اگزیستانسیالیسم

کل اخبار:45

  • ۱۳۹۵-۱۱-۱۸ ۱۱:۲۰

    قاب‌گرفتن سینما در اگزیستانسیالیسم

    متن زیر معرفی کتاب «سینمای اگزیستانسیالیستی» ویلیام سی.پامرلو است.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۱۸ ۱۳:۰۰

    اگزیستانسیالیسم در سینما/نگاهی به کتاب جهان فلسفه کوبریک

    در مقدمه گویایی که مترجم بر کتاب نوشته این عناصر فلسفی در فیلم‌های کوبریک برجسته می‌شود: ابسوردیته، شکاکیت، امکانیت/ امکانی بودن، نیهیلیسم، اصالت، ستیزه و جنگ و در نهایت آیرونی.

  • ۱۳۹۵-۰۳-۱۷ ۱۲:۲۰

    «کی‌یر که‌گور» از مجموعه «قدم اول» منتشر شد/ کتابی برای شناخت نخستین الهی‌دان مدرن

    «سورن کی‌یر‌ که‌گور» بنیانگذار فلسفه اگزیستانسیالیسم و نخستین الهی‌دان مدرن است. محتوای فکری این فیلسوف دستمایه تالیف کتابی با عنوان «کی‌یر‌که‌گور» به قلم «دِیو رابینسون»، «اسکار زارات» شده است.

  • ۱۳۹۵-۰۲-۲۹ ۱۱:۲۰

    از سارتر و در باب سارتر

    ه‌تازگی کتابی با عنوان «در جستجوی بشریتی بی‌نقاب» با عنوان فرعی نوشته‌هایی از سارتر و در باب سارتر، که شامل مجموعه‌ای از نوشته‌ها و ترجمه‌های مصطفی رحیمی است در نشر نیلوفر به چاپ رسیده است. مصطفی رحیمی از جمله روشنفکران معاصری بود که علاقه زیادی به اگزیستانسیالیسم و سارتر داشت و آثار مهمی از او را ترجمه کرده بود.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۱۹ ۱۵:۱۵

    «اندیشه های دینی اونامونو» بزرگ ترین متفکر سده های اخیر اسپانیا، نوشته ی «زهرا شاه پری»

    «اندیشه های دینی اونامونو» بزرگ ترین متفکر سده های اخیر اسپانیا، نوشته ی «زهرا شاه پری» را انتشارات ناهید منتشر کرده است.

  • کامو ۱۳۹۴-۰۸-۱۶ ۰۸:۰۷

    نقد کامو از فلسفه‌ی معاصر/ به بهانه‌ی سالروز تولد وی؛

    کمدی فیلسوفان؛ نقدی بر بلاهت فیلسوفانه

    لحن کنایه‌آمیز کمدی فیلسوفان یک هدف مهم و دقیق دارد و آن تزویر و دوروییِ فلسفه‌ی معاصر -بیش از همه فلسفه‌ی اگزیستانسیالیسم- است. به بیان دقیق‌تر، آنچه کامو واقعاً نمی‌توانست تحمل کند گونه‌ای از فلسفه بود که از خلال فضای آکادمیک و روشن‌فکری فرانسوی فهمیده می‌شد.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۲۳ ۱۰:۳۱

    سلسله نشست های دیگری و دیگرهراسی برگزار می شود

    دوره سخنرانی های دیگری و دیگرهراسی با موضوعاتی همچون دیگری و منطق اینهمانی برگزار می شود.

  • هایدگر ۱۳۹۴-۰۷-۱۱ ۰۹:۰۶

    نوشتاری از شارل گینیون در باب هستی و زمان (۱)؛

    خود شدن: نقش خودینگی در هستی و زمان

    وجهی دیگر از هستی و زمان وجود دارد که ظاهراً به تصویری کاملاً متفاوت از هستی ما به‌مثابه انسان دلالت می‎کند. این چشم‎انداز دیگر که سپس در اگزیستانسیالیسم محوری می‎شود، بر مفهوم هایدگر از خودینگی (authenticity) به‌مثابه نحوی ممکن از هستی برای دازاین تمرکز دارد.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۰۶ ۱۵:۱۰

    عصر قرائت وجودی از فلسفۀ هایدگر به سرآمده است؟

    آثار مارتین هایدگر، دربارۀ مفهوم وجود به متونی تبدیل شده‌اند که مطالعه آن‌ها برای دانشجویان فلسفه نوعی ضرورت پیدا کرده است. شناخته‌شده‌ترین اثر وی هستی و زمان۱ (۱۹۲۷) سال‌هاست که در جهان غرب به عنوان نقطه‌ای کلیدی برای ورود به عوالم اگزیستانسیالیسم و ساختارشکنی تلقی می‌شود.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۲۸ ۱۵:۰۰

    برنامه اندیشگاه فرهنگی کتابخانه ملی در بیست و نهمین روز شهریور

    انديشگاه فرهنگي روز يكشنبه 29 شهريور ميزبان دو نشست خواهد بود.

  • یاسپرس ۱۳۹۴-۰۶-۰۸ ۰۹:۵۴

    برداشت ياسپرس از معنای زندگی؛

    فلسفه اگزیستانسیال یا فلسفه خرد

    می‌توان مابین سه برداشت متفاوت از معنای زندگی در فلسفه یاسپرس قائل به تفكیك شد. این نظر، خود مبتنی بر تفكیك میان دو دوره متفاوت فلسفه‌ورزی یاسپرس است: دوره متقدم یا دوره اگزیستانسیالیستی و دوره متأخر كه یاسپرس عناوین اگزیستانسیالیسم و فلسفه اگزیستانسیال را در مورد فلسفه‌اش رد می‌كند و عنوان فلسفه خرد را بر آنها ترجیح می‌دهد. در دوره متقدم شاهد دو ایده اصلی از سوی یاسپرس هستیم.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۲۵ ۱۵:۰۰

    تحلیل «شیطان و خدا» از منظر پدیدارشناسی اگزیستانسیالیستی

    کتاب «پدیدارشناسی اگزیستانسیالیستی» نوشته صمد رستمی منتشر شد. در این کتاب ضمن معرفی و شرح «پدیدارشناسی اگزیستانسیالیستی» به عنوان روش فکری‌ــ‌فلسفی ژان پل سارتر، متفکر و ادیب فرانسوی، نمایشنامه «شیطان و خدا» وی نیز از این منظر تحلیل شده است.

  • کافکا ۱۳۹۴-۰۴-۱۳ ۱۰:۵۰

    به مناسبت زادروز فرانتس کافکا؛

    کافکا و اگزیستانسیالیسم

    گناه قهرمان‌های اگزیستانسیالیست، چنانچه در آثار کافکا می‌آید، در درماندگی آن‌ها در انتخاب و گرفتار ساختن خویشتن در رویارویی با امکانات بی‌شمار است، امکاناتی که هیچ‌یک به نظر درست‌تر و یا ارزشمندتر از آن‌های دیگر نمی‌آید، مانند سیزیف قهرمان یکی از کتاب‌های کامو، کسی که محکوم است سنگی را تا نوک تپه حمل کند تا سقوطش را به طرف دیگر آن تماشاگر باشد. قهرمان‌های اگزیستانسیالیست خود را رویاروی سرنوشتی می‌بینند که در آن تلاش می‌کنند تا اندازه‌ای از ارزش [انسانی خود] را در جهانی پوچ همچنان حفظ کنند.

  • سارتر و لویناس ۱۳۹۳-۱۰-۲۸ ۰۹:۵۷

    دو برداشت از مفهوم «دیگری»؛

    سارتر و لویناس

    البته نزاع اصلی لویناس با سارتر بر سر پرسش تعارض انسانی است: او در درجه‌ی نخست با لحن سلبی این گزاره که انسان محکوم به آزاد بودن است مخالفت می‌کند و در ادامه استدلال می‌کند که دیگری مزاحم آزادی من نمی‌شود بلکه آن را تأیید می‌کند. لویناس با پاسکال موافق است که خویشتن، به‌خودی‌خود، نفرت‌انگیز -خودمحور، دل‌بخواهی، ناموجه- است و تنها در روابط با دیگری است که فرصت اخلاقی شدن دارد.

  • فلسفه فیلم نوآر ۱۳۹۳-۰۶-۳۱ ۱۱:۱۳

    فلسفه فیلم نوآر

    مارک تی. کونارد

    «فلسفه فیلم نوآر» 13 مقاله از محققان حوزه فلسفه و فیلم و مطالعات رسانه است که مضامین و شالوده‌های فلسفی فیلم‌های نوآر را بررسی کرده است.