تجدد

کل اخبار:42

  • ۱۳۹۴-۰۵-۱۸ ۱۶:۰۰

    فیرحی: مشروطه یک انقلاب کپرنیکی در سیاست بود

    داوود فیرحی گفت: ما با مشروطه دچار انقلاب کپرنیکی در سیاست شدیم. مشروطه یک انقلاب اساسی است چرا که نظام ممالک محروسه به یک دولت ملی تبدیل می شود و قوانین متمرکزی بر کل ملت نوشته می شود.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۱۷ ۱۳:۲۰

    آيا عباس ميرزا پايه‌گذار تجدد در ايران بود؟

    عباس ميرزا و صدراعظم دانشمندش ميرزا ابوالقاسم قائم مقام نسبت به ساختار پوسيده و سنتي و ناكار آمد نظاميان ايران تجديد نظر طلبي كنند و دست به تدابيري بزنند كه همسو با مقتضيات زماني بهينه‌سازي كنند. تمامي اين تصميمات در اتاق فكري به نام دارالسلطنه تبريز صورت مي‌گرفت.

  • کشمیرشکن ۱۳۹۴/۰۵/۰۷

    گفت‌و‌گو با حمید کشمیر‌شکن به مناسبت انتشار کتاب «هنر معاصر ایران؛ ریشه‌ها و دیدگاه‌های نوین»؛

    تاریخ‌ اجتماعی هنر

    مسلم است که مدرنیسم و ناسیونالیسم منشأ غربی دارند ولی اگر باز به فلسفه امروز و بنیادهای اندیشگی علوم انسانی که در چند دهه اخیر مورد توجه قرار گرفته‌اند هم رجوع کنیم -‌آنچه که در مورد تعاریف هنری نیز قابل‌تسری است‌- می‌توان مفاهیمی چون مدرن، مدرنیسم را برای هنر غیرغربی استفاده کرد و یا به همین صورت مفهوم معاصر را برای گونه‌های متفاوتی از آنچه هنر معاصر غربی تجربه‌ کرده به‌کار برد.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۲۹ ۰۸:۵۱

    جریان متجدد دچار انقطاع تاریخی است/ الگوی «منجمد، متجدد و مجدد»

    رشاد با طبقه بندی جریانات فکری و فرهنگی در الگوی «منجمد، متجدد و مجدد»، گفتمان متجدد را مقلد غرب و جریان منجمد را مقلد و شارح پیشینیان می داند و ضمن طرح جریان «مجدد»به تمایزات و امتیازات آن می پردازد.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۱۹ ۱۳:۰۰

    سیروس شمیسا: سعدی، متجدد معتدل

    اشاره:گفتمان سنت یا تجدد به مفهوم امروزی در اعصار قدیم رایج نبود. در اعصار قدیم معمولاً در عین حفظ سنت، نوآوری‌هایی هم می‌کردند. این نوآوریها مخصوصاً در ادبیات بیشتر ناظر به «محتوا» بود؛ حال آنکه در عصر جدید بیشتر ناظر به «فرم» است یا به نحوی با تغییر فرم هم همراه است. بر این اساس باید سعدی را متجددی دانست که با حفظ اعتدال بیشتر در زمینة معنی و گاهی البته فرم دست به نوآوری‌هایی زده است. آنچه در پی می‌آید، شواهد و دلایلی است مبنی بر این امر. و گفتنی است که این نوشتار پیشتر در دفتر هجدهم «سعدی‌شناسی» به چاپ رسیده است.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۳۱ ۰۸:۵۱

    مناظره «مسئله تجدد در ایران» برگزار می‌شود

    پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی مناظره علمی با موضوع «مسئله تجدد در ایران» را برگزار می‌کند.

  • ۱۳۹۳-۱۲-۱۶ ۱۲:۰۰

    کچوییان: اسلام مبنای اصلی هویتی ماست/ ملی گرایی پوششی برای تجدد گرایی است

    کچویان معتقد است گفتمان هویتی ملی گرایانه پوششی است برای گفتمان هویتی تجدد گرا. گفتمان های ملی گرایی و تجددگرایی در عمل نتوانستند پاسخی برای مشکلات ما باشند و ما برای خروج از بحران راهی جز دین نداریم.

  • ۱۳۹۳-۱۱-۲۹ ۱۷:۵۰

    تجدد و امکان تعدد هویت / گفتاری از دکتر مهدی بنایی

    بحث تکثر فرهنگی و امکان بازسازی و یا حفظ هویت ایرانی از مباحث پراهمیت در میان پژوهشگران ایرانی فلسفه و علوم اجتماعی است. به همین مناسبت دانشوران از زوایای متفاوتی در سمیناری در پژوهشگاه علوم انسانی با عنوان «تکثر فرهنگی و هویت ایرانی» به این مسئله پرداختند. در ادامه گزارش سخنرانی سوم این سمینار که توسط دکتر مهدی بنایی جهرمی ایراد شد را می‌خوانید:

  • ترجمه ۱۳۹۳-۱۱-۱۲ ۰۹:۵۲

    آنچه دغدغه‌ی ما هم می‌تواند باشد!

    چرا عرب‌ها در دوره‌ی معاصر از «ترجمه» بازماندند!؟

    بحران ترجمه به زبان عربي محدود به خود ترجمه نیست، بلكه مرتبط است با پس‌زمينه‌های سياسی، اجتماعی و اقتصادی؛ به‌بيان‌ديگر، مرتبط است به رکود تمدن عربی در اختراع و نوآوری! رهايی از اين بحران ممكن نيست مگر با طرح پرسش‌های بنيادين از ارتباطات بين آموزش عالی و پژوهش، حكومت، دموكراسی، آزادی فردی، فقدان جامعه‌ی توليد‌كننده‌ی معرفت... برای ترجمه‌ی حقيقی. جهان عرب امروز بيش از هر زمان ديگری نياز به ترجمه دارد و يا به ابزار مناسب برای تشویق گفت‌وگوی بين تمدن‌ها.

  • ۱۳۹۳-۰۹-۱۷ ۰۸:۴۶

    سرگشتگی صد ساله ما بین نو و کهنه

    دکتر رسول جعفریان، محقق و مورخ در یادداشت زیر با اشاره فوائد تاریخ کتاب پرسیده است: چرا در دهه اول انقلاب، جوانان فکور ما شیفته افکار فردیدی شدند، چرا سعی کردیم راه رفته را باز گردیم، چرا سعی کردیم خود را تافته جدا بافته از جهان مدرن بدانیم، چرا با همه وجود به دشمنی با غرب برخاستیم، چرا کوشیدیم همه چیز را در سایه ضدیت با مدرنیته تعریف کنیم...

  • ۱۳۹۳-۰۸-۲۵ ۱۰:۰۶

    نشست علمی تجدد در ایران عصر قاجار برگزار می‌شود

    به همت مرکز فرهنگ و سیاست سازمان جهاد دانشگاهی تهران، نشست علمی تجدد در ایران عصر قاجار برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۳-۰۸-۲۴ ۱۱:۵۰

    نویسنده‌ای که باعث آشتی فرهنگی شد

    یک عضو هیئت علمی دانشگاه گفت: محمدعلی جمال‌زاده درک نسبتا درست و متعادلی از تقابل جدی فرهنگ در حدود سال‌های 1300 داشته است.