میشل فوکو

کل اخبار:79

  • میشل فوکو ۱۳۹۶-۰۱-۰۷ ۱۷:۱۰

    صوت/ فلسفه چیست از منظر میشل فوکو (6)

  • فوکو ۱۳۹۵-۱۲-۱۰ ۲۰:۳۷

    صوت/ فلسفه چیست از منظر میشل فوکو (5)

  • میشل فوکو ۱۳۹۵-۱۰-۱۷ ۱۷:۱۵

    صوت/ فلسفه چیست از منظر میشل فوکو (4)

  • جهاندیده ۱۳۹۵-۱۰-۰۷ ۱۸:۳۷

    صوت/ فلسفه چیست از منظر میشل فوکو (۳)

  • جهاندیده ۱۳۹۵-۰۹-۲۱ ۱۷:۲۷

    صوت/ فلسفه چیست از منظر میشل فوکو (۲)

  • ۱۳۹۵-۰۹-۲۰ ۱۳:۰۰

    جامعه مدرن یک جامعه مراقبتی است/ فوکو و علوم انسانی

    مقدم حیدری، عضو هئیت علمی پژوهشگاه علوم انسانی گفت: به عقیده فوکو جامعه ما جامعه نمایش نیست بلکه جامعه مراقبت است و همه ما در یک ماشین قدرت و سراسربین قرار داریم.

  • جهاندیده ۱۳۹۵-۰۹-۱۱ ۱۵:۳۰

    صوت/ فلسفه چیست از منظر میشل فوکو (۱)

  • ۱۳۹۵-۰۹-۰۷ ۱۶:۴۰

    بازگشت به فوکوی متقدم

     «نشانگر همه چیزها» متشکل از سه فصل است که هر کدام با تحلیل یک مفهوم مشخص شروع می‌شود و در حکم پیش‌درآمد آگامبن برای تحلیل ایده آن فصل در چارچوب فلسفه غرب است.

  • ۱۳۹۵-۰۸-۱۷ ۱۰:۱۰

    فوکو فیلسوف جامعه است نه جامعه شناس/ جنون در ادوار تاریخ

    معتمدی، نویسنده «زایش جنون در اندیشه فوکو» با بیان اینکه فوکو فیلسوفِ جامعه است و نه جامعه شناس، گفت: فوکو فیلسوفی در قد و قواره ویتگنشتاین و هایدگر است ولی عمق فلسفی اش کاویده نشده است.

  • ۱۳۹۵-۰۸-۱۶ ۱۴:۰۰

    به همت پژوهشگاه علوم انسانی؛ نشست «فوکو و علوم انسانی» برگزار می‌شود

    گروه فلسفه علم و فناوری پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی نشست فوکو و علوم انسانی را برگزار می کند.

  • ۱۳۹۵-۰۸-۱۵ ۱۱:۰۰

    فوکو فیلسوف جامعه است نه جامعه شناس/ جنون در ادوار تاریخ

    معتمدی، نویسنده «زایش جنون در اندیشه فوکو» با بیان اینکه فوکو فیلسوفِ جامعه است و نه جامعه شناس، گفت: فوکو فیلسوفی در قد و قواره ویتگنشتاین و هایدگر است ولی عمق فلسفی اش کاویده نشده است.

  • ۱۳۹۵-۰۷-۲۷ ۱۵:۴۰

    در جست‌وجوی واقعیت گفتمان

    کتاب کلیدواژه‌های ادبیات ۶ (گفتمان) به قلم سارا میلز، توسط موسسه «خط ممتد اندیشه» و زیر نظر نرگس حسنلی، در 177 صفحه و با قیمت 10500 تومان توسط انتشارات «نشانه» منتشر و وارد بازار کتاب شده است.

  • ۱۳۹۵-۰۷-۲۴ ۱۸:۲۰

    فوکو دنده چپ ستون راست

    متن زیر نگاهی دارد به جایگاه فیلسوف فرانسوی در شروع جریان نئولیبرالیسم.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۲۵ ۱۵:۴۰

    مفهوم سوژه دراندیشه سیاسی میشل فوکو

    واقعیت اینست که فوکو نه انسان و نه اندیشه را مکانیکی نمی‌ بیند. گرچه نحوه بیان دیرینه شناسی این توهم را ایجاد می‌ کند لکن در تبارشناسی کاملاً آشکار می‌ شود که سوژه به عنوان موجودی متفاوت از سایر موجودات عالم از جانب فوکو پذیرفته شده است.

  • ۱۳۹۵-۰۴-۱۲ ۱۰:۴۰

    مدرنيته ايرانی قحطی زده است/ مناظره «هگل يا فوكو مساله اين است؟» با حضور مهدی اردبيلی و آرش حيدری

    يكي از مشكلات ما به فهم از هگل و به هگليان ما در ايران بازمي‌گردد كه مي‌توان در دو جريان اصلي آن را بازشناسي كرد؛ يك گروه آنهايي بودند كه براي آنان هگل مقدمه ماركسي بود كه خود مقدمه لنين بود و لنين پيش‌درآمدي براي تفنگ؛ در دل وضعيتي كه وضعيت انديشه نبود.

  • ۱۳۹۵-۰۲-۲۹ ۰۹:۳۰

    نشست «تاریخ ایران؛ هگل یا فوکو» برگزار می شود

    نشست تخصصی تاریخ (ایران)؛ هگل یا فوکو» با حضور محمدمهدی اردبیلی در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبائی برگزار می شود.

  • ۱۳۹۵-۰۲-۲۷ ۱۲:۴۰

    فوكو كجا شكست مي‌خورد؟

    بالاخره تكليف ما ايرانيان فارسي زبان كه عمدتا با ترجمه يا متن‌هاي انگليسي زبان سر و كار داريم و در به در دنبال نظريات نو و جديد مي‌گرديم تا وضعيت خودمان را با كمك آن توضيح دهيم، با ميشل فوكوي فرانسوي چيست؟

  • ۱۳۹۵-۰۲-۲۷ ۱۱:۴۰

    فوكو مقاومت می كند

    آيا مي‌توان از فوكوي كلي حرف زد؟ به همين قياس آيا از يك ماركس كلي مي‌توان حرف زد؟ به‌طور كلي آيا مي‌توان يك انديشمند را در كليت آن به كار بست؟

  • فوکو ۱۳۹۵-۰۲-۲۲ ۰۹:۱۸

    درآمدی بر چیستی تبارشناسی در اندیشه‌ی فوکو (۳)؛

    رژیم علوم انسانی

    فوکو به‌عنوان تبارشناس (برخلاف نیچه) دیگر از کشف اینکه ادعای عینیت جز نقابی برای انگیزش‌های ذهنی نیست، عصبانی نیست، وی مایل به تحلیل حقیقت متعلق به زمان خودش بود که به آن لقب «رژیم علوم انسانی» داده بود؛ اینکه چگونه عینیت علمی و نیات ذهنی با یکدیگر در درون فضایی پیدا می‌شوند که نه به‌وسیله‌ی افراد بلکه به‌وسیله‌ی کردارهای اجتماعی برقرار شده است.

  • فوکو ۱۳۹۵-۰۲-۱۹ ۱۰:۴۴

    درآمدی بر چیستی تبارشناسی در اندیشه‌ی فوکو (۲)؛

    قدرت و رابطه‌ی آن با سوژه

    در تبیین جدیدی که فوکو ارائه می‌دهد قدرت نه پدیده‌ای منفی و نه مثبت است که دارای کاربردی دوگانه است که در عین تحدیدکننده بودن مولد نیز می‌باشد. قدرت مفهومی هنجاری نیست، لذا ذاتاً نه خوب است نه بد.در واقع فوکو این تفکر را از نیچه وام گرفته وبه بسط آن پرداخته است. «به عقیده‌ی نیچه می‌توان با توسل به آن هویت‌هایی را به وجود آورد. با کمک قدرت می‌توان چیزهای بزرگی به چنگ آورد»

  • فوکو ۱۳۹۵-۰۲-۱۳ ۰۹:۲۹

    درآمدی بر چیستی تبارشناسی در اندیشه‌ی فوکو (۱)؛

    پایان فلسفه

    از دیدگاه تبارشناسی، فلسفه به پایان خود رسیده است. تعبیر، کشف معنایی نهفته نیست؛ «اگر تعبیر کار پایان‌ناپذیری است، دلیل آن تنها این است که هیچ‌چیز برای تعبیر وجود ندارد، هیچ‌چیز مطلقاً اولیه‌ای برای تعبیر وجود ندارد، زیرا به‌هرحال هر چیزی در بنیاد خود پیشاپیش تعبیر است»

  • توفیق اشتاوت ۱۳۹۴-۱۲-۱۹ ۱۱:۴۳

    گزارشی از نشست اسلام‌شناسی در سایه‌ی شرق‌شناسی؛

    جامعه‌شناسی انتقادی اسلام

    مواجهه‌ی فوکو با انقلاب ایران دقیقاً برخاسته از چند زمینه است: اول، قرابت فلسفه با رخدادهای واقعی در دنیای ایده‌ها یا رپرتاژ ایده‌ها، طرحی که فوکو از رپرتاژ ایده‌ها ارائه داده، گزارش کارکرد ایده در رخداد گزارش مردمی بود؛ دوم، دیدار با روشن‌فکران ایرانی و پاریسی و مدنظر قرار دادن و زلزله‌ی طبس به‌عنوان رخدادی والا که به شکل‌گیری جنبش‌های مردمی دامن زد؛ سوم، گزارش فوکو به‌عنوان گزارشی مشتمل بر فرایندهای انقلاب و حالات و روحیات، درگیرهای سیاسی و روانی و در واقع نمادینگی‌های فضا سازنده.

  • ادبیات پسااستعماری ۱۳۹۴/۱۱/۲۷

    درآمدی بر چیستی مکتب ادبی پسااستعمار در مصاحبه با دکتر نگار شریف؛

    نقد ادبی در عصر پسااستعمار

    اگر در نقد ادبی امروزی مهاجر بودن نه یک عمل، که یک وضعیت انسانی است، پسااستعمارگرایی است که ریشه‌ها و چگونگی آن را واکاوی می‌کند. امروز فقط اقتصاددانان و سیاست‌مداران نیستند که بر بالین کشورهایی حاضر می‌شوند که از بیماری استعمار رها شده و مستقل شده‌اند؛ پسااستعمارگرایان هم هستند که با کوله‌باری از مفاهیم و اصطلاحات نو «روایت‌های» ملی را تعریف می‌کنند و قصه‌های تازه‌ای می‌گویند.

  • ۱۳۹۴-۱۱-۰۵ ۲۰:۰۰

    فوکو و روایت نیچه ‌ای از تاریخ

    نشست فوکو و روایت نیچه ‌ای از تاریخ به میزبانی پژوهشکده تاریخ اسلام برگزار می شود.

  • ۱۳۹۴-۱۱-۰۴ ۱۵:۳۰

    دوره آموزشی«فوکو و نقد نئولیبرالیسم»برگزار می‌شود

    دوره آموزشی «فوکو و نقد نئولیبرالیسم»به همت موسسه پرسش برگزار می شود.

  • میشل فوکو ۱۳۹۴-۱۰-۰۶ ۰۸:۳۴

    نگاهی به روش تبارشناسی فوکو؛

    فوکو، تاریخ و علوم اجتماعی

    روش تبارشناسی فوکو، آن تفاسیر و توجیهات پیرامون زمال حال که آن را به گونه‌ای به تصویر می‌کشند که گویی گریزناپذیر و ازاین‌رو نتیجه‌ی ضروری گذشته بوده است تحلیل می‌برد. تبارشناسی این برداشت از گریزناپذیری را با نشان دادن این نکته که مسیر تاریخی زمان حال با «شبکه‌ای از احتمالات»، تصادفات و پیامدهای ناخواسته، پیوسته بوده است به چالش می‌کشد.

  • میشل فوکو ۱۳۹۴-۰۹-۱۸ ۰۸:۵۰

    نگاهی به مفهوم سوژه در ادبیات فلسفی فوکو(۲)؛

    موجودیت متفاوت سوژه

    فوکو نه انسان و نه اندیشه را مکانیکی نمی‌بیند. گرچه نحوه بیان دیرینه شناسی این توهم را ایجاد می‌کند لکن در تبارشناسی کاملاً آشکار می‌شود که سوژه به عنوان موجودی متفاوت از سایر موجودات عالم از جانب فوکو پذیرفته شده است. این سوژه است که مراسم اعتراف یا پژوهش در ابژه‌های انسانی را به عهده دارد. سخن فوکو مکانیکی بودن انسان نیست بلکه تبدیل شدن "منِ فاعلی" به "منِ مفعولی" می‌باشد.

  • فوکو ۱۳۹۴-۰۹-۱۴ ۰۹:۴۱

    نگاهی به مفهوم سوژه در ادبیات فلسفی فوکو(۱)؛

    چرا فوکو سوژه را کشت؟

    از میان استعاره‌ها و مفاهیم موجود در ادبیات فلسفی فوکو واژه سوژه در موضوعات مختلف، خود را به انحاء گوناگون ظاهر می‌کند. لذا فهم چیستی و چگونگی سوژه می‌تواند راه را برای فهم سایر وجوه فکری فوکو هموارکند. او در سرتاسر آثارش در پی کشف طریقه ساخته شدن سوژه است. تمام روش‌ها مثل دیرینه شناسی و تبارشناسی یا ابتکارات جدیدی که در زمینه تعریف مفاهیمی چون قدرت در آثارش نمایان است هیچ کدام بی‌ربط به این واژه نیستند.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۳۰ ۱۰:۴۰

    نقد و بررسي كتاب اراده به دانستن

    كتاب اراده به دانستن (۱۹۷۶) نوشته ميشل فوكو (۱۹۸۴-۱۹۲۶) متفكر معاصر فرانسوي نخستين جلد از مجموعه تاريخ سكشواليتهاست که قرار بود در شش جلد منتشر شود. در سال ۱۹۸۴جلدهاي دوم و سوم اين مجموعه (با عناوين: كاربرد لذت و مراقبت نفس) به چاپ رسيد ولي با مرگ فوکو (۱۹۸۴) این پروژه ناتمام ماند و حتی دست­نوشته­ هاي او (با عنوان اعترافات بدن) نیز منتشر نشد.

  • فوکو ۱۳۹۴-۰۷-۲۱ ۰۹:۱۵

    گزارشی از میزگرد «روش‌شناسی فوکو و مطالعات ایران»؛

    روش‌های فوکویی و مسائل ایران

    فوکو بیشتر مورخ است، اما یک مورخ خاص. حال سؤال این است که آیا می‎شود از بحث‎های فوکو برای مطالعات ایران استفاده کرد؟... فوکو در آثارش در مورد «جنون»، «کلینیک»، «پزشکی»، «مجازات» و «زندان» این گسست‎های اپیستمیك را به ما نشان می‎دهد که چگونه یکی به پایان می‎رسد و دیگری آغاز می‎شود. حال برای منِ محقق این سؤال پیش می‎آید که ما در ایران چنین مواردی داشتیم یا خیر.