صفویه

کل اخبار:64

  • ۱۳۹۶-۱۰-۱۶ ۱۴:۴۰

    تشیع علوی و تشیع صفوی؛ دو تیپ دین داری/ شریعتی و تشیع

    سیدمحمد میرسندسی گفت: تشیع علوی و تشیع صفوی دو تیپ دین داری هستند اما همه تیپ ها نیستند بلکه تقسیمات دیگری نیز وجود دارد.

  • ۱۳۹۶-۱۰-۰۳ ۱۶:۲۰

    سرگذشت نهاد دین از صفویه تا پهلوی

    تطورات حوزه علمیه در 3 عصر چگونه بود؟

  • ۱۳۹۶-۰۹-۲۱ ۱۰:۴۰

    انقلاب اسلامی برای تمدن‌سازی می‌تواند از تجربه صفویه استفاده کند

    نجفی گفت: انقلاب اسلامی می‌تواند از تجربه تمدن سازی صفویه همچون عیار و راهکار و افق جهت برنامه‌ریزی استفاده کند و البته آسیب‌شناسی خودش را هم داشته باشد.

  • ۱۳۹۶-۰۷-۰۵ ۱۷:۰۰

    برگی از جدال دین با فلسفه در سال‌های آخر دوره صفوی / رسول جعفریان

    نویسنده‌ای ناشناخته از روزگار شاه سلطان حسین، دو اثر، یکی توحیدنامه و دیگری جلاءالقلوب را در نقد فلسفه یونانی-اسلامی نوشته و سعی کرده نشان دهد که معارف دینی را نمی‌توان با روش های فلسفی شناخت.

  • ۱۳۹۶-۰۵-۱۰ ۱۷:۴۰

    چرا این ملت، نظم را خود کشف نکرده است

    روایتی از افسر فرانسوی و اردوی شاهزاده عباس میرزا از نظم در ایران

  • ۱۳۹۶-۰۵-۱۰ ۱۷:۲۰

    زمانه رواج داستان‌ها و سرگرمی‌های نو

     ثروت و امنیت ایران عصر صفوی چه دستاوردهایی به همراه داشت

  • ۱۳۹۶-۰۴-۱۷ ۱۴:۴۰

    ایران یک پارادوکس بزرگ است/ گفت‌وگو با پروفسور رودی متی، ایران شناس و پژوهشگر ارشد تاریخ عصر صفویه

    ایران یک پارادوکس بزرگ است. آن زمان چنین بود و هنوز هم چنین است. یعنی از یکسو ایران مدرن‌ترین جامعه خاورمیانه است، اما از سوی دیگر یک جامعه عمیقا سنتی است. این یک تضاد یا پارادوکس عمیق است. این پارادوکس در آن زمان بود و هنوز هم هست. به همین خاطر من به ایران و ایرانیان علاقه‌مند هستم.

  • ۱۳۹۶-۰۴-۱۳ ۱۰:۲۰

    شاعر تاجدار صفوی/ شاه اسماعیل در ادبیات علویان ترکیه

    شاه اسماعیل در تصنیف‌های علویان به زبان ترکی جایگاه خاصی دارد، در یکی از مهم‌ترین آثار مکتوب آنان به نام معراج نامه، در همان آغاز به شکل نظم به شاه اسماعیل پرداخته شده است.

  • ۱۳۹۶-۰۳-۲۹ ۱۵:۰۰

    جهانگردان اروپایی از آیین‌های شب قدر سخن می‌گویند

    آدام اولئاریوس، جهانگرد آلمانی که در دوره صفویه به ایران آمد و دکتر ویلز انگلیسی که در عصر قاجار از ایران دیدن کرد در سفرنامه‌های خود به مراسم ویژه ایرانیان در ماه رمضان و شب‌های قدر پرداخته‌اند.

  • ۱۳۹۶-۰۳-۲۴ ۱۰:۵۴

    خاطرات سیاحان ژاپنی از روزه‌داری ایرانیان در دوره قاجار و صفویه

    سیاحان آسیایی و اروپایی که در دوره صفویه و قاجاریه به ایران سفر کردند، در سفرنامه‌های خود نکات خواندنی را درباره آداب و رسوم ایرانیان در ماه رمضان بیان کرده‌اند. پیترو دلاواله، سیاح ایتالیایی که در زمان صفویه به ایران آمد و یوشیدا ماساهارو و نوبویوشی فوروکاوا، جهانگردان ژاپنی که در عصر قاجار قدم به خاک ایران گذاشتند در سفرنامه‌های خود مطالبی را نیز به ماه رمضان و آئین‌های ویژه ایرانیان در این ماه اختصاص داده‌اند.

  • ۱۳۹۶-۰۳-۰۶ ۱۲:۲۰

    بازیابی سازمان فضایی باغ شهر صفوی قزوین؛ از منظر پدیدارشناسی هرمنوتیک

    کتاب «بازیابی سازمان فضایی باغ شهر صفوی قزوین؛ از منظر پدیدارشناسی هرمنوتیک» در پنجمین اجلاس بین‌المللی مجمع شهرهای اسلامی رونمایی شد. این کتاب بر بازنـگری مجدد بر اصول، راهکارها و خلاقیت‌های مرتبط با زمان و مکان در طراحی شهرها در سرزمین ایران، پیش از ورود جریان‌های مدرن در تمرین‌های طراحان، تمرکز کرده اسـت.

  • ۱۳۹۶-۰۳-۰۶ ۱۰:۱۵

    تحلیلی زیباشناسانه از تذهیب‌های قرآنی دوره صفویه

    کتاب «هنر قرآنی (دفتر اول): تحلیل زیباشناسی تذهیب‌های قرآنی دوره صفویه و کاربرد آن برای تصویرسازی کتاب‌های قرآنی کودکان» به قلم آرزو پایدارفر و فاطمه شفیعی از سوی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات منتشر شد.

  • ۱۳۹۶-۰۱-۱۴ ۱۱:۳۲

    محقق بریتانیایی کتابی درباره‌ی متفکران صفوی نوشت

    اندرو نیومن، مورخ و نویسنده‌ی بریتانیایی کتابی با عنوان «متفکران صفوی» نوشته که در آن به نقش ایران در آستانه‌ی دوره‌ی مدرن پرداخته است.

  • ۱۳۹۵-۰۷-۰۷ ۱۰:۲۰

    ابن بطوطه در سفرنامه‌اش درباره میهمان‌نوازی اصفهانی‌ها چه می‌نویسد؟

    «گردشگری برای همه ـ ترویج دسترسی جهانی» شعار سازمان جهانی جهانگردی برای این روز در سال ۲۰۱۶ است اما سازمان میراث فرهنگی و گردشگری با بومی‌سازی «گردشگری برای همه ـ همه برای گردشگری» را انتخاب کرد. در این گزارش به مناسبت هفته گردشگری به رونق جهانگردی در اسلام، روزگار قاجار و دوره صفویه با نگاهی به برخی از سفرنامه‌ها پرداخته شده است.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۰۶ ۱۶:۰۷

    «زنان در گفتمان پزشکی ایران با تکیه بر دوره صفویه» از راه رسید

    «زنان در گفتمان پزشکی ایران با تکیه بر دوره­ صفویه» نوشته بهزاد کریمی، عضو هیات علمی گروه ایرانشناسی دانشگاه میبد منتشر شد.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۰۳ ۱۱:۳۹

    «یادداشت‌های تاریخی از روزگار صفوی» با تصحیح رسول جعفریان منتشر شد

    کتاب «یادداشت‌های تاریخی از روزگار صفوی: وقایع سال‌های ۸۹۲-۱۰۴۲ هجری قمری» با تصحیح رسول جعفریان منتشر شد.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۰۹ ۱۲:۰۰

    غذاهاى ايرانى در عصر صفوى

    تاريخ غذاهاى ايرانى را ميتوان از لابلاى مدارك وکتابهاى مربوط به دربار پادشاهان ايران و هدايايى که به ايشان تقديم ميشده و يا شرح سفره هايى که پادشاهان و اميران براى ميهمان خاص و يا عموم مردم ميگسترانيده اند بدست آورد.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۲۸ ۱۳:۰۰

    روایت «پیترو دلاواله» جهانگرد مشهور ایتالیایی از آداب غذاخوردن ایرانیان

    پیترو دلاواله درکنار توصیفاتی که از اوضاع سیاسی ایران درعصر شاه‌عباس ارایه می‌دهد، درباره وضع اجتماعی و فرهنگی مردم این سرزمین نیز مطالبی نگاشته است. بخش‌هایی از نوشته‌های وی به شیوه زندگی ایرانیان و آداب و سنت‌های آنان در زمینه‌های گوناگون بازمی‌گردد.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۲۲ ۱۵:۳۰

    نشست تخصصی «کروشینسکی و مطالعات صفوی» برگزار می‌شود

    نشست تخصصی «کروشینسکی و مطالعات صفوی؛ با نگاهی به نسخه‌های خطی سفرنامه کروشینسکی در کتابخانه و موزه ملی ملک»، با سخنرانی یک لهستان‌شناس و یک پژوهشگر تاریخ ایران در روز شنبه 25 مهرماه در بزرگ ترین موقوفه فرهنگی ایران برگزار می‌شود.

  • متی ۱۳۹۴-۰۷-۰۸ ۱۰:۱۵

    گزارشی از نشست نقد کتاب «ایران در بحران» (۲)؛

    ایراداتی بر ترجمه یک کتاب پراطناب

    صفویه یک حلقه از سلسله زنجیره‌ی تاریخ ایران است؛ هر جای دیگر هم ممکن است یک زنجیر گسسته شود... ما این گسستگی را در تغییر سلطنت‌ها مدام داریم، همه هم شاخصه نظامی دارد؛ اما وقتی بخواهیم علت بعیده یا غریبه‌ی حوادث را جست‌وجو کنیم، این است که چرا همه‌ی کسانی که در دوره صفوی برای این سلطنت تلاش کردند تلاش‌های خود را متوقف کردند و منتظر ماندند تا ببینند چه اتفاقی می‌افتد؟

  • سیدهاشم آقاجری ۱۳۹۴-۰۷-۰۵ ۱۲:۱۰

    گفتاری از هاشم آقاجری در نقد کتاب «ایران در بحران»/بخش نخست؛

    واکاوی انحطاط صفویه از منظر اقتصادی

    متی می‌گوید که تحلیل‌هایی که بر اساس تئوری توطئه هست را باید رد کرد و تاریخ را باید تحلیل علمی و تبیین دقیق بکنیم که حرف بسیار درستی است، اما واقعاً دیدگاه توطئه‌گرایانه در تاریخ صفویان مکتب مطرحی در صفویه‌شناسی است؟ تا آنجایی که من اطلاع دارم خیر، هیچ محقق جدی صفویان را بر اساس تئوری توطئه تحلیل نکرده است

  • ۱۳۹۴-۰۶-۰۸ ۱۶:۲۰

    مروری بر حیات فکری و اجتماعی علامه مجلسی

    علامه مجلسی یکی از مشهورترین علمای شیعه عصر صفوی است که با نگارش بحارالانوار، به دین اسلام خدمت ارزنده ای کرد به همین دلیل باید با اتکا به منابع دست اول و با اتخاذ رویکردی متوازن و متعادل با روزگار و شخصیت این اندیشمند بزرگ آشنا شد.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۲۶ ۱۵:۵۰

    بیمارستان‌های خیریه چگونه در تاریخ ایران درخشیدند

    سنت وقف در دوره صفویه در پناه امنیت و آرامش سیاسی و اجتماعی گسترشی چشمگیر یافت. آنچه از اسناد وقفی آن دوران برمی‌آید بیانگر است که دارالشفایی در مشهد برای زائران و مجاوران امام‌رضا(ع) ساخته شده بود؛ بنایی که با نیت نیک برخی متمولان خراسانی را نشان می‌داد.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۲۶ ۱۵:۳۰

    ۱۵ویژگی و عادت رفتاری و اجتماعی ایرانیان در عصر صفوی

    پیترو دلاواله ایتالیایی ما را با خلقیات شخصی و اجتماعی انسان ایرانی در عصر صفوی آشنا می‌سازد

  • ۱۳۹۴-۰۵-۲۶ ۱۴:۳۰

    ترجمه و انتشار بخش چهارم کتاب «تاريخ صفوی» در تركيه

    کتاب «تاريخ صفوی» تألیف عبداللطیف قزوینی به زبان ترکی استانبولی در تركيه ترجمه و منتشر شد.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۲۲ ۱۶:۳۰

    سرگرمی‌های مردانه در دوره صفویان به روایت سفرنامه‌های جهانگردان

    سرگرمی روزهای عادی با روزهای شادی همگانی، تفاوت‌هایی زیاد داشته است. اگرچه بیشتر مندرجات سفرنامه‌ها، تفریح‌هایی جالب و خاص روزهای جشن را دربرمی‌گیرد، نویسندگان ولی نسبت به آن بخش دیگر هم، مواردی فراوان را یاد کرده‌اند.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۰۹ ۱۳:۳۰

    حال ناخوش صائب در اصفهان: «روزگاری شد ز چشم اعتبار افتاده‌ام»

    احوالات این روزهای ملک‌الشعرای دربار صفوی آنقدر ناخوش است که با وجود تذکر مکرر رسانه‌ها و گوشزد شدنش از سوی شاعران و اهل فرهنگ، هنوز بوی بهبود ز اوضاع آن به گوش نمی‌رسد.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۰۷ ۱۶:۰۰

    رنگ و بوی ماه رمضان به روایت سفرنامه‌نویسان اروپایی

    سفرنامه‌های عصر صفویه از آداب و رسوم ماه مبارک رمضان غافل نشده‌اند و شیوه‌های برگزاری آن را هرچند مختصر روایت کرده‌اند. در این گزارش دو «سفرنامه كمپفر» نوشته انگلبرت کمپفر با ترجمه کیکاووس جهانداری و «سفرنامه شاردن» اثر ژان شاردن و برگردان حسین عریضی را واکاوی کرده و نکته‌هایی که به ماه رمضان اختصاص دارد را گردآوری کرده‌ایم.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۰۲ ۰۹:۰۰

    «شاه عباس اول پادشاهی با درس‌هایی که باید فرا گرفت» به چاپ رسید

    هامر پورگشتال، مورخ ترک در توصیف شاه‌عباس صفوی از زبان ابراهیم‌پاشا، وزیراعظم در کتاب «شاه عباس اول پادشاهی با درس‌هایی که باید فرا گرفت» می‌نویسد: از سفیر ایران پرسیدم آیا شاه عباس نیز مانند نیای خود دارای فضل و دانش است؟ چون سفیر تصدیق کرد وزیراعظم پرسید به مطالعه چه قسم از کتاب‌ها تمایل دارد؟ او پاسخ داد، «همیشه به مطالعه کتاب‌هایی که از عدل و انصاف گفتگو می‌کنند، اشتغال می‌ورزد.»

  • ۱۳۹۴-۰۱-۲۴ ۱۰:۰۰

    «ایران عصر صفوی، نوزایی امپراتوری ایران» روایتی تازه از تاریخی کهن

    «ایران عصر صفوی، نوزایی امپراتوری ایران» نوشته «اندرو. جی. نیومن» صفوی‌پژوه نامی با ترجمه بهزاد کریمی منتشر شد. این کتاب را می‌توان گونه‌ای تاریخ‌نگاری عمومی صفویه دانست.