تفکر انتقادی

کل اخبار:57

  • سارا شریعتی ۱۳۹۶-۰۴-۱۲ ۰۹:۵۳

    گفتاری از سارا شریعتی (۲)؛

    علوم انسانی خصلتاً مزاحم است

    اگر همین دو نکته را (نقد و فاصلۀ انتقادی و رفلکسیویته را که خود من را هم مشمول همان نقد می‌کند) به‌عنوان مهم‌ترین ویژگی‌های علوم انسانی و علوم اجتماعی در نظر بگیریم، درمی‌یابیم که این علوم خصلتاً علوم مزاحم و دردسرسازی هستند، علومی هستند که نظام‌های موجود اصولاً آن‌ها را نمی‌پسندند؛ به این دلیل که موضوع ارجح این علوم این است که نظم را به چالش بکشند و مورد نقد قرار دهند. در نتیجه یک دوگانه‌هایی داریم در علوم انسانی و علوم اجتماعی که یکی از معروف‌ترین آن‌ها دوگانۀ مارکس است.

  • ۱۳۹۶-۰۳-۲۲ ۱۰:۰۰

    چاپ اثری درباره اندیشه انتقادی در تاریخ هنر

    کتاب «درآمدی بر نظریه و اندیشه‌ی انتقادی در تاریخ هنر» نوشته حمید کشمیرشکن در نشر چشمه منتشر شد.

  • ۱۳۹۶-۰۳-۰۲ ۱۳:۴۰

    «اسیر سیاست» در بازار کتاب/ بررسی انتقاد در اشعار شاملو و فرخزاد

    کتاب «اسیر سیاست» با موضوع تحلیل اندیشه انتقادی و اعتراضی در اشعار احمد شاملو و فروغ فرخزاد منتشر شد.

  • ۱۳۹۵-۱۲-۲۴ ۱۰:۴۰

    کلنجاررفتن با مشتی ایده‌ تکراری

    ارجاعِ مراد فرهادپور به «مقدمه‌ای بر رستم و اسفندیار» اثر شاهرخ مسکوب در سخنرانی اخیرش٢ به شیوه‌ای اشاره دارد که در غرب رواج داشت و اینجا کمتر اتفاق افتاده است. بازخوانی شاهنامه به‌قصد بیرون‌کشیدن مفاهیمی که به‌کارِ امروز ما بیاید و نه حفظ و ازبَرخوانی شاهنامه و نه نشستن در کنجِ عافیت کتابخانه‌ها و ردزدن و تطبیق نسخ موجود شاهنامه در فلان کشور و توسط فلان نسخه‌پرداز.

  • مکتب فرانکفورت ۱۳۹۵-۰۹-۲۹ ۰۹:۵۹

    تحلیل سیر تحول سوژۀ مدرن با نگاهی انتقادی به تعدادی از منابع و مراجع مربوط(۱)؛

    فرانکفورتی‌های منتقد

    با توجه به خاستگاه فلسفۀ معاصر و سوژۀ مدرن و ریشه‎ای که در عصر خرد و عصر نوزایی داشت، عمدۀ انتقادها به این فلسفه را باید متعلق به اندیشه‎های چپ‎گرایانه دانست، از مارکس و هگل تا مکتب فرانکفورت، آلتوسر و سپس بیشتر نظریه‎پردازان پسامدرنیسم همچون جیمسون، دریدا، لیوتار، دلوز و فوکو؛ در این میان، مکتب فرانکفورت نقشی پیشرو و بسیار تأثیرگذار در انتقاد از مدرنیته داشته است.

  • ۱۳۹۵-۰۸-۰۲ ۱۷:۴۰

    تفکر با فلسفه اسلامی/ گفت‌وگو با انوش گنجی‌پور، مدیر برنامه تحقیقاتی در کلژ انترناسیونال دو فیلوزوفی

    اگر از منظر خودمان به سنت ادبی معاصر بنگریم، همواره غیاب یک چیز سؤال‌برانگیز است: چرا ادبیاتی که از دل اسلام درآمده - ادبیات فارسی، ترک و عرب - با همه غنای خود هیچ‌وقت به رابطه واقعیت و قصه که کانون بوطیقای ارسطوست، نپرداخته.

  • ۱۳۹۵-۰۷-۲۴ ۱۸:۰۰

    ربط تفکر با تاریخ یا چرا ما به فلسفه‌های سرد اقبال نشان نمی‌دهیم؟

    این هم که فلسفه دوستان در دوران پیشامدرن ما به فلسفه‌های نوافلاطونی با رویکردهای باطنی و رازورزانه گرایش داشتند، در ربط وثیق با شرایط تاریخی معنا می‌یابد.

  • ۱۳۹۵-۰۶-۱۶ ۱۴:۲۰

    فلسفه برای کودک درپی آموزش استدلال و تحلیل از سن پایین است

    برخی اشتباها فکر می کنند فبک یا همان فلسفه برای کودکان به معنای آموزش فلسفه به زبان ساده به کودکان است در حالی که اصلا چنین نیست و این برنامه به دنبال آن است که تفکر انتقادی و خلاق را میان کودکان رواج دهد.

  • ۱۳۹۵-۰۶-۰۲ ۱۶:۴۰

    فلسفه برای کودک؛ سناریویی مبهم یا تقویت ذهن و تفکر؟!

    متیو لیپمن هدفش از فلسفه برای کودکان تربیت فیلسوف از میان کودکان و یا انتقال مفاهیم فلسفی به ذهن کودکان نبوده و نیست. پس باید ابهام زدایی شود که یادگیری فلسفه برای کودک مهم است یا تقویت تفکر.

  • نجومیان ۱۳۹۵-۰۵-۱۷ ۰۹:۳۳

    گزارشی از سخنرانی امیرعلی نجومیان در نشست «تجربه ایرانی مواجهه با علوم انسانی مدرن» (۴)؛

    تفکر شاعرانه ایرانیان سدی در مقابل نقد ادبی

    ز نظر زبان‌شناختی زبان تفکر ایرانی شعر است، نه نثر؛ یعنی ما ایرانی‌ها با شعر فکر می‌کنیم. نقد شعر نیست، نثر است، در واقع بر اساس یک‌سری ادله و یک مسیر خیلی مشخص حرکت می‌کند. من همچنان فکر می‌کنم، نتوانستیم از تفکر شاعرانه دور شویم، ما درک غلطی از مفهوم نظریه داریم، نمی‌دانیم نظریه چیست، تا زمانی که نظریه را نشناسیم، نمی‌توانیم نظریه‌پردازی بکنیم.

  • ۱۳۹۵-۰۳-۲۹ ۱۶:۲۰

    آزاد ارمکی: تفکر شریعتی منشأ رادیکالیزم دینی نیست/ آثار شریعتی تز انقلابی نمی‌دهد

    تقی آزاد ارمکی می‌گوید تفکری که شریعتی دارد نمی‌تواند منشأ رادیکالیزم دینی باشد چون روشنفکری دینی دغدغه نقد بنیادگرایی، تحجر و رادیکالیسم را دارد. به گفته وی، نمی‌توان از آثار شریعتی استفاده انقلابی کرد بلکه به کمک آثار او می‌توان به این سوال پاسخ داد که تغییر، دگرگونی و تحول چگونه ایجاد می‌شود؟

  • ۱۳۹۵-۰۳-۲۶ ۱۵:۴۰

    تقویت تفکر در کودکی انسان را از پذیرش‌های کورکورانه باز می‌ دارد

    یک نویسنده کتاب فلسفه برای کودکان با رویکرد ایرانی اسلامی معتقد است تقویت و تحکیم تفکر و طرح پرسش و چرایی جویی‎ها در کودکی همانند همان بذری است که ریشه شخصیت کودک رابرای آینده مستحکم می کند.

  • لکان ۱۳۹۵-۰۳-۰۴ ۱۰:۰۲

    پاسخ منتقد کتاب فرهنگ مقدماتی اصطلاحات روان‌کاوی لکانی به جوابیه مولف آن(۱)؛

    پاسخ‌نما به‌مثابه انحراف مضاعف

    کار ایشان را انشانویسی نامیده‌ام. نه از سر توهین، برعکس ایشان معنای واژگانی را که به‌کار می‌برم می‌دانم. انشانویسی تئوریک ویژگی‌هایی دارد که همه در کار ایشان موج می‌زند. انشا تنش ندارد؛ همه‌چیز در نهایت در دل همزیستی مسالمت‌آمیزی حل می‌شود. (عوام‌پسندی تئوریک) انشا خاطره تعریف می‌کند تا به خیال انشانویس استدلالی برای ادعا طرح کرده باشد. انشا مدعی روش علمی تفسیر است اما بی‌هیچ روش و چارچوب علمی.

  • لکان ۱۳۹۵-۰۱-۲۸ ۰۸:۲۴

    پاسخ مترجم کتاب فرهنگ مقدماتی اصطلاحات روان‌کاوی لکانی به مقاله «خنثی‌سازی اندیشه‌ی انتقادی»؛

    نقد به‌مثابه ترور فرهنگی: تبارشناسی پایان‌های زوال

    نمی‌دانم به چه شیوه‌ای می‌توان «تأخیر عجولانه‌ی» متن «خنثی‌سازی اندیشه‌ی انتقادی» را پاسخ داد چراکه نگارنده گمان بر نقد و نوشتاری نقادانه دارد که گاهی با تمام سعی‌ای که می‌توان در جدیت خوانش داشت، مضحک می‌نماید، چراکه برداشت‌های تقلیدی و تکراری خود را در «به ظاهر» نقد عرفان به «تصویری از عرفان» نسبت می‌دهد.

  • انتقاد ۱۳۹۴-۰۸-۳۰ ۰۹:۰۰

    جی. سی. لستر؛

    خردگرایی انتقادی

    خردگرایی انتقادی به زبانی ساده و سرراست، نظرگاهی است که می‌گوید همه‌ی آن‌چه ادعا می‌شود دانش است، در غایت خود جز نظریه‌ای جایزالخطا نیست: حدس‌هایی صرف که می‌توانیم آزمایش‌شان کنیم اما هرگز با پشت‌ سر گذاشتن این آزمایش‌ها، به امری محتمل‌تر از حدس صرف بدل نخواهند شد. هرگز هیچ حقیقتی تا هیچ درجه‌ای وضع نشده است. چیزی که از پی می‌آید تنها یک طرح کلی است از شرحی بر این نظرگاه ضدشهودی.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۰۷ ۱۲:۱۰

    سیاوش جمادی: حافظ یا فردوسی را نقد کنید خائن محسوب‌ می‌شوید / دنیا روز به روز از تفکر دورتر می‌‌شود

    سیاوش جمادی د از نگاه انتقادی به پدیده‌های فرهنگی-اجتماعی پیرامون‌مان می‌گوید.

  • آدورنو ۱۳۹۴-۰۵-۰۶ ۱۷:۲۴

    تئودور آدورنو

    علیرضا شایان‌مهر

    آدورنو به عقل و سنت و مدرنیسم اعتماد ندارد. او از ما می‌خواهد این مفاهیم را که همچون وزنه‌هایی سنگین بر جامعه آویزان است، حداقل با دقت بیشتری ببینیم.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۳۱ ۱۱:۰۰

    معرفی سامانه نقد نقد با رویکرد تقویت تفکر انتقادی در علوم انسانی

    شورای بررسی متون و کتب علوم انسانی سامانه نقد نقد با رویکرد تقویت تفکر انتقادی در علوم انسانی را به علاقه مندان معرفی می کند.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۲۲ ۱۷:۲۰

    جادوی عقل نقاد درگفت‌وگو با پروفسور اریک‌ توماس‌ وبر

    «تفکر انتقادی» یکی از نیازها و ضرورت‌های اصلی زمامداری خردمندانه است. بدون آن، مردم و مسئولان بر اساس باورهای بالقوه خطرناک، عمل خواهند کرد. تفکر انتقادی برای مدیریت خوب و «زمامداری بهتر» چه در سطح اجتماعی و چه برای تصمیم‌گیری هوشمندانه در سطح فردی، لازم و ضروری است.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۲۶ ۱۶:۱۰

    دوره «آموزش فلسفه و تفکر انتقادی» برگزار می‌شود

    دوره «آموزش فلسفه و تفکر انتقادی» با خوانش و بررسی آثار جمعی از متفکران و فیلسوفان غربی و اسلامی و سخنرانی عبدالحمید ضیایی، پژوهشگر فلسفه و عرفان برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۲۳ ۱۸:۲۰

    جلد اول کتاب «آموزش ترجمه» نقد و بررسی می‌شود

    جلد اول «آموزش ترجمه» به قلم حسن هاشمی میناباد که چندی پیش توسط نشر دانشگاهی منتشر شد، نقد و بررسی می‌شود.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۱۹ ۱۶:۵۰

    شهریار زرشناس: رویکرد نقادانه باید در فضای علمی ما فراهم شود

    عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: جامعه علمی امروز ما نیازمند یک رویکرد نقادانه و تحول‌خواه است؛ باید بتوانیم این فضا را در محیط‌های علمی فراهم کنیم.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۰۵ ۱۵:۵۰

    سرگذشت رشته تاریخ هنر به روایت جاناتان هریس

    کتاب «تاریخ هنر نو: پیش درآمدی انتقادی» نوشته جاناتان هریس و ترجمه منیژه نجم عراقی از سوی انتشارات کلاغ به کتابفروشی‌ها آمد. نویسنده در این کتاب با رویکردی جامعه‌شناسانه نگاهی نو به سرگذشت رشته‌ای به نام «تاریخ هنر» داشته است.

  • معلم ۱۳۹۴-۰۲-۳۱ ۱۲:۰۹

    هنری ژیرو؛

    معلم به‌مثابه روشن‌فکر

    در نظر گرفتن معلم به‌مثابه روشن‌فکر، یک نقد نظری قدرت‌مند نسبت به ایدئولوژی‌های تکنوکراتیک و ابزاری‌ای فراهم می‌آورد که این ایدئولوژی‌ها زیربنای نظریه‌ی آموزشی‌ای هستند که مفهوم‌سازی، برنامه‌ریزی و طراحی سرفصل‌های آموزشی را از به‌کارگیری و اجرای آن‌ها جدا می‌کند. ضروری است تأکید کنیم که معلمان باید مسؤلیت فعالانه‌ای برای برانگیختن سؤالات جدی نسبت به آن‌چه تدریس می‌کنند، چگونگی تدریس‌شان و چیستی اهداف بزرگ‌تری که برای آن می‌کوشند، را بر عهده گیرند.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۱۴ ۱۳:۲۰

    ویراست جدید «تفکر انتقادی در کلاس درس» چه ویژگی‌هایی دارد؟

    سعید ناجی، عضو هیئت علمی گروه «فلسفه برای کودکان و نوجوانان» پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی گفت: تفکر انتقادی از آن دسته مباحثی است که باید برای تفهیم آن، از زبان محاوره به جای زبان و واژگان تخصصی بهره گرفت. وی در این گفت‌وگو علت تغییرات کتاب در ویراست جدید را توضیح داد.

  • ۱۳۹۳-۱۰-۱۱ ۱۲:۳۷

    تفکر نقادانه در مطالعه یک متن چگونه است؟

    کتاب «راهنمای تفکر نقادانه» نوشته ام نيل براون و استوارت ام كيلي در نشست «جایگاه تفکر انتقادی در برنامه فلسفه برای کودکان» بررسی شد. نویسندگان این کتاب مدعی هستند که ما در تمام زندگی‌مان به تفکر نقادانه محتاج هستیم. همچنین در این کتاب تفاوت میان روش تفکر اسفنجی و غربالی بیان شده است.

  • ۱۳۹۳-۱۰-۰۷ ۱۰:۳۰

    نشست «جایگاه تفکر انتقادی در برنامه فلسفه برای کودکان» برگزار می‌شود

    گروه فلسفه و فکرپروری برای کودکان و نوجوانان (فبک) یازدهمین نشست از سلسه نشست‌های ماهانه خود را با عنوان «جایگاه تفکر انتقادی در برنامه فسلفه برای کودکان» برگزار می کند