علوم انسانی

کل اخبار:1236

  • ۱۳۹۵-۰۹-۲۱ ۱۳:۰۰

    تأملاتی در باب مناسبات «فلسفه» و «علوم انسانی»

    فلسفه علوم انسانی یکی از زیرشاخه های فلسفه است که به تأمل در باب چیستی، قلمرو و مصادیق چرایی مبانی موضوع مسائل روش غایات علوم انسانی ونسبت این علوم با حوزه هایی چون دین فرهنگ تمدن می پردازد.

  • ۱۳۹۵-۰۹-۲۱ ۱۲:۲۰

    برگزاری نشست «فلسفه علوم انسانی با موضوع علم الاسماء تاریخی»

    جلسه گروه علمی فلسفه علوم انسانی با موضوع «علم الاسماء تاریخی» دوشنبه ۲۲ آذرماه در مجمع عالی حکمت اسلامی برگزار می شود.

  • ۱۳۹۵-۰۹-۲۱ ۱۱:۲۰

    چگونگی شکل‌گیری علوم انسانی مدرن در غرب

    اگر بخواهیم از حکمت اسلامی برای تأسیس علوم انسانی بومی استفاده کنیم، باید متوجه باشیم که مؤلفه های علوم انسانی مدرن چیست تا تحول را با توجه به آنها ایجاد کنیم.

  • فاضلی ۱۳۹۵-۰۹-۲۱ ۱۱:۰۴

    گزارشی از نشست نقد و بررسی کارنامه مجله فرهنگ امروز در پژوهشگاه علوم انسانی(۳)؛

    مناسبات علوم اجتماعی با ژورنالیسم

    آن دسته از همکاران دانشگاهی که برچسب سطحی بودن به ژورنالیسم می‌زنند، به دلیل ضعف‌های علمی و شناختی آن‌ها از حوزۀ علوم اجتماعی و انسانی است؛ آن‌ها تاریخ علوم اجتماعی را نمی‌شناسند، آن‌ها به این وقوف ندارند که همۀ نظریه‌پردازان، فعالان حوزۀ عمومی بودند و در واقع بخشی از اعتبار نظریه‌ها برخاسته از میزان مؤثر بودن آن نظریه بر تحولش در حوزۀ عمومی است نه صرفاً بر اساس آن چیزی که در حوزۀ آکادمیک پذیرفته شده یا نشده است.

  • ۱۳۹۵-۰۹-۲۰ ۱۳:۰۰

    جامعه مدرن یک جامعه مراقبتی است/ فوکو و علوم انسانی

    مقدم حیدری، عضو هئیت علمی پژوهشگاه علوم انسانی گفت: به عقیده فوکو جامعه ما جامعه نمایش نیست بلکه جامعه مراقبت است و همه ما در یک ماشین قدرت و سراسربین قرار داریم.

  • ۱۳۹۵-۰۹-۱۷ ۱۲:۰۰

    «طرح اعتلا» معطوف به چالش های علوم انسانی کشور است

    تهرانی زاده، مدیر امور پژوهشی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در نشستی خبری با تشریح فعالیت های پژوهشی و برنامه های پژوهشگاه در هفته پژوهش به معرفی طرح اعتلای علوم انسانی پرداخت.

  • ۱۳۹۵-۰۹-۱۶ ۱۵:۴۰

    ساماندهی تحصیل دانش آموختگان سایر رشته ها در علوم انسانی

    در کمیسون نخبگان بر لزوم ساماندهی ادامه تحصیل دانش آموختگان غیر علوم انسانی در مقطع تحصیلات تکمیلی علوم انسانی تاکید شد.

  • ۱۳۹۵-۰۹-۰۱ ۱۷:۰۰

    محققان علوم انسانی با صندوق حمایت از پژوهشگران آشنا می شوند

    رئیس صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور با اساتید و محققین پژوهشگاه علوم انسانی دیدار می کند.

  • ۱۳۹۵-۰۹-۰۱ ۱۳:۰۰

    پایان نامه های علوم انسانی هدفمندسازی می شوند/ اجرا از نیمسال دوم

    معاون پژوهشی وزارت علوم گفت: دستورالعمل هدفمندسازی رساله های دوره دکتری و پایان نامه های کارشناسی ارشد رشته های علوم انسانی و هنر تدوین شده است.

  • ۱۳۹۵-۰۸-۱۸ ۱۵:۳۰

    مهدی گلشنی:بی ادبی های رایج در گفت وگوهای علمی رنج آور است

    نمی دانم چرا شما علوم انسانی را از سایر علوم جدا کرده اید. در ایران نوآوری در علم مطرح نیست، چه در علوم انسانی و چه در سایر علوم. وقتی نوآوری در کار نیست، شما چه چیزی را می خواهید صادر کنید.

  • ۱۳۹۵-۰۸-۱۶ ۱۴:۰۰

    به همت پژوهشگاه علوم انسانی؛ نشست «فوکو و علوم انسانی» برگزار می‌شود

    گروه فلسفه علم و فناوری پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی نشست فوکو و علوم انسانی را برگزار می کند.

  • ۱۳۹۵-۰۸-۱۱ ۱۲:۰۰

    خدمت بزرگ علوم انسانی مدرن به توتالیتاریسم

    علوم انسانی مدرن بزرگترین خدمت را به رژیم های استبدادی و توتالیتر کرده است. خیلی مایلم ، این خدمت بزرگ از سوی علوم انسانی را ناخواسته تلقی کنم ولی شواهد چشمگیری برای آن نمی یابم.

  • تری ایگلتون ۱۳۹۵-۰۸-۱۱ ۰۹:۳۲

    تحلیل تری ایگلتون از فشار نیروهای سرمایه‌دار و خشکیدن علوم انسانی در بریتانیا؛

    مرگ تدریجی دانشگاه

    اگر علوم انسانی در بریتانیا در حال خشکیدن بر سر شاخه است، علت عمدۀ آن، فشار نیروهای سرمایه‌دار از یک‌سو و متقابلاً ته کشیدن منابع مالی از سوی دیگر است. (سیستم آموزش عالی بریتانیا فاقد سنت‌های خیریه و نیکوکارانۀ آمریکایی است. عمدتاً به این دلیل که آمریکا میلیاردرهای بیشتری دارد.) ما همچنان راجع‌به جامعه‌ای صحبت می‌کنیم که در آن برخلاف آمریکا، آموزش عالی به‌طور متداول به‌عنوان کالا خریدوفروش نمی‌شود.

  • ۱۳۹۵-۰۸-۰۴ ۱۶:۰۰

    نقش و تأثیر قرآن کریم در زندگی مسلمانان / دکتر سیدحسین نصر - ترجمه دکتر انشاءالله رحمتی

    قرآن که سنت پیامبر(ص) مکمّل آن است، حتی به شیوة ظریف و لطیفی بر همة جوانب ادب تأثیر می‌نهد؛ ادب نه فقط شامل افکار، گفتار و کردار، بلکه حالات بدنی و قوای جسمانی را نیز شامل می‌شود؛ یعنی اینکه مسلمان سنتی به هنگام قدم‌زدن یا سخن‌گفتن، ورود به مسجد، نشستن در یک جمع یا سلام‌کردن به دیگران، چگونه ظاهر شود، بخشی از ادب اوست. به علاوه قرآن کریم قوای باطنی، به‌ویژه حافظه را دگرگون می‌کند و حتی بر رؤیاهای مؤمنان تأثیر می‌گذارد.

  • قانعی راد ۱۳۹۵/۰۷/۲۸

    نگاه انتقادی محمد امین قانعی‌راد به وضعیت نشر علوم انسانی؛

    نویسنده باشم یا استاد محترم دانشگاه!

    اگر دوگانه دولت و مردم را در نظر بگیریم، کتابی که نوشته می‌شود یا باید به نیازهای بخش دولت پاسخ دهد یا به نیازهای مردم. پیش‌تر گفتم که نویسندگان به دلیل هویت مقاومتی که دارند فاقد دیالوگ با دولت- به مفهوم کلی آن- شده‌اند یعنی تعامل آنها با مسائل دولت بسیار ناچیز است. از سوی دیگر، برخی از دانشگاهیان و پژوهشگران دور و بر دولت هستند و هر کاری او بخواهد در ازای دریافت پول انجام می‌دهند. برای آنها مهم نیست مساله‌ای که دولت مطرح کرده درست است یا غلط زیرا فقط به عنوان یک بازار به آن نگاه می‌کنند. به عبارت دیگر، در این شرایط یک بازار پژوهشی فاسد نیز رواج پیدا کرده است.

  • ۱۳۹۵-۰۷-۱۳ ۱۱:۰۰

    شماره ۱۸ فصلنامه علوم انسانی اسلامی صدرا منتشر شد

    فصلنامه تخصصی علوم انسانی اسلامی صدرا با مدیرمسئولی حجت الاسلام رضا غلامی و سردبیری مسعود معینی پور منتشر شد.

  • ۱۳۹۵-۰۷-۱۳ ۱۰:۰۰

    عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی: مبانی علوم انسانی از نظر بنیادهای معرفت‌شناختی مورد سؤال است

    حمیدرضا شاکرین گفت: مگر ممکن است علوم انسانی اسلامی که بر اساس آموزه های وحیانی و انسان شناختی و معرفت شناختی الهی و حقیقی شکل و قوام یافته است، قابلیت تعمیم و اجرا نداشته باشد.

  • ۱۳۹۵-۰۷-۰۶ ۱۴:۴۰

    آیا صوتی‌شدن رساله‌های فلسفی مفید است؟

    یکی از اتفاقاتی که در سیر رشد و تکمیل تبدیل آثار و کتاب‌های مختلف به صوت در حال رخ دادن است، وارد شدن کتاب‌های حوزه علوم انسانی به این جرگه است. تعداد معدودی از کتاب‌های حوزه علوم انسانی به خصوص کتاب‌های فلسفی هم این اقبال و شانس را پیدا کرده‌اند تا متن‌شان برای مخاطبان قرائت شود.

  • ۱۳۹۵-۰۷-۰۶ ۱۲:۲۰

    موسیقی با مراتب وجود و نفس انسان ارتباط مستقیم دارد

    پنجمین شب علوم انسانی و اولین جشن موسیقی واندیشه شب گذشته، یکشنبه چهارم مهرماه با حضور چهره های برجسته اندیشه و هنر درفرهنگسرای اندیشه برگزار شد.

  • ۱۳۹۵-۰۷-۰۴ ۱۱:۲۰

    نشست «مبانی قرآن‌شناختی علوم انسانی» برگزار می‌شود

    نشست تخصصی «مبانی قرآن‌شناختی علوم انسانی» به همت گروه مطالعات قرآن و حدیث پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی دوشنبه پنجم مهرماه در دفتر قم پژوهشگاه برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۵-۰۶-۲۹ ۱۵:۴۰

    پنجمین شب علوم انسانی برگزار می‌شود

    پنجمین شب علوم انسانی (ویژه موسیقی و اندیشه) و جشن دو سالگی مجله عصراندیشه به همت ماهنامه عصر اندیشه در فرهنگسرای اندیشه برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۵-۰۶-۲۸ ۱۶:۰۰

    نقره کار: استقلال فرهنگی نیازمند نظریه‌پردازی و نقد جریان‌های مخالف است

    دانشگاه‌هایی که من بیشتر با آنها سر و کار دارم دانشگاه فنی و مهندسی هستند و تصورشان این است که این مسائل خیلی به آنها ربطی ندارد، در حالی که مسئله نظریه‌پردازی حتی باید فراتر از علوم انسانی مورد توجه قرار بگیرد، چرا که نظریه فقط مربوط به علوم انسانی نیست.

  • ۱۳۹۵-۰۶-۲۱ ۰۹:۲۰

    تولید علوم انسانی اسلامی نیازمند مطالعات بین رشته ای است

    رئیس پژوهشکده اخلاق حرفه ای دانشگاه تهران گفت: برای تولید علم در علوم انسانی باید از مطالعات بین رشته ای بهره برد، چون این مطالعات مساله محور هستند.

  • ۱۳۹۵-۰۶-۱۳ ۱۲:۲۰

    تحول علوم انسانی به دست متخصصان سپرده شود/میان رشتگی؛ راه حل تحول

    مجله تلویزیونی زاویه با موضوع بررسی کارنامه شورای تحول علوم انسانی با حضور محمدباقر خرمشاد، رئیس کارگروه شورای تحول در علوم انسانی و احمد نقیب زاده، استاد دانشگاه تهران روی آنتن رفت.

  • ۱۳۹۵-۰۶-۰۷ ۱۴:۲۰

    ابراهیم فیاض: علوم انسانی نمی تواند غیراسلامی باشد

    استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه، علوم انسانی نمی تواند غیر اسلامی باشد، گفت: کتاب معرفت شناسی «وبر»، علوم انسانی غیر از علوم دینی نمی داند.

  • ۱۳۹۵-۰۶-۰۷ ۱۲:۰۰

    ابراهیم فیاض: معلوم نیست بودجه علوم انسانی چگونه هزینه می‌شود!

    استاد دانشگاه تهران گفت: با غفلت و ولنگاری در علوم انسانی بود که ما دچار آشفتگی و ولنگاری فرهنگی شدیم، متاسفانه معلوم نیست بودجه علوم انسانی کجا و به چه صورت هزینه می شود.

  • مقالات دورهمی ۱۳۹۵-۰۶-۰۷ ۰۹:۱۵

    بررسی تحلیلی فهرست پرتولیدترین محققان و مقاله‌نویسان علوم انسانی کشور؛

    مقالات دورهمی!

    با جست‌وجوی اسامی چند تن از پرکارترین این اساتید در پایگاه نورمگز و استخراج مقاله‌های آن‌ها، دست به شمارش کل مقاله‌های آن‌ها زدیم و مقالاتی را که به‌تنهایی نوشته بودند معین کردیم. نتیجه قابل تأمل و البته تعجب‌برانگیز بود.اکبریان از ۱۲۸ مقاله، تنها ۳۴ مقاله را به‌تنهایی به نگارش درآورده است. محمدعلی بشارت از ۱۳۳ مورد مقاله ۳۶ مورد را به‌تنهایی پژوهش کرده است. عادل آذر ۱۱ مقاله از ۲۰۳ مقاله را خود نوشته و در نهایت مقاله‌های تک‌نوشت علی دلاور از ۱۶۹ مقاله به تعداد انگشتان دست هم نمی‌رسد.

  • ۱۳۹۵-۰۶-۰۱ ۰۹:۲۰

    سنجش دیدگاه عبدالکریمی درباره مناسبات دین و علوم انسانی

    موحد ابطحی می گوید:به عقیده عبدالکریمی دو مفهوم«دین»و«علوم انسانی» در بحث از «علوم انسانی اسلامی» روشن نیستند و به همین دلیل در بحث از نسبت «دین» و «علوم انسانی» محل اصلی نزاع روشن نمی شود.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۲۷ ۱۶:۲۰

    تحول علوم انسانی با جدی گرفتن نوشتار حاصل می‌شود

    مرادی، دانش آموخته فلسفه از دانشگاه برلین با بیان اینکه تحول علوم انسانی با جدی گرفتن نوشتار حاصل می شود، گفت: دانشگاه در برابر نوآوری مقاومت می کند و اساتید نگران اتوریته کاذب خود هستند.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۲۷ ۱۲:۰۰

    سی امین فصلنامه «مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی» منتشر شد

    سی امین شماره فصلنامه علمی - پژوهشی «مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی» به همت پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی منتشر شد.