قدرت

کل اخبار:49

  • هگل ۱۳۹۴-۱۱-۰۷ ۰۹:۰۴

    بازخوانی رسالۀ «دربارۀ نظام رایش» (۲)؛

    هگل در مقام دفاع از ماکیاوللی

    آنچه هگل را تبدیل به مدافع ماکیاوللی کرد، صرف مطالعۀ آثار او نبود، بلکه شرایط بحرانی مشابهی بود که هگل در آن قرار گرفته بود. نکبتی که رایش را فراگرفته بود البتّه صرفاً محصول عوامل داخلی نبود بلکه سیاست دوگانۀ انقلابیون فرانسوی منجر به تشدید آن شده بود. تندباد حوادث سیاسی و تاریخی چشمهای آرزومند به آزادی امّا بستۀ هگل نسبت به سرشت سیاست جدید و حقیقت قدرت را باز کرد و او را متوجّه این نکتۀ مهم کرد که منطق درونی قدرت در برابر دعاوی اخلاقی قرار می‌گیرد و آنگاه‌ که قدرت حقیقت خود را نشان می‌دهد، اخلاق یکسره رنگ می‌بازد.

  • ملکیان ۱۳۹۴-۱۰-۲۸ ۱۲:۰۶

    گزارشی از سخنان ملکیان و شریعتی در سمینار درباره خشونت؛

    خشونت و عقده حقارت

    خطر و امر متناقض‌نما که در کمین پیکار فلسفی و هنری علیه خشونت دوران نهفته است، این است که تصویر و تصور امر تصور و تصویرناپذیر خود بدل به کالای لوکس گالری‌های تجاری و مضمون حرافی‌های انتزاعی محافل شبه‌روشنفکری شود و نقش ادا-اطوارهای بازاری-مترقی، مشابه تصاویر چه‌گوارای بی‌خطر بر تی‌شرت‌های جوانان ژیگول-قرتی را در جهان ما، بازی کند.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۲۲ ۱۲:۰۶

    فاصله گرفتن از نقد قدرت/ روشنفكری و حوزه عمومی

    روشنفكري در نگاهي كلي جرياني فكري است كه در پرتو آرا و انديشه‌هاي نو و تازه‌اي كه درباره انسان و جامعه دارد، به اعتراض و ايستادگي در برابر ستم‌ها و ناروايي‌هايي مي‌پردازد كه از سوي حاكميت‌هاي سياسي به مردم روا مي‌شود.

  • کاشی فیرحی ۱۳۹۴-۱۰-۱۹ ۱۳:۲۰

    روشنفكران و عرصه عمومی در میزگردی با حضور كاشی، فیرحی و خانیكی؛

    سرگيجه‌های روشنفكری

    سیاست در ایران هنوز حوزه امنی نیست. حوزه پرریسكی است. هر كس كه وارد حوزه سیاست می‌شود یك نوع احساس ناتوانی و سرخوردگی پیدا می‌كند. اگر روشنفكران بپذیرند كه در همه حوزه‌ها نقد دولت (دولت = حاكمیت) نقد دین است آن وقت دولت می‌تواند هر نوع نقد دینی را در خصوص روشنفكران به بددینی متهم كند و آنها را از جامعه دینی دور كند.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۱۵ ۱۱:۱۵

    فرهيختگان عوام‌گرا

    انقلاب ١٣٥٧ ايران ضربه‌اي تكان‌دهنده به وجدان روشنفكري ايراني وارد كرد، ناتوان از توضيح پديده‌اي كه رخ داده، روشنفكران ايراني نمي‌توانستند نسبتي ميان دو فضاي قبل و بعد از انقلاب بيابند و از تبيين علل و عوامل اين دگرگوني بزرگ ناكام ماندند.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۱۴ ۱۰:۱۵

    گفتن حقيقت به قدرت/ نگاهی به تلقی‌های روشنفكران از مفهوم روشنفكر

    تحولات دهه‌هاي واپسين سده بيستم، نقطه آغازي بر افول مفهوم روشنفكري و روشنفكران نيز بود. از دست رفتن آرمان‌هاي بزرگ و كلان روايت‌ها چنان كه ليوتار بر آن تاكيد كرده بر بي‌اعتمادي مردم به روشنفكران و نقش مايه آنها تاكيد گذاشته است. دلايل متعدد ديگري نيز در اين كم‌اقبالي به روشنفكران مي‌توان بر شمرد.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۱۴ ۰۹:۱۵

    مقر روشنفكر؛ در حوزه عمومي نه در مقام قدرت

    موضع و مقر يك انديشمند در حوزه عمومي است نه در مقام قدرت، به محض اينكه انديشمندي در مقام قدرت قرار بگيرد به ناچار خادم و تابع اصول و دستوراتي قرار مي‌گيرد كه با آزادگي و آزاده‌جاني كه لازمه انديشه و تفكر است، منافات دارد؛ بنابراين روشنفكر كسي است كه موضع و محل او در فضاي عمومي باشد و آنگونه كه كانت مي‌گويد فضاي عمومي يا سپهر همگاني، جايي است كه در آن مراوده زباني و فكري بدون پشتوانه قدرت انجام مي‌گيرد.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۱۳ ۱۳:۳۰

    نه زمين واقعيت را رها كنيم نه آسمان آرمان را/ روشنفكران و قدرت در گفت‌وگو با مصطفی ملكيان

    اگر من معتقد باشم كه يك روشنفكر بايد تقليل مرارت دهد و تقرير حقيقت كند، اگر حقيقتي به زعم خودش برايش مكشوف شده اين را با مردم در ميان بگذارد. يا اگر استنباطش اين است كه مردم درد و رنجي مي‌كشند بايد درد و رنج مردم را كاهش دهد. از اين دو باب چرا اما به ميزاني كه به تلقي‌اش در مورد نظام سياسي حاكم مربوط است. يا تلقي‌اش اين است كه به واقعيت سياسي دست يافته كه بايد اين را با همه مردم در ميان بگذارد.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۱۳ ۱۲:۳۰

    عزلت گزينی يا در گود نشينی؟/ نگاهی ديگر به نسبت روشنفكران و قدرت

    حفظ استقلال روشنفكران از قدرت ضروري است اما نمي‌توان با اين قاعده كلي همه رفتارها و كنش‌هاي فعالان حوزه‌هاي فكري و هنري را داوري و براي آن حكمي واحد صادر كرد. در واقع مناسبات قدرت در ايران پيچيده‌تر از آن است كه بتوان با اين تعابير كليشه‌اي احكام كلي صادر و تكليف همه‌چيز و همه كس را يكجا مشخص كرد.

  • نیچه و نازی ها ۱۳۹۴-۰۸-۲۱ ۰۸:۵۵

    نقدی بر کتاب «نیچه و نازی‌ها» استیون آر. سی. هیکس/ بخش دوم؛

    نیچه؛ جنگ، قدرت و یهودی‌ستیزی

    عبارات زیادی در نوشته‌های نیچه می‌توان یافت که از ضرورت و حتی از مطلوب بودن جنگ سخن می‌گوید. یک نظامی ناسیونالیست به‌سادگی می‌تواند چنین عباراتی را در راستای مقاصد خویش، یعنی جنگ‌طلبی، تفسیر کند. ...البته اگر بخواهیم منصف باشیم، باید اقرار کنیم که منظور نیچه از جنگ، گاهی چیزی بیشتر از تقابل ایده‌هاست.

  • فلسفه تخلیلی ۱۳۹۴-۰۸-۲۰ ۰۸:۳۸

    فلسفه‌ی تحلیلی چه می‌گوید؟

    زبان و قدرت در فلسفه‌ی تحلیلی

    در فلسفه‌ی تحلیلی می‌توان «مور» را به‌عنوان نقطه‌ی عزیمت انتخاب کرد، بعد از وی است که گرایش‌های این نحله به دو سنت یکی ملهم از منطق فرگه و راسل و دیگری متمایل به زبان متعارف ویتگنشتاین و استین تقسیم می‌شود؛ اهمیت زبان در گرایش دوم بسیار اساسی‌تر است. انگار حق با دامت بوده است که گفت: «شرح فلسفی از اندیشه را فقط می‌توان به مدد شرحی فلسفی از زبان به انجام رسانید و این کاری است که فیلسوفان تحلیلی زبان به آن پرداخته‌اند.»

  • ۱۳۹۴-۰۷-۰۸ ۱۴:۴۰

    معرفی کتاب زن و قدرت

    نویسنده در این کتاب به دنبال مطالعه و ثبت مونوگرافیک قدرت و مناسبات آن در خانواده‌های تهرانی است.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۰۵ ۱۳:۵۰

    قدرت فرهنگ

    مگر نه این است كه در همه عالم ایران را با هویت فرهنگی و ادبیات فاخر عرفانی و سینمای اخلاقی و هنرهای گرانقدر تجسمی می‌شناسند. اینكه در روزنامه‌های كثیرالانتشار و معتبر دنیا مانند گاردین برای نخستین‌بار در تاریخ ٩٤ ساله پس از توفیق مذاكرات به خط و زبان فارسی می‌نویسند و در سایت می‌گذارند نشانه غلبه فرهنگ بر سیاست و نظامی‌گری نیست؟

  • ۱۳۹۴-۰۵-۰۴ ۱۱:۵۰

    نقطه تلاقی «علم» و «قدرت» کجا است؟/ مقام دانشمند مقام سیاستگذار

    در این مقاله قصد داریم از خود علم و عالم یا دانشمند در قرن بیستم و ارتباط آن با حوزه سیاستگذاری و سیاستگذار صحبت کنیم. به‌طور کلی، می‌توان گفت در قرن بیستم با سه سویه کلی در مورد علم روبه‌رو هستیم: سویه اول که ریشه خود را به «بیکن» می‌رساند و بعد از آن در اندیشه‌های هیوم و استوارت میل و راسل و آینشتاین نمو می‌یابد، خود را به‌مثابه معرفتی‌تجربی معرفی می‌کند که از هرگونه حوزه معرفت غیرتجربی مجزا است.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۳۰ ۱۲:۲۰

    ابرقدرت تنها

    فرض بر اینکه جهان تک قطبی باشد،ایالات متحده هم به طور روز افزونی در جهان تنهاست رهبران امریکا پی در پی ادعا میکنند که از جانب "جامعه ی بین الملل"سخن میگویند .ولی اینها چه کسی را در ذهن دارند؟

  • ۱۳۹۴-۰۳-۲۷ ۱۳:۵۰

    خوراک، جنسیت و قدرت

    غذا میان زنان و مردان هم به عنوان یک تمایز و هم به عنوان یک شیوه برای ارتباط عمل می­کند... در جوامع مختلف می­توان میان چگونگی روابط بین جنسیتی در تغذیه با توجه به کنترل، دسترسی و مصرف غذاها تفاوت­هایی مشاهده نمود.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۰۱ ۱۸:۵۰

    پایان برتری نظامی غرب به قلم مارک اربن

    مدرن سازی قدرت‌های مدرن نظامی نظیر روسیه، چین و هند در کنار ظهور قدرت‌های جدید هسته‌ای در جهان در کنار کاهش بودجه‌های نظامی کشورهای غربی به خصوص امریکا و انگلیس این سؤال را مطرح کرده که آیا شاهد پایان یافتن برتری نظامی غرب در جهان هستیم؟

  • دانشگاه ۱۳۹۴-۰۱-۱۷ ۰۹:۱۷

    نگاهی نشانه‌شناختی به تحول معنایی-کارکردی آموزش عالی (۱)؛

    زایش شبه‌علم در کشور

    نگاهی تبارشناسانه به مفهوم واژه دکتری در غرب و در ایران نشان می‌دهد که افول معنایی و کارکردی دکتری در ایران اتفاق افتاده است، درحالی‌که در غرب واژه‌ی دکتری که ابتدا برای رشته‌های طب، حقوق و فلسفه عمدتاً به کار می‌رفت برعکس، با تخصصی شدن علوم اعتبار و کارکرد تخصصی‌تر و سازمان‌یافته‌تری دور از تعلقات امر سیاسی به خود گرفته است. دکتری به‌عنوان عالی‌ترین مدرک تولید علم در غرب، همسو با تخصصی شدن رشته‌ها بُعد دیگری پیدا کرده است، آن بُعد عبارت است از ابداع و تولید علم در وجه غالب!

  • ۱۳۹۳-۱۲-۲۰ ۱۶:۵۰

    روشنفکران با قدرت مشکلی نداشته‌اند / گفت‌وگو با ناصر فکوهی

    امروز جامعه روشنفکری که هرچه بیشتر پاره‌پاره شده و به حباب‌هایی تبدیل شده که هرکدام درون خود، سازی برای خویش می‌زنند، این شیوه‌ها و روش‌های اسنوب و تازه به دوران رسیدگی را در عمل و تفکر خود به صورتی رایج و غالب درآورده است.