سنت

کل اخبار:96

  • ۱۳۹۷-۰۵-۱۷ ۱۰:۴۰

    جامعه شناسی منطق اصلی جهان مدرن است/ وضع علوم اجتماعی در جهان سنت

    حسین کچویان در طرح گفتمان نخبگان علوم انسانی گفت: امروز جامعه‌شناسی منطق اصلی جهان مدرن است و متفکرین اخیر بزرگ غرب عمدتا متفکرین اجتماعی بودند و ابزار اصلی‌شان نیز جامعه شناسی بود.

  • ۱۳۹۷-۰۴-۲۵ ۱۷:۰۰

    طرحی نو در تأسیس و خوانش سنت فلسفی عرفانی

    فارغ از سنت موجود، بر مبنای شاکله و شاکله شناسی با در نظر گرفتن اقتضای زیست اکنونی انسان، می توانیم طرحی نو در تاسیس و خوانش از سنت فلسفی عرفانی داشته باشیم.

  • ۱۳۹۷-۰۴-۱۶ ۱۰:۰۰

    مواجهه سنت گرایان با علوم انسانی/ جریان سنت گرایی، فراتاریخی است

    شجاعی جشوقانی در نشستی با عنوان مواجهه سنت گرایان با علوم انسانی گفت: ما در آثار سنت گرایان با یک سکوت گفتمانی نسبت به علوم انسانی مواجهیم و این جریان از کنار علوم انسانی جدید می گذرد.

  • ۱۳۹۷-۰۴-۰۹ ۱۵:۰۰

    بررسی کتاب «سنت ترجمه در عصر ایلخانان و تیموریان»

    کتاب «سنت ترجمه در عصر ایلخانان و تیموریان» در سرای اهل قلم موسسه خانه کتاب معرفی و بررسی می‌شود.

  • ۱۳۹۷-۰۳-۲۰ ۱۱:۰۰

    «رمضونیکه» آیینی با سابقه ۱۴۰۰ ساله

    یکی از سنت‌های مردم سیستان در ماه مبارک رمضان، سنت رمضان‌خوانی است که در گویش محلی به آن «رمضونیکه» می‌گویند.

  • نصر ۱۳۹۷-۰۲-۱۷ ۱۱:۱۸

    سیدحسین نصر؛

    وحدت‌ طریقت‌ و نظریه‌ لوگوس‌

    اگر مسلمانان‌ افلاطون‌ را امام‌ فلاسفه‌ و فلوطین‌ را شیخ‌ یونانی‌ – (شیخ‌ اصحاب‌ طریقت‌ خود) خواندند، به‌ این‌ دلیل‌ نیز بود که‌ در نوشته‌های‌ آنان‌ تعبیری‌ از آن‌ عقیده‌ی‌ متافیزیکی‌ می‌دیدند، که‌ بعدها اسلام‌ آن‌ را به‌ تفصیل‌ بیان‌ کرده‌ بود. علاوه‌ بر این‌ در حکمت‌ اشراقی‌ سهروردی‌، اشارات‌ مکرری‌ به‌ کلیت‌ حکمتی‌ شده‌ است‌ که‌ تمام‌ ملتهای‌ قدیم‌ سهمی‌ از آن‌ داشته‌اند و در عرفان‌ اسلامی‌ به‌ طور کامل‌ تجلی‌ یافته‌ است‌. این‌ همان‌ حکمتی‌ است‌ که‌ استوین‌ و لایب‌ نیتس‌ و نومدرسیان‌ بعدها آن‌ را حکمت‌ خالده‌ یا جاودان‌ خرد نامیدند.

  • ۱۳۹۶-۰۹-۲۶ ۱۲:۲۰

    گذر از فقه شدنی نیست/ دانش فقه پتانسیل های عظیمی دارد

    حتی انقلاب تجدد و انقلاب علمی از درون سنت های کلیسایی در آمده است؛ یعنی این گونه نبوده است که سنت را کنار گذاشته باشند. از درون سنت، دگردیسی ها و به تدریج تغییرات آغاز شده است.

  • ۱۳۹۶-۰۸-۰۶ ۱۵:۰۰

    سنت، میراثی گرانبهاء برای بومی سازی علم است

    برزگر گفت: وقتی به سنت های خود پشت می کنیم از یک میراث و گنج بی نهایت محروم می شویم که یک گسست معرفتی میان دستاوردهای وارداتی غرب با سنت چند هزار ساله ایرانی و اسلامی خودمان ایجاد می کنیم.

  • ۱۳۹۶-۰۶-۲۰ ۱۱:۲۰

    ایل قشقایی و موسیقی کلاسیک غربی؛ نشانی از رویارویی سنت و تجدد

    محمد بهمن‌بیگی: می‌پنداشتند دیوانه و بدتر از دیوانه، شهری شده‌ام

  • ۱۳۹۶-۰۵-۱۰ ۱۰:۰۰

    چگونگی هویت زن ایرانی در گذار از سنت به مدرنیته

    رحیم محمدی، مدرس دانشگاه و نویسنده کتاب «تجدد ایرانی» گفت: سخن گفتن از وضعیت زن معاصر ایرانی در ساحت اندیشه مفهومی و در ساحت نظریه‌ جامعه‌شناختی و فلسفی ممکن نشده است. زنان ایرانی در صد تا صدو پنجاه سال اخیر سخت‌ترین و بزرگترین رنج‌ها را برده‌اند و کوشش‌ها و تغییراتی را خلق کرده‌اند، اما نظریه جنسیت نداریم ـ نظریه فمنیسم نداریم.

  • ۱۳۹۶-۰۵-۰۸ ۰۹:۴۷

    «دولت مدرن، جامعه سنتی، چالش و پایش» برگزار می‌شود

    نشست «دولت مدرن، جامعه سنتی، چالش و پایش» برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۶-۰۵-۰۷ ۱۸:۰۰

    سنت و مدرنیته‌ چینی/ اما ‌و ‌اگرهای رجوع به سنت

    رجوع به سنت برای بنیان‌افکندن نظام فکری و زیستی جدید دغدغه‌ای است که متفکران را به بازخوانی سنت‌های باستانی وامی‌دارد.

  • ۱۳۹۶-۰۳-۳۱ ۱۰:۱۸

    علی شریعتی و سنت گفتمانی زمانه‌ی او

    رحیم محمدی، مدرس رشته جامعه‌شناسی به مناسبت چهلمین سالگرد درگذشت مرحوم علی شریعتی یادداشتی را در اختیار خبرگزاری کتاب ایران قرار داده و به گفتمان‌هایی پرداخته که در زمانه شریعتی و با کوشش‌های او و همعصرانش به گفتمان سنت گرا ـ چپ‌گرا تبدیل شد.

  • ۱۳۹۶-۰۳-۱۷ ۱۴:۲۰

    بنا نهادن شالوده اندیشه هایدگر بر سنت فلسفی آسیای شرقی

    راینهارد ماین معتقد است که خاستگاه اندیشه مارتین هایدگر، فیلسوف بزرگ آلمانی، را تنها نباید در فلسفه غرب، یونان باستان و سنت‌ فکری یهودی ـ مسیحی جستجو کرد؛ بلکه وی به‌واسطه بهره‌گیری از ترجمه‌های آلمانی متون فلسفی چینی و ژاپنی، شالوده اندیشه و فلسفه متفاوتش را بر روی سنت فلسفی آسیای شرقی بنا نهاده است.

  • ۱۳۹۶-۰۲-۱۹ ۱۴:۳۰

    نمایش مدرن ایرانی با پوشش اسلامی در تهران/ در نقد تک‌اجرای دوم باله موزیکال «هایده کیشی‌پور» و «شهلا میلانی»

    اگر بخواهیم منصفانه این هنر تلفیقی مدرن را نقد کنیم به اجرائی در حد استانداردهای بین‌المللی می‌رسیم که هم می‌تواند بیانگر قابلیت‌ها و توان بانوان ایرانی باشد و هم خود ابزاری قوی و غنی‌ باشد برای معرفی فرهنگ کهن ایرانی که به پوشش اسلامی مزین شده است.

  • منصوربخت ۱۳۹۵/۱۰/۲۸

    بحران تاریخ‌نگاری معاصر در گفت‌وگو با قباد منصوربخت (۳)؛

    نقدی بر تاریخ بی‌مسئله

    ما باید به این نتیجه برسیم که تاریخ سنتی دیگر قابل دوام نیست، تاریخ سنتی باید به مسائل دوره‌ی مدرن پاسخ بدهد، اما همه‌ی این‌ها منوط به این است که ما توجه داشته باشیم که کارکرد تاریخ چیست؛ یعنی ما اگر به مسئله و مسائل تاریخی برنگردیم هیچ‌یک از اینها اتفاق نخواهد افتاد. وظیفه‌ی اصلی علم طرح مسئله و حل مسئله است، تاریخ هم باید برگردد به طرح مسئله و حل مسئله؛ مادامی‌که ما تاریخ بی‌مسئله داریم قضیه به همین شکل ادامه خواهد داشت.

  • ۱۳۹۵-۱۰-۲۵ ۱۵:۲۰

    تقویم‌های سنتی را چگونه بخوانیم و بفهمیم! / رسول جعفریان

    رساله معرفت تقویم، از اوائل قرن یازدهم هجری و از نویسنده‌ای گیلانی است که به ما کمک می کند تا بفهمیم تقویم‌های قدیمی را چگونه می نوشتند، جداول آن را چگونه ترتیب می‌دادند، مبانی فلسفی و جهانشناسانه آن در شناخت سعد و نحس ایام چگونه بود و این را چطور برای مردم بیان می کردند. اکنون این دانش قدیمی شده و ما با بررسی آن فقط می توانیم دریابیم که چه عمری از منجمان و مردمان علاقه مند به تنجیم و تقویم های مبتنی بر آن تلف شده است.

  • ۱۳۹۵-۱۰-۰۱ ۱۴:۰۰

    رفتن به جنگ تاریکی / گفت و گو با مشیت علایی درباره تزهای دکتر حسین نصر در باب هنر و سنت

    در این گفت و گو مشیت علایی، منتقد سرشناس معاصر، در باره "دیدگاه سید حسین نصر درباب هنر و سنت " سخن می‌گوید...

  • ۱۳۹۵-۰۸-۲۳ ۱۲:۰۰

    جدال مدام بوم در جهان سوم/سنت و مدرنیته در مجموعه‌ «داستان‌های کلوان»، نوشته «علیرضا رضاپور»

    داستان‌های کلوان کتابی است در مورد ماجراهایی که در روستای تالش‌نشین کلوان در گیلان اتفاق می‌افتد. هنگامی که این کتاب را در دست می‌گیرید گویی یکی از شخصیت‌ها می‌شوید.

  • پل طبیعت ۱۳۹۵-۰۸-۲۳ ۱۰:۱۹

    ایدۀ ویرانگی و کاربست آن در نقد پدیده‎های شهری با تأکید ویژه بر «پل طبیعت»؛

    تهی از هویت

    چیزهای خراب‌شدنی در آغاز و همواره ظاهری تمیز دارند و به ویرانه‎ها بی‎شباهتند. من تلاش‎های زیباسازانۀ اخیر در شهر تهران همچون پل طبیعت را از جنس «خراب بودن» می‎دانم که در آن دیگر هیچ نشانی از اندکی قدیم، پیر و ویران بودن (این عناصر هویت‎بخش) نیست و بناهایی مشابه با آن، با ولع و حرص نوکیسه‎مآبانه به پدیده‎های «به‎روز» و «فناوری»، دقیقاً همان سنت‎های هویت‎بخش (یا به تعبیر استاد هلندی‎ ایرانی بودن‎شان) را نابود می‎کنند.

  • ابراهیم توفیق ۱۳۹۵-۰۸-۱۵ ۰۸:۰۲

    گزارشی از سمینار «امر اجتماعی چیست؟» (۲) ؛

    امر اجتماعی با نگاه به نظریه انتقادی دولت

    اگر بخواهیم نظریه انتقادی دولت را به عنوان یک تراکم‌یافتگی وضعیت اجتماعی تدوین کنیم، باید بتوانیم پس پشت این نگاه نیروهای متکثری را که از پایین حرکت می‌کنند، به بازی‌گیریم و صحنه را از نو بیاراییم و ببینیم چه نیروهایی در حال عمل کردن هستند و این نیروها چگونه پس زده و به زیر برده شده‌اند و چگونه سوژه‌سازی شده‌اند تا کسی مثل آقای سریع‌القلم بگوید ما همچنان در وضعیت قبیله‌ای هستیم.

  • سنت ۱۳۹۵-۰۶-۱۳ ۲۳:۴۵

    یگانه سنت

    ویلیام کوئین

    این کتاب حاوی مدارک تاریخی مستند درباره ی وجود یک سنت باطنی و نخستین مبتنی بر مجموعه ای از اصول اولیه از پیش موجود و ثابت است.

  • ۱۳۹۵-۰۶-۰۳ ۱۲:۴۰

    عمر «غزل» به سر نیامده است/ ناتوانی شاعران در عمل به توصیه نیما

    بهروز یاسمی در نشستی با موضوع غزل عنوان کرد شکستن قالب های کلاسیک شعر فارسی توسط شاعران نوگرا به خاطر ناتوانی آنها در اجرای توصیه‌های نیما یوشیج در قالب‌های کلاسیک بوده است.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۰۴ ۱۵:۴۰

    جامعه شناسی و سنت وبری/ نقد ناامیدانه وبر بر تمدن جدید غربی

    نقد نا امیدانه وبر نه بر بورژوازی نوین که بر کلیت تمدن جدید غربی است. ماکس وبر ویژگی تمدن جدید غربی را در سرمایه‌داری عقلانی می داند.

  • العروی ۱۳۹۵-۰۴-۲۷ ۰۹:۱۵

    نگاهی کوتاه به پروژه فکری عبدالله العروی؛

    در نقد عقل سنتی

    پروژه‌ی فکری عبدالله عروی بر محور «عقل موروثی» متمرکز است و بر همین اساس عقل سنتی را مورد نقد قرار می‌دهد؛ او «ریشه‌ی ناکامی» جهان اسلام را نتیجه‌ی تعالیم اسکولاستیک Scolastique می‌داند، همانی که محمد آرکون نیز بر آن تأکید می‌کند و بر این باور است که استمرار این عقل ممتد از زمان گسست با میراث روشن‌فکری، سرّ واپس‌گرایی ما است.

  • تاریخ ۱۳۹۵/۰۴/۲۳

    بحران تاريخ‌نگاری معاصر در گفت‌وگو با قباد منصوربخت (۲)؛

    تاریخ‌نگاری شبه‌آکادمیک قادر نیست مکتب تاریخی تولید کند

    در تاریخ ما چرا مکاتب تاریخ‌نگاری شکل نگرفت؟ روشن است که وقتی غلبه‌ی سنت تاریخ‌نگاری شما با سنت نظامی، سیاسی است، طبیعی است که مکتب جدید شکل نگیرد، یعنی باید بینش جدید، مسئله‌ی جدید و پرسش جدید به وجود بیاید تا شما مکتب جدیدی داشته باشید؛ به همین دلیل تاریخ‌نگاری شبه‌آکادمیک قادر نیست که مکتب تاریخی تولید کند، تنها اصول اولیه روشی را رعایت می‌کند.

  • ۱۳۹۵-۰۴-۱۳ ۱۳:۴۰

    باید اصول تمدن اسلامی را بازیابیم/ این اسلام هراسی، مسخره است!

    سید حسین نصر، فیلسوف سنت گرا، احیای تمدن اسلامی را به انجام دو وظیفه منوط می داند؛ حفظ آنچه از تمدن اسلامی باقی مانده است و بازیابی اصول و به کارگرفتن آن در شرایط جدید.

  • ۱۳۹۵-۰۲-۰۸ ۱۴:۰۰

    سعدی؛ کهن‌گرای نوآور / دکتر میرجلال‌الدین کزازی

    نوگرایی گسسته از سنت به هیچ روی پذیرفتنی نیست. اگر ما تنها نوگرای باشیم، گسسته از پیشینة فرهنگ و تاریخ و اندیشة نیاکانی خویش، آن نوگرایی آشوب‌گرایی خواهد بود. نوگرایی سویمندی است در ساختار، اما اگر ساختار می‌باید بپاید، همچنان زنده، تپنده، شکوفان، بارآور، توانمند، نیاز دارد به سویمندی نو. از همین روست که آنچه سعدی در سخن پارسی کرده است، پیوندی نغز، ناب، دوسویه، پویا، برازنده، سازنده که در میان ساختار و سودمندی پدید آورده است. سعدی از همین دید به این ویژگی والا، کم مانند هم آراسته است که سخنوری است همه‌سویه و همه‌رویه، کمابیش در همه قلمروهای ادب پارسی توانمند، بشکوه، شگفتی‌آفرین، شاهکار آفریده است. نویسنده کوشیده است تا در این نوشتار به نوگرایی سعدی از این دیدگاه بپردازد.

  • تجدد ۱۳۹۵-۰۲-۰۶ ۰۹:۳۴

    نقدی بر کتاب تجربه تجدّد نعمت الله فاضلی(۳)؛

    حذف سنت در تجدد

    کتاب تجربه تجدد خیلی چیزهایی که در غرب موجود است، دیده ولی موضوع اصلی خود؛ یعنی جامعه ایرانی را به طور کلی ندیده است. مطالعه مردم انگارانه وی از جامعه ایرانی به جز موارد تجربه زیسته خویش کاملاً کتابخانه‌ای و غیرعینی است. سنت‌های اصیل ایرانی که قرار است یکی از مؤلفه‌های تجدد ایرانی در تلفیق با تجدد غربی باشد، جز حذف شده‌های اصلی روایت فاضلی است.سنت ایرانی در همه جای کتاب به مثابه امری دست و پاگیر، مزاحم و معارضه‌جو با تجدد غربی دیده شده است و در همه‌جا سنت ایرانی بوده است که باید به نفع میهمان ناخوانده جدید یعنی تجدد غربی، کنار گذاشته شود.

  • فاضلی ۱۳۹۵-۰۱-۲۹ ۱۰:۵۹

    داود مهدوی زادگان/ نقدی بر کتاب تجربه تجدّد نعمت الله فاضلی(۱)؛

    روایت دیروزی شدن

    نویسنده تلاش دارد به چالش کشیده شدن خانواده سنتی از سوی تحوّلات مدرن را برجسته کند ولی معلوم نیست که فرهنگ شدن چشم‌چرانی و تماشاگری جنسی و همخانگی و روز عشق و افزایش آمار طلاق چه چالشی برای خانواده سنتی ایرانی پدید آورده است که موجب از دست دادن مشروعیت آن شده باشد؟ چالش برخی از همین چالش‌های مدرن در جامعه ایرانی به خودش باز می‌گردد و درنتیجه پایه‌های مشروعیتی خانواده سنتی بیشتر تقویت شده است.