فلسفه علم

کل اخبار:54

  • فلسفه علم ۱۳۹۴-۰۸-۱۱ ۱۲:۳۰

    نگاهی مختصر به وضعیت ادامۀ تحصیل فارغ‌‌‌‌‌التحصیلان فلسفۀ علم در خارج از کشور؛

    دشواری‌های یک انتخاب

    شانسِ گرفتن پذیرش در رشتۀ فلسفۀ علم، بسیار اندک است. بسیاری کسان ممکن است به فلسفۀ علم، ذهن یا منطق علاقه‌‌‌‌‌مند باشند، اما نسبت به سایر شاخه‌‌‌‌‌های فلسفه، نظیرِ فلسفۀ اخلاق، تاریخ فلسفه، زیبایی‌شناسی، متافیزیک و غیره بی‌‌‌‌‌علاقه باشند. ادامۀ تحصیل در رشته‌‌‌‌‌ای که به کم‌‌‌‌‌درآمدی و عدم امنیت شغلی معروف است، تنها زمانی می‌‌‌‌‌تواند توجیه‌پذیر باشد که شما علاقه‌‌‌‌‌ای دیوانه‌‌‌‌‌وار نسبت به موضوع آن داشته باشید، نه اینکه تنها بیست درصد از آن مطلوبِ شما باشد.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۱۴ ۰۹:۲۰

    نگاهی به اندیشه‌های توماس کوهن

    شهرام تقی‌زاده در این نوشتار به بررسی دیدگاه‌های مورخ، فیزیک‌دان و فیلسوف علم معاصر، توماس کوهن می‌پردازد. به نظر تقی‌زاده خوانش دیدگاه‌های کوهن در مطالعه فلسفه علم، بسیار بااهمیت است.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۱۰:۱۰

    ورود سنجش و اکتشاف به بازار نشر

    سنجش و اکتشاف مشتمل بر مطالبی برآمده از بررسی تدریجی عقل از طریق عقل و مباحث عمده دانش روانه بازار نشر شد.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۱۳ ۱۵:۰۱

    خطرات شبه علم

    ممکن است مرز بین علم و شبه علم مبهم باشد، ولی این خود ما را به تمایزهای دقیق تری مبتنی بر واقعیت های نظام‌مند و عقلانیت دقیق فرا می‌خواند.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۰۳ ۰۹:۵۰

    مسعود خیام آخرین کتابش را با موضوع فلسفه علم می‌نویسد

    مسعود خیام گفت: مشغول نوشتن کتابی با موضوع فلسفه علم هستم که ممکن است آخرین کتابم باشد .

  • ۱۳۹۴-۰۴-۲۱ ۱۵:۲۰

    با ترجمه آثار و فعالیتِ در خلوت نمی توان جهانی شد!

    تنها با ترجمه نمی توان متفکر جهانی شد، افکاری که از غرب وارد فضای کشور می شود، وقتی به صورت ترجمه در دسترس قرار می گیرد، منجر به دیالوگ نشده و اینگونه نمی توان سازنده یک نوع فضای جهانی در کشور شد.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۰۸ ۱۱:۵۰

    زمان مصاحبه‌ی ۲۶ رشته‌ی دیگر دکتری (Ph.D) دانشگاه آزاد اعلام شد

    معاون سنجش و پذیرش دانشگاه آزاد گفت: جدول زمان‌بندی مصاحبه‌ی دوره‌ی دکتری تخصصی ۲۶ رشته دیگر بر روی سایت www.azmoon.net قرار گرفت.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۰۲ ۱۳:۱۲

    معرفی کتاب «جنگ سرد چگونه فلسفه علم را تغییر داد»

    اعضای حلقه وین چهره های برجسته ای در فلسفه، فیزیک و ریاضی بودند ولی علاوه بر اینها به مسائل فرهنگی و سیاسی نیز توجه زیادی داشتند. تلاش آنها این بود که نگرش علمی که رویکرد حلقه وین بود را جایگزین فلسفه کلاسیک کنند تا بتوانند با پیوند دادن همه علوم و متحد کردن آنها زندگی مدرن بشر را بهبود و سر و سامان ببخشند. همچنین اعضای این حلقه سعی داشتند توانایی های فکری و معرفتی اعضای جامعه را نیز بهبود ببخشند تا به واسطه سفسطه و مغالطه های رایج فریفته نشوند.

  • علیرضا منجمی ۱۳۹۴-۰۳-۲۹ ۱۷:۵۶

    صوت/ نسبت فلسفه علم با فلسفه تکنولوژی

    علیرضا منجمی

  • مقدم حیدری ۱۳۹۴-۰۲-۰۷ ۰۹:۱۷

    نقدی بر کتاب «علم و عقلانیت، نزد پل فایرابند» نوشته غلامحسین مقدم حیدری؛

    لغت‌بازی در علم

    فایرابند معتقد است که اگر روشی علمی وجود داشته باشد، باید بتوان نشانه­‎های آن را در دستاوردهای موفق علمی یافت؛ در حوزه­‎های گوناگونی مثل نجوم، زیست‌شناسی، فیزیک و... چیستی این روش و این‎که چه ویژگی­‎هایی دارد، خود نظریه­‎ای درباره‎­ی علم است

  • چهار خردگریز ۱۳۹۳-۱۲-۰۵ ۱۱:۲۶

    ریشه‌های هیومی- پوپری خردگریزی علمی؛

    نگاهی به کتاب «پوپر و بعد؛ چهار خردگریز مدرن»

    استوو معتقد است که خردگریزی فلسفه‌ی پوپر کمتر از شکاکیت هیوم نسبت به قضیه‌های محتمل نیست. او با صراحت تأکید می‌کند که قیاس‌گرایی کلید خردگریزی پوپر و بقیه‌ی فلاسفه‌ی فوق‌الذکر است: «از آنجا که فلسفه‌ی علم دیگر مؤلفان خردگریز از فلسفه پوپر تأثیر پذیرفته، بنابراین، قیاس‌گرایی کلید خردگریزی آنان نیز است.»

  • ۱۳۹۳-۱۱-۰۵ ۱۳:۴۰

    کتابی از پل دیویس در پاسخ به این‌که آیا علم، می‌تواند همه رازهای هستی را بکاود؟

    پل دیویس در کتاب فلسفی خود با عنوان «بنیانی علمی برای جهان عقلانی» به مخاطب خود نشان می‌دهد که چگونه از رهگذر علم، می‌توان دست‌کم بخشی از راز هستی را دریافت.

  • باشلار ۱۳۹۳-۱۰-۳۰ ۱۱:۰۲

    پاتریس مانیگلیه؛

    باشلار و مفهوم «پروبلماتیک»

    تفکر به معنای تلاش برای بیان حقیقت در مورد هر ابژه‌ی جزئیِ معینی نیست، گویی که جهانی در آن بیرون وجود دارد و منتظر است تا ما نگاهمان را به آن بیاندازیم؛ بلکه تفکر، تلاش برای حل مسائلِ مشخص و تکین است. شاید دانستن این نکته خالی از فایده نباشد که این جایگزین‌شدنِ مقوله‌ی مسئله به جای مقوله‌ی ابژه چیزی است که سنت معرفت‌شناسی فرانسوی در آن، هم با سنت پوپری و هم با سنت هایدگری‌ سهیم است.

  • علم جدید ۱۳۹۳-۱۰-۱۰ ۰۸:۵۰

    پیرامون کتاب «پژوهشی در فلسفه‌ی علم دانشمندان مسلمان»؛

    علم در فلسفۀ اسلامی

    ابن‌رشد اندلسی بیشتر نقش شارح و مفسر ارسطو را بازی می‌کند و قواعد و ضوابط منطقی علم‌شناختی ارسطو را همان‌گونه که خود ارسطو بیان کرده، شرح می‌نماید. ابن‌رشد بااینکه در مقام تعریف یا دقیق‌تر بگویم در مقام شارح به فلسفه‌ی علم ارسطو وفادار است اما با ابن‌سینا تفاوتی اساسی دارد و در مقام عمل، هنگام ورود به رشته‌های مختلف علوم توجهی به رهیافت‌های دانش‌شناختی ندارد.

  • ۱۳۹۳-۰۹-۱۱ ۰۹:۳۳

    استاد فلسفه علم دانشگاه شریف: برای مناظره آماده‌ام

    جعفر آقایانی چاوشی، استاد‌یار فلسفه علم دانشگاه صنعتی شریف، با اشاره به انتقاد از وضعیت نشر برخی آثار چالش‌برانگیز رازی گفت: مصححانی که این آثار را بررسی کرده‌اند، حتی به اعتبارشان شک هم نکردند.

  • فایرابند ۱۳۹۳-۰۸-۲۰ ۱۱:۰۹

    نگاهی به اندیشه‌های پل فایرابند؛

    علم یا سحر و جادو؟ انتخاب با شماست!

    او جوامع غربی را به راستی آزاد نمی‌پندارد؛ چراکه علی‌رغم اینکه انسان‌ها آزادند تا دین خود را انتخاب کنند، اجازه ندارند خواهان این باشند که فرزندانشان به جای علم، سحر و جادو در مدرسه فرابگیرند؛ به دیگر سخن، وی بر این باور است که جدایی بین کلیسا و حکومت وجود دارد، اما جدایی بین علم و حکومت وجود ندارد.

  • مصطفی ملکیان ۱۳۹۳-۰۷-۲۴ ۱۰:۵۱

    مصطفی ملکیان؛

    چرا باید پارادایم داشت؟

    آیا می‌توان روزی به جایی رفت و از آنجا به کل عالم طبیعت نگاه کرد و دید واقعاً کل عالم طبیعت چگونه است؟ نمی‌توانیم، زیرا هرجا برویم داخل عالم طبیعت هستیم و از بالا نمی‌توانیم به آن نگاه کنیم. پس چاره‌ای نیست جز این که آن «تصور» را پدید بیاوریم. هیچ گاه نمی‌توان تصوری از عالم طبیعت کشف کرد بلکه باید این تصور را جعل کرد.

  • مهدی گلشنی ۱۳۹۳/۰۷/۲۰

    گفت‌وگو با مهدی گلشنی پس از انتصاب دوباره به ریاست گروه فلسفه علم دانشگاه شریف؛

    مانده‌ام برای اجرای برنامه‌های ناتمام

    اگر ایشان فکر می‌کرد که من این‌همه سال بیهوده در این سمت بوده‌ام، چرا در همان ابتدای ریاستش این کار را نکرد؟ البته بنده شواهدی دارم که ایشان همان اول می‌خواست مرا بازنشسته کند کمااینکه بعضی از اساتید باسابقه و برجسته‌ی دانشگاه صنعتی شریف را بازنشسته کرد...

  • کوهن -فایرابند ۱۳۹۳-۰۶-۲۴ ۱۱:۱۴

    پل هوینینگن هون؛

    پل فایرابند و تامس کوهن

    مفهوم قیاس‎ناپذیری نزد کوهن حوزه‌ی وسیع‌تری نسبت به فایرابند دارد و دلیلش آن است که برای فایرابند تنها نظریه‎های جامع 22 و نیز نظریاتی که تنها به روشی معین تفسیر می‌شوند، می‌توانند قیاس‎ناپذیر باشند.

  • ۱۳۹۳-۰۴-۲۹ ۱۰:۳۷

    انتقاد گلشنی از اوضاع فلسفه علم در ایران: حیف که دوزاری‌ها دیر می‌افتد

    عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، آینده فلسفه علم را در ایران خوب ارزیابی کرد و گفت: اگر این حاکمیت منجمد بر مدیریت دانشگاه‌ها از بین برود، پیشرفت فلسفه علم حدی نخواهد داشت اما متأسفانه دوزاری‌ها دیر می‌افتد!

  • کنکور ۱۳۹۳-۰۲-۱۳ ۰۸:۲۰

    به بهانۀ برخی بی‌برنامگی‌های سازمان سنجش؛

    عدالت آموزشی؛ از نظر تا عمل

    سنجش و بررسی میزان ظرفیت هر دانشگاه و مؤسسه و نیز تناسب میان ظرفیت‌ها وظیفه‌ی اصلی وزارت علوم است که در این مورد خاص بسیار مستحق سرزنش است. مسئولین امر باید برای آن عده از دانشجویانی که وقت و انرژی خود را صرف این آزمون «بدون ظرفیت» كرده‌اند، پاسخی قانع‌كننده داشته باشند.

  • آزمون ۱۳۹۳-۰۲-۰۸ ۱۱:۰۴

    سازمان سنجش و پارادوکس «فلسفۀ علم»؛

    علوم پایه یا الهیات و علوم انسانی!؟

    یک وقتی هست که یک کسی مطالعات تخصصی و مورد علاقه‌ی خودش را دارد و با تکیه بر همان‌ها در آزمونی شرکت می­‌کند، نتیجه‌­ی آزمون هرچه شد، این شخص ضرری نکرده است؛ اما یک وقتی هم یک بیچارگانی هستند که برای اینکه اجازه یابند مطالعات تخصصی‌شان را دنبال کنند باید مطالعات تخصصی و مورد علاقه‌شان را کنار بگذارند! تا بتوانند در آن آزمون شرکت جسته و چیزی برای جواب دادن داشته باشند.

  • ۱۳۹۳-۰۱-۲۳ ۱۰:۴۱

    نشست «اندیشه اجتماعی جهانی تحت حاکمیت نظام علوم اجتماعی» برگزار می‎شود

    نشست «اندیشه اجتماعی جهانی تحت حاکمیت نظام علوم اجتماعی» با حضور مایکل کوهن برگزار می‎شود.

  • فلسفه علم ۱۳۹۲-۰۹-۲۱ ۱۱:۲۴

    مروری بر یک کتاب؛

    نگاهی بر کتاب آشنایی با فلسفه‌ی علم

    کتاب آشنایی با فلسفه‌ی علم اگرچه کتابی است که به طور عمیق وارد مباحث نمی‌‌شود، یعنی نه چنین هدفی دارد و نه چنین مجالی، اما به طور کلی می‌‌تواند دیدی کلی و همه‌جانبه‌‌ برای خواننده فراهم کند.