انسان شناسی

کل اخبار:101

  • ابن عربی ۱۳۹۵-۰۹-۰۹ ۰۹:۳۶

    چالش «الانسان الکامل» در عرفان آندلسی- اسلامی (۲)؛

    بازگشت به معنای عرفانی ابن‌عربی از انسان کامل

     ابن‌عربی تأکید دارد که وحدت در کاملیت انسان باعث هدایت عالم می‌شود و ما اگر با چنین فرضی عالم را به هیمنۀ انسان کامل بدانیم، پس دیگر چه جای وحدت و هدایت؟ دیگر چه بنیه‌ای دیگر بنیه را هدایت کند؟ به همین عنوان است که ابن‌عربی یکی از مترقی‌ترین اصول آنتروپولوژی دینی را ارائه داده و نیاز تکامل اندیشه، اخلاق و رهایی در دریای معرفت‌شناسی الهی را در درک صحیح از عالم و خلق و سپس هدایت به اشاره خداوند و بازگشت به حقیقت وحی دانسته است.

  • انسان ۱۳۹۵-۰۸-۲۹ ۱۰:۱۲

    چالش «الانسان الکامل» در عرفان آندلسی- اسلامی (۱)؛

    آنتروپولوژی دینی از وحی تا اوراق محی‌الدین ابن‌عربی

    اصولاً «معنای انسان کامل در متون اسلامی به دو وجه قابل بررسی است، یکی بحث خلیفة‌الله و دیگر در امر عبدالله (گاهاً آن را مافوق خلیفه می‌دانند)؛ هر دو به ظاهر یک ریشۀ مشترک دارند، اما نوع پردازش و استفادۀ قرآن حکیم از دو مفهوم فوق کاملاً به دلیل و برهان نقلی و عقلی است. خلیفه‌ای که از آن در معرفی سکنات داوود نبی (ع) مورد استفاده قرار گرفته است در لابه‌لای واژگان آیه مشخص است؛ داوری به‌حق در میان مردم، پیروی نکردن از هوی و هوس (طاغوتی نشدن-تبه غریزه). اما آنچه که در مورد مقام عبودیت ارائه شده، حقیقتی بالاتر و ورای تیپولوژی‌های حکومتی، اجتماعی و سیاسی است، چیزی با بن‌مایه‌های عرفانی و عبادی.

  • ۱۳۹۵-۰۸-۰۲ ۱۴:۰۰

    نشست «بررسی رابطه دین و انسان در اندیشه امام موسی صدر»

    نشست بررسی رابطه دین و انسان در اندیشه امام موسی صدر به همت موسسه امام موسی صدر برگزار می شود.

  • ۱۳۹۵-۰۸-۰۱ ۱۵:۴۰

    انتشار کتاب «انسان‌شناسی زبان‌شناختی»/ اثری که می‌کوشد تصویر کلیشه‌ای از انسان‌شناسان زبان‌شناختی ارائه نکند

    مولف کتاب «انسان‌شناسی زبان‌شناختی» کوشیده‌ به جای نوشتن رساله‌ای جامع در معرفی انسان‌شناسی زبان‌شناختی و تاریخچه و سیر تحول آن، گزینشی عمل کرده و از طرح عناوین و موضوعاتی اجتناب کند که احتمالاً موجب تقویت تصویر و کلیشه‌ای از انسان‌شناسان زبان‌شناختی می‌شود.

  • واقعیت ۱۳۹۵-۰۸-۰۱ ۰۹:۳۰

    واقعیت‌های جامعوی از نگاه موریس مندلباوم (۱)؛

    غیرقابل تقلیل (و تحویل) بودن مفاهیم جامعوی

    گرچه مفاهیم جامعوی را نمی‌توان بدون باقی‌مانده به مفاهیم روان‌شناختی انتقال داد (این گرچه ممکن نیست)، اما ضروری است که یک ترجمۀ ناتمام و جزئی (partial) از آن انجام داد. همواره برای ما ضروری است که اصطلاحاتی نظیر «ایدئولوژی»، «بانک» یا «یک سیستم ازدواج تک‌همسری» را به زبان اندیشه و کنش فرد انتقال دهیم، مگر ‎اینکه در انجام چنین کاری ما احتمالاً ابزار تأیید گزاره‌هایی را نداریم که در رابطه با این واقعیت‌های جامعوی ارائه دهیم.

  • ۱۳۹۵-۰۷-۲۷ ۱۹:۲۰

    همه‌چیز از ایران شروع شده است

    یک انسان‌شناس گفت: نمی‌خواهم خودشیفتگی ایرانی‌ها را به رخ بکشم، اما می‌دانم همه‌چیز از ایران شروع شده است.

  • ۱۳۹۵-۰۴-۱۹ ۱۱:۲۴

    انسان شناسی اسلامی برای دانشجویان علوم انسانی ارائه می شود

    دبیر شورای تحول علوم انسانی گفت: در صورت نهایی شدن، درس انسان‌شناسی اسلامی برای تمام دانشجویان علوم انسانی ورودی نیم سال دوم ۹۵- ۹۶ مقطع کارشناسی ارائه می شود.

  • ۱۳۹۵-۰۳-۱۹ ۱۲:۲۰

    تمدن اسلامی هند؛ گونه ای جدید از شکوفایی تمدن اسلامی است

    جبار رحمانی، نویسنده کتاب «شکوفایی تمدن اسلامی در هند» گفت: تمدن اسلامی هند گونه ای جديد از شکوفايی اين تمدن است، این تمدن نه در ويرانه های تمدن قبلی بلکه در کنار تمدن قبلی به شکوفایی رسید.

  • ۱۳۹۵-۰۳-۱۱ ۰۹:۰۰

    نشست تخصصی «مبانی انسان‏‌شناسی نظریه ارتباطی صدرایی»برگزار می‌شود

    نشست تخصصی «مبانی انسان‏ شناسی نظریه ارتباطی صدرایی» با حضور مهدی ناجی، ۱۱ خرداد، در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار می‏‌شود.

  • ۱۳۹۵-۰۲-۲۵ ۱۲:۲۰

    رئیس دانشکده انسان‌شناسی دانشگاه مینه‌سوتا: گرایش علوم انسانی در غرب به مطالعات میان رشته‌ای است

    پروفسور ویلیام بیمن معتقد است گرایش علوم انسانی در مغرب زمین به سوی مطالعات میان رشته ای است که البته در تقابل با تخصص گرایی در علوم انسانی نیست.

  • ۱۳۹۵-۰۲-۱۳ ۱۳:۴۰

    «انسان‌شناسی موسیقی» در ایران منتشر می‌شود/ معرفی یک اثر جهانی

    کتاب «انسان‌شناسی موسیقی» نوشته‌ آلن مریام توسط مریم قرسو موسیقیدان و اتنوموزیکولوگ به زبان فارسی برگردانده شد که با ویراستاری علی مغازه‌ای به زودی روانه‌ بازار کتاب خواهد شد.

  • ۱۳۹۵-۰۲-۰۸ ۱۳:۰۰

    کارگاه انسان‌شناسی انتقادی برگزار می شود

    کارگاه انسان شناسی انتقادی ویژه دانشجویان علوم انسانی با ارائه دکتر سید حسین حسینی در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می شود.

  • ۱۳۹۵-۰۱-۲۳ ۱۷:۰۰

    فهم «شکاف‌نسلی در ایران» با رویکردی انسان‌شناختی

    جباری معتقد است عدم درک میان نسلی میان «فرهنگ نیاکان‌گرا» و «فرهنگ جوان‌گرا» موجب نوعی عدم گفت‌وگوی میان نسلی می‌شود و در نتیجه، نسل جدید مجبور می‌شود برای پیش رفتن به سوی آینده خود را از فرهنگ گذشته جدا کند.

  • ۱۳۹۴-۱۱-۲۴ ۱۴:۴۵

    نشست«مشروطه و تاریخ مردم» برگزار می‌شود

    هفتاد و هفتمین نشست یکشنبه‌های انسان‌شناسی و فرهنگ به «مشروطه و تاریخ مردم» اختصاص یافت.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۲۶ ۱۰:۵۴

    انسان شناسی دینی مبنا سازی برای تولید علوم انسانی است

    سهرابی فر، نویسنده کتاب «چیستی انسان در اسلام» گفت: انسان شناسی دینی مبنا سازی برای تولید علوم انسانی است و تدوین دانش­ هایی در رابطه با انسان، بدون شناخت کافی از او نتیجه نخواهد داد.

  • ایران شیعی ۱۳۹۴-۰۹-۱۰ ۱۴:۰۹

    آیین و اسطوره در ایران شیعی

    جبار رحمانی

    در این کتاب مناسک عزاداری و ابعاد مختلف آن با رویکرد انسان‌شناسی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۰۲ ۱۱:۱۵

    «انسان در اندیشه‌های عین‌القضات همدانی» رونمایی می‌شود

    کتاب «انسان در اندیشه‌های عین القضات همدانی» در فرهنگسرای هنگام رونمایی می‌شود.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۲۷ ۱۶:۰۰

    الزام دانشجویان علوم انسانی به گذراندن درس انسان شناسی اسلامی

    رئیس شورای تحول و ارتقاء علوم انسانی از الزام تمام دانشجویان رشته های علوم انسانی به گذراندن درس «انسان شناسی اسلامی» خبر داد و گفت: در حال جمع آوری نظرات برای کتاب این درس هستیم.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۲۵ ۱۶:۰۰

    راز جدال نرسه با بهرام­‎ها از نگاه انسان­‌شناسی فرهنگی

    چگونگی ولیعهدگزینی و انتخاب جانشین شاهنشاه از مسایل ابهام‌آلود ساختار حکومتی ساسانیان است؛ به گونه‌ای که در تاریخ چهارصدساله‌ی ساسانیان، سرنوشت جانشینی شاهنشاه را جدال میان دودمان سلطنت، روحانیان قدرتمند مَزدیسنی و خاندان‌های بزرگ فئودال رقم می‌‌زد.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۱۱ ۱۷:۴۰

    «انسان‌شناسی هنر» روبرت لیتون منتشر شد

    «انسان‌شناسی هنر» نوشته روبرت لیتون با ترجمه اصغر ایزدی جیران، منتشر شد. نویسنده در این کتاب به بررسی پژوهش‌های مردم‌نگارانه درباره هنر جوامع غیرغربی پرداخته است.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۰۹ ۱۵:۲۲

    پاکتچی: قرآن بدون تفسیر انسان‌شناسانه، ارتباط با تاریخ را از دست می‌دهد

    احمد پاکتچی، در نشست «کاربرد الگوهای انسان‌شناسی در مطالعه قرآن کریم» گفت: قرآن، بدون تفسیرهای انسان‌شناسانه، ارتباط خود با تاریخ را از دست می‌دهد. وی همچنین از انتشار چهار هزار صفحه‌ای درس‌های کارگاه‌های انسان‌شناسی قرآنی خبر داد.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۲۶ ۱۰:۴۰

    کاربرد الگوهای انسان شناسی در مطالعه قرآن کریم

    پژوهشکده مطالعات قرآنی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با همکاری انجمن مطالعات قرآنی و فرهنگ اسلامی نشست «کاربرد الگوهای انسان شناسی در مطالعه قرآن کریم» را برگزار می کند.

  • تکامل فرهنگ ۱۳۹۴-۰۵-۱۰ ۱۲:۰۷

    تکامل فرهنگ، پیشرفت تمدن تا سقوط رم

    لسلی ا. وایت

    مولف کتاب مضمون تازه‌ای در نوشته‌های مربوط به انسان‌شناسی مطرح کرده و آن عبارت است از مفهوم «تکامل»، که خواننده‌ی فارسی زبان تا کنون کتابی اساسی از این دیدگاه برای تحلیل و تفسیر تمدن و فرهنگ آدمی را در اختیار نداشته است.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۲۲ ۱۸:۰۰

    انسان شناسان زیستى راجع به تنوع انسان چه نظری دارند؟

    آیا نژادهای انسانی وجود دارند؟ و در صورتی که حتی نژادهای انسانی وجود هم داشته باشند آیا همچنان باید از اصطلاح «نژاد» در آموزش و پژوهش‌مان استفاده کنیم؟

  • ۱۳۹۴-۰۴-۲۱ ۱۴:۳۰

    معرفی کتاب انسانشناسان در فضاهای امنیتی و نظامی

    درگیری انسانشناسی در مسائل کاربردی و حوزه های حساسی مانند فضاهای امنیتی و نظامی، چند دسته پرسش کلیدی را برای انسانشناسی رقم می زند، که یک وجه آن مباحث علمی (چگونگی پیوند زدن دانس میدانی با کرابردهای عملی ) و وجه دیگر آن نیز مباحث اخلاقی و چالشهای اخلاقی (محدوده و معیارهای دخالت در زندگی مردم) است.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۲۱ ۱۴:۰۰

    از شهر تا فرهنگ

    سخن گفتن از «فرهنگ» از همه ابعاد، در همه موارد و همه بهانه ها، از فرط تکرار، امروز در زبان ما به امری آشنا و گاه حتی آزاردهنده تبدیل شده است. گویی واژه ای معجزه آسا کشف کرده باشیم که با اتکاء به آن بتوان همه گره ها را در سردرگم ترین کلاف ها از هم گشود، هر در بسته ای را باز کرد و هر مانع سرسختی بر سر راه و به سوی اهداف واقعی یا خیالین را از میان برداشت.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۱۶ ۱۱:۲۰

    انسان شناسی تصویری و فیلم اتنوگرافیک، گفتگو با ناصر فکوهی

    انسا‌ن‌شناسی تصویری و فیلم اتنوگرافیک را لزوماً نمی‌شود یک موضوع دانست. مسلماً آنها تداخلی در هم دارند به خصوص در دوره جدید با پیشرفت تکنولوژی و به وجود آمدن ابزارها و رسانه‌های جدید مسلماً نمی‌توانیم بگوییم انسا‌ن‌شناسی تصویری و فیلم اتنوگرافیک یک موضوع است. اولاً این نکته مطرح است که فیلم اتنوگرافیک قدیمی‌تر از انسا‌ن‌شناسی تصویری است، به دلیل این که فیلم اتنوگرافیک چه در معنای عام‌تر فیلم مستند یعنی تصویربرداری از واقعیّت‌ها بدون دست بردن شدید در روند به وجود آمدن و فرآیند شکل‌گیری آن و چه در قالب فیلم‌های بازسازی شده‌‎ای که بعداً در سینمای مستند و سینمای مردم‌نگارانه (اتنوگرافیک) می‌بینیم تقریباً با شروع خود سینما و ابراز سینما شروع می‌شود.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۰۲ ۱۲:۲۰

    انسان شناسی آسیب های روزمره: فضل فروشی

    بحث درباره فضل فروشی، که از لحاظ تاریخی در اروپا به قرن هجدهم می رسد، به شکلی روشن با ظاهر شدن «دانش» جدید یا دستکم نطفه های آن از این زمان مرتبط است.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۳۱ ۱۲:۴۰

    انسان شناسی فرهنگ های نخبه

    چگونه نخبگان در جوامع مختلف، موقعیت مسلط خودشان را حفظ میکنند؟ چگونه نخبگان خودشان را از خلال زمان بازتولید می کنند؟ نخبگان چگونه خودشان را بازنمایی می کنند؟ چگونه می توان نبخگان را از منظر انسانشناختی مورد مطالعه قرار داد؟ این نوع مطالعه چه دلالت هایی برای علم انسانشناسی دارد؟

  • ۱۳۹۴-۰۳-۲۷ ۱۸:۴۰

    الگوی پیشرفت راهبردی زیرساختی در تکوین تمدن نوین اسلامی است

    حجت الاسلام رودگر گفت: الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت مقوله حیاتی در مهندسی حیات فردی اجتماعی و راهبردی زیرساختی در تکوین و تکامل تمدن نوین اسلامی است.