متافیزیک

کل اخبار:60

  • ۱۳۹۷-۰۷-۱۱ ۱۱:۲۰

    مردیها: نقد انقلابی هیوم علیه استدلال‌های متافیزیکی است/ چرا کانت از خواب جزمیت بیدار نشده؟

    مردیها در نشست نقد و بررسی کتاب «رساله‌ای درباره طبیعت آدمی» گفت: کسی که «رساله‌ای درباره طبیعت آدمی» را می‌خواند آن را یک نقد انقلابی، فورانی، شکننده و نیرومند علیه استدلال‌های محض عقلانی و متافیزیکی خواهد یافت. به گقته ماحوزی نیز هیوم در زمانه خود جدی گرفته نمی‌شود در حالیکه امروزه از مباحث او استقبال می‌شود چرا که نظام علمی در قرن بیستم پاسخ کانتی را طلب نمی‌کند.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۰۸ ۱۷:۰۰

    غربزدگی جهانی/ درآمد به متافیزیک در گفتارهایی از بیژن عبدالکریمی و انشاءالله رحمتی

    مبنای فلسفه هایدگر پرتاب‌شدگی ما به این جهان است؛ یعنی ما از مبدا وجودمان اطلاعی نداریم. این نشان‌دهنده درک بسیار عمیق هایدگر و اندیشیدن او به وضعیت انسان در این جهان است. ملاصدرا هم می‌گوید ما به این جهان هبوط کرده‌ایم؛ یعنی پیشاوجود یا قِدم نفسی داریم و از جایی به این جهان آمده‌ایم.

  • ۱۳۹۷-۰۷-۰۲ ۱۰:۰۰

    با هایدگر در درآمد به متافیزیک

    نشست هفتگی شهر کتاب سه‌شنبه سوم مهر به نقد و بررسی کتاب «درآمد به متافیزیک» اختصاص دارد.

  • ۱۳۹۷-۰۶-۱۴ ۱۵:۲۰

    هایدگر یک اندیشه بی‌پایان است

    درسگفتارهای کتاب «درآمد به متافیزیک»، در اوج فعالیت‌های سیاسی هایدگر بعد از استعفایش از ریاست دانشگاه فرایبورگ ارایه شده است و به یک معنا نشان‌گر تجدید نظری در رویه‌های سیاسی او هم هست. برخی آن را سیاسی‌ترین اثر هایدگر می‌دانند.

  • ۱۳۹۷-۰۵-۰۶ ۱۴:۴۰

    نظریه اتم­ گرایی در بین متفکران اسلامی/ اتم گرایی و متافیزیک

    نظریه اتم­گرایی در بین متفکران اسلامی در دنیای اسلام و در دوران شکوفایی علم، نیز مطرح شد. واژۀ یونانی اتوموس، عینا ترجمه شده و به جای آن واژۀ جزء لایتجزی، به معنای تجزیه­ ناپذیر جایگزین شد.

  • ۱۳۹۷-۰۴-۱۳ ۱۳:۴۰

    مهم‌ترین اتفاق متافیزیک سنتی بحث آگاهی و نسبت آن با ابژه بوده است

    مهم‌ترین اتفاق متافیزیک سنتی و به تعبیر مدرن، بغرنج‌ترین آن، که از قضا پراگماتیست‌های اولیه با احساسات تمام بدان پرداختند، همین بحث آگاهی و نسبت آن با ابژه بوده است.

  • ۱۳۹۷-۰۳-۲۹ ۱۴:۴۰

    دستگاه‌های متافیزیکی‌ محصول تاریخ‌اند/ در باب کتاب هایدگر و مسیحیت

    «هایدگر و مسیحیت» ماحصل سخنرانی‌های مک‌کواری به دعوت گروه الاهیات دانشگاه آکسفورد است که در سال‌های 1993- 1994 ایراد شد.

  • ۱۳۹۷-۰۲-۲۹ ۱۱:۴۰

    کنفرانس بین‌المللی افسانه، متافیزیک و دیالکتیک برگزار می‌شود

    بیست و دومین کنفرانس بین‌المللی افسانه، متافیزیک و دیالکتیک در روزهای ۲۶ تا ۲۷ ژانویه ۲۰۱۹ در سیدنی، استرالیا برگزار می‌شود.

  • فیزیک ۱۳۹۶-۱۱-۱۰ ۱۳:۲۲

    درآمدی بر برخی مسائل مکانیک کوانتوم؛

    آیا مکانیک کوانتوم نظریۀ کاملی است؟

    اما اگر مکانیک کوانتوم ‎را نظریه‎ای کامل ندانیم، به دسته‎ای از نظریه‌ها می‎رسیم که نظریه‎های متغیرهای نهان خوانده می‌شوند. اگر مکانیک کوانتوم را ناقص در نظر بگیریم، می‌توانیم بگوییم سیستم قبل از اندازه‌گیری هم در آن حالت بوده است، ولی چون توصیف مکانیک کوانتوم ناقص بوده، به همین دلیل نتوانسته است حالت متعین ذره را برای ما مشخص کند و صرفاً یک برهم‌نهی از حالات ممکن را برای ما مشخص کرده است.

  • هایدگر ۱۳۹۶-۰۷-۱۹ ۱۴:۰۴

    مارتین هایدگر؛

    پرسش از ذاتِ وجود

    بدین ‏سان واژه «وجود» معنایی نامتعین دارد و در عین حال ما آن را به ‏شیوه متعینی، فهم می‏ کنیم. معلوم می ‏شود که «وجود» بسیار متعین و [درعین حال] کاملاً نامتعین است. برطبق منطق متعارف، در اینجا تناقض ‏آشکاری وجود دارد. ولی چیزی که تناقض ‏آمیز است، نمی ‏تواند موجود باشد. دایره مربع وجود ندارد. با این همه، این تناقض، [یعنی تناقضِ] وجود به عنوان [امری] متعین و [در عین حال] کاملاً نامتعین، موجوداست.

  • عبدالکریمی ۱۳۹۶-۰۷-۱۲ ۱۲:۲۶

    صوت / متافیزیک هایدگر در تاریخ معاصر ایران

    بیژن عبدالکریمی

  • کامو ۱۳۹۵-۰۷-۰۶ ۰۹:۱۶

    نگاهی به کتاب متافیزیک مسیحی و نوافلاطون‌گرایی آلبر کامو؛

    حلقۀ مفقوده در تحلیل آلبر کامو

    کامو در سراسر متافیزیک مسیحی به هر سنت از دیدگاه سنت دیگر نزدیک می‌شود و مفروضات و تناقضات هریک را خاطرنشان می‌سازد؛ بدین‌رو، متافیزیک مسیحی نخستین گام در سفر فکری کامو بود، سفری که در آثار پخته‌ای چون عصیانگر و افسانۀ سیزیف به اوج می‌رسد؛ کامو در این دو اثر به بررسی ارتباطات میان مسیحیت، تمدن یونان و مدرنیته بازمی‌گردد.

  • ۱۳۹۵-۰۴-۰۱ ۱۷:۲۰

    تلاش هایدگر برای گسست از سوبژکتویسم متافیزیکی و تفکر فلسفی

    بیژن عبدالکریم گفت: بسیاری از مفاهیم و آموزه های هایدگر پیوندی وثیق برای تلاش هایدگر به منظور گسست از سوبژکتویسم متافیزیکی و گسست از تفکر فلسفی دارد.

  • متافیزیک ۱۳۹۵-۰۳-۱۲ ۱۱:۱۹

    درآمدی به متافیزیک معاصر

    مایکل لاکس

    درآمدی به متافیزیک معاصر از محبوبترین و خوش‌خوان‌ترین مجلدات مجموعه درآمدهای امروزی راتلج به فلسفه است.

  • ۱۳۹۵-۰۳-۰۳ ۱۶:۴۰

    نظام فکری هگل در «متافیزیک ینا» بررسی شد/ بررسی احوالات یک فیلسوف در خودنوشتش

    «متافیزیک ینا» با برگردان محمدمهدی اردبیلی و ویراستاری میثم سفیدخوش منتشر شد. مترجم در این اثر در پی ترجمه بخشی از نظام فلسفی هگل که به «نظام ینا» شهرت دارد، برآمده است. این کتاب دست‌نوشته هگل در دوره اقامتش در شهر یناست.

  • ۱۳۹۴-۱۲-۲۵ ۱۴:۰۰

    هایدگر و زبان متافیزیک / هانس گئورگ گادامر

    آنچه در زیر می آید ترجمه مقاله ای است به قلم گادامر که اصل آن در سال 1967 نوشته شده است. محتوای این نوشته مبتنی است بر درسگفتار گادامر در سال 1965 با عنوان «از هگل تا هایدگر» که آن را در هایدلبرگ عرضه کرد.

  • مدخل ۱۳۹۴-۱۱-۲۵ ۱۴:۳۷

    مدخل‌های دانشنامه‌ استنفورد (۵۱-۵۲)

    برای کسی که می‌خواهد اولین‌بار با مسئله یا مبحثی در فلسفه آشنا شود یا شناخت بهتری از آن حاصل کند، یکی از گزینه‌های مناسب این است که کار را با خواندن مدخل یا مدخل‌های مربوط به آن در دانشنامه فلسفه استنفورد آغاز کند.

  • ۱۳۹۴-۱۱-۲۰ ۰۸:۲۸

    متافیزیک فلسفه اسلامی از زبان پروفسور نیهوف

    نشست استفاده فیلسوفان از میراث یونانی در شکل دهی متافیزیک فلسفه اسلامی با حضور پروفسور نیهوف از اساتید دانشگاه برلین برگزار می شود.

  • علمداری ۱۳۹۴-۱۱-۱۴ ۰۸:۳۸

    نقدی بر کتاب «زیست جهان و اهمیت آن برای نظریه‌ی سیاسی»؛

    کتابی فائق در شرط لازم سیاست اما قاصر در شرط کافی

    در اثر مذکور، شناخت پیشانظری سیاست فربه‎تر از شناخت تاریخی و متافیزیکی آن است، شناختی که مبتنی بر تجربه‌ی زیسته و به‌صورت توصیفی و نه تبیینی و نه تجویزی است. بنابراین، اثر مذکور در شرط لازم سیاست (بعد تجربی) فائق بوده، ولی در شرط کافی سیاست (بعد تاریخی و فلسفی) قاصر بوده است. مخلص کلام، اینکه پرداختن به سیاست زمانی کامل خواهد شد که هم بعد تجربه و هم بعد تاریخ و فلسفه‌ی آن توأمان مورد توجه قرار گیرند.

  • ۱۳۹۴-۱۱-۱۱ ۰۹:۱۵

    نیهیلیسم متافیزیکی با علم در تعارض نیست

    استونهم،استاد فلسفه دانشگاه یورک انگلستان گفت: نیهیلیسم متافیزیکی با علم در تعارض نیست و اگر بتوانیم جهانی خالی از شی داشته باشیم، میتوان تصور کرد فرضیه چندجهانی در فیزیک به چالش کشیده شود.

  • فیزیک و فلسفه ۱۳۹۴-۱۰-۰۱ ۰۹:۳۴

    علیرضا منصوری/تاملی بر ارتباط فلسفه و فیزیک؛

    اهمیت زمینه‌های فلسفی در پیشرفت فیزیک

    علیرغم کاهش سلطه و نفوذ پوزیتیویسمْ سنت تجربه‌گرایی هنوز تا حدّ زیادی هویت خود را با ضدیت با متافیزیک گره زده است؛ خصوصاً نگرش منفی‌ آن‌ها به متافیزیک و صدق نظریه‌ها الهام‌بخش جریانی است که نظریه‌ها را به‌جای موجودات زبانی معادل دسته‌ای از مدل‌های سمانتیکی می‌داند. در واقع یکی از دلایل کنار گذاشتن صدق به‌عنوان هدف علم همین است که تصور می‌شود صدق بار متافیزیکی اضافی و غیر ضروری برای نظریه‌ها ایجاد می‌کند.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۰۵ ۱۳:۴۵

    وقتی اخلاق «بی‌بنیاد» می‌شود / دکتر بیژن عبدالکریمی

    رابطه اخلاق و سیاست، مسأله ساده‌ای نیست؛ ابعاد بسیار وسیعی دارد و چیره شدن بر همه جوانب بحث، امری غیرممکن است و تنها می‌توان به برخی از جنبه‌های بحث اشاره‌ای گذرا داشت. رویکرد من در این بحث نه سیاسی است و نه اخلاقی، بلکه «فلسفی» و «متافیزیکی» است.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۱۵ ۰۹:۳۰

    علم سرشار از گزاره‌های فلسفی است/ فلسفه و متافیزیک نمی‌میرد

    پروفسور هيلاري پاتنم، فيلسوف تحليلي معاصر و استاد بازنشسته دانشگاه هاروارد معتقد است علم نه تنها نمی تواند جایگزین فلسفه و متافیزیک شود بلکه خود علم دارای گزاره های فلسفی است.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۱۷ ۱۰:۲۰

    دانش ارتباطات، توزیع دانش است نه تولید دانش

    حمید پارسانیا گفت: دانش های ارتباطی در واقع دانش های توزیع دانش است نه تولید دانش. این رشته به صورت رقیبی برای متافیزیک است و رشته ای بسیار چالش برانگیز خواهد بود.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۰۴ ۱۴:۳۰

    کتاب «ضرورت، دلالت و جهان‌های ممکن» منتشر شد

    چاپ نخست کتاب «ضرورت، دلالت و جهان‌های ممکن» اثر محمد سعیدی مهر توسط انتشارات علمی و فرهنگی منتشر و روانه بازار نشر شد.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۰۴ ۱۵:۵۳

    گفتگو با برن در نقد فهم فلسفی هاوکینگ

    پروفسور «ریچارد سوئین برن» فیلسوف دین انگلیسی و استاد ممتاز دانشگاه آکسفورد معتقد است که ادعای هاوکینگ مبنی بر مردن فلسفه و متافیزیک نادرست است و علم توانایی پاسخ به پرسشهای بنیادین فلسفی را ندارد.

  • هایدگر ژیژک ۱۳۹۴-۰۱-۳۰ ۰۹:۳۶

    اسلاوی ژیژک/ چرا هایدگر در سال ۱۹۳۳ گام درست را برداشت؟ (۵)

    تکرار و امر نو

    چیزی که محافظه‌کار باقی می‌ماند در امر تاریخ‌نگارانه به گِل می‌نشیند، فقط چیزی که انقلابی است به عمق تاریخ دست می یابد. انقلاب در اینجا به معنی سرنگونی و تخریب نیست، بلکه تحول و بازآفرینی امر متعارف است به‌نحوی‌که امر آغازین باید بازسازی شود و چون امر اولیه به امر آغازین تعلق دارد، بازسازی امر آغازین هرگز تقلید بینوای امر سابق نیست، کاملاً چیزی دیگر اما درعین‌حال همان است.

  • هگل ۱۳۹۳-۱۲-۱۴ ۰۹:۱۶

    محمد مهدی اردبیلی؛

    مقدمه‌ای بر «مسئله‌ی هگل»

    بنا نیست هگل راه سومی از بیرون عرضه کند، بلکه حقیقت تنها از طریق نفی خود طرفین یا همان چیزی آشکار می‌شود که هگل «یک‌جانبگی» هرکدام می‌داند. به نظر هگل تمام اندیشه‌ها و عقاید تاریخ بشر، به نوبه‌ی خود، دچار نوعی «یک‌جانبگی»اند. در نتیجه باید این یک‌جانبگی را نفی کرد، اما نکته‌ی مهم دیگر این است که هر کدام از طرفین دعوا، در عین حال بخشی از حقیقت را نمایندگی می‌کنند.

  • ۱۳۹۳-۱۲-۱۰ ۱۰:۲۰

    گزارش نشست «واژه‌گزینی فیزیک؛ تاریخچه و آسیب‌ها»

    مجید غلامی جلیسه در نشست «واژه‌گزینی فیزیک؛ تاریخچه و آسیب‌ها» ضمن قدردانی از لطیف کاشی‌گر به پاس سال‌ها تلاش در عرصه علم گفت: خانه کتاب میزبان همه اهالی علم است.

  • ژیژک ۱۳۹۳-۱۲-۰۹ ۱۰:۵۷

    درباره پیوند هایدگر و فاشیسم؛

    چرا هایدگر در سال ۱۹۳۳ گام درست را برداشت (۱)

    تنها چیزی که باید در اینجا افزود این است که برای هایدگر و الباقی فاشیست‌های سابق نیز همین امر صادق است، آن‌ها نیز جسد نازی‌شان را در کوه اجسادی که متافیزیک غربی خوانده می‌شود مخفی کردند... و آیا نباید به همین طریق در پی تعمیمی بسیار عجولانه، خرد متعارف لیبرال را که برحسب آن فلاسفه در سیاست هواخواه شوربختی ِمصیبت‌بارند را رد کرد؟