رئالیسم

کل اخبار:43

  • مجلس ضربت زدن ۱۳۹۵-۰۴-۱۵ ۱۰:۴۹

    نقدی بر نمایش مجلس ضربت زدن؛

    چشم پوشی از رئالیسم به سود ضدرئالیسم

    رحمانیان توانسته در مواجهۀ دو گانه ماده و معنا، از رئالیسم به سود ضدرئالیسم چشم بپوشد و قاعده را بر این مبنا پیش ببرد که ما باید در دل داستان ضربت خوردن که شمایل عینی اش بنابر باورهای مذهبی ممنوع است، نوعی جایگزین را به دنبال بیاوریم.

  • ۱۳۹۵-۰۱-۲۹ ۱۲:۴۰

    بازگشت به رابطه مثبت فلسفه و علم

    اتفاق مهم اين است كه كانت نسبت به اين حقيقت علمي كه چهره‌هايش كپرنيكوس، كپلر، گاليله و نيوتن هستند، چنين واكنش نشان مي‌دهد كه فلسفه راجع به اين جهان متناهي هيچ حرفي ندارد. زيرا بر اساس معرفت‌شناسي كانتي ما در مقام سوژه‌اي كه قرار است بشناسيم، در نهايت به دانشي دست مي‌يابيم كه اين معرفت به تمامي نمي‌تواند تكافوي دسترسي بي‌واسطه سوژه به آن جهاني را كه كپرنيكوس و بقيه به آن اشاره كردند بكند.

  • مراد فرهادپور ۱۳۹۵-۰۱-۲۹ ۱۲:۳۲

    گفتاری از مراد فرهادپور درباره فلسفه و تمايز آن با ساير حيطه‌های معرفت؛

    آموزش فلسفه در آكادمی اسفبار است

    ما در مواجهه با فلسفه با یك فضای خیلی كلی طرف هستیم كه در آن بارها با این سوال از سوی افراد مواجه شده‌ایم كه «چی بخوانم؟» تو «از كجا شروع كنم؟» و این مساله با خود این سوال كه اصلا «فلسفه چیست؟» گره می‌خورد و چه كسانی می‌توانند آن را تعریف كنند. از این طریق است كه فرد در یك دور باطلی می‌افتد، زیرا چگونه چیزی را كه هنوز تعریف نشده، می‌توان آغاز كرد و گفت از این جا شروع كن.

  • ریچارد رورتی ۱۳۹۴-۰۹-۰۵ ۰۹:۳۷

    ریچارد رورتی؛

    نگاه پراگماتیستی به فلسفه تحلیلی معاصر

    در فلسفه معاصر شکاف بزرگی بین بازنمودگرایان ، افرادی که معتقدند واقعیت غیربشری طبیعتی ذاتی دارد که آدمیان مکلف به فهم آن هستند، و ضدبازنمودگرایان می بینم. به نظر من حق با اف. سی. اس شیللر بود وقتی گفت که «پراگماتیسم... در واقع صرفاً اطلاق اومانیسم به نظریه معرفت است. » من حرف شیللر را این طور تفسیر می کنم که ادعای اومانیست مبنی بر اینکه انسان ها تنها در برابرهمدیگر مسئول اند، مستلزم دست کشیدن از بازنمودگرایی و رئالیسم است.

  • ناتورالیسم ۱۳۹۴-۰۸-۲۵ ۰۹:۲۴

    نگاهی به نظریه‌های تبیین/ بخش سوم؛

    تبیین و علم معرفتی؛ تبیین و ناتورالیسم

    اکثر ناتورالیست‌های معاصر تنها این اندیشه را رد می‌کنند که پژوهش فلسفی می‌تواند از جایگاه برتری در خارج از علم انجام گیرد و منکر قضاوت‌های ارزشی هستند که ما درباره‌ی تعقل علمی و مفاهیم علمی که دارای مقام پیشینی هستند، انجام دهیم؛ به‌عبارت‌دیگر، آنان فکر می‌کنند که پژوهش فلسفی بایستی شکل بسیار انتزاعی از پژوهش علمی تلقی شود و آنان بلندپروازی‌های معمولی فلاسفه را به‌مثابه چیزی می‌بینند که باید با استفاده از روش‌ها و ابزارهای بسیاری که فلاسفه به طور سنتی در صدد توجیهش هستند به دست آورند.

  • نظریه تبیین ۱۳۹۴-۰۸-۲۳ ۱۲:۲۳

    نگاهی به نظریه‌های تبیین/ بخش دوم؛

    تحولات معاصر در نظریه‌ی تبیین

    نظریه‌ی تبیین وسلی سالمون شاید در میان سنت رئالیسم متنفذترین نظریه‌ای است که تدوین یافته است. سالمون در همان اوایل یک نظریه‌ی تبیین اساساً معرفتی را تدوین کرد که برحسب آن، تبیین عبارت از فهرستی از عوامل آماری مربوط به حادثه بود، به‌هرحال، او بعداً همین نظریه‌ی خود و هر نظریه‌ی معرفتی دیگر را به دلایل عدم کفایت رد کرد.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۲۷ ۱۵:۲۰

    ˝ایستاده در موقعیت˝ به صحنه می‌رود / وحید نفر: تلاش کردیم شبیه زندگی واقعی باشیم

    وحید نفر می‌گوید: نمایش ˝ایستاده در موقعیت˝ به شیوه رئالیستی و شبیه زندگی واقعی است.

  • دادجو ۱۳۹۴-۰۷-۰۶ ۰۸:۵۵

    پیشنهادی به احمد احمدی و دیگر متولیان حوزۀ علوم انسانی؛

    ایجاد مکتب رئالیسم در علوم انسانی اسلامی

    دین و معرفت دینی در ارائۀ نظام روابط حاکم بر امور اجتماعی و رفتاری، می‌تواند دست به تأسیس زند و با تأسیس مکتب فکری حاکم بر این روابط در علوم اجتماعی و رفتاری، از طریق «تعامل جدلی میان‌فرهنگی» با سایر مکاتب و فرهنگ‌ها، وارد گفت‌وگو شود و با پذیرش تفاوت فرهنگ‌ها و تمدن‌ها و نظام روابط حاکم بر آن‌ها، در جهت وصول به یک نظام رفتاری مورد پذیرش نوع انسان‌ها تلاش کند.

  • کارور ۱۳۹۴-۰۵-۱۲ ۱۱:۰۳

    به بهانه سالروز مرگ ریموند کارور؛

    رئالیسم کثیف در آثار کارور

    کارور نویسنده‌ای است که باور دارد که خواننده می‌تواند بو بکشد، ببیند و لمس کند؛ از آن گذشته، ما در داستان او با راوی‌ای مواجهیم که به منطق خاص خود، وقایع‌نگاری، طرح داستان، روان‌شناسی، خودبودگی معتقد است و این‌ جهانی است که در آن محتوا بر فرم برتری دارد و زبان بی‌پرده و شفاف است.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۰۵ ۱۷:۰۰

    آشنایی با نویسندگانی از امریکای لاتین که در سایه نام بزرگان گمنام ماندند

    بسیاری از نویسندگان مطرح امریکای لاتین، در سایه نام‌های بزرگ رئالیسم جادویی، هم‌چون «گابریل گارسیا مارکز»، «ماریو بارگاس یوسا» و یا «کارلوس فوئنتس» ناشناخته مانده و کم‌تر از آنان نامی برده شده است.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۰۲ ۱۲:۰۰

    مرز میان رئالیسم و آرمان در «ایران برگر»

    "ایران برگر" آشکارا نقبی به جامعه فئودال دارد و بیان دغدغه هایی که از آن زمان تا به امروز در سطح کلان جامعه وجود داشته و مردم را تحت الشعاع خود قرار داده است.

  • ۱۳۹۴-۰۱-۱۸ ۰۹:۱۰

    بررسی تاریخچه «رئالیسم جادویی» از دهه 1920 تا به امروز

    هدف کتاب «رئالیسم جادویی» فرآهم آوردن روشی است برای شناخت خاستگاه این مکتب ادبی و موارد گوناگون استفاده از آنها. مولف این کتاب همچنین قصد دارد روشی در اختیار خواننده قرار دهد تا به کمک آن بتواند دلایل واکنش‌های شدید در حمایت یا در ضدیت با موارد گوناگون استفاده از این اصطلاحات را دریابند.

  • ۱۳۹۳-۱۱-۰۷ ۱۴:۴۱

    17 مقاله درباره رئالیسم و مخالفان آن در یک کتاب

    مقاله‌های 17 محقق درباره واقع‌گرایی در کتاب «رئالیسم» جمع‌آوری و توسط «سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی» منتشر شده است.