نمایش همه
  • شعر ۱۳۹۷-۱۰-۱۵ ۱۶:۴۰

    چیزها صرفاً هستند فلسفه در شعر والاس استیونس

    سایمون کریچلی

    شعر ما را به این بینش رهنمون می کند که چیزها صرفاً هستند، و این تجربه آرامشی به همراه دارد که باعث می شود تخیل فشار واقعیت را به عقب براند.

  • النی ۱۳۹۷-۱۰-۱۵ ۱۳:۳۱

    اِلنی؛ زندگی نامه‌ای با پایان حیرت‌انگیز

    نیکولاس گیج

    پایان حیرت‌انگیز این زندگی‌نامه شما را برای همیشه دگرگون خواهد ساخت.

  • الیاس ۱۳۹۷-۱۰-۱۵ ۱۳:۲۹

    تالستوی، فروید، الیاس

    مسعود قدیم فلاح و سینا حسینی

    تالستوی، فروید، الیاس جلد نخست از مجموعه‌ای درباره لف تالستوی، نویسنده پرآوازه روس است

  • اپینوزا ۱۳۹۷-۱۰-۱۵ ۱۲:۴۶

    بندگان مشتاق سرمایه اسپینوزا و مارکس در باب میل

    فردریک لوردون

    چرا انسان‌ها برای انسان‌هایی دیگر کار می‌کنند؟ این پرسش به‌ظاهر ساده و ابتدایی در قلب بحث فردریک لوردون قرار دارد

  • بدیو ۱۳۹۷-۱۰-۱۵ ۱۲:۲۷

    فلسفه برای مبارزان

    آلن بدیو

    می‌توانیم مدعی شویم که آنچه هویت فلسفه را تعیین می‌کند نه قواعد یک گفتار، بلکه تکینگی یک کنش است.

  • به خونسردی ۱۳۹۷-۱۰-۱۱ ۱۲:۳۳

    به‌خونسردی

    ترومن کاپوتی

    آثار کاپوتی، او را به عنوان کسی می‌شناساند که دیگران را همواره به چالش می‌کشد. بنابراین اگر به دنبال به چالش کشیدن ذهنتان هستید خواندن این کتاب را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

  • چین ۱۳۹۷-۱۰-۱۱ ۱۲:۳۲

    فرهنگ چین: هنر

    لیو چیان گونگ

    هنرهای چینی از میان تمدن‌های جهان انواع چشم‌گیر و منحصر به فرد خود را دارند.

  • تکیه دولت ۱۳۹۷-۱۰-۰۱ ۱۰:۰۸

    نقد و بررسی کتاب تکیه دولت (از بودن و نبودن)؛

    روح معماری معاصر ایران

    «هنگامی که ناصرالدین‌شاه قاجار در اوج قدرت خویش فرمان ساخت تکیه دولت را به دوستعلی‌خان معیرالممالک صادر کرد، نه او و نه هیچ‌کس دیگر فکر نمی‌کرد که پنجاه سال بعد در همان مکان فرمان انقراض حکومت قاجاریه صادر خواهد شد.» بنایی که اگرچه روح معماری معاصر ایران در آن تجلی یافته بود، اما قربانی برنامه‌های توسعۀ شهری در دورۀ پهلوی دوم شد.

  • قصبه ۱۳۹۷-۰۹-۲۸ ۱۶:۳۴

    قصبه

    نوری بیلگه جیلان

    جیلان در همه فیلم‌هایش ترس جداافتادگی و عقیم ماندن در روابط شخصی و اجتماعی انسان‌ها را به نمایش می‌گذارد. شخصیت‌های او گویی در بحرانی اگزیستانسیالیستی در مواجهه با جهان بیرون مدام در حال دست و پنجه نرم کردن با شکست‌هایشان هستند و بدون آنکه آگاهی‌ای از خود و شرایطشان داشته باشند در عین تلاش برای زیست بهتر همواره گیج و مبهوت و سرخورده به دور خود می‌چرخند.

  • سووشون ۱۳۹۷-۰۹-۲۶ ۱۳:۰۳

    سووشون آیینه روزگار

    فاطمه سرمشقی

    نگارنده سووشون را از ین زاویه نگریست که این رمان به عنوان نخستین رمان نگاشتة یک زن ایرانی و در عین حال دارای قهرمان داستانی زن چه مایه از روایت‌های دیگر متمایز است؟روایت و راوی چگونه موقعیت و وضعیت زن ایرانی را گزارش می‌دهند و چگونه حال و روز او را داوری و نقد می کنند؟ و آیا خود این نقد-نقد دانشور و راوی رمان و زری- را می‌توان نقادی کرد؟

  • جنگل ۱۳۹۷-۰۹-۲۶ ۱۰:۳۷

    نگاهی به کتاب روایتی نو از جنبش و انقلاب جنگل؛

    مفهوم مهم است

    نگاهی اجمالی در تحقیقاتی که در باب جنگل صورت گرفته، نشان می‌دهد اگرچه به ندرت عنوان انقلاب جنگل برای این واقعۀ تاریخی به کار گرفته شده، اما پیشوندهایی چون قیام، جنبش و نهضت بیشترین کاربرد را در عنوان‌دهی به این واقعه را داشته‌اند. باید به این نکته توجه نشان داد که همۀ این واژه‌ها مفاهیم گوناگونی را با خود حمل می‌کنند که نمی‌توان یکی را بر دیگری بار کرد

  • اندرسون ۱۳۹۷-۰۹-۲۴ ۱۵:۲۱

    محاکمه اندرسون ویل

    سال لویت

    سروان هنری ویرز که از یک سو از خاطرات وحشتناکش رنج می‌برد و از سوی دیگر با دادستانی روبروست که بی‌رحمانه می‌خواهد او را متهم کند، مدعی می‌شود اندرسون ویل را مانند یک سرباز و طبق دستورات مافوقش اداره می‌کرده است. مسئله اصلی در این نمایشنامه تکان دهنده این است که چه زمانی مسوولیت فرد در قبال وجدان خویش بر هرگونه مرجع قدرت ارجحیت پیدا می‌کند.

  • زوهر ۱۳۹۷-۰۹-۲۰ ۱۲:۲۹

    نگاهی به کتاب زوهر؛

    «... و روشنایی شد»*

     در زمان مشه لئونی، قبالا به معنای علوم خفیه، عرفان و ادبیات عرفانی بود؛ در این زمان که اوج فراگیری قبالا در اسپانیا بود، او توانست با برخی از قبالایی‌ها و کتاب باهیر آشنا شود. او با مطالعۀ کتاب باهیر تحت تأثیر واژه‌های سوف و سفیروت قرار گرفت و آن‌ها را به طور وسیعی در اثر خود به کار برد و بدین شکل نگارش زوهر و دیگر آثار خود را آغاز کرد. فحوای کتاب زوهر در باب ذات خداوند، منشأ و ساختار جهان، ذات و سرشت روح، رستگاری و نجات، ارتباط بین نفس و تاریکی و خویشتن حقیقی با نور خداوند است و بیان می‌دارد که چگونه خداوند که قبالاییان آن را اِن سوف می‌نامند، جهان را به‌وسیلۀ ده سفیروت اداره می‌کند.

  • فرهادپور ۱۳۹۷-۰۹-۱۹ ۱۰:۵۱

    گزارشی از نشست نقد و بررسی کتاب «سویه‌ها، مطالعه‌ای در فلسفه‌ی هگل»؛

    رقصیدن آدورنو با ساز هگل

    آدورنو معتقد است کار هگل هم اساسا یک‌جور رها کردن تناقض‌های کانت از آن فرمت صوری و صرفا معرفت‌شناختی کانتی است. او به دنبال نشان دادن این‌ مساله است که تناقضات خیلی بیشتر از این‌ها هستند و هدف تاریخی کردن این تناقضات بوده است. ولی از طرف دیگر در حالی که این ایستادن در لبه تناقض یا به قول خود هگل سر کردن با امر منفی، اجازه می‌دهد که هگل به یک حقیقت درون ابژه و موضوع برسد و بصیرت‌های انتقادی داشته باشد، ولی در عین حال گرایش کلی به سیستم‌سازی و به یک معنا خنثی کردن نفی در برابر یک‌نوع سنتز و توتالیته ساختن باعث می‌شود که نهایتا این سویه انتقادی حقیقی اندیشه هگل به گونه‌ای کنترل شود.

  • پایا ۱۳۹۷-۰۹-۱۸ ۱۲:۵۴

    اندیشه مستقبل؛ مقالاتی در باب آینده پژوهی

    علی پایا

    شواهد حکایت از آن دارند که در ایران نیز، همان گونه که در کشورهای دیگر شاهد آن هستیم، چیستی آینده پژوهی هنوز برای بسیاری، حتی کسانی که به فعالیت های آینده پژوهانه اشتغال دارند، به درستی روشن نیست.

  • ترانه ۱۳۹۷-۰۹-۱۷ ۱۴:۵۲

    دریا در من

    شهیار قنبری

    نفرین نامه، قدغن، بی بی آبی و … را در خلوت کدام شب نفس کشیدی؟… برای تو از همه خواهم گفت.

  • خلقیات ۱۳۹۷-۰۹-۰۵ ۱۳:۰۹

    ره افسانه زدند تبارشناسی آثار خلقیات‌نویسان ایرانی در پنجاه سال اخیر

    آرمین امیر

    شاید ما به‌گونه‌ای هستیم که هستی و ویژگی‌هایمان با توسعه ناهمخوان است.

  • بازی ۱۳۹۷-۰۸-۲۹ ۱۲:۵۰

    یک بازی دونیمه‌ای فوتبال، تلویزیون، جهانی‌سازی

    کارنل سندوس

    کتاب حاضر برای غربی‌ها روایت حال و گذشته و برای ما که در حال گذار و توسعه هستیم، روایت آینده‌ای است که هنوز اتفاق نیافتاده است.

  • حسن حضرتی ۱۳۹۷/۰۸/۲۸

    گفت‌وگو با حسن حضرتی در خصوص کتاب دولت و جامعه در دورۀ عثمانی؛

    تلاش علمی دو جریان اسلام‌گرا در یک کتاب

    این کتاب دارای تحلیل‌های متفاوت نسبت به نگاه‌های ایرانی است. اینکه یک کتابی در عثمانی نوشته شده باشد و در ایران هم عیناً ترجمه شده باشد مشکلاتی را خودبه‌خود ایجاد می‌کند؛ مثلاً شما بخش چالدران آن را ببینید، قتل‌عام سلیم در آناتولی پیش از نبرد چالدران را بر پایۀ منابع رد می‌کند. حال اینکه این ادعا درست باشد یا نباشد مسئلۀ بحث من نیست، اما کمی با رویکردهای ما نسبت به نبرد چالدران متفاوت است. به استناد همان منابع ما معتقد هستیم که کشتار سلیم در بحث شکل‌گیری نبرد چالدران بسیار تأثیرگذار بود.

  • بیرونی ۱۳۹۷-۰۸-۲۷ ۱۴:۰۸

    ابوریحان بیرونی تاریخ و ادبیات ایران، عصر غزنوی

    محمد دهقانی

    هیچ مبالغه نکرده‌ایم اگر ابوریحان را یکی از معدود دانشمندان جهان بشمریم که، با عدول از معیارهای فکری و عقیدتی حاکم بر روزگار خودشان، بنیادهای تازه‌ای برای دانش بشر پی افگنده و زمینه‌های تحول آن را فراهم کرده‌اند.

  • نمایش ۱۳۹۷-۰۸-۲۶ ۱۵:۰۹

    ۲*۵ ۵ نمایشنامه ۲ شخصیتی برای دو بازیگر مرد

    مارک ادانل، مارک کریسلرو ..

    مجموعه «دنیای مدرن تئاتر» تصمیم به ارائه مجموعه نمایشنامه‌هایی با تقسیم‌بندی‌های متنوع دارد

  • زیدابادی ۱۳۹۷-۰۸-۲۴ ۲۱:۱۴

    الزامات سیاست در عصر ملت-دولت

    احمد زیدآبادی

    نفی رژیم پهلوی به پیروزی آلترناتیوی که اصول و مبانی ملت-دولت را مقابل ایدئولوژی های فراملی برجسته سازد منجر نشد.

  • دموکراسی ۱۳۹۷-۰۸-۲۱ ۱۶:۱۰

    دموکراسی در محیط کار درمانی برای عارضه سرمایه‌داری

    ریچارد ولف

    نظامی با محوریت «بنگاه‌های خویش‌فرمایی» کارگران را در جایگاه ضبط‌کننده و توزیع‌کننده مازادی که خود تولید می‌کنند قرار می‌دهد.

  • نمایش ۱۳۹۷-۰۸-۲۱ ۱۶:۰۹

    خداحافظی در ژوئن

    الکساندر وامپیلوف

    خداحافظی در ژوئن اولین نمایشنامه وامپیلوف است که مانند نمایشنامه بعدی او پسر بزرگ در قالب کمدی نوشته شده است

  • علم ۱۳۹۷-۰۸-۱۴ ۱۱:۵۲

    علم و دیپلماسی

    پیر برونو روفینی

    مطالعات مربوط به حوزه علم، فناوری و نواوری با هم ارتباط متقابل دارند و به تبع آن، سیاست‌های مرتبط با این حوزه‌ها و مطالعات درباره این سیاست‌ها نیز با هم در پیوند هستند.  

  • صمد ۱۳۹۷-۰۸-۱۴ ۱۱:۵۱

    قصه های بهرنگ

    صمد بهرنگی 

    آیا نباید به کودک بگوییم که بیشتر از نصف مردم جهان گرسنه اند و چرا گرسنه شده اند و راه برانداختن گرسنگی چیست؟ آیا نباید درک علمی و درستی از تاریخ و تحول و تکامل اجتماعات انسانی به کودک بدهیم؟

  • آدورنو ۱۳۹۷-۰۸-۱۴ ۱۰:۵۱

    حامد صفاریان/نقدی بر ترجمۀ سویه‌های تئودور آدورنو به فارسی؛

    نفی و ایجاب در نسبت آدورنو با هگل

    مترجمان دربارۀ خود آدورنو، و رویکرد او، و نسبت او با فلسفۀ هگل توضیحی ارائه نمی‌دهند، و از زمینه و زمانۀ پدیدآمدن متن و جایگاه آن چیزی نمی‌گویند، و بنابراین خواننده را در مواجهه با متن دست‌تنها می‌گذارند. متأسفانه باید گفت که از این منظر، ترجمۀ انگلیسیِ اثر بر ترجمۀ فارسی برتری قابل توجهی دارد – و اساساً عالَمِ زبان انگلیسی قوت خود را نه لزوماً از ترجمه‌های دقیق، بلکه در اصل بیشتر از همین پُرشماری تألیف‌ها و پژوهش‌ها می‌گیرد. بایسته می‌بود مترجمان فارسی نیز دست‌کم همین مقدمۀ ترجمۀ انگلیسی را به فارسی برمی‌گرداندند.

  • ایرانیان ۱۳۹۷-۰۸-۱۲ ۱۲:۰۸

    مجموعه جستارهایی در ارزش‌ها و نگرش‌های ایرانیان

    خیام عزیزی‌مهر

    موضوعات بررسی شده در این مجموعه، از میان مفاهیم مورد سنجش موج سوم پژوهش «سنجش ارزش‌ها و نگرش‌های ایرانیان» انتخاب شده‌اند

  • ماحوزی ۱۳۹۷-۰۸-۱۲ ۱۲:۰۷

    دانشگاه؛ تأملات نظری و تجربه ایرانی

    رضا ماحوزی

    راه رهایی جامعه ایران از مشکلات فرهنگی، اجتماعی، رفتاری، اخلاقی و غیره، در دل جامعه دانشگاهی و پژوهشی نهفته است و دانشگاه در کشف و ترسیم راه برون‌رفت از مشکلات، نقشی انکارناپذیر دارد

  • ولز ۱۳۹۷-۰۸-۰۹ ۱۳:۵۶

    گفت‎وگو با ولز

    مارک دبلیو. استرین

    زندگی هنری و کاری ولز و شخصیت او به سرعت درهم تنیده شد و علی رغم تلاش گاه و بیگاه او برای تفکیک این دو حوضه از هم، این تنیدگی همچنان دست نخورده باقی مانده است.