فلسفه تحلیلی

کل اخبار:59

  • فلسفه و الهیات ۱۳۹۵-۰۳-۰۵ ۰۹:۲۸

    بحثی در باب کلام در روزگار ما؛

    رابطه ميان فلسفه و الهيات در دوران پسامدرن

    امروزه محاوره ميان فلسفه و الهيات صرفا امرى نيست ميان ذهن سؤالگر فيلسوف و روح پرهيزكار عالم الهيات. هر سؤالى با انتظارهايى ناگفته، در مورد نوع جوابى كه ممكن است‏ شايسته بنمايد، همراه است. هر جستجويى از دليل، معيارى را براى تبيين، پيش فرض دارد. انتظارها و پيشفرض‏‌هايى كه فلسفه دين را تغذيه مى‏كنند عميقا رنگ و بوى انديشه جديد غرب را با خود دارند.

  • ۱۳۹۵-۰۲-۱۱ ۱۳:۲۰

    انتشار «فلسفه تحلیلی چیست؟» به قلم «یوهان گلوک»/ تلاش برای نشان دادن ابعاد یک نحله فلسفی

    نشر ترجمان به تازگی کتاب «فلسفه تحلیلی چیست؟» را روانه بازار کتاب کرد. در این کتاب که به قلم «یوهان گلوک» نوشته شده است، تلاش نویسنده برای نشان دادن «فلسفه تحلیلی» به عنوان گرایش مشخص در فلسفه دیده می‌شود.

  • ۱۳۹۵-۰۲-۰۱ ۱۷:۰۰

    کتاب «فلسفه تحلیلی چیست»را می توان در حوزه فرا فلسفه قرار داد

    شیخ رضایی، عضو هئیت علمی موسسه حکمت و فلسفه گفت: کتاب «فلسفه تحلیلی چیست » را می توان در حوزه فرا فلسفه قرار داد به این معنی که می توان سوال هایی راجع به ان مطرح کرد و پرسید.

  • خدا زیباست ۱۳۹۵-۰۲-۰۱ ۱۵:۳۴

    جمال الهی از نگاه فلسفه دين تحليلی؛

    خدا زيبا است

    هر چند زیبایی‌شناسی سده بیستم در قیاس با زیبایی شناسی سده‌های قبلی، سهم كمتری به زیبایی اختصاص می‌دهد،ولی این مفهوم كماكان موضوع بسیاری از تأملات ومكتوبات فلسفی است. بالاخره هرچه باشد، این اصطلاح هم درمیان عموم مردم و هم درمیان هنرمندان و نویسندگان متداول است. به علاوه نمی‌توان گفت زیبایی را فقط به رنگ‌ها، خط‌ها، صداها و مانندآن نسبت می‌دهند، زیرا مردم عموماً از زیبایی نظریات علمی و از آراستگی براهین ریاضی سخن به میان می‌آورند.

  • ۱۳۹۵-۰۱-۳۰ ۱۴:۲۰

    پذیرش دانشجوی دكتری فلسفه تحلیلی در پژوهشگاه دانش های بنیادی

    پژوهشكده فلسفه تحلیلی پژوهشگاه دانش‌های بنیادی برای سال تحصیلی ۹۵-۹۶ تعداد چهار نفر دانشجوی دكتری می‌پذیرد.

  • ۱۳۹۵-۰۱-۲۹ ۱۵:۲۰

    کتاب «فلسفه تحلیلی چیست؟» نقد وبررسی می شود

    کتاب «فلسفه تحلیلی چیست؟» نوشته هانس یوهان گلوک با ترجمه یاسر خوشنویس به همت انتشارات ترجمان نقد و بررسی می شود.

  • شماره 9 ۱۳۹۴-۱۰-۱۳ ۱۰:۱۸

    شماره نهم فرهنگ امروز بر پیشخوان روزنامه فروشی‌‌‌ها؛

    شماره نهم نشریه «فرهنگ امروز» منتشر شد

    در بخش اندیشه این شماره با عنوان«فلسفه‌های گرم، فلسفه‌های سرد» پرسشی از اصالت نزاع فیلسوفان تحلیلی و قاره‌ای مطرح شده است. پرداختی دوباره به جدال فیلسوفان قاره‌ای و تحلیلی اما با خوانشی متفاوت و با پرسش از «اصالت نزاع»./ در این شماره فرهنگ امروز مصاحبه ویژه و چالش برانگیزی صورت داده است با محمد صنعتی در خصوص ژاک لکان و پیروان آن در ایران که می‌تواند مورد استفاده علاقمندان قرار گیرد.

  • موحد شبستری ۱۳۹۴-۱۰-۰۱ ۰۹:۵۵

    گزارشی از سمینار «هرمنوتیک و فلسفه تحلیلی در ایران»؛

    پیچ‌و‌تاب‌های فلسفه

    فلسفه تحلیلی جریان‌های مختلفی را از سر گذرانده. یکی چرخش زبانی است که با فرگه آغاز می‌شود. ویتگنشتاین هم فلسفه را در زبان جست‌وجو می‌کند و حرفی که از فرگه گرفته را مدام تکرار می‌کند که ساختار منطقی زبان ساختار منطقی جهان را منعکس می‌کند. فلسفه تحلیلی تا مدت‌ها به این سنت و توجه به تحلیل‌های زبانی پایبند بود. این چرخش زبانی بعدا جای خود را به چرخش مفهومی داد. یعنی تأکید بر مفاهیم به جای زبان و ارائه تحلیل مفهومی.

  • دستجردی ۱۳۹۴-۰۹-۱۴ ۰۹:۲۸

    گزارشی از سخنرانی حمید وحیددستجردی در همایش «وضعیت فلسفه در دانشگاه‌ها» (۱)؛

    معرفت‌شناسی گواهی

    سؤال اصلی درباره‌ی طبیعت گواهی این است: چرا باورهای که مبتنی بر گواهی هستند، می‌توانند دارای حیثیت معرفتی شوند و به لحاظ معرفتی موجه باشند و چه شرایطی باید احراز شود تا این باورها دارای این حیثیت شوند؟ ما منابع متفاوتی را برای اخذ معرفت و باورهای جدید نسبت به جهان خارج و خود داریم، مانند ادراک حسی، حافظه، استدلال، شهود، استنتاج. یکی از این منابع معرفتی، گواهی یا testimony است.

  • ریچارد رورتی ۱۳۹۴-۰۹-۰۵ ۰۹:۳۷

    ریچارد رورتی؛

    نگاه پراگماتیستی به فلسفه تحلیلی معاصر

    در فلسفه معاصر شکاف بزرگی بین بازنمودگرایان ، افرادی که معتقدند واقعیت غیربشری طبیعتی ذاتی دارد که آدمیان مکلف به فهم آن هستند، و ضدبازنمودگرایان می بینم. به نظر من حق با اف. سی. اس شیللر بود وقتی گفت که «پراگماتیسم... در واقع صرفاً اطلاق اومانیسم به نظریه معرفت است. » من حرف شیللر را این طور تفسیر می کنم که ادعای اومانیست مبنی بر اینکه انسان ها تنها در برابرهمدیگر مسئول اند، مستلزم دست کشیدن از بازنمودگرایی و رئالیسم است.

  • فلسفه تخلیلی ۱۳۹۴-۰۸-۲۰ ۰۸:۳۸

    فلسفه‌ی تحلیلی چه می‌گوید؟

    زبان و قدرت در فلسفه‌ی تحلیلی

    در فلسفه‌ی تحلیلی می‌توان «مور» را به‌عنوان نقطه‌ی عزیمت انتخاب کرد، بعد از وی است که گرایش‌های این نحله به دو سنت یکی ملهم از منطق فرگه و راسل و دیگری متمایل به زبان متعارف ویتگنشتاین و استین تقسیم می‌شود؛ اهمیت زبان در گرایش دوم بسیار اساسی‌تر است. انگار حق با دامت بوده است که گفت: «شرح فلسفی از اندیشه را فقط می‌توان به مدد شرحی فلسفی از زبان به انجام رسانید و این کاری است که فیلسوفان تحلیلی زبان به آن پرداخته‌اند.»

  • طباطبایی هگل ۱۳۹۴-۰۶-۲۸ ۰۹:۰۲

    نقد محمدتقی طباطبایی بر کتاب فردریک بیزر؛

    با رویکرد هرمنوتیک تاریخی نمی‌توان به شناخت هگل واقعی رسید

    او فیلسوفان تحلیلی را نقد می‌کند که هگل را غیرتاریخی می‌خوانند ... بزرگ‌ترین مشکل از نظر بیزر نبودن نگاه تاریخی به هگل و گم کردن هگل واقعی است؛ .. او به کمک روش هرمنوتیک تاریخی در واقع هر دو خوانش فلسفی از هگل در قرن بیستم را نقد می‌کند. ..[اما اگر ما] رویکرد فلسفی نداشته باشیم و در واقع یک رویکرد هرمنوتیک تاریخی داشته باشیم، می‌توانیم به فهم هگل واقعی تاریخی برسیم؟

  • اکبر معصوم بیگی ۱۳۹۴-۰۵-۰۶ ۱۷:۲۵

    صوت/ نقد کتاب «ساختن تاریخ» (۱)

    اکبر معصوم‎بیگی

  • فلسفه تحلیلی ۱۳۹۴-۰۵-۰۱ ۰۸:۴۷

    تاریخ فلسفه تحلیلی، از بولتسانو تا ویتگنشتاین

    اندرس ودبرگ

    فلسفه تحلیلی به عنوان یکی از دو سنت معاصر فلسفی غالب در باختر زمین، مدتی است که مورد توجه متعاطیان فلسفه در ایران قرار گرفته است.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۱۴ ۱۷:۴۰

    نمایش و تحلیل روان پژوهانه فیلم " آسمان زرد کم عمق " برگزار می شود

    در سلسله نشست‌هایی، برای بهار ۹۴ فیلم تامل برانگیز " آسمان زرد کم عمق " به کارگردانی بهرام توکلی درنظر گرفته شده است تا با با حضور پدیدآورندگان هنری فیلم و نیز متخصصان روان پژوه، مورد تحلیل روان کاوی و روان شناسی قرار گیرد

  • آنگر ۱۳۹۴-۰۲-۱۰ ۰۷:۵۹

    نقد شدید پیتر آنگر بر فلسفه تحلیلی؛

    فلسفۀ تحلیلی و ایده‌های تهی

    ایده‌های اخیر فلاسفهٔ تحلیلی، علی رغم ادعای آن‌ها مبنی بر اعتبار بیشترشان نسبت به ایده‌های قبلی، ایده‌های واقعاً پوچی هستند که کاربردی در دنیای واقعی ندارند و پوچی‌ آن‌ها به دلیل تحلیلی بودنشان است. به بیان دیگر هر کدام از افکار ارایه شده توسط فلاسفهٔ تحلیلی، حتی در صورت صحتشان، ایده‌های تحلیلی پوچی هستند.

  • نوذری کالینیکوس ۱۳۹۴-۰۱-۲۶ ۰۹:۱۱

    در نقد کتاب ساختن تاریخ/ بخش دوم؛

    مارکسیسم کالینیکوس

    مارکسیسم تحلیلی که در سال‌های دهه‌ی ۱۹۷۰ در واقع واکنشی بود بر نوشته‌ی کوهن، به‌زعم من بیشتر بیانگر تأثیرپذیری جریان‌های مارکسیستی است که در درون کانتکست بریتانیا و نظریه‌ی اجتماعی بریتانیایی قلم می‌زنند. حتی رویکرد خود کالینیکوس را هم جزء فلسفه‌ی تحلیلی نمی‌دانم، حتی نقدهایی هم به آن وارد می‌کند. این مارکسیسم تحلیلی بیشتر بر مبنای الگوی پیشنهادی جان الستر و جان گرومر و عمدتاً هم در الگوی روش‌شناسی فردگرایی سیر می‌کند.

  • کالینیکوس بخش اول ۱۳۹۴-۰۱-۲۳ ۱۱:۴۵

    نقد کتاب «ساختن تاریخ»/ بخش اول؛

    کالینیکوس و درآمیختن مارکسیسم با فلسفه‌ی تحلیلی

    کالینیکوس اساساً نه معتقد است انسان‌ها اسیر دست تاریخند، نه معتقد است که بر اساس موضع فردگرایانه انسان همه‌کاره است... کالینیکوس اظهار می‌کند که بر طبق فردگرایی روش‌شناختی ساختارها باید برحسب افراد تبیین شود، ... در این گفته‌ی کالینیکوس یک دیالکتیکی وجود دارد بین فاعلیت، عاملیت، کنشگری افراد و سوژه‌ها.

  • ۱۳۹۳-۱۲-۲۶ ۱۳:۴۰

    فراخوان مقاله چهارمین مدرسه تابستانی فلسفه تحلیلی

    پژوهشکده فلسفه تحلیلی پژوهشگاه دانش‌های بنیادی در نظر دارد چهارمین مدرسه تابستانی فلسفه تحلیلی را با موضوع معرفت‌شناسی در شهریور ۱۳۹۴ برگزار کند.

  • تیموتی ویلیامسون ۱۳۹۳/۱۲/۱۲

    مصاحبۀ ریچارد مارشال با تیموتی ویلیامسن؛

    وجهیت و متافیزیک

    اگر کسی با بالاترین استانداردهای فلسفۀ سنتی بتواند استدلال کند که این فلسفه غیرعقلانی است، این تهدیدی جدی علیه فلسفۀ سنتی خواهد بود. خوشبختانه، این استدلال‌ها که فلسفۀ سنتی غیرعقلانی است بالاترین استانداردهای فلسفۀ سنتی را برآورده نمی‌کنند.

  • راسل نیچه ۱۳۹۳-۱۲-۰۵ ۱۳:۴۳

    مروری انتقادی بر دوگانه فلسفه تحلیلی-قاره‌ای؛

    فلسفه تحلیلی چه بود؟

    همان‌طور که برنارد ویلیامز اشاره کرده‌است، تقسیم فلسفه به تحلیلی و قاره‌ای یک دسته‌بندی عجیب و بدون معیار واحد است -مثل وقتی که ماشین‌ها را به دو دستۀ ژاپنی و دیفرانسیل‌جلو تقسیم کنیم. به علاوه، کاربرد این اصطلاحات، بی‌تناسب با این واقعیت است که فلسفۀ تحلیلی عمیقاً در قارۀ اروپا ریشه دارد

  • ۱۳۹۳-۱۱-۲۶ ۱۲:۲۳

    درس‌گفتار «فلسفه تحلیلی؛ توصیف، تحلیل، نقد» آغاز می‌شود

    درس‌گفتار «فلسفه تحلیلی؛ توصیف، تحلیل، نقـد» از سوی موسسه گذار هر شنبه از ابتدای اسفند ماه در مدرسه علمیه سعادت قم آغاز شد.

  • ۱۳۹۳-۱۱-۲۶ ۰۸:۲۰

    درسگفتـار فلسفـه تحلیـلی؛ توصیف، تحلیل، نقـد

    درسگفتـار فلسفـه تحلیـلی؛ توصیف، تحلیل، نقـد با تدریس محمدعلی عبداللهی برگزار می‎شود.

  • ۱۳۹۳-۱۰-۳۰ ۱۶:۱۰

    گزارشی از کتاب فلسفۀ تحلیلی چیست و ترجمۀ آن؛

    فرصتی برای بازاندیشی دربارۀ فلسفۀ تحلیلی

  • ۱۳۹۳-۱۰-۲۵ ۱۱:۱۲

    جدایی فلسفه تحلیلی از قاره‌ای تقریباً از هر لحاظ اشتباه است

    هانس یوهان گلوک بر این باور است جدایی فلسفهٔ تحلیلی از قاره‌ای تقریباً از هر لحاظ اشتباه است. فلسفهٔ تحلیلی مغایرت زیادی با فلسفه‌های آلمانی یا فرانسوی مانند رمانتیسیسم و اگزیستانسیالیسم ندارد.

  • فلسفه‌ی قاره‌ای چیست؟ ۱۳۹۳-۱۰-۲۵ ۱۱:۰۴

    فلسفۀ تحلیلی چیست؟

    هانس یوهان گلوک

    گلوک فلسفهٔ تحلیلی را صرفاً از جنبۀ تاریخی بررسی نکرده، بلکه به این موضوع از زوایای متفاوتی نگریسته است. او علاوه بر اینکه به پیدایش فلسفهٔ تحلیلی می‌پردازد، تفاوت‌های جغرافیایی‌ـ‌زبانی این فلسفه را با فلسفهٔ قاره‌ای کاویده است.

  • ۱۳۹۳-۱۰-۲۴ ۱۲:۴۲

    کتاب «فلسفهٔ تحلیلی چیست؟» به قلم هانس یوهان گلوک به زودی منتشر می‌شود

    هانس یوهان گلوک بر این باور است جدایی فلسفهٔ تحلیلی از قاره‌ای تقریباً از هر لحاظ اشتباه است. فلسفهٔ تحلیلی مغایرت زیادی با فلسفه‌های آلمانی یا فرانسوی مانند رمانتیسیسم و اگزیستانسیالیسم ندارد.

  • فلسفه تحلیلی ۱۳۹۳-۰۵-۲۷ ۱۰:۲۸

    جان اسکوروپسکی؛

    چرا زبان برای فلسفه‎ تحلیلی اهمیت داشت؟

    از این نظر هنجارها در واقع شبیه به قواعدند، ما آن‌ها را در جهان کشف نمی‌کنیم، [بلکه] آن‌ها در شناخت جهان پیش‌فرض گرفته می‌شوند. این دیدگاه هنوز هم پیوندی عمیق با فلسفۀ ویتگنشتاین متأخر دارد، حتی اگر اندیشۀ او این نباشد. اتخاذ این دیدگاه معادل است با کنار گذاشتن اصلی‌ترین ایدۀ جنبش تحلیلی مبنی بر اینکه کاربرد زبان پدیدۀ ابتدایی فلسفه است.

  • برایان لایتر ۱۳۹۳-۰۴-۰۴ ۰۸:۵۴

    برایان لایتر؛

    دربارۀ تفاوت‌های فلسفۀ تحلیلی و قاره‌ای

    فلسفۀ «تحلیلی» به‌عنوان یک برنامۀ تحقیقاتیِ بنیادین مرده است. این تصور که فعالیت فکری به دقت و با مرزهایی مشخص بین فیلسوفان و دانشمندان علوم تجربی قابل تقسیم است، اینکه فیلسوفان روش خاصی (تحلیل مفهومی) دارند که با آن به حل مسائل می‌پردازند و اینکه مسائل فلسفی اساساً به نحو پیشاتجربی و از پشت میز قابل حل هستند، همه‎ی این تعهدات بنیادین به لطف کارهای کواین و دیگران عمدتاً از بین رفته‌اند.