مذهب

کل اخبار:52

  • ۱۳۹۵-۰۶-۰۶ ۱۷:۴۰

    حدیث گرایی، اتوریته مذهبی و مشکل اسلام معاصر

    ما امروز با بحران مرجعیت دینی در اسلام معاصر روبرو هستیم. داعیه و مبلغ مذهبی با توشه ای قلیل و نزار در دانش دینی و فقدان روحیه انتقادی در بینش مذهبی جای فقیه و متکلم و فیلسوف و حتی واعظ صوفی مشرب گذشته را گرفته است.

  • محمدرضا بهشتی ۱۳۹۵-۰۵-۰۵ ۰۹:۳۱

    گزارشی از سخنرانی محمدرضا بهشتی در درس‌گفتار «حقوق شهروندی؛ جستاری در طریق پرچالش علوم انسانی»؛

    امكان حقوق شهروندی در جامعه دينی

    قوق شهروندی، حقوقی است كه افراد به دلیل تابعیت از یك نظام اجتماعی- سیاسی به دست می‌آورند. به عبارت دیگر، حقوقی است كه به افراد تعلق می‌گیرد از آن جهت كه شهروند هستند، نفس شهروند بودن فارغ از رنگ، نژاد، جنسیت، باور، اعتقاد و غیره. قصد من این است كه دوستان را به این برسانم كه در كجاها به لحاظ نظری نیاز به تامل داریم.

  • احسان شریعتی ۱۳۹۵/۰۳/۲۹

    پاسخ‌های احسان شریعتی به انتقادهای مطروحه از علی شریعتی؛

    مدافعِ پدر

    شریعتی با تکیه بر یک میراث عرفانی ایرانی خراسانی و نیز آموزه‌های مدرن است که می‌کوشد نگاه دینی خود را پی بریزد. از همین منظر است که البته به سراغ نقد اسلام فقاهتی- حقوقی هم می‌رود و نیز سراغ دینداری عوام. اما این احکام چگونه به‌روز می‌شود؟ با یک تحول عمیق و شکل‌دادن پارادایمی جدید در فقه. تا وقتی این کار صورت نگرفته، ما دچار فقهی سنتی هستیم. او به رعایت فرم البته پایبند است اما می‌گوید ظواهر نمی‌توانند معنای مستقل داشته باشند.

  • مهدی معین زاده ۱۳۹۵-۰۱-۲۸ ۰۸:۵۷

    مهدی معین‌زاده؛

    عقل و خطوط قرمز

    نتیجه‌ طبیعی نگرش حداکثری بـه عـقل و عـقلانیت، تولد مفهومی است‌به نام خطوط قرمز. آنان‌که در توانمندی عقل در عرصه شـناخت قـطعی و یقینی جهان طبیعت و مابعدالطبیعه کمترین تشکیکی روا‌ نداشته‌اند‌ و در مواجهه با اصالت واقع و امکان علم به جهان خـارج رویکردی نـقادانه اتـخاذ نکرده‌اند، در برخورد با اموری که به دشواری تن به تبیین و تعلیل عـقلانی‌ مـی‌دهند،‌ نـاگزیرند که دست‌به ترسیم خطوط قرمز بزنند.

  • گاندی ۱۳۹۵-۰۱-۲۵ ۱۰:۵۰

    تاملی بر ایدئولوژی هندی؛

    گاندی به روایتی دیگر

    در‌واقع گاندی نمی‌توانست بین مذاهب بدان گونه که به انان ابراز ایمان می‌شد، بی‌تفاوت باشد. از نظر شخصی، او صادقانه معتقد بود که همه مذاهب در برابر خدا برابر هستند. در سطح سیاسی، یک مذهب به ناچار بالاتر از دیگران بود. هندوئیسم ائین بومی شبه قاره و مختص آن بود. در حالی که اسلام نبود. گاندی از گجرات می‌امد، و دانش وی در مورد فرهنگ مسلمین شبه‌قاره بسیار محدود بود. او عنوان کرد، پسر وظیفه‌شناس با ایمان « باعث هیچ تقدمی در احترام و تکریمِ من به گاو نمی‌شود».

  • ۱۳۹۴-۱۲-۲۴ ۱۶:۴۵

    خشونت و کارآیی گفتگو

    با توجه به مساله ترور که حد نهایی خشونت است و بررسی جوانب مختلف آن روشن می‌شود که تنها فقر عامل ترور نبوده است.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۰۳ ۱۴:۴۹

    بازگشت مذهب و چرایی آن

    از قرن نوزدهم، پنداشته می شد که علم به طور قطع جایگزین خرافات می شود، فناوری بر جادوگری پیشی گرفته، طب دعا را اریکه ی قدرت پایین کشیده، سیاست برمهدویت چیره خواهد شد و غیره. ...

  • ۱۳۹۴-۰۸-۰۳ ۱۳:۱۰

    چرا رابطه سینما و مذهب را قیچی می‌کنند؟

    سینمای ایران چقدر در حوزه تاریخ اسلام، مؤثر عمل کرده است؟ این پرسشی است که همواره مطرح می‌شود و طبعا همواره در این میان، سینما به کم‌کاری در این زمینه محکوم می‌شود.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۳۱ ۱۳:۴۰

    مذهب، علم و هنر: سه الگوی متفاوت شمایل سازی

    علیرغم این که نمایشگاه بت ستیزی،‌ بسیاری از اشیاء مذهبی را گرد می آورد، زیارت معقول و منقول نیست، در عین ارائه ی متون علمی، موزه ای علمی برای فراگیری و آموزش نیست، در حالی که آثار هنری بسیاری را به نمایش می گذارد، یک نمایشگاه هنری نیست.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۱۸ ۱۷:۳۰

    عرضه صوتی تصویری آثار حکمت و فلسفه اسلامی

    مجمع عالی حکمت اسلامی آثاری همچون فلسفه روانشناسی و همگرايی مذاهب اسلامی در نقد و نفی تکفيری ‌ها را در قالب صوتی تصویری عرضه می کند.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۱۰:۵۰

    کتابشناسی ۳۱۷ عنوان کتاب دینی در ۱۱ روز آخر اردیبهشت ۹۴

    بیست ویکم تا سی و یکم اردیبهشت ۱۳۹۴ با انتشار ۳۱۷ عنوان کتاب در حوزه دین همراه بود. آن‌ چه در این گزارش گردآوری شده، اطلاعات کتابشناسی آثار منتشرشده این ۱۱ روز در ۶ بخش حوزه دین است.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۳۱ ۰۹:۳۰

    ناگفته‌هایی از آنچه در موج بیداری اسلامی اتفاق افتاد

    عضو هیأت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب گفت: چند نگاه نسبت به بیداری اسلامی وجود دارد. حضرت آقا از همان ابتدا اصرار داشتند که آنچه اتفاق می‌افتد بیداری اسلامی است، اما برخی می‌گفتند بیداری انسانی است.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۰۲ ۱۷:۰۰

    اهداف پنهان از طرح پلورالیسم

    عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ واندیشه اسلامی گفت: پلورالیسم نه‌تنها نمی‌تواند همه‌ ادیان رابه یک چارچوب واحد برگرداند بلکه مکتبی مقابل همه‌ ادیان است و به نظر می‌رسد که تنش‌های اجتماعی را بیشتر می کند.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۰۲ ۱۵:۱۰

    یورش به دست‌آوردهای عصر روشنگری

    درحالی که فلسفه عصر روشنگری با انتقادات بنیادینی، از جمله از زبان اندیشه ورزان ترقیخواه رو در روست، مذهب باز جایگاه فراگیری در گفتمان سپهر عمومی یافته. آیا وقت آن نرسیده که به بازبینی تفکری برآمد که پایه گذار دموکراسی و جمهوریت بوده است؟

  • ۱۳۹۳-۱۰-۲۳ ۱۰:۲۰

    کتاب «تنوع مذهبی و حقوق اسلامی» منتشر شد

    کتاب «تنوع مذهبی و حقوق اسلامی Religious Pluralism and Islamic Law» به ارائه تجزیه و تحلیلی در ارتباط با حقوق اساسی اهل ذمه در جامعه اسلامی می پردازد.

  • ۱۳۹۳-۰۲-۰۷ ۱۴:۰۷

    نگاه متفاوت آیت‎ا... خامنه‎ای به «زن»

    در تعارض «دینِ مردسالاری» و «دینِ اسلام»: تأملی در معنای ناگفته «قهرمانه»

    اگر در غرب مبارزات طولانی و ممتد زنان و فمینیست‎ها بود که موجب شد جوامع مدرن تاحدودی و در برخی زمینه‎ها از سیطره مذهب «مردسالاری» رهایی یابند، در تاریخ ایران هیچ رخدادی همچون «انقلاب اسلامی» در تضعیف پایه‎های مذهب «مردسالاری» نقش نداشته است. تأثیر رهبران مذهبی همچون امام خمینی و آیت‎ا... خامنه‎ای در زمینه‎سازی برای رشد، شکوفایی و اعتلای زنان در جامعه امری نیست که حتی ناظران سکولار و مخالف جمهوری اسلامی بتوانند انکار کنند.

  • ۱۳۹۳-۰۱-۲۰ ۱۷:۳۳

    روناک یونسی: سلامتی فرزندم را نذر امام رضا(ع) کردم

    بازیگر سریال «نیلی تر از مهتاب» از شباهت اتفاقی داستان زندگی خود با شخصیت سارا در این سریال و اینکه خودش هم برای سلامتی فرزندش به امام رضا (ع) متوسل شده است، سخن گفت.

  • ۱۳۹۲-۱۰-۱۹ ۱۱:۴۰

    معاون پژوهشی مرکز دایر‌ةالمعارف بزرگ اسلامی: دایرةالمعارف بزرگ اسلامی احیاگر مذهب تشیع است

    معاون پژوهشی مرکز دایر‌ةالمعارف بزرگ اسلامی در مراسم نقد و بررسی مجموعه «دایرة‌المعارف بزرگ اسلامی» با بیان اینکه آقای بجنوردی برای احیای مذهب تشیع و معرفی ایران به تدوین این مجموعه پرداخته است، ابراز کرد: دایرةالمعارف اسلامی چاپ ایران بسیار بهتر و دقیق از دائرةالمعارف چاپ اروپا است.

  • ۱۳۹۲-۱۰-۱۴ ۰۸:۴۱

    اعتقاد به امامت در تشیع زمینه فهم بهتر از دین را فراهم می‌کند

    استاد دانشگاه ادیان و مذاهب با اشاره به سیر تحول در ادیان ابراهیمی و غیرابراهیمی، امامت در اسلام و تشیع را به عنوان مولفه‌ای برای دستیابی به فهم بهتر از دین دانست.

  • ۱۳۹۲-۱۰-۱۰ ۱۴:۰۷

    فرق و مذاهب کلامی به چاپ ششم رسید

    چاپ ششم کتاب فرق و مذاهب کلامی اثر علی ربانی گلپایگانی به همت انتشارات مرکز بین‌المللی جامعة المصطفی (صلی الله علیه و آله) العالمیة منتشر شد.

  • ۱۳۹۲-۱۰-۰۶ ۱۲:۱۴

    محمودی: ضعف نشر قرآنی ناشی از کم‌توجهی مسئولان فرهنگی است

    مدیرعامل اتحادیه ناشران قرآنی درباره نشر آثار قرآنی گفت: نشر مذهبی و قرآنی کشورمان در چند سال اخیر ضعیف شده است و این ضعف از کم‌توجهی مسئولان ناشی می‌شود.

  • ۱۳۹۲-۰۹-۱۷ ۱۵:۴۲

    مشاور دبیرکل در امور بانوان مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی منصوب شد

    طوبی کرمانی به عنوان مشاور دبیرکل در امور بانوان مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی منصوب شد.