نمایش همه
  • واتیمو ۱۴۰۲-۰۲-۰۴ ۱۶:۲۳

    نهیلیسمِ اروپا

    آیا پیروزی سیریزا در انتخابات اخیر یونان را می‌توان طلیعه‌ای بر گسیختن از نهیلیسم (اتحادیۀ) اروپا دانست؟

  • ۱۴۰۲-۰۲-۰۴ ۱۶:۰۴

    علامه روزگار ما

    این دفتر نوک کوهی است از فرهنگ که تاکنون ابعاد آن مشاهده نشده است و هنگامی به‌ تمامی دیده می‌شود که همه جنبه‌های آن به نمایش گذاشته شود، به شرط آنکه دکتر معصومی در این کار امساک نکند.

  • ۱۴۰۲-۰۲-۰۴ ۱۶:۰۱

    درست بنویسیم

    نقد و بررسی کتاب «اخلاق نوشتن» اثر حسین معصومی همدانی با حضور نویسنده، علی صلح‌جو، امید طبیب‌زاده، هومن پناهنده و ضیاء موحد

  • عماد افروغ ۱۴۰۲-۰۱-۲۵ ۱۴:۵۰

    عماد افروغ درگذشت

    عماد افروغ، جامعه‌شناس، تحلیل‌گر و نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی به دلیل عارضه قلبی و تحمل یک دوره بیماری دارفانی را وداع گفت.

  • ۱۴۰۱-۱۲-۲۰ ۱۹:۳۹

    گفت و گو با سیدعلی کاشفی خوانساری، اخرین سردبیر نشریه سروش نوجوان؛

    سروش نوجوان در واقعیت و مجاز

    خیلی سال است که صورت مساله مطبوعات عوض شده و آن نظام سنتی دیگر وجود ندارد. مجله کاغذی که منتشر میشود میوه یک درخت تناوری است که ریشه و ساقه و شاخه و برگ های فراوانی دارد اما نهایتا میوه آن میشود مجله کاغذی. در ایران یک نهاد نوجوانانه، یک باشگاه یا یک انجمن وجود ندارد که فعالیت هایی با محوریت نوجوانان شکل بگیرد.

  • ماریو بارگاس یوسا ۱۴۰۱-۱۱-۲۳ ۱۹:۳۳

    گراس جهان رمان را متحول کرد

    مصاحبۀ دویچه‌وله با ماریو بارگاس یوسا به‌مناسبت درگذشت گونتر گراس

  • ۱۴۰۱-۱۱-۲۳ ۱۹:۱۰

    محقق داماد: تراث متمرکزی که می‌توانست از حجتی به یادگار بماند

    مصطفی محقق داماد گفت: اگر حجتی پخش و پلا کار نمی‌کرد و دنبال پژوهش‌های قرآنی را می‌گرفت. واقعا امروز یک تراث خاصی برای ما به جا گذاشته بود. خیلی برداشت‌های زیبا از قرآن دارد و با قرآن هم مانوس است و از آیات قرآن برداشت‌هایی دارد که انصافا مخصوص خودش است.

  • ۱۴۰۱-۱۱-۲۳ ۱۹:۰۴

    علامه روزگار ما

    از خصلت‌های معصومی معطل گذاشتن آثار خود به نفع راه انداختن کار دیگران است، حتی در کار خود سنگ‌اندازی هم می‌کند

  • ۱۴۰۱-۱۱-۲۳ ۱۹:۰۲

    ظریف‌ترین نکته‌ها و نغزترین گفته‌ها

    خواندن و نوشتن: این مقاله به دنبال یافتن دلیل ناتوانی اغلب دانشجویان ما در نوشتن به این گزاره پرمحتوا می‌رسد که: در برنامه‌های درسی ما درس فارسی درسی است که در آن چیزهایی یاد می‌دهند که هیچ‌وقت به کار نمی‌آید و درس انشاء هم درسی است که از دانش‌آموز چیزی می‌خواهد که به او یاد نداده‌اند. اشاره به عوامل اجتماعی و اقتصادی مساله نیز از چشم نویسنده دور نیست.

  • ۱۴۰۱-۱۱-۲۳ ۱۸:۵۹

    پرسش‌هایی در باب توتالیتاریسم

    توده کیست؟

    رفتارشناسی توده، جست‌وجوی پردامنه‌ای می‌طلبد تا این انبوه متراکم و بی‌چشم و گوش واضح‌تر دیده شوند.

  • گونتر ویلهلم گراس ۱۴۰۱-۱۱-۲۳ ۱۸:۵۲

    درگذشت نویسندۀ همیشه معترض

    گونتر گراس، غول ادبی آلمان، در 87سالگی درگذشت

  • ۱۴۰۱-۱۱-۰۴ ۰۸:۰۱

    سعید بیابانکی از جایگاه قیصر امین پور در شعر نوجوان می گوید؛

    شعر نوجوان یک حفره دارد که قیصر آن را پر کرد

    به نظر من کاری که آقای امین‌پور و دوستانشان در سروش نوجوان انجام دادند، کشف حفره ای بود که عرض کردم. ایشان در سروش نوجوان دقیقاً یک فضایی را طراحی کرد که نوجوان هم مخاطب بود و هم خود نویسنده. سروش نوجوان یک مجله ساده‌ای بود، تک رنگ بود و کاهی بود و بخش آغازین آن به قلم اقای امین پور بود. آقای امین‌پور یک جورهایی نوشتن را یاد نوجوانان داد. یعنی به یک مفاهیمی پرداخت که شاید دغدغه‌های نوجوانان بود ولی کسی سراغ آن نرفته بود.

  • ۱۴۰۱-۱۰-۲۹ ۱۹:۱۰

    روایت لگنهاوزن از چالش وحدت عقل نظری و عملی در دستگاه اندیشه کانت

    محمد لگنهاوزن گفت: چالش وحدت عقل نظری و عملی در دستگاه اندیشه کانت در این است که عقل عملی اموری را به عقل نظری ارائه می‌کند که عقل نظری با آنها بیگانه است و نمی‌تواند از طریق مفاهیم خاص خود به آنها شناخت پیدا کند و در عین حال عقل عملی باور به این امور را ضروری می‌داند.

  • ۱۴۰۱-۱۰-۲۹ ۱۹:۰۴

    چرا باید فلسفه بخوانیم؟

    فلسفه موضوعی است که بیشتر مردم از آن چشم‌پوشی کرده یا از آن اجتناب می‌کنند. با این حال، کارشناسان می‌گویند که فلسفه بخش مهمی از درک و قدردانی از جهان اطراف ما است. بنابراین، این ما را به این سؤال هدایت می کند که چرا فلسفه مهم است؟

  • ۱۴۰۱-۱۰-۲۹ ۱۸:۵۳

    هشتمین شماره مجله گفتمان پیشرفت منتشر شد/ تأملاتی درباره مفهوم آزادی

    هشتمین شماره مجله گفتمان پیشرفت با تصویری از شهید آیت الله دکتر محمد بهشتی بر روی جلد در 228 صفحه منتشر شد.

  • شب یلدا ۱۴۰۱-۱۰-۲۹ ۱۸:۰۱

    از خاستگاه جشن یلدا(چله) تا معنا- کارکرد آن

    بدون تردید جشن یلدا- چله همواره باری سیاسی را حمل کرده، یعنی اصل ایده‌ی گذرا بودنِ وضعیت تباهی(نهایتِ شب) و نیز ایده‌ی «شب آبستن» یعنی وضعیتی که چیزی ضدِ خودش را می‌زاید و از دل نهایتِ شب، آنتی‌تزی به کل متفاوت(نهایتِ نور) بیرون می‌آید، امکانی برای انسان ایرانی فراهم کرده که سیاسی تفسیر شود. 

  • ۱۴۰۱-۱۰-۲۰ ۰۸:۱۸

    سروش نوجوان یک مجله کادرمحور بود

    سروش نوجوان یک مجله کادرمحور بود یعنی کار گروهی هنرمندان در ان اصل بود. هنر و ادبیات یک وجه فردی دارد و یک وجه جمعی و اجتماعی در وجه فردی هر یک از کارد سروش نوجوان که شامل نویسندگان شاعران مترجمان و تصویرگران و گاهی سینماگران بود از داخل مجله و بیرون با ما همکاری می کردند که هریک صدای خاص خودشان را داشتند اما کار با مشاوره جمعی پیش برده می شد.

  • ۱۴۰۱-۱۰-۱۸ ۱۶:۱۴

    ممنوعیت تحقیر انسان

    در اسلام رحمانی که دین خادم مردم است، در نقطه مقابل آن آموزه‌های بنیادگرایی افراطی دینی ترویج می‌شود؛ «انسان» در حوزه فردی و اجتماعی هویت شناخته شده و مورد احترام دارد و دین و کتاب آسمانی در ماموریتی کلی به «هدایت و ایمان اختیاری مردمان» دعوت نموده است. شریعت ذیل آن اما، هر چند طریقیت دارد.

  • ۱۴۰۱-۱۰-۱۸ ۱۶:۰۸

    مروری بر کتاب «آقای سانسورخداحافظ!»

    نوشتن برای تغییر

    روزنامه‌نگاری کیش تازه‌ای در میدان مذاهب و ادیان جهان نیست اما به اعتبار اینکه می‌خواهد روایت خاص خود را از حقیقت عرضه بدارد شراکت و شباهتی با نظام‌های آیینی پیدا می‌کند.

  • ۱۴۰۱-۱۰-۱۸ ۱۶:۰۴

    اگر اصلاحات امیرکبیر دنبال می‌شد، ایران بسیار پیشرفت می‌کرد

    عباس سلیمی نمین گفت:اصلاحات امیرکبیر، به شکل گسترده‌ای دیوان‌سالاری را تقویت می‌کرد، تا وقتی امیرکبیر در رأس دستگاه‌های دولتی قرار داشت، فساد اداری در سطح نازل بود.

  • ۱۴۰۱-۱۰-۱۰ ۱۵:۰۰

    نقد روش‌شناختی مطالعات دین‌پژوهی، اهمیت و چالش‌ها

    نگاه روشمند به دین

    «مطالعات دین‌پژوهی» با چالش‌های بسیاری روبه‌رو است و از جمله آنها، آسیب‌های روشی/ روش‌شناختی است. این دست آسیب‌ها می‌توانند قسیم آسیب‌های معرفت‌شناختی، روان‌شناختی، جامعه شناختی، اخلاقی، پدیدار شناختی، فلسفی، هرمنوتیکی، زبان‌شناختی، یا آسیب‌های تمدنی قرار بگیرند.

  • ۱۴۰۱-۱۰-۱۰ ۱۴:۵۹

    مروری بر کتاب «سفر نظریه‌ها» نوشته عباس کاظمی

    چشم جامعه‌شناختی

    نظریه‌پردازی صرف، بدون اتکا به مشاهدات و داده‌های انضمامی و عینی، خیال‌پردازی و آرزواندیشی و ور رفتن با مفاهیمی کلی و انتزاعی است.

  • ۱۴۰۱-۱۰-۱۰ ۱۴:۵۶

    جامعه دوست‌داشتنی

    گاندی از سویی در مبارزه با ستم و بی‌عدالتی بسیار کوشا و خستگی‌ناپذیر بود - و با قدرت و شهامت راه می‌پیمود- و از سوی دیگر در پی این نبود که با هر روش، به هر شکل و به هر قیمت به پیروزی دست یابد.

  • ۱۴۰۱-۱۰-۰۷ ۱۲:۵۷

    زبان فلسفه، زبان درد است

    مراسم هفتمین و هشتمین دوره اعطای جایزه دکتر رضا داوری اردکانی با انتخاب رساله «هایدگر و ویتگنشتاین: مقایسه‌ای از نظرگاه انسان‌شناسی فلسفی» نوشته احسان کریمی‌ترشیزی به عنوان رساله برگزیده و رساله «تبیین تکلیف بدل شدن به خویشتن بر مبنای دریافت نوین کی‌یر کگور از رویداد حرکت» نوشته سیدکیارش شیخ‌الاسلام به عنوان رساله تشویقی در مرکز فرهنگی شهر کتاب با حضور هیات داوران برگزار شد.

  • ۱۴۰۱-۱۰-۰۷ ۱۲:۵۴

    نگاهی به کتاب «هیتلر و ظهور حزب نازی» نوشته «فرانک مک دانو»

    مردی با جادوی کلمات

  • ۱۴۰۱-۱۰-۰۷ ۱۲:۵۱

    انتشار حکم محکمه نظامی علیه دکتر مصدق

    ۲۹مرداد ۱۳۳۲ یک روز پس از کودتای امریکایی -انگلیسی ۲۸ مرداد، دکتر مصدق و چند تن از یارانش از جمله دکتر صدیقی و دکتر شایگان در خانه‌ای در خیابان کاخ (فلسطین) دستگیر و زندانی شدند. آنان عصر ۲۸ مرداد هنگامی که خانه مصدق زیر گلوله بود از راه دیوار خانه خارج شده بودند.

  • ۱۴۰۱-۱۰-۰۷ ۱۲:۴۵

    هایدگر، آتشی بر جان آرنت

    پوشیده نیست که ادموند هوسرل تاثیرات فکری خود را برجای گذاشت، اما به جرات کسی که شیوه نگاه هانا آرنت به هستی را از بنیاد تغییر داد، شخص دیگری بود؛ هنگامی که هانا در دانشگاه با شخصی به نام مارتین هایدگر برخورد کرد، نخست صدای شمرده و آرام او را شنید سپس با چشمان نافذ او روبه‌رو شد.

  • ۱۴۰۱-۱۰-۰۷ ۱۲:۴۱

    ماموریت برگمن در فروپاشی حکومت پهلوی لاپوشانی بحران صهیونیست‌هاست

    عباس سلیمی‌نمین در نقد و بررسی کتاب «نیم قرن تا ناکامی» گفت: فروپاشی حکومت پهلوی شان وجودی صهیونیست‌ها در منطقه را مخدوش کرد. آنها برای این ماموریت پول‌های کلان و تسلیحات مهمی را گرفتند و همچنان می‌گیرند. برگمن در این کتاب ماموریت دارد که بگوید خیر، آمریکایی‌ها بودند که به هشدار ما درباره سقوط شاه توجه نکردند.

  • ۱۴۰۱-۱۰-۰۷ ۱۲:۳۹

    برگمن تاریخ را در خدمت سیاست قرار داده است/ نیاز به بازنگری در تاریخ سیاسی امنیتی

    رضا مختاری اصفهانی گفت: به نظرم وجه دوم کتاب که وجه تبلیغاتی و سیاسی است، موفق است از این لحاظ که سعی کرده به نوعی رویکرد اسرائیل در چند دوره را آسیب‌شناسی کند. در واقع تاریخ در خدمت سیاست قرار گرفته است. در حالی که ما چنین آسیب‌شناسی را نکردیم.

  • ۱۴۰۱-۰۹-۱۵ ۱۹:۱۲

    در جست‌وجوی امید برای زندگی

    هانا آرنت در جهان و ایران فیلسوفی شناخته‌شده است. او یکی از معدود زنان فیلسوف در تاریخ است که از نظرگاه فلسفی و سیاسی به انسان و مشکلاتش در قرن جدید و گذشته پرداخته است. آرنت به مباحث و مسائل مهمی نظیر توتالیتاریسم، خشونت، قدرت، انقلاب و محبت می‌پردازد و آثارش در این خصوص یکی از منابع اصلی صاحب‌نظران است.