ادبیات

کل اخبار:891

  • ۱۳۹۶-۰۹-۰۸ ۱۴:۴۰

    در نسبت ایبسن و ورشکستگی/ «جان گابریل بورکمان»های ادبیات ما

    ایبسن محدودیت توانِ انسان را به‌تصویر می‌کشد در زمینه تاریخی اروپای صنعتی قرن نوزدهم، که بانکداری و تجارت به‌طرز غریبی فراگیر شده بود، گرچه برخی سیمای «سرمایه‌گذار ورشکسته با آمیزه‌ای از نبوغ» را پدیده آشنای این قرن در اروپا گرفته‌اند و بر آن بودند که تلاش این طیف، ته‌مایه‌ای از ناپلئون‌باوریِ آن روزگار دارد، یا «نخبه‌باوریِ توماس کارلایل برای انسانِ تاریخ‌ساز» و دست‌آخر نشانه‌هایی از «انسان برتر» ‌نیچه.

  • ۱۳۹۶-۰۹-۰۷ ۱۰:۴۰

    گزارشی از نشست «ما و انقلاب ۱۹۱۷ روسیه»

    زهرا محمدی، استاد دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران گفت: افرادی مانند استالین می‌دانستند که ادبیات به چه میزان در جامعه تاثیرگذار است، در آن زمان بیش از 10هزار نفر وجود داشتند که شغل نویسندگی داشتند و پس از فروپاشی 9هزار نفر آنها ناپدید شدند و این نشان دهنده این است که حکومت شوروی می‌خواست ادبیات را به شیوه خودش زنده نگه دارد.

  • ۱۳۹۶-۰۹-۰۱ ۱۴:۲۰

    برج ترانه‌/ موسیقی راک و ادبیات

     موسیقی راک به اعتبار چهره‌های شاخصش همواره پیوندی عمیق با ادبیات داشته است. از جان لنون و باب دیلن و لیونارد کوهن گرفته تا جیم موریسون و راجر واترز و تام یورک و دیگران،

  • ۱۳۹۶-۰۸-۲۲ ۱۲:۲۰

    عبدالله انوار: نفیسی در نویسندگی روان و قوی و در پژوهش پرکار بود

    ۲۲ آبان ۵۱سال از درگذشت سعید نفیسی محقق برجسته، نسخه‌شناس و مترجم کشورمان می‌گذرد.عبدالله انوار معتقد است قلم نفیسی روان بود و نثر او نثر ادبی قوی‌ای بود.

  • ۱۳۹۶-۰۸-۲۰ ۱۱:۰۰

    تام استوپارد برنده جایزه «دیوید کوهن» شد

    نمایشنامه‌نویس و فیلمنامه‌نویس برجسته بریتانیایی برای خلق آثاری خلاقانه و همیشه نوآورانه به عنوان برنده جایزه دیوید کوهن انتخاب شد.

  • اخوت ۱۳۹۶/۰۸/۱۷

    گفت‌وگوی فرهنگ امروز با محمدرحیم اخوت؛

    درد برخی ادبیاتی‌ها «بی‌دردی» است

    ادبیات معاصر باید از کوران زمان بگذرد تا وارد دنیای آکادمیک شود. هر اثری که امروز به وجود آمد، فردا که در دانشگاه مطرح نمی‌شود و نباید مطرح شود، بلکه باید از مراحلی بگذرد تا جزء متون آکادمیک قرار گیرد. پس این یک ویژگی عام است که باید به وجود آید؛ یعنی اثر باید پذیرفته و نقد شود، سپس از کوران زمان بگذرد و مهر برحق بر آن بخورد تا اینکه به آن پرداخته شود.

  • ۱۳۹۶-۰۸-۱۶ ۱۷:۰۰

    تلقی درستی از ادبیات پست مدرن نداریم

    نشست بررسی مجموعه داستان"غریبه و اقاقیا" با حضور حسین پاینده برگزار شد. این کتاب شامل ۹ داستان کوتاه است که پاینده در این جلسه به بررسی یکی از داستان‌های آن پرداخت.

  • ۱۳۹۶-۰۸-۱۶ ۱۵:۰۰

    مولوی قرن بیستم/ نگاهی به سیر فکری اقبال لاهوری در زادروزش

    ریشه ناشناخته ماندن اقبال لاهوری را می‌توان در شخصیت چند بعدی این متفکر دید، به‌طوری‌که از سوی برخی صاحبان اندیشه، ابعاد شخصیت اقبال به دوازده وجه تفکیک شده است؛ ابعادی که در حوزه‌های اندیشه‌ای و علمی گسترده‌ای است اما در یک ترکیب به نام محمداقبال لاهوری گردآمده است.

  • ۱۳۹۶-۰۸-۱۵ ۱۷:۰۰

    درسِ جانبخش تاریخ

    متن زیر مقاله‌ای از حافظ موسوی درباره «تأثیر انقلاب اکتبر بر شعر و ادبیات ایران»* است.

  • ۱۳۹۶-۰۸-۱۳ ۱۴:۲۰

    ۸ شهر ادبیات یونسکو معرفی شدند

    منچستر در کنار هفت شهر دیگر از سوی یونسکو به عنوان شهر ادبیات انتخاب شد و به این ترتیب افزایش برنامه‌ها و رویدادهای فرهنگی و پروژه‌هایی در سطح شهر در این زمینه در این شهرها گسترش می‌یابد.

  • ۱۳۹۶-۰۸-۱۰ ۱۶:۴۰

    برگزیدگان بوکر در میان پرفروش‌های آمازون چه جایگاهی دارند؟

    جایزه ادبی بوکر نقشی خاص در ادبیات انگلیسی زبان دارد وهر سال موجب اقبال زیادی به کتاب برنده این جایزه می‌شود.

  • انقلاب ۱۳۹۶-۰۸-۰۶ ۰۸:۰۲

    سهم روشنفکران در انقلاب اکتبر ۱۹۱۷ روسیه؛

    انقلاب اکتبر و بلشویسم فرهنگی برای روشنفکران

    در فردای پس از رخداد انقلابی که به تعبیر تروتسکی «به آن خیانت شد»، تنها هنر و نویسنده‌ای مجال سخن و حق حیات یافت که به خدمت بلشویسم فرهنگی درآمد؛ لذا این امر بعد از انقلاب اکتبر یک نتیجۀ مشهود یافت، به‌این‌ترتیب که عمدۀ آثار نویسندگان و تولیدات هنری در ادبیات، فلسفه، نقاشی، نمایش، سینما و دیگر عرصه‌ها سویه‌ای به‌شدت سیاسی پیدا کرد.

  • ۱۳۹۶-۰۸-۰۳ ۱۱:۲۰

    جهانی شدن ادبیات ایران نگاه ملی می‌خواهد/ وظیفه دولت بسترسازی است

    مجید قیصری معتقد است برای جهانی شدن ادبیات باید نگاهمان ملی و نه شخصی باشد؛ اگر دولت کاری را نکرد، بخش خصوصی پیش برود و اگر دولت کاری کرد بخش خصوصی هم از آن سود ببرد.

  • ۱۳۹۶-۰۸-۰۲ ۱۳:۰۰

    ابوالقاسم اسماعیل‌پور: اسطوره‌های بومی ادبیات، هنر و فرهنگ ما را صاحب هویت می‌کند

    ابوالقاسم اسماعیل‌پور، مترجم «دانشنامه اساطیر جهان» و «ادبیات گنوسی» دو اثر برگزیده در دوره‌های ۲۶ و ۲۸ کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، بر این باور است که اسطوره‌ها در ادبیات و هنر یک کشور موثر هستند. اگر ادبیات ما متاثر از اساطیر باستانی و کهن باشد، پویاتر خواهد شد چراکه اسطوره در نقد ادبی و هنری و خلق آثار ارزشمند، تاثیر بسزایی دارند. وقتی در خلق آثار در زمینه‌های مختلف از اسطوره‌های بومی استفاده کنیم، ادبیات، هنر و فرهنگ ما صاحب هویت می‌شود. ‌

  • ۱۳۹۶-۰۷-۳۰ ۱۱:۰۰

    زنان به دنبال یافت جایگاهی برای نقد ادبی/ دو سوم نویسندگان دنیا مرد هستند

    تحقیقات نشان می‌دهد زنان نقش کم‌رنگ‌تری نسبت به مردان در دنیای ادبیات و رسانه دارند. تحقیقات حاکی از این است که مردان دو سوم نویسندگان دنیا را تشکیل می‌دهند اما در حوزه نقد زنان پیشرفت چشمگیری را داشته‌اند.

  • ۱۳۹۶-۰۷-۲۶ ۱۲:۰۰

    رئیسیان: بخش عمده‌ اهالی سینما با کتاب بیگانه هستند/ اقتباس ادبی حاصل داشتن سینمایی کتاب‌خوان است

    علیرضا رئیسیان معتقد است: در دنیا بعد از اینکه یک رمان یا داستان کوتاه مورد توجه مخاطبان کتاب قرار می‌گیرد، بلافاصله سینماگران به دنبال اقتباس از آن اثر می‌روند؛ چراکه اقتباس جایگاه ویژه‌ای در سینمای جهان دارد.

  • ۱۳۹۶-۰۷-۲۶ ۱۱:۲۰

    محمد دهقانی: در اقتباس سینمایی خلاقیت تقوایی از فرمان‌آرا بیشتر است/سینمای بدون ادبیات قابل تصور نیست

    محمد دهقانی در نشست «اقتباس؛ از داستان تا فیلمنامه» گفت: به عقیده من خلاقیتی که آقای تقوایی در نمایش داستان غلامحسین ساعدی به کار برده‌اند به مراتب چشمگیرتر از اثر فرمان‌آراست. فرمان‌آرا در اثر خود بسیار پایبند به داستان بوده است و خیلی از دیالوگ‌ها عیناً در فیلم آمده است. در حالی که تقوایی براساس نیازهای یک فیلمساز حرفه‌ای قسمت‌هایی از داستان را تغییر داده است.

  • ۱۳۹۶-۰۷-۲۴ ۱۵:۲۰

    گفت‌وگو با منصور اوجی به مناسبت انتشار کتاب «یکصد و ده نامه از دو سیمین»: خواهران شادی‌ها وَ مادران تمامی اندوهان من

    شعر دو مرحله دارد. جوشش و کوشش و شعر هرچه کوتاه‌تر باشد جنبه جوش و خلق‌الساعگی در آن بیشتر است. بارها پیش آمده که شعرهایم در همان مرحله جوشش اولیه شکل نهایی خود را یافته است و نیازی به هیچ دستکاری و حک و اصلاحی نداشته است و پاره‌ای اوقات باید حک و اصلاح شود و هیچ شاعری نیست که ادعا کند تمام شعرهایش خلق‌الساعه بوده است. حافظ بزرگ بارها و بارها شعرهایش را حک و اصلاح کرده است و کل شاعران جهان هم چنین می‌کنند و من هم.

  • ۱۳۹۶-۰۷-۱۹ ۱۳:۴۱

    جادوی نوستالژی‌بازی و قدرتِ قصه‌پردازیِ در قلم گلی ترقی

    فرشته نوبخت، نویسنده معاصر به مناسبت ۱۷ مهرماه، زادروز گلی ترقی در یادداشتی به ویژگی‌های قلم این نویسنده مطرح کشورمان پرداخت.

  • ۱۳۹۶-۰۷-۱۷ ۱۷:۰۰

    واکنش ماریو بارگاس یوسا به همه‌پرسی کاتالونیا

    ماریو بارگاس یوسا، نویسنده‌ پرویی و برنده‌ نوبل ادبیات، در جمع ده‌ها هزار نفر از مردم بارسلون گفت؛ «جدایی‌طلبان کاتالان دموکراسی اسپانیا را نابود نخواهند کرد.»

  • ۱۳۹۶-۰۷-۱۷ ۱۵:۴۰

    نگاهی به کتاب تاریخ‌نگاری ادبیات معاصر ایران

    میرعابدینی تاکید می‌کند که به مرحله تازه‌ای در تاریخ ادبیات‌نگاری زبان فارسی رسیده‌ایم و آن درک «ضرورت تألیف تاریخ جامع ادبیات معاصر» است. او با اشاره به اینکه معمولا این قسمت از ادبیات فارسی نادیده گرفته شده چنان‌که انگار ادبیات معاصر انحرافی از ادبیات غنی کلاسیک ایران بوده است، به این موضوع اشاره می‌کند که اتفاقا ادبیات معاصر ادامه طبیعی و منطقی ادبیات کلاسیک است.

  • ۱۳۹۶-۰۷-۱۷ ۱۴:۴۰

    مسئله ژانر/ در حاشیه «زنی با سنجاق مرواری‌نشان» رضیه انصاری

     «زنی با سنجاق مرواری‌نشان»، به مهرماه ١٣٠٤ برمی‌گردد. شخصیت اصلی داستان فردی به نام میرزاعماد است که کارمند جنایی نظمیه یا درواقع یک کارآگاه است. ماجرای رمان هم درباره مرگ مشکوک یک بازاری مشروطه‌خواه با نام صفاء‌الدین است.

  • ۱۳۹۶-۰۷-۱۷ ۰۸:۴۱

    بسیاری از کتاب‌های ما به مرز ادبیات نرسیده‌ است

    یک نویسنده با بیان اینکه ما در کار ترجمه خیلی کوتاهی کردیم، گفت: هر کشوری سالی ۱۰ کتاب خوب دارد که ایران هم جزو آنهاست.

  • ۱۳۹۶-۰۷-۱۱ ۱۶:۰۰

    کامران محمدی مطرح کرد: چرا انجمن داستان‌نویسان ثبت نشد؟

    انجمن داستان‌نویسان تهران حدود هفت ماه پیش تاسیس شد و در ماجراهایی مانند درگذشت نویسندگان یا تبلیغات ریاست‌جمهوری، بیانیه‌هایی را منتشر کرد. در روزهایی که اقشار گوناگون در گیر و دار تبلیغات ریاست‌جمهوری بودند، انجمن تازه تاسیس داستان‌نویسان نیز از حسن روحانی به عنوان نماینده مورد نظر خود اعلام حمایت کرد.

  • فرخی ۱۳۹۶-۰۷-۰۸ ۲۳:۰۲

    تاریخ و ادبیات ایران ۴ فرخی سیستانی

    محمد دهقانی

    مجموعه تاریخ و ادبیات ایران برای کسانی نوشته شده است که به تاریخ فرهنگی و ادبی ایران علاقه‌مندند و می‌خواهند برگزیده‌ای از بهترین شاهکارهای ادبی ایران را همراه با شرح و تفسیر لازم به زبای ساده و روشن بخوانند.

  • ۱۳۹۶-۰۶-۱۹ ۱۳:۰۰

    نامزدهای مهم‌ترین جایزه ادبیات غیرداستانی معرفی شدند

    جایزه «بیلی جیفورد» که پیش‌تر با نام «ساموئل جانسون» شناخته می‌شد و مهم‌ترین جایزه ادبیات غیرداستانی انگلستان لقب دارد،‌ ۱۲ فینالیست خود را معرفی کرد.

  • ۱۳۹۶-۰۶-۱۳ ۱۴:۲۰

    انزوای ادبیات و سنتی فراموش‌شده/ چرا آبی از جلسات شعر گرم نمی‌شود

    بی‌رونقی جلسات شعر و گرم نشدن تنور ادبیات از دل آن‌ها در کنار خو کردن شاعران و ادیبان به فضای مجازی، رفته رفته ادبیات ایران را دچار نوعی انزوا کرده است.

  • فلسفه ۱۳۹۶-۰۶-۱۱ ۱۱:۲۴

    بهره‌گیری از رمان در فلسفه؛

    وقتی فیلسوف‌ها هوس رمان‌نویسی می‌کنند

    فلسفه معمولاً خشک و بی‌روح است و بیش از آنکه با هنر سروکار داشته باشد با ریاضیات دمخور است. اما برخی از فلسفه‌ها، در رابطه با زبان، شیطنت یا حساسیت شاعرانه نشان می‌دهند. اثر بزرگ هگل، «پدیدارشناسی روح»، را می‌توان به‌عنوان رمانی مطالعه کرد که در آن شخصیت‌ها، یعنی ارواح تجسدیافته، در جهان و تاریخ گام‌به‌گام به پیش می‌روند.

  • ۱۳۹۶-۰۶-۱۱ ۰۹:۴۸

    وضعیت ترجمه آثار اسپانیایی تاسف‌بار است

    نشست «شناختی از ادبیات اسپانیایی» با بررسی وضعیت آثار بنیتو پرز گالدوس و بررسی اشعار اسپانیایی برگزار شد. در این نشست همچنین به بررسی ترجمه آثار اسپانیایی به فارسی نیز پرداخته شد.

  • ۱۳۹۶-۰۶-۰۸ ۱۳:۰۰

    اسرار نویسندگی اورهان پاموک/ «کتاب سیاه» چگونه نوشته شد؟

    «اسرار کتاب سیاه» به اهتمام دارمین حاجی بگویچ با ترجمه عین له غریب توسط نشر چشمه منتشر شد.