تفسیر

کل اخبار:100

  • ۱۳۹۶-۱۰-۱۸ ۱۴:۴۰

    کارگاه آموزشی تاریخ انگاره تفسیر به رای برگزار می شود

    کارگاه آموزشی تاریخ انگاره تفسیر به رای: رویکرد تاریخی, تطبیقی و تحلیلی با تدریس سیدمحمدهادی گرامی پژوهشگر پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می شود.

  • هرمنوتیک ۱۳۹۶-۱۰-۱۲ ۱۲:۰۳

    چیزها، چه و چگونه هستند؛

    افق در تأویل و تفسیر

    ملازمۀ فهمیدن به زبان آوردن معناست، زیرا شالوده و مکانیسم فهم و موضوعات مورد فهم زبانی بوده؛ یعنی هم فهم در قالب زبان محقق می‌گردد و هم موضوع مورد فهم از سنخ زبان است. هستی‌ای که می‌تواند به فهم درآید زبان است. جهان برای فهمیده شدن باید همواره همسو با محور زبان قرار بگیرد. هستی این امکان را دارد که در زبان خودش را نمودار و عرضه کند. زمانی که می‌خواهیم چیزی را بفهمیم و چیستی آن را مورد پرسش قرار می‌دهیم، در واقع آن را به عرصۀ زبان افکنده‌ایم؛ به همین دلیل فهمیدنی است.

  • کافکا ۱۳۹۶-۱۰-۰۹ ۱۱:۲۹

    نقدی بر ترجمه کتاب «کافکا و عکاسی»؛

    کافکا به‌مثابه عکاس

    ترجمۀ فارسی این کتاب فستیوالی است از خطاهای کوچک و بزرگ که از حذف کلمات تا جملات کامل را دربرمی‎گیرد و به ترجمۀ مبهم، ناقص و یا بالکل نادرست بخش‎های عمده‎ای از اغلب صفحات کتاب منتهی می‎شود. در اینجا تنها به نمونه‎هایی از خطاهای بزرگ‎تر مترجم بسنده می‎کنیم

  • ۱۳۹۶-۰۹-۱۴ ۱۶:۴۰

    معیار تفسیر متون مقدس را کجا باید جستجو کرد؟/ قرآن، مفسر خویش است

    حسن بلخاری در مراسم بزرگداشت مرحوم علامه طباطبایی گفت: مهمتر از عنصر عقل و یا حتی شهود، راهگشایی خود متن است و این همان تفسیر قرآن به قرآن است که سنت مرحوم علامه طباطبایی بود.

  • ۱۳۹۶-۰۸-۲۳ ۱۱:۰۰

    سه خصلتی که در هر انسان وجود دارد/ انسان، نمونه عالم هستی است

    چهره ماندگار فلسفه با بیان اینکه هر انسانی دارای عقل، عقیده و احساس است، گفت: هر آنچه که در عالم هستی وجود دارد نمونه اش در انسان وجود دارد.

  • ۱۳۹۶-۰۶-۱۴ ۱۱:۰۰

    روش‌شناسی تفسیر «نظام القرآن و تأویل القرآن بالفرقانِ» فراهی

    عبدالحمید فراهی از برجسته ترین افرادی است که نظریه «نظام قرآن» را به عنوان روشی تازه در تفسیر قرآن پی ­ریزی کرده است. از نظر او، قرآن دارای معانی بسیاری است که برطبق نظام مختلف آمده است.

  • ۱۳۹۶-۰۶-۰۱ ۱۲:۴۵

    تفسیر جدید از متون مقدس به جهان عاری از خشونت کمک می کند

    ژان کلود باست، استاد دانشگاه لوزان سوئیس گفت: ما با فهم و درک متقابل باید تفسیر جدیدی از متون مقدس ارائه دهیم که جهان عاری از خشونت داشته باشیم.

  • ۱۳۹۶-۰۱-۲۳ ۱۶:۰۰

    ترجمه‌هایی منفک از تفاسیر، در یک قاب

    نشست معرفی و بررسی کتاب «قرآن کریم با چهار ترجمه کهن» یکشنبه ۲۰ فروردین‌ماه با حضور بهاءالدین خرمشاهی، حجت‌الاسلام محمدعلی مهدوی‌راد، محمد شریفی و محمدرضا جعفری در سرای اهل قلم برگزار شد.

  • قران ۱۳۹۵-۱۲-۲۱ ۱۰:۰۶

    آیا باید از دوران تفسیر قرآن عبور کنیم؟

    قرآن‌شناسی ‌کاربردی

    دیگر می‌باید از دوران تفسیری عبور کنیم و پا به دوران پساتفسیری بگذاریم؛ در این دوران ما دیگر تفسیر صرف متن مقدس را برنمی‌تابیم و کاربردپذیری آن در عصر معاصر را جدی می‌گیرم. ما در دوران سوم به حضور قرآن در زندگی اینجا-اکنونی اهتمام می‌ورزیم و روشمندانه این متن قدسی را به چنگ می‌آوریم.

  • فرشته تاریخ ۱۳۹۵-۱۱-۲۳ ۱۰:۱۸

    نقد آرا هگل درباب فلسفه تاریخ؛

    فرشته تاریخ

    هنگامی که همه‌چیز به شیوه هگلی از پیش تعیین شده و گذار از مراحل مختلف تاریخی اجتناب‌ناپذیر اعلام گردیده و وقوع هر رویدادی، حتی نوع جابرانه و ظالمانه آن، برای رسیدن به فرجام نهایی، وآرمانشهر وعده داده شده مثبت و ضروری ارزیابی گردیده، و خلاصه در حالی که همه امیدها و آرزوها به آینده‌یی دور و دراز و خارج از اراده ما واگذار شده، ناگهان بر خلاف همه پیش‌بینی‌ها و حساب و کتاب‌ها، فرشته تاریخ در زمان حال و در «اکنون» ظهور می‌کند و اراده و شعاع تاثیرش تمامی محاسبات و معادلات را برهم می‌ریزد.

  • خدایگان و بندگی ۱۳۹۵-۱۱-۲۱ ۰۵:۵۲

    حامد صفاریان/ نقدی برترجمۀ علیرضا سیداحمدیان از «خدایگانی و بندگی»؛

    دقّ‌البابی برباب نامفتوح هجی کردن هگل

    وقتی می‌بینیم که مترجم این کتاب از یک سو ترجمه‌ای پراشکال از متن ارائه کرده است که نشان از درماندن او در فهم بسیاری از فقرات متن اصلی دارد، اما ازسوی دیگر تفسیری از همان متن عرضه داشته که در کل منسجم است، ناچاریم حکم کنیم که این دو،، یعنی تفسیر و متن اصلی یا ترجمۀ آن، در دو سوی یک گسست پدید آمده‌اند و بالیده‌اند، و بده-‌بستان مستقیمی میان آن دو درکار نبوده است. به دیگر سخن، فهم مفسر، حاصل پژوهش در منابع ثانوی بوده است نه حاصل اجتهاد در خود متن (یا حداقل اجتهاد در متن به موازات منابع ثانوی).

  • ۱۳۹۵-۱۱-۲۰ ۱۵:۰۰

    پارادایم تفسیر راهنما عصری و اجتماعی است/ ویژگی های تفسیر راهنما

    فروغ پارسا گفت: تفسیر راهنما در همان پارادایم تفسیرعصری و اجتماعی سیدجمال الدین اسدآبادی پایه ریزی شده است و مرحوم هاشمی از قرآن با عنوان شهد شفابخش دردهای فردی و اجتماعی یاد می کند.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۱۹ ۱۸:۲۰

    «شب تفاسیر عرفانی قرآن مجید» برپا می‌شود

    «شب تفاسیر عرفانی قرآن مجید» به عنوان اولین شب از سلسله «شب‎های قرآن مجید» برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۱۳ ۱۳:۲۰

    ترجمه «مقتبس الانوار من ائمه الاطهار» به جلد سوم رسید

    ترجمه جلد سوم تفسیر «مقتبس الانوار من ائمه الاطهار» اثر شیخ محمد مومن به زودی توسط انتشارات آهنگ قلم منتشر و راهی بازار نشر می‌شود.

  • بولتمان ۱۳۹۵-۰۵-۱۳ ۱۰:۳۵

    تاملی بر نگاه بولتمان به تفسیر و لوازم و بایسته‌های آن؛

    آیا تفسیر بدون پیش فرض ممکن است؟

    این سوال که "آیا تفسیر بدون پیش‌فرض ممکن است؟" باید با "آری" پاسخ داده شود، اگر "بدون پیش‌فرض" به این معنا باشد: بدون آن که نتیجه تفسیر پیشاپیش مفروض گرفته شود.  به این معنا تفسیر بدون پیش‌فرض نه تنها ممکن، بلکه لازم است. اما به یک معنای دیگر، طبعا هیچ تفسیری بدون پیش‌فرض نیست.

  • ۱۳۹۵-۰۴-۱۳ ۱۰:۴۰

    آگاهی از تاریخ و شرایط زمان از نیازهای مفسرین و مجتهدین است

    استاد حوزه و دانشگاه گفت: مفسر و مجتهد باید به شرایط نزول وحی برگردد و پس از برگشت به زمان و شرایط حال بیان کند، چه مفهومی از قرآن مشکلات ما را حل می‌کند.

  • ۱۳۹۵-۰۴-۰۲ ۱۶:۴۰

    چرا شيعه بنيادگرا نمی‌شود؟

    عضو هیئت علمی مؤسسه مطالعات عالی پرینستون در یادداشت پیش رو به تبیین این سوال که چرا شیعه بنیادگرا نمی شود پرداخته است.

  • ۱۳۹۵-۰۳-۱۸ ۱۶:۰۰

    حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان دروس اخلاقی و تفسیری منتشر می‌کند

    همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان ، سلسله دروس تفسیری، اخلاقی، علمی و تاریخی ارائه شده توسط مراجع معظم تقلید و اساتید برجسته حوزه در سایت حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان قرار می گیرد.

  • ۱۳۹۵-۰۳-۰۱ ۱۴:۲۰

    نتیجه انتخابات هیئت مدیره مجمع عالی تفسیر حوزه اعلام شد

    انتخابات هیئت مدیره مجمع عالی تفسیر حوزه علمیه در دارالقرآن الکریم علامه طباطبایی برگزار شد.

  • فروید ۱۳۹۵-۰۳-۰۱ ۱۱:۰۱

    درآمدی بر پرسش از «شرایط امکان» مطالعات روان‌کاوی در ایران (۲)؛

    گشودن دروازه‌های «دنیای جدید»

    ترجمه‌ی استریچی تا اطلاع ثانوی همچنان اصلی‌ترین دستگیر ما در ایران در مسیر درک نظریه‌ی فرویدی‌ است. این به وضوح نشانمان می‌دهد چگونه طرح این پرسش که فروید را چگونه و با چه زبانی باید فهم/تفسیر/ترجمه کنیم به نتیجه‌ای منجر شد که تأثیری دیرپا و شاید نازدودنی بر گسترش روان‌کاوی و طرز تلقی نسبت به آن در بخش عمده‌ای از جامعه‌ی علمی گذارد. اهمیت همین پرسش است که تمامی این داستان را به وضعیت و مشکل امروز ما مرتبط می‌سازد: مشکل موضع ما نسبت به فهم/تفسیر/ترجمه‌ی فروید!

  • امبرتو اکو ۱۳۹۵-۰۲-۲۱ ۰۸:۳۸

    گزارشی از نشست «مکتب نشانه شناسی امبرتو اکو»(۳)؛

    نشانه‌شناسی در بستر فرهنگ

    نظریه هایی که اکو در کتاب The Limits of Interpretation بیان می‌کند او را از دریدا جدا می‌کند. اکو می‌گوید این‌طور هم نیست که انسان می‌تواند هر چیزی که دلش خواست از یک متن تفسیر کند، تفسیر محدوده‌هایی دارد که باید شناخته شود؛ اکو در اینجا از فلسفه‌ی قاره‌ای تا حدی دور می‌شود. اکو با دریدا تفاوت دارد. به اعتقاد اکو فرایند بی‌پایان نشانگی بر این اصل استوار است که هر بار نشانه چیزی بیشتر می‌گوید نه چیزی دیگر

  • ۱۳۹۵-۰۱-۱۵ ۱۰:۰۰

    تفسير موضوعی قرآن از فخرالدين رازی: اسرار التنزيل وانوار التاویل

    یکی از بهترین و قدیمی‌ترین تفاسیر موضوعی قرآن، به نام «اسرار التنزیل وانوار التأویل» اثر فخر رازی است که با توجه به جایگاه تفسیر موضوعی، در میان رویکردهای تفسیری موجود، اهمیت ویژه ای دارد.

  • ۱۳۹۴-۱۲-۰۸ ۰۹:۱۵

    کتاب تفسیر نسخه های خطی فارسی در پایتخت تاتارستان معرفی شد

    دومین جلد از کتاب تفسیر نسخه های خطی فارسی طی مراسمی در قازان پایتخت جمهوری تاتارستان به جامعه علمی و مذهبی این منطقه معرفی شد.

  • ۱۳۹۴-۱۱-۲۶ ۰۹:۴۵

    تفسیر، گفتگو با متن است/ میان رشتگی؛ امکانی برای معرفت بشری

    مقصود فراستخواه با بیان اینکه، تفسیر در واقع نوعی گفتگو با متن است، گفت: میان رشتگی، امکانی برای معرفت بشری است و ما را به صلح معرفتی و خشونت زدایی از زبان علم و معرفت انسان امیدوار می کند.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۰۴ ۱۶:۰۰

    نظام آموزش عمومی تفسیر در حوزه تدوین شد/ توسعه تفسیر در استانها

    دبیر مجمع عالی تفسیر قرآن حوزه گفت: نظام آموزش عمومی تفسیر تدوین شده و برای بررسی و تصویب به جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ارائه شد.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۲۱ ۱۵:۲۰

    «دانش تفسیر در سنت یهودی – مسیحی» به بوته نقد می‌رود

    گروه مطالعات قرآنی، خانه اندیشمندان علوم انسانی کتاب «دانش تفسیر در سنت یهودی – مسیحی» را با حضور کارشناسان علوم قرآنی نقد و بررسی می‌کنند.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۱۵ ۱۲:۳۰

    پنجمین جلد از کتاب «تفسیر روز» به چاپ دوم رسید

    جلد پنجم کتاب«تفسیر روز» به قلم دکتر«یحیی یثربی»را انتشارات امیر کبیر برای دومین بار تجدید چاپ و روانه بازار نشر کرده است.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۱۳ ۰۹:۰۰

    نشست امام خمينی(ره) و نظريه روح معنا در تفسير قرآن برگزارمی‌شود

    پژوهشگاه حوزه و دانشگاه با همكاری معاونت فرهنگي وزارت علوم، تحقيقات و فناوری نشست علمی امام خمينی(ره) و نظريه روح معنا در تفسير قرآن را چهارشنبه ۱۵ مهرماه برگزار می كند.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۰۴ ۰۹:۳۰

    آغاز دروس خارج فقه و تفسیر آیت الله جوادی آملی

    با پایان تعطیلات تابستانه حوزه های علمیه و مراجعت آیت الله جوادی آملی به شهر مقدس قم، دروس خارج فقه و تفسیر وی از امروز شنبه چهارم مهرماه از سر گرفته خواهد شد.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۱۱ ۱۱:۳۰

    «تفسیر اهل بیت(ع)» برای چاپ آماده می‌شود

    مجموعه کتاب‌های «تفسیر اهل بیت(ع)» مراحل آماده سازی پیش از چاپ را در انتشارات امیرکبیر طی کرده و تا چندی دیگر منتشر خواهد شد.