سید جواد طباطبایی

کل اخبار:168

  • زوال ۱۳۹۶-۱۱-۱۷ ۱۵:۱۰

    زوال اندیشۀ سیاسی در ایران

    جواد طباطبایی

    در این دفتر، بحث نویسنده ناظر بر تداوم اندیشة سیاسی در ایران در زوال است. «زوال» به معنای مرگ، نابودی و فقدان نیست، بلکه تداوم نوعی از اندیشیدن است که با گسستن پیوندهای خود از «فلسفه امور انسانی» از درجة اعتبار ساقط شده است.

  • آشوری ۱۳۹۶-۱۱-۰۸ ۱۲:۳۹

    نقدی بر ترجمه داریوش آشوری از کتاب شهریار ماکیاولی؛

    شهریارِ آشوری

    به نظر می‌رسد که در متن «شهریار ماکیاوللی» دقیقۀ معرفتی بسیار حائز اهمیتی وجود داشته است که در ترجمۀ آشوری «فوت» شده است، چنان‌که با دقت در آن می‌توان گفت که برگردان فارسی نه کتابی از ماکیاوللی بلکه برساخته‌ای از مترجم ایرانی است؛ از همین رو حتی می‌توان نسخۀ پارسی‌شدۀ اثر شهیر ماکیاوللی را -با عنایت به آن دقیقۀ معرفتی ازدست‌رفته- «شهریار آشوری» نامید.

  • طباطبایی ۱۳۹۶-۱۱-۰۳ ۱۴:۰۲

    بررسی نسبت دانش و قدرت و اخلاق با تکیه به مواجهه جواد طباطبایی و مراد فرهادپور؛

    نبرد بر سر کرسی‌های ماشین سوژه‌منقادسازی

    کافی است در حیاط آکادمی‌های موازی در فاصلۀ میان کلاس‌ها گوش تیز کنیم تا دریابیم نه‌فقط در رابطۀ استادـ‌شاگرد بلکه در رابطۀ شاگردـ‌شاگرد هم نسبتی از نابرابری هست میان آن‌ که بیش‌تر می‌داند و آن ‌که کم‌تر می‌داند و این نسبت صرفاً گفتمانی نیست بلکه در سطح امور غیرگفتمانی اعم از ژست‌های بدن و دوری و نزدیکی به استاد و غیره نیز محسوس است.

  • ۱۳۹۶-۱۰-۲۵ ۱۱:۲۰

    سید جواد طباطبایی رتبه نخست را به‌دست آورد

    نهمین جشنواره بین‌المللی فارابی امروز برگزیدگانش را شناخت. سیدجواد طباطبایی رتبه نخست را در گروه علوم سیاسی به‌دست آورد و امیرهوشنگ ابتهاج (سایه) و حسین معصومی‌همدانی جایزه پیشکسوت علوم انسانی ایران را گرفتند.

  • ۱۳۹۶-۱۰-۱۳ ۱۰:۰۰

    ایرانشهری‌ها چه کسانی‌اند و چه می‌کنند؟

    اخیرا پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی میزگردهایی درباره اندیشه ایرانشهری و پروژه فکری سیدجواد طباطبایی برگزار کرده است. حامد زارع روزنامه‌نگار حوزه اندیشه در این یادداشت به ذکر نسبت ایرانشهر و طباطبایی پرداخته است.

  • ۱۳۹۶-۱۰-۱۰ ۱۵:۱۹

    آغاز ثبت نام دومین دوره آموزشی مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی

    مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی(مرکز پژوهش های ایرانی و اسلامی)، دومین دوره آموزشی تخصصی خود را برگزار می کند.

  • طباطبایی ۱۳۹۶-۰۹-۲۷ ۱۲:۲۸

    نی‌سواران؛ کِرونیست‌ها علیه نظریۀ ایران

    جناح کرونیست‌ها با نگاهی مُثله و شکسته به پروژۀ فکری دکتر طباطبایی می‌خواهند علی‌الاصول از در پُشتی وارد ماجرا شوند. آن‌ها که یا نخواسته‌اند یا نتوانسته‌اند کلیت آثار دکتر طباطبایی را فهم و هضم کنند، تلاش می‌کنند تا با هجوم بر ویراست سوم تاریخ اندیشۀ سیاسی در ایران از این کتاب پاشنۀ آشیلی بسازند برای کوبیدن پروژه‌ای که انسجام منطقی خود را از یک کتاب اخذ نکرده است.

  • ۱۳۹۶-۰۹-۲۵ ۱۷:۰۰

    اندیشه‌ سیاسی ایرانشهری/ نقد حسن قاضی‌مرادی بر آرای سید جواد طباطبایی در حوزه اندیشه سیاسی

    طباطبایی می‌نویسد که در سلطنت ‌ دوره‌ اسلامی «در نظام سلطنتی خودکامه ایران، شاه در رأس هرم قدرت و در کانون ساختار اجتماعی کشور قرار داشت و همه نیروها و مناسبات آن‌ها بر حول محور جاذبه کانون سلطنت صورت می‌گرفت». می‌توان پرسید همین مسئله در نظام سلطنتی ایران باستان چگونه بود! اما طباطبایی، در مجموع، به واقعیت‌های تاریخی اعتنا و توجهی ندارد.

  • جان لاک ۱۳۹۶-۰۷-۲۳ ۰۹:۱۷

    پاسخ به جوابیه شهرام ارشدنژاد به نقد طباطبایی بر ترجمه‌های «دومین رساله درباب حکومت» جان لاک؛

    ترجمه در غیاب تخصص و نزاع مدعیان ترجمه

    اسفناک است برای یک خوانندۀ فارسی‌زبان که بداند مترجم یک اثر سیاسی، تفاوت دو واژۀ مهم سیاسی State و Government را نمی‎داند و اقرار می‎کند نه معنای این دو واژه و نه علت تفکیک و نه علیت! تفکیک این دو واژه برایش روشن نیست.بی‌دلیل نیست که برخی از این‌گونه کالاهای بنجل از سوی خوانندگان و به تبع، بازار فروش کتاب جدی گرفته نمی‌شوند و هنوز پس از سال‌ها در انبار ناشر خاک می‎خورند.

  • طباطبایی ۱۳۹۶-۰۷-۱۸ ۰۹:۵۷

    پاسخی به نقد جواد طباطبایی بر ترجمه‌های «دومین رساله درباب حکومت» جان لاک؛

    نزاع بر سر ترجمۀ فلسفۀ سیاسی تاریخی

    جواد طباطبایی نوشته است ترجمۀ من «از نظر نفهمیدن و بی‌معنانویسی آیتی است». خب من کنجکاو می‌شوم ببینم کجا را نفهمیده‌ام. ایراد نخست وی به انتخاب من برای واژۀ «دولت» است و نیز «دولت مدنی» را او نپسندیده و گفته چنین ترکیبی معنا ندارد؛ اما از پیشنهاد واژۀ فنی مناسب از سوی وی هیچ خبری نیست که بگوید معادل درست این واژگان چیست. سپس او به یک اصطلاح کلیدی لاک اشاره می‌کند و می‌گوید من آن را نفهمیده‌ام و غلط نوشته‌ام.

  • طباطبایی ۱۳۹۶-۰۷-۱۳ ۱۱:۱۸

    ایران به عنوان ایرانشهر در سخنرانی جواد طباطبایی؛

    تاریخ جهان با ایران آغاز می‌شود

    از زمانی که در اروپا مفهوم دولت در معنای جدید درست شد، شروع کردند به توضیح اینکه دولت در کجاها بوده و به طور تاریخی ظاهر شده است. یک مورد حرف هگل در حدود ١٨٢٠ در درس‌هایش است که می‌گوید تاریخ جهانی با ایران آغاز می‌شود. زیرا ایرانیان نخستین دولت (der Staat) را درست کرده‌اند. از نظر هگل چین و هند به این معنا دولت نبودند. هگل می‌گوید دولت یعنی دولت جدید که ما در اروپا می‌فهمیم، نطفه‌اش در ایران بسته شده است. هگل می‌گوید چین و هند نظام‌های استبدادی مبتنی بر اقتدار یک شخص بودند، یعنی وحدت شان کثرت را نمی‌پذیرفت.

  • ۱۳۹۶-۰۷-۱۲ ۱۱:۴۰

    مسائل ما با ابزارهای غربی قابل توضیح نیست/ تبیین اندیشه ایرانشهری

    سیدجواد طباطبائی در ادامه سلسله نشست های «بررسی اندیشه و تمدن ایرانشهری» به تبیین مفاهیم اصلی و توضیح برخی ایرادهای وارده به اندیشه ایرانشهری پرداخت.

  • نادرزاده ۱۳۹۶-۰۷-۰۲ ۱۱:۲۵

    داریوش شایگان، ژاله آموزگار و جواد طباطبایی در نکوداشت بزرگ نادرزاد؛

    به درد ایران مبتلا بود

    نادرزاد به درد ایران مبتلا بود. دغدغه دایمی فکری‌اش سرنوشت سرزمینش بود و تصور اینکه ایران دیگر برخوردار از آن منزلت والایی نیست که طی قرون و اعصار از آن بهره‌مند بوده، به سختی رنجش می‌داد و همواره در این فکر بود که شکوفایی ایران و عظمت فرهنگ کهنسالش را از نو احیا کرد. آنچه مرا به حیرت وا می‌داشت، برخی فضایل اخلاقی او بود. از هرگونه خودنمایی بیزار بود. گویی نفس اماره‌اش را در انقیاد تواضع ذاتی‌اش کاملا مهار کرده بود.

  • ۱۳۹۶-۰۶-۰۶ ۱۴:۵۲

    آرامش دوستدار به علت عارضه قلبی بستری شد

    اخبار شنیده شده حاکی از این است که آرامش دوستدار به علت حمله قلبی، از هفته گذشته در بیمارستان بستری است.

  • طباطبایی ۱۳۹۶-۰۵-۲۳ ۱۵:۳۷

    به بهانه انتشار نقد جدید جواد طباطبایی بر آرامش دوستدار در شماره هجدهم فرهنگ امروز؛

    طباطبایی - دوستدار در چهار پرده

    نقد طباطبایی از جنس مساله‌مندی است اینکه مساله درست فهم نمی‌شود چه از سوی دوستدار و چه از سوی منتقدان او. او اگرچه یک بار غیر مستقیم در پاسخ به اتهام دوستدار او را مورد نقد قرار داد اما اخیرا با نگارش مقاله‌ای مفصل در فرهنگ امروز با عنوان شرایط امتناع به نقد تز امتناع تفکر آرامش دوستدار پرداخته است.

  • فرهنگ امروز 18 ۱۳۹۶-۰۵-۱۱ ۱۳:۱۳

    شماره هجدهم نشریه فرهنگ امروز منتشر شد؛

    شماره هجدهم نشریه فرهنگ امروز منتشر شد

    پرونده اندیشه شماره هجدهم نشریه فرهنگ امروز با عنوان «جادوی ابن خلدون» در پی پاسخ به این پرسش است که آیا پاسخ‌گویی به مسایل امروزین علوم انسانی با تاسی از ابن‌خلدون ممکن است؟ در این پرونده امکان تاسیس علوم انسانی و اجتماعی با میراث ابن‌خلدون به صورت مفصل پرداخته شده است. همچنین سید جواد طباطبایی در مطلبی به نقد تز امتناع تفکر آرامش دوستدار پرداخته است.

  • ۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۷:۰۰

    صفحه اینستاگرام جواد طباطبایی هک شد!

    به واسطه هک شدن صفحه اینستاگرام سیدجواد طباطبایی صفحه جدیدی برای ایشان ایجاد شده است.

  • ۱۳۹۶-۰۴-۱۸ ۱۱:۴۰

    جواد طباطبایی در مشهد سخنرانی می کند

    سخنرانی طباطبایی با موضوع «پرسش و آموزش از خرد ایرانشهری» از سوی کمیته علمی نشست های اندیشه ایرانشهری ۲۱ تیر ۱۳۹۶ در مشهد برگزار می شود.

  • ۱۳۹۶-۰۲-۱۲ ۱۵:۰۰

    نشست «زوال اندیشه سیاسی در ایران» برگزار می شود

    مدیریت همکاری های علمی و بین المللی با همکاری پژوهشکده علوم اجتماعی و انجمن جامعه شناسی ایران نشست «زوال اندیشه سیاسی در ایران» (نگاهی انتقادی به روایت سید جواد طباطبایی) را برگزار می کند.

  • طباطبایی ۱۳۹۶-۰۲-۰۶ ۱۶:۲۲

    صوت/ دهمین همایش سالانه انجمن علوم سیاسی ایران/ سیدجواد طباطبایی

  • ۱۳۹۶-۰۱-۲۳ ۱۱:۲۰

    طباطبایی در تاریخ‌نگاری خود از مفاهیم ایدئولوژیک استفاده می‌کند

    عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی گفت: طباطبایی در تاریخ‌نگاری خود از مفاهیم اکنونی و ایدئولوژیک استفاده می‌کند.

  • طباطبایی ۱۳۹۶-۰۱-۲۳ ۱۰:۰۱

    گزارشی از همایش «وضعیت فکر سیاسی در ایران معاصر»سید جواد طباطبایی/(۷)؛

    اندیشۀ سیاسی چیست و به چه دردی می‌خورد؟

     ایراد اساسی ما این است که یک زبان می‌دانیم (فرض بر دانستن)، اما هیچ‌یک از زبان‌هایی که این منابع اصلی را تولید کردند، یعنی فرانسه، آلمانی، ایتالیایی (در اندیشۀ سیاسی جدید)، یونانی (در اندیشۀ سیاسی قدیم) را نمی‌دانیم. تا زمانی که این‌ها را ندانیم هرگز نخواهیم توانست اندیشیدن درست را یاد بگیریم، چون اساس و پایه‌ها در آنجاست.

  • ۱۳۹۶-۰۱-۱۵ ۱۵:۲۰

    هم اندیشی در باب اندیشه های سیدجواد طباطبایی برگزار می شود

    مدیریت همکاری های علمی و بین المللی با همکاری انجمن جامعه شناسی ایران هم اندیشی دوم در باب اندیشه های دکتر سید جواد طباطبایی را برگزار می کند.

  • ۱۳۹۵-۱۲-۲۳ ۱۳:۰۰

    ابن خلدون با ایران چه نسبتی دارد؟

    رحیم محمدی گفت: گویا ایران در همان تاریخ که طباطبایی آن را تحت عنوان تاریخ اسلامی بیان می‌کند ایران نبوده است. پس طباطبایی نسبت قوی با ایران نداشته و اساساً ایران در تفکری که طباطبایی می‌سازد، نیست. اما چرا طباطبایی به این دام‌ افتاد؟

  • شماره 16 ۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۰۹:۵۵

    هدیه‌ای برای نوروز ۹۶/ شماره ۱۶ فرهنگ امروز منتشر شد؛

    شماره شانزدهم فرهنگ امروز منتشر شد

    نقد کارآمدی پروژۀ فکری مراد فرهادپور را باید یکی از مهمترین بخش‌های شماره نوروزی فرهنگ امروز دانست.«پاره های یک عقل افسرده» عنوان این پرونده با موضوعی ملتهب است که مقاله بلند سیدجواد طباطبایی در نقد مرادفرهادپور را باید مهمترین مطلب این پرونده دانست.

  • طباطبایی ۱۳۹۵-۱۲-۱۵ ۱۲:۱۳

    سخنرانی سیدجواد طباطبایی در نشست «دولت، نظریه و سیاست»؛

    رفع یک ابهام حقوقی

    در کشور ما نظام سیاسی به نوعی است که من به‌شخصه درست متوجه نمی‌شوم که دولت را به چه می‌توانیم بگوییم؛ دولت آیا رهبری است؟ رهبر نمایندۀ دولت ایران به‌حساب می‌آید؟ خب اصل بر این است که این‌طور است؛ اما می‌دانیم که رهبری در ایران به این معنا دولت نیست؛ یعنی حکومت هست که در آخرین لحظه بسیاری از تصمیمات را می‌گیرد. بنابراین اینکه تاکنون نتوانسته‌ایم این را روشن کنیم علتش این است که دولت در ایران در واقع محل دولت یا بهتر بگویم حاکمیت ملی هنوز از نظر من جایش روشن نیست که در کجاست.

  • غنی نزاد ۱۳۹۵-۱۲-۱۲ ۱۳:۳۵

    صوت/ ایران همینجا است که ایستاده ایم (3)

    عباس آخوندی، رضا داوری اردکانی و موسی غنی نژاد

  • ۱۳۹۵-۱۲-۱۱ ۱۱:۰۰

    مهرآیین: امتناع به چه معناست؟

    مصطفی مهرآیین گفت: پروژه فکری سید جواد طباطبایی عقیم و خودش مصداق امتناع است. این به امنیتی شدن اندیشه منجر می‌شود اما اکنون سید جواد طباطبایی کارش مچ‌گیری شده است. درصورتی که این اندیشه نیست. اندیشه‌ورزی قبل از هرچیزی یک فرم است و فرم ساده آن احترام به طرف مقابل است.

  • فیرحی ۱۳۹۵-۱۱-۱۸ ۱۲:۳۲

    صوت/ ایران همینجا است که ایستاده ایم (2)

    ملاصالحی و فیرحی

  • ۱۳۹۵-۱۱-۰۹ ۱۰:۲۰

    بیژن عبدالکریمی: اجازه می دهم شریعتی با من سخن بگوید/ روشنفکران را نمی بخشم!

    عبدالکریمی گفت: روشنفکرانی چون سروش، طباطبایی و شایگان که بامتهم کردن شریعتی به ایدئولوژی اندیشی، جامعه را از این سرمایه محروم کردند دچار خطایی هرمنوتیکی‌اند وبه همین دلیل آنها را نمی بخشم.