زیبایی‌شناسی

کل اخبار:107

  • آدورنو ۱۳۹۷-۰۵-۱۵ ۱۱:۲۴

    «هنر» و «حقیقت» در نظریه زیباشناختی آدورنو؛

    نقش رهایی‌بخش هنر

    باور "آدورنو" به نقش­‌هایی که هنر می‌­تواند در بسترهای مختلف زندگی انسان ایفا کند، متفاوت از جزم‌اندیشی‌هایی است که فرهنگ و فلسفه سنتی تاکنون آن را به‌مثابه کارکردهایی برای هنر در نظر گرفته است. به اعتقاد آدورنو، مهم‌ترین کارکرد و نقشی که هنر می‌تواند داشته باشد، کارکرد «انتقادی» و نقش «رهایی‌بخشی» آن در راستای تحلیل و نقد ساختارهای سلطه و سرکوب است. از همین‌رو، باور او به نظریه انتقادیِ هنر درباره جامعه و نقش هنر در تغییر آگاهی اجتماعی به آن چیزی باز می­‌گردد که وی آن را «محتوای معطوف به حقیقت» هنر و اثر هنری می‌نامد.

  • زیبایی ۱۳۹۷-۰۵-۰۱ ۱۵:۱۱

    پرسش‌های بزرگ در زیبایی‌شناسی

    کنت پگلر

    زیبایی و هنر، یعنی سرشت و غایتشان، از دوران باستان و شاید هم پیش از تاریخ کنجکاوی فیلسوفان را برانگیخته‌اند.

  • نوئل کرول ۱۳۹۷-۰۴-۲۶ ۱۰:۰۲

    نوئل کرول/ ترجمه انشاء الله رحمتی؛

    حقیقت در هنر

    استدلال‌های زیبایی‌شناسانه علیه مدعیات هنری درخصوص معرفت، قاطع‌تر از استدلال‌های معرفتی نیستند. استدلال وجه مشترک، به درستی ملاحظه می‌کند که اینگونه نیست که همه آثار هنری به قسمی باشند که ارزیابی آنها برحسب معرفتی که منتقل می‌سازند، مقتضی [و دارای موضوعیت] باشد. همه آنها، ابزارهایی برای انتقال معرفت نیستند. ماهیت همه آنها این نیست. بنابراین، اگر ارزیابی زیبایی‌شناسانه با هویت یک اثر هماهنگ شود، در آن صورت معرفت چیزی نیست که باید برای مثال در ارزیابی بسیاری از کوارتت‌های زهی به کار بست. 

  • ۱۳۹۷-۰۴-۱۶ ۱۲:۲۰

    پرسش‌های بزرگ در زیبایی‌شناسی ترجمه و منتشر شد

    پرسش‌های بزرگ در زیبایی‌شناسی نوشته کنت پگلر با ترجمه محسن کرمی به همت نشر کرگدن، در سال جاری منتشر شد.

  • ۱۳۹۷-۰۴-۱۲ ۱۰:۲۰

    از زیبایی‌شناسی مارکس تا ازخود بیگانگی در نگاه پاپنهایم

    ترجمه مجید مددی از کتاب‌های «فلسفه هنر از دیدگاه مارکس» نوشته میخاییل لیف شیتز و «از خود بیگانگی انسان مدرن» نوشته فریتس پاپنهایم بازچاپ شدند.

  • خوشنویسی ۱۳۹۷-۰۴-۱۰ ۱۰:۴۴

    مبانی نظری خوشنویسی در تمدن اسلامی/ حسن بلخاری؛

    ارتباط معنادار قدر و عدل

    از دید اخوان مبتنی بر افضلیت و زیبایی شکل دایره، که بنیادی‌ترین شکل در صورت‌بخشی عالم است، خوشنویسی با همان مفاهیم زیبایی‌شناسانه عالم شکل و نقش می‌گیرد؛ زیرا از دید اخوان تمامی حروف، ترکیب یافته از همان خط مستقیم (قطر دایره) و مقوس (محیط دایره)‌اند.

  • ۱۳۹۷-۰۴-۰۴ ۱۴:۰۰

    آثار میکل دوفرن ساختاری را برای ابژه زیبایی‌شناختی فراهم می‌کند

    فاطمه بنویدی، محقق و استادیار فرهنگستان هنر می‌گوید: ادراک زیبایی‌شناختی از جمله مباحث بحث‌برانگیز در حوزه زیبایی‌شناسی جدید است که میکل دوفرن از یک منظر خاص پدیدارشناختی به بیان آن مبادرت ورزیده است. به باور وی، اثر هنری ساختاری را برای ابژه زیبایی‌شناختی فراهم می‌کند که مهم‌ترین تمایز بین این دو در ادراک است.

  • ۱۳۹۷-۰۳-۲۰ ۱۵:۰۰

    زیبایی شناسی خلاء و معماری: درآمدی بر زیبایی‌شناسی «نساختن»

    جامعه مهندسان معمار ایران، انجمن صنفی مهندسان مشاور  معمار و شهرساز و خانه هنرمندان نشست زیبایی شناسی خلاء و معماری: درآمدی بر زیبایی‌شناسی «نساختن» را برگزار می کنند.

  • زیبایی شناسی ۱۳۹۷-۰۳-۰۹ ۱۲:۰۱

    مقدمه‌ای بر تاریخ زیبایی‌شناسی مدرن؛

    هنر در خدمت روشنگری

    این ایده که شعر، و شاید هنرهای دیگر، می‌توانند مجموعه کاملی از امکانات را برای عاطفه، انگیزه و کنش انسان بازنمایانند و با این توان و شدت همین کار را برای دعوت ما به سوی نیکی و دوری ما از بدی و شرارت انجام می‌دهند، خواه به عنوان نقدی بر علیه افلاطون در دیدگاه ارسطو باشد یا دفاع از افلاطون همانگونه که مدنظر سیدنی بود، برای قرن‌ها و پیش از شکلگیری رشته تخصصی زیبایی‌شناسی در قرن هیجدهم هسته اصلی  اندیشه غربی  درباره هنر بود.

  • ۱۳۹۷-۰۲-۰۵ ۱۴:۴۰

    «زیبایی‌شناسی زندگی روزمره» با ترجمه شیما بحرینی منتشر می‌شود

    شیما بحرینی به زودی ترجمه کتاب «زیبایی‌شناسی زندگی روزمره» را به پایان برده و برای نشر به کرگدن می‌سپارد.

  • ۱۳۹۷-۰۲-۰۴ ۱۵:۴۱

    انتشار «در باب زیبایی، زیبایی شناسی در حکمت اسلامی و فلسفه غربی»

    جدیدترین کتاب حسن بلخاری، رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی با عنوان «در باب زیبایی، زیبایی شناسی در حکمت اسلامی و فلسفه غربی» به چاپ رسید.

  • ۱۳۹۷-۰۲-۰۳ ۱۴:۲۰

    انتشار «در باب زیبایی، زیبایی شناسی در حکمت اسلامی و فلسفه غربی»

    جدیدترین کتاب حسن بلخاری، رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی با عنوان «در باب زیبایی، زیبایی شناسی در حکمت اسلامی و فلسفه غربی» به چاپ رسید.

  • ۱۳۹۶-۱۲-۱۹ ۱۵:۲۰

    نگاه‌های کانتی، نو کانتی و پوزیتیویستی نشان‌دهنده خلاقیت نویسنده است

    اسماعیل بنی‌اردلان در نشست نقد و بررسی مجموعه سه جلدی زیباشناسی و معماری، زیباشناسی و فیلم و زیباشناسی و نقاشی با اشاره به آشفتگی‌های موجود در حوزه مطالب زیبایی‌شناسی گفت: در کتاب سه‌گانه زیبایی‌شناسی نویسنده می‌داند چه می‌گوید و به مباحث تسلط کامل دارد و با توجه به تسلطش می‌داند مباحث را چگونه شروع و تمام کند.

  • ۱۳۹۶-۱۲-۱۳ ۰۹:۰۶

    سه‌گانه‌ زیباشناسی نقد می‌شود

    سه‌گانه‌ زیباشناسی: معماری، نقاشی و فیلم با ترجمه‌ عبدالله سالاروند در مرکز فرهنگی شهر کتاب نقد می‌شود.

  • ۱۳۹۶-۰۹-۱۹ ۱۳:۴۰

    «زیبایی‌شناسی رمان پسامدرن ایرانی» بررسی می‌شود

    نشست پژوهشی «زیبایی‌شناسی رمان پسامدرن ایرانی» با خوانش رمانی از محمد حنیف برگزار می‌شود.

  • عکاسی ۱۳۹۶-۰۸-۱۶ ۱۱:۲۰

    هستی‌شناسیِ اجتماعیِ تصویر عکاسی؛

    دادوستد نامحدود

    هدف من از طرح پرسش انتقادیِ مربوط به عکاسی به این شیوه (دیجیتالی‌شدن راجع به ماهیت عکاسی در هنر چه چیزی به ما می‌گوید؟) این است که پرسش از رابطۀ عکاسی با هنر معاصر را درون یک تاریخ انتقادی متفاوتِ هنر معاصر طرح کنم. این تاریخی است که کمتر بر رسانه‌ها، نحوۀ تکثیر، مسائل و رواج مجددشان تمرکز دارد و بیشتر بر رسانه‌ها، نحوۀ تکثیر، مسائل و از بین رفتنِ قطعیِ اهمیت هستی‌شناختی آنها در هنر تمرکز دارد.

  • ۱۳۹۶-۰۷-۱۰ ۰۹:۲۰

    واقع‌گرایی اخلاقی از واقع‌گرایی در زیبایی‌شناسی قابل دفاع‌تر نیست

    این باور که واقع‌گرایی اخلاقی از واقع‌گرایی در زیبایی‌شناسی قابل دفاع‌تر است باور بسیار رایج ولی بررسی نشده‌ای است که هانسون، استاد فلسفه دانشگاه آکسفورد آن را «ادعای عدم تقارن» می نامد.

  • ۱۳۹۶-۰۷-۰۳ ۱۰:۴۰

    چیستی و نیستی زیبایی‌شناسی در فلسفه هایدگر

    کتاب «چیستی و نیستی زیبایی‌شناسی در فلسفه هایدگر» اختصاصا به مبحث هنر از دیدگاه هایدگر پرداخته است.

  • ۱۳۹۶-۰۶-۰۸ ۱۶:۲۰

    زیبایی‌شناسی بوعلی / دکتر حسن بلخاری

    ابن‌سینا به عنوان بزرگترین و پرآوازه‌ترین فیلسوف مسلمان، مفهوم و معنای زیبایی را در رساله کوچک «‌فی‌العشق» مورد بحث و بررسی قرار داده است.

  • ۱۳۹۶-۰۵-۱۶ ۱۲:۲۰

    «زیبایی‌شناسی امر روزمره» منتشر شد

    کتاب «زیبایی‌شناسی امر روزمره» اثر یوریکو سایتو با ترجمه کاوه بهبهانی منتشر شد.

  • ۱۳۹۶-۰۴-۱۱ ۱۰:۰۰

    زیبایی‌شناسی فاجعه

    رضا شجاعی، ‌عکاس و منتقد هنری در یادداشتی به بررسی تازه‌ترین اثر احمد حسن‌زاده به نام «آه ای مامان» پرداخته است.

  • ۱۳۹۶-۰۳-۰۶ ۱۰:۱۵

    تحلیلی زیباشناسانه از تذهیب‌های قرآنی دوره صفویه

    کتاب «هنر قرآنی (دفتر اول): تحلیل زیباشناسی تذهیب‌های قرآنی دوره صفویه و کاربرد آن برای تصویرسازی کتاب‌های قرآنی کودکان» به قلم آرزو پایدارفر و فاطمه شفیعی از سوی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات منتشر شد.

  • ۱۳۹۶-۰۲-۲۳ ۱۲:۳۰

    نشست تخصصی «هنر و زیبایی در اندیشه مولوی»

    معاونت پژوهشی فرهنگستان هنر ششمین نشست از سلسله نشست‌های حکمت هنر اسلامی را با عنوان «هنر و زیبایی در اندیشه مولوی» روز دوشنبه ۲۵ اردیبهشت برگزار می‌کند.

  • ۱۳۹۵-۱۲-۱۵ ۱۲:۴۰

    اخگر مجموعه مقالات «زیبایی‌شناسی» را کتاب کرد

    مجید اخگر این روزها نگارش کتاب «زیبایی‌شناسی» را مشتمل بر مجموعه مقالاتی در این باره به پایان رساند.

  • گایر ۱۳۹۵-۱۱-۰۳ ۱۱:۴۷

    زیبایی‌شناسی در قرن بیستم

    پل گایر

    کتاب حاضر شرحی است فشرده و موجز بر جریان‌های مهم و نحله‌های فکری عمده در زیبایی‌شناسی و همچنین ماندگارترین و اثرگذارترین آثاری که در قرن بیستم در این عرصه به رشتة تحریر در آمده‌اند

  • مصرف گرایی ۱۳۹۵-۰۹-۱۷ ۱۲:۴۳

    آیا لزوما خریدها مطابق با نیازهای ماست؟

    کالای لوکس و توهم ارزش

    با عمومیت یافتن نشانه‎های ارزش کالاها و زیبایی و اشتهار، سایر کالاها هرچند کاربردی، ارزش چندانی در برابر آن‌ها نخواهند داشت و زیبا شمرده نمی‎شوند؛ این موضوع یکی از دلایل ایجاد مد نیز به شمار می‎رود، هنجارهایی که با مفهوم زیبایی و کاربرد کالا در تناقض هستند و تنها بر مبنای یک تأثیر روانی، مورد اقبال قرار می‎گیرند.

  • ۱۳۹۵-۰۶-۲۱ ۱۳:۰۰

    گفت‌وگو با اندیشمندان و فعالان حوزه زیبایی‌شناسی از نظرگاه تفکر اسلامی در یک کتاب

    کتاب «فلسفه هنر اسلامی» شامل گفت‌وگوهایی با غلامرضا اعوانی، محمد شهبا، یعقوب آژند، حسن بلخاری، سعید شاپوری، حبیب‌الله صادقی و حسین هاشم‌نژاد به کوشش محمد آسیابانی از سوی انتشارات کانون اندیشه جوان منتشر شد.

  • ذهن ۱۳۹۵-۰۶-۲۰ ۰۹:۵۰

    جمع حکمای فلسفه‌ی اسلامی در مفهوم زیبایی‌شناسی (۲)؛

    ورود به عرصه خیال با نقد عقل

    در اسلام برخلاف فلسفه‌ی غربی، زیبایی‌شناسی صرفاً نظریه‌ای برای درک بهتر هنر نبوده است، بلکه هنر خود نوعی متأثره از ذات زیبایی‌شناسی است که در اکمالِ کمال هنرمند مورد استفاده قرار گرفته است. هنر نیز گونه‌ای از شناخت هستی است، البته گونه‌ای متفاوت با زبان و ابزار ویژه‌ی خود؛ و هنرمند نیز کار خود را ابتدا با نقد عقل و ورود به عرصه‌ی عالم خیال آغاز می‌کند و به گونه‌ای هر جا کلام عقل به پایان خودش نزدیک شود، خواستگاه آغازین هنر همان جا است و فارغ از هر بندی، هنرمند را در آسمان خیال خود که طبقه‌ای از طبقات زیبایی‌شناسی است به پرواز درمی‌آورد.

  • فیلسوفان اسلامی ۱۳۹۵-۰۶-۱۵ ۰۹:۵۵

    جمع حکمای فلسفه‌ی اسلامی در مفهوم زیبایی‌شناسی (۱)؛

    مناقب حضرت زیبایی

    در فلسفه‌ی اسلامی لفظ آشنایی به نام «عالم اصغر» وجود دارد؛ مراد از این تلقی، جهان پرتلاطم انسانی است که خود به گونه‌ای نمو خاکیِ هستی لایزال الهی بوده و تعالی خود را به قدر جذب فیض الهی می‌داند. هیچ لفظی در بین تفاسیر اسلامی در خصوص زیبایی‌شناسی به‌جز کمال و عالمیت اصغرِ انسان مورد توجه نبوده است. در نهایت نیز هرآینه عالم اصغر (انسان) سعی بر آن دارد که با کسب کمال، ذره‌ای از ذات احدیت را در خویش متجلی کند.

  • هنر ۱۳۹۵-۰۶-۰۹ ۰۹:۱۰

    تاملی بر زیبایی‌شناسی شعر-نقاشی(۲)؛

    زیربنای فلسفی و فکری زیبایی‌شناسی

    از نظر کانت، زیبا چیزی است که بدون مفهوم قابل تصور است، مثل وقتی که انسان بدون کمک مفاهیم، احساس شادی می‌کند و زیبا از سنخ همین حس کردن‌های بی‌واسطه و بدون کمک مفاهیم است و مثل احکام منطقی، اصول و قواعد ابژکتیو ندارد. از نظر او، وقتی قوه‌ی حس ما با یک امر زیبا همچون گل زیبا یا یک تابلوی زیبا روبه‌رو می‌شود، قوه‌ی خیال با این مواجهه می‌کوشد در بازی آزاد خود با قوه‌ی فاهمه، این زیبایی را تحت یکی از مقولات فاهمه قرار دهد.