نقد فیلم

کل اخبار:185

  • جشنواره ۱۳۹۸-۰۳-۰۵ ۱۲:۳۲

    نگاهی به برخی از فیلم های جشنواره کن؛

    تارانتینو، کن لوچ و دیگران

    انگل به اندازه کافی کمیک، هیجان انگیز و جذاب است و می تواند یکی از معدود غافلگیری های کن امسال باشد./ تارانتینو هیچ وقت فیلم ساز محبوبم نبوده، هیچ وقت دلم برای تماشای فیلمی از او تنگ نشده، چه پالپ فیکشن، چه بیل را بکش، و چه فیلمی که بیشتر از بقیه دوست داشتم (جکی براون). فیلم تازه اش هم از این قاعده مستثنی نیست.

  • گناهکار ۱۳۹۸-۰۲-۰۷ ۱۱:۰۳

    نقد فیلم گناهکار (The Guilty) از آثار سی و هفتمین جشنواره جهانی فیلم فجر؛

    امواج صدا را دریاب

    در تریلر روان شناختی «گناهکار»، داده های صوتی راهی برای رمزگشایی از موقعیت مکانی سوژه می شود. در واقع می توان براساس «نظریه کنش گفتار»، شیوه روایی فیلم «گناهکار» را مبتنی بر گفتار به مثابه شکلی از کنش دانست اما مهارت فیلمنامه نویس در قالب سازی این شیوه براساس ساختار پرده ای فیلمنامه همان روند آشنای سه مرحله ای «موقعیت، کشمکش، حل و فصل» را شکل می بخشد.

  • فیلم او ۱۳۹۷-۰۳-۰۵ ۱۱:۰۰

    تحلیل روان‌شناختی فیلم او (Elle)، محصول ۲۰۱۶ فرانسه:

    خاکستر و باد

    شاید بتوان در این گفتۀ ریچارد برودی (منتقد فیلم) شک کرد که می‌گوید: «او» کندوکاو زندگی یا روان یک زن نیست، بلکه خیال‌پردازی مردانه‌محوری است که با زرق‌وبرق آزادی تزئین شده است.۶ اگر منظور از «کندوکاو» یا «روان» روایت‌ها و فیلم‌های آشنایی باشد که این دو مسئله را به شکلی سرراست و صریح در اختیار مخاطب قرار می‌دهند، قطعاً فیلم «او» چنین چیزی نیست.

  • قوی سیاه ۱۳۹۷-۰۲-۰۹ ۱۰:۲۷

    نگاهی روان کاوانه به فیلم قوی سیاه؛

     زندگی هنری یک بیمار اسکیزوفرن

    خنثی کردن یا محو کردن اسم پدر که در واقع castration یا اختگی را محو کرده و از بین می‌برد، باعث می‌شود که سوژه در خدمت مطلق گرایی مادر باشد. در نتیجه زندگی سوژه می‌شود، یا مطلق بودن یا هیچ، و چیزی بین این دو نیست. در فیلم قوی سیاه، نینا، شخصیت اصلی، برای این که بتواند با جامعه ارتباط برقرار کند، هیچ چاره‌ای جز این ندارد که به ماشین آرمانی-مطلق مادرش تبدیل شود.

  • ۱۳۹۶-۱۱-۰۲ ۱۴:۲۰

    تا اعماق فلاکت/ نگاهی به سد معبر، دومین ساخته محسن قرایی

    شاید یکی از مهم‌ترین امتیازات فیلم که ارزش کار قرایی به عنوان یک کارگردان جوان را هم دوچندان می‌کند در این باشد که او برای ساخت اثری در حوزه سینمای اجتماعی به سراغ متنی متاثر از سبک‌کاری فرهادی نرفته است.

  • ۱۳۹۶-۱۰-۱۶ ۱۱:۴۰

    دلیل شورش یا شورش بی‌دلیل؟/ نگاهی به فیلم سینمایی«دیترویت» ساخته کاترین بیگلو

    اگراین فیلم را تا حالا ندیده‌اید می‌توانید آن را در بساط دی‌وی‌وی فروش‌های کنار خیابان پیدا کنید یا فیلم دیترویت را با کمترین جست‌وجو و بالاترین کیفیت و بهترین زیرنویس در اینترنت پیدا کنید، البته اگر این روزها نفس اینترنت بالا بیاید.

  • ۱۳۹۶-۰۷-۲۹ ۱۲:۲۰

    غول بزرگ مهربان*/ نگاهی به فیلم «اوکجا» به کارگردانی «بونگ جون-هو»

    اگر به دسته‌بندی آثار علاقه‌مند باشیم، اوکجا را می‌توان در کنار آثار فانتزی پرسروصدا و زیاده‌گو اما دغدغه‌مند سینمای هالیوود دسته‌بندی کرد که نمونه‌های اخیرش هم کم نیستند. از نمونه‌هایی که در کنار مهارت‌های تکنیکی، ارزش‌های ادبی هم دارند؛ مانند بازی تاج‌وتخت (سریال) یا غ. ب. م (B. F. G) تا نمونه‌های سطح پایینی مثل کتاب جنگل (٢٠١٦) و آلیس آن‌سوی آینه، همگی در دسته‌بندی فانتزی‌هایی قرار می‌گیرند که لااقل حرفی برای گفتن دارند. اوکجا نه آن‌قدر نزدیک به بالای این هرم و نه آن‌قدر نازل است که با نمونه‌هایی که گفته شد نزدیکی داشته باشد.

  • ۱۳۹۶-۰۷-۲۹ ۱۰:۴۰

    زیبایی تناقض/ «شور خاموش» روایتی داستانی از زندگی امیلی دیکنسن، شاعر پرآوازه است

    «شور خاموش»؛ پارادوکس در متانتِ یک یکسانی و پیوستگی. تصویری از عواطفی معنوی، خروشی وحشی و صدایی پیوسته، آرام و بامعنی ... پارادوکس در تاروپود اثر می‌تند؛ امیلی شاد و سرزنده، با لباس‌هایی تیره، در خانه، درک می‌کند و می‌سراید.

  • ۱۳۹۶-۰۷-۰۵ ۱۲:۴۰

    جدال آسمان و زمین/ درباره فیلم «ژانت: کودکی ژاندارک»

    شخصیت ژانت، با همه سادگی، متانت و دلنشینی‌اش خود را در همتراز با دو شخصیت او در «کن‌کن کوچولو» و بیلی در «ملوت» قرار می‌دهد؛ شخصیت‌هایی که گویی تنها چهره‌های آشنا و یکسره مجزا از جنون دیگر مخلوقات عجیب و نامعمول اطراف‌شان هستند.

  • ۱۳۹۶-۰۵-۲۸ ۱۲:۳۰

    چشمان باز بسته/ نقد فیلم «رگ خواب» به کارگردانی حمید نعمت‌الله

    «رگ خواب» روایت باورپذیر و دلنشینی از تحول و دگرگونی یک زن معمولی در سینمای ایران است.

  • ۱۳۹۶-۰۵-۱۶ ۱۵:۲۰

    حضور نشانه در غیاب درام/ درباره فیلم «جولیتا» ساخته پدرو آلمادوآر

    در فرم فعلی با ملغمه درهم‌جوشی از اشخاص و اشیا و موقعیت‌های بی‌ارتباط طرف هستیم که فقط به این دلیل کنار هم چیده شده‌اند تا فریاد بزنند: «دل‌شکستن هنر نمی‌باشد» و اگر از کنار پیشنهاد کسی بی‌رحمانه بگذری، سعادت و خوشبختی نیز بی‌رحمانه از کنارت خواهد گذشت!.

  • ۱۳۹۶-۰۲-۳۱ ۱۲:۰۰

    تلخ؛ همچون «کن»/ گزارش روز سوم جشنواره

    فیلم که تمام شد همه ما ایرانی‌های شاد و مغرور که برای دیدن فیلم هم‌وطنمان آمده بودیم، ناراحت سالن را ترک می‌کردیم.

  • ۱۳۹۶-۰۲-۱۱ ۱۷:۰۰

    تصویر واقع‌گرایانه از انحصار/ سریال «تابو»، معجونی از سیاست، اقتصاد و عشق

    تابو همان داستان تاریک و تأمل‌برانگیز تجار مرموز و وحشی چایی است که همیشه انتظارش را داشتید اما این سریال یک ویژگی خاص دیگر نیز دارد: یک سریال تلویزیونی که گذشته از داستان و شخصیت‌های جذاب و سرگرم‌کننده، با نفوذ به لایه‌های زیرین سیاسی- اجتماعی، سازوکار اقتصاد انحصاری را به‌خوبی درک و تصویر می‌کند.

  • ۱۳۹۶-۰۱-۲۱ ۱۶:۴۰

    گره‌های یک فیلم خاص/ نگاهی به فیلم «ماجرای نیمروز» محمدحسین مهدویان

    با دیدن این فیلم مخاطب در مورد اطلاعات سپاه احساس می‌کند با یک سازمان منسجم و کاملا سیستماتیک مواجه است. در حالی که در واقعیت آن طور نبود. در فیلم نقش اطلاعات سپاه بسیار پررنگ روایت می‌شود. در آن زمان بسیاری از عملیات‌ها و زدن خانه‌های تیمی با همکاری سپاه، به عهده کمیته‌های انقلاب بود.

  • ۱۳۹۶-۰۱-۱۹ ۱۳:۲۰

    نقد فیلم ماجرای نیمروز/ تئوریزه‌کردنِ سطحی‌نگری

    «تاریخ دراماتیک» عبارتی است که بعضا به «ماجرای نیمروز» نسبت داده می‌شود درحالی‌که دومین فیلم محمد حسین مهدویان نه به قلمرو تاریخ ورودی جدی پیدا می‌کند و نه در به‌ثمررساندن یک داستان دراماتیک کاری از پیش می‌برد اما خوب بلد است با جذابیت‌های نگاتیو خش‌دار ١٦ میلی‌متری و دزدکی دیدزدن و لانگ‌شات‌بازی‌ جلوه‌فروشی کند، حتی اگر در پس این نمایش پر سروصدا هیچ حرفی برای گفتن وجود نداشته باشد به جز «دعوت به سطحی‌نگری».

  • ۱۳۹۵-۱۱-۱۹ ۱۴:۴۰

    روزهای پایانی/ حاشیه‌نگاری روز هشتم جشنواره در برج میلاد

    اگر از اغلب فیلم‌های جشنواره فجر تا روز هفتم، عنصر اتفاق و حادثه را بگیری، فیلم هیچ چیز دیگری ندارد. حادثه و اتفاق با چاشنی تصادف ماشین یا سر به شوفاژ خوردن یا از بلندی پرت شدن! گویی درام‌نویسان فیلمنامه در سینمای ایران خود را مجهز به حادثه کرده‌اند و ترجیح می‌دهند به جای تعریف داستان و گره‌افکنی منطقی در داستان، به اتفاق رو بیاورند و خود را راحت کنند.

  • ۱۳۹۵-۱۱-۱۷ ۱۱:۰۰

    ماجرای زعفرانیه/ نگاهی به «ماجرای نیمروز» ساخته محمدحسین مهدویان

     «ماجرای نیمروز» طوری طراحی بصری شده تا مخاطب را با این حس که کارگردان در قامت یک گزارشگر و خبرنگار به روایت پرداخته تشدید کند. اکثر نماهای فیلم با لنز تله و از زاویه‌ای نه چندان متعارف برداشت شده است.

  • ۱۳۹۵-۱۰-۰۶ ۱۲:۴۰

    خانه سیاه است*/ نگاهی به فیلم لاک قرمز

    لاک قرمز تجربه موفقی است از فیلمی اجتماعی که به دردهای جامعه می‌پردازد؛ دردهایی که برخی، یا نمی‌بینندشان یا دوست ندارند ببیندشان، چراکه اصلا به نفع‌شان نیست.

  • ۱۳۹۵-۰۸-۰۸ ۱۳:۲۰

    در جزیره شاتر، کسی نمی‌میرد

    نقدی بر فیلم «اینجا کسی نمی‌میرد»

  • ۱۳۹۵-۰۶-۰۶ ۱۲:۴۰

    واقعیت در غبار/ نقد مسعود فراستی بر فیلم «ایستاده در غبار»

    مسئله اصلیِ باورپذیریِ مخاطب، امرِ وجودی است نه امرِ نمادین و نه دلالت‌گر. مسئله صرفا تلقی انسانی در تمامیت آن است که دوربین زنده و با شعور ثبتش می‌کند. آدم رویِ پرده پیش چشم ما زندگی می‌کند و «هست» و دوربین باید هَستیِ او را ضبط کند و ثبت؛ تصویرکردنِ وضعیت و تلقی انسانی آن آدمِ خاص را در تمامیتش. تصویر بسیار عینی و نه ذهنی از نگرشِ آدمی معین در یک وضعیت مشخص. در ضمن آدمی که قصه‌ای ندارد، قابلیت همدردی‌شدن و همذات‌پنداری ندارد.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۰۵ ۱۰:۴۰

    نقد فیلم «خانه سیمین و جلال» در کتابخانه حسینیه ارشاد

    نشست نقد فیلم مستند «خانه سیمین و جلال» به کارگردانی و تهیه‌کنندگی پریسا عشقی در کتابخانه حسینیه ارشاد برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۵-۰۳-۲۲ ۱۴:۰۰

    نقد خیزان، اژدهای خندان/ یادداشتی درباره فیلم «اژدها وارد می‌شود»

    فیلم «اژدها...» همه را سر کار گذاشته است؛ از سیاسیون تا سینماگران. اژدهایی در فیلم حضور دارد که هیچ‌گاه دیده نمی‌شود. در این میان اما چه چیزهایی دیده می‌شود؟

  • ۱۳۹۵-۰۳-۱۰ ۱۲:۴۰

    زماني براي افشاگری‌های روزنامه‌نگاران

    واقعيت جهان امروز، مملو از رازهايي است كه با خصلت متناقض و عجيب‌شان يعني آشكاربودگي در حين سر به مهر بودن‌شان شناخته مي‌شوند و اين تنها روزنامه‌نگاران نترس و نستوهي هستند كه مي‌توانند به اين خصلت پنهاني پايان دهند و آنها را به طور عريان فاش كنند؛

  • ۱۳۹۵-۰۳-۰۵ ۱۳:۲۰

    چند درس ارزشمند برای زندگی/ نقدی بر «فیلم پرندگان خشمگین»

    این فیلم سرشار از رنگ و انرژی و جناس‌های واقعا وحشتناک که اقتباسی از پدیده فنلاندی بازی‌های رایانه‌ای است، از همه انتظارات بدبینانه‌ای که در مورد آن وجود داشت، فراتر رفته است.

  • ۱۳۹۵-۰۲-۱۱ ۱۵:۲۰

    جبر تاريخ در «كوه‌ها شايد از هم بپاشند»

    چين، سال ١٩٩٩. در شهر فن‌يانگ، دوستان دوران كودكي، ليانگ‌زي، يك معدنكار زغال‌سنگ و ژانگ صاحب يك پمپ گاز، هر دو عاشق تائو، زيباي شهرشان شده‌اند. تائو در نهايت با ژانگ ثروتمند ازدواج مي‌كند و پسري به دنيا مي‌آورد...

  • ۱۳۹۵-۰۱-۲۵ ۱۵:۲۰

    يك شواليه‌: از تاريكي به سوي روشنايي

    از اين لحظه به بعد، در «شواليه جام‌ها» با خودِ فرآيند يادآوري، مواجه مي‌شويم. خاطرات، در قالبِ تصاوير، همان‌طور كه در كنش و كاركرد ذهن مرسوم است، مفصل‌هاي زماني و حتي ترتيب واقعي خود را كنار مي‌گذارند و مدام به صورت پاره‌هايي با عواطف و حس‌هايي گوناگون احضار مي‌شوند.

  • ۱۳۹۴-۱۲-۱۶ ۱۱:۱۵

    نگاهی به فيلم پل جاسوس ها

    درام تاريخي «پل جاسوس‌ها» به كارگرداني استيون اسپيلبرگ است كه فيلمنامه آن را جوئل و ايتان كوئن به همراه مت چارمن نوشته‌اند...

  • ۱۳۹۴-۱۲-۰۴ ۱۳:۳۰

    فیلم «ماتیلدا» برای کتابداران و کتابخوانان نمایش داده می شود

    پنجمين نشست ـ پژوهش نقد فیلم با عنوان به تماشای کتاب با نمایش و تحلیل فیلم سینمایی «ماتيلدا» ساخته دنی دویتو برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۴-۱۱-۲۱ ۱۳:۴۵

    گزارشی از جشنواره/روز فيلم‌هاي خوب و نامتعارف

    جشنواره فيلم فجر هشتمين روز خود را با نمايش يك فيلم هنر و تجربه اصيل، يك اقتباس ايراني، فيلم دوم يك كارگردان، فيلمي درباره بيماران دو قطبي و نماينده ايران در بخش مسابقه جشنواره برلين پشت سر گذاشته شد.

  • ۱۳۹۴-۱۱-۲۱ ۱۲:۳۰

    جهان تهی، نقاب جعلی/ درباره فیلم «لانتوری»

    وقتی با سوژه‌ای طرف هستیم که خود ِسوژه به‌تنهایی بار ِ«ملودرام» را به دوش می‌کشد، بهترین راه برای فرار از «ملودرام» ایجاد یک فرم بصری ِنامتناسب با محتواست. ..