهای جهان سوم تحقق یافته است.

  • غلامعلی حدادعادل ۱۳۹۲-۰۶-۱۸ ۰۸:۰۳

    گفتاری از دکتر غلامعلی حدادعادل؛

    بررسی ورود علوم انسانی غربی به ایران

    مهم‌ترین و بانفوذترین محصولات غرب، میوه‌های فکری آن خطه از فضای جهان است که از توصیف و تبیین گرفته تا ارزش‌گذاری و موضوعات و مسائل مختلف اجتماعی جوامع را تحت تأثیر خود قرار می‌‌دهد. علوم انسانی مهم‌ترین میوه‌ی فکری اندیشمندان پرورش‌یافته در کشورهای غربی است و شکی در پیام‌داری آن -فارغ از مسموم بودن آن- وجود ندارد.

  • بيژن عبدالكريمی ۱۳۹۲-۰۶-۱۶ ۱۸:۳۴

    بیژن عبدالکریمی/ نقدی بر جامعه‌ی فلسفی كشور

    آسيب‏‌شناسي آموزش فلسفه در ايران

    جامعه‌ی فلسفي ايران، در زمان ما، بيش از اندازه اسير سنت و فرهنگ تاريخی خويش است و براي گذر و فرارُوی از اين محدوده‌‏های تاريخی نيازمند عزميتی است كه به نحوی اساسی فاقد آن است.

  • محمدعلی فتح الهی ۱۳۹۲-۰۶-۱۵ ۱۷:۵۵

    محمدعلی فتح الهی در گفتگو با فرهنگ امروز:

    اشکال اساسی در دروس دانشگاهی به اساتید برمی گردد نه محتوای دروس

    محمدعلی فتح الهی عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در مورد تعطیلی برخی رشته های علوم انسانی در دانشگاه ها معتقدند ضعف در محتوای دروس علوم انسانی نیست، بلکه این ضعف به اساتید این حوزه بر می گردد.

  • وزارت علوم ۱۳۹۲-۰۶-۱۵ ۱۷:۴۸

    یادداشت وارده؛

    وزارت علوم و ماجرای فرزندخواندگی علوم انسانی

    كشورهای پیشرفته‌ای مانند انگلستان در غرب و چین و ژاپن در شرق هستند که بدون داشتن منابع زیرزمینی سرشار و تنها با سرمایه انسانی توانسته‌اند از لحاظ صنعتی و اجتماعی كمبودهای مادی را جبران كرده، جامعه‌ای پیشرفته پدید آورند و بر جامعه‌هایی كه تنها دارای منابع طبیعی هستند، سبقت گیرند و آن‌ها را به بازار فروش كالاهای خود تبدیل كنند.