نمایش همه
  • ۱۴۰۱-۰۴-۱۳ ۱۵:۲۶

    افلاطون به دنبال فرد عادل است اما رالز در پی جامعه عادل!/ خوانش جدیدی از عدالت

    تفاوت نظریه سیاسی افلاطون و رالز در این است که افلاطون می‌کوشد تا ماهیت عدالت و فرد عادل را بر اساس قوای نفس او و تطبیق آنها با طبقات سه‌گانه اجتماعی روشن سازد در حالی که رالز از نظر بیرونی به جامعه می‌نگرد و سعی می‌کند ماهیت عدالت را بر مبنای دو اصل آزادی و برابری روشن و مشخص سازد.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۱۳ ۱۵:۲۵

    موازنه میان خودآیینی و الگوگرفتن اخلاقی

    ایده لیندا زگزبسکی در کتاب الگوگرایی در اخلاق آن است که نظریه فضیلت را بسط دهد و به حوزه خاصی وارد کند، به نحوی که از دیگر انواع نظریه‌های فضیلت متمایز باشد. دلیل تاکید بر تعبیر نظریه فضیلت آن است که این نظریه، عام است، یعنی هم شامل اخلاق فضیلت و هم شامل معرفت‌شناسی فضیلت می‌شود.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۱۳ ۱۵:۲۱

    تحلیل مفهوم «وطن» در شعر و اندیشه میرزاده عشقی

    میرزاده عشقی از چهره های سرشناس و پرشور شعر عصر مشروطه است. ازجمله مواردی که در گفتار و نوشتار وی بازتاب یافته و بسامد داشته، مفهوم «وطن» است. وطن در شعر و اندیشه این شاعر جسور، با نوعی ناهمگونی و تناقض اندیشی همراه بوده است.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۱۳ ۱۵:۲۰

    تأثیرپذیری بیدل دهلوی از اندیشه «وحدت وجودی» ابن عربی

    مرکز پژوهش های زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز با همکاری انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و انجمن ترویج زبان و ادب فارسی استان فارس مراسم رونمایی و نقد کتاب «بیدل و افسون حیرت» اثر کاووس حسن لی مدیر مرکز حافظ‌شناسی و استاد دانشگاه شیراز را در فضای مجازی برگزار کرد.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۱۳ ۱۵:۱۸

    الگوگرایی در اخلاق به روایت مصطفی ملکیان

    از قدیم‌الایام گفته‌اند دو صد گفته چون نیم کردار نیست. اکثر ما هنجارها و بایسته‌های اخلاقی را نه از راه گوش کردن به نصیحت‌های خسته‌کننده و ملال‌آور که با نگاه کردن به کردار و رفتار آدم‌های دور و برمان، اعم از پدر و مادر و خواهر و برادر بزرگ‌تر و مربی مهدکودک و آموزگار مدرسه و... یاد می‌گیریم.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۱۳ ۱۵:۱۷

    خامه‌یار: سفرنامه‌های حج دقیق‌تر از منابع تاریخی محلی هستند

    احمد خامه‌یار گفت: نویسنده‌های سفرنامه‌های حج اطلاعات و جزئیاتی را که از تواریخ محلی درباره حج به دست نمی‌آید ثبت و ضبط می‌کردند و در این زمینه سفرنامه‌های حج مهم‌ترین منابع هستند.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۱۲ ۱۳:۳۲

    پژوهشی ژرف و پردامنه در باب رستنی‌ها از آغاز آفرینش

    زنده‌یاد احمد مهدوی‌دامغانی همزمان با انتشار کتاب «رستنی‌ها و پدیده‌های نباتی در تاریخ طبری» یادداشتی بر این کتاب نوشته‌ است.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۱۲ ۱۳:۳۰

    نسبت علم الهی با معلوم از منظر عرفانی و صدرایی بررسی می‌شود

    کرسی ترویجی «بررسی نسبت علم الهی با معلوم از منظر عرفانی و صدرایی» روز دوشنبه ۱۳ تیر به‌صورت حضوری و مجازی برگزار می‌شود.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۱۲ ۱۳:۲۹

    گفت‌وگو با کریم فیضی درباره استاد مهدوی دامغانی

    نوشتن از بزرگان فخر هماره است. این فخر در سوگ آنها رنجیست بی پایان؛ رنجی که یاد و نام نکویشان آن را التیام می‌بخشد. هجرت استاد مهدوی دامغانی از جهان فانی به دیار باقی در شمار آن رنج‌هاییست که برای بشر امروز جای سوگواری فراوان دارد. سوگ برای هجرت ستاره‌ای دیگر از آسمان علم و اندیشه.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۱۲ ۱۳:۲۷

    سفرنامه‌هایی قابل اتکا در حوزه مطالعات بلوچستان

    کتاب «بلوچستان در سه سیاحت‌نامه عهد قاجار» با مقدمه و تصحیح محسن شهرنازدار منتشر شد. سیاحت‌نامه‌های جای گرفته در این کتاب، در بردارنده سه سفرنامه بین سال‌های ۱۲۵۱ تا ۱۲۶۴ خورشیدی به بلوچستان است.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۱۲ ۱۳:۲۶

    فراخوان ششمین دوره‌ جایزه و نشان «ابوالحسن نجفی»

    فراخوان ششمین دوره‌ جایزه و نشان «ابوالحسن نجفی» منتشر شد.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۱۲ ۱۳:۲۵

    سفرنامه‌ها تلنگری برای شناخت پارلمان

    محدثه جزئی، مولف کتاب «فرصت از دست رفته» گفت: شناخت ما از خودمان را معطوف به نوشته‌های غیرایرانی کردند. این نگاه می‌تواند به نظرم یک نقطه ضعف به شمار بیاید. ما هویت و کیستی خودمان را در آئینه دیگری می‌بینیم و از طریق دیگری به کشف خودمان می‌پردازیم؛ اما این‌که چنین رویکردی مداوم تکرار شود و در هر منبعی این را مشاهده کنیم یک نقطه ضعف و آسیب می‌تواند به شمار بیاید.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۱۲ ۱۳:۲۴

    خدمت صائب تبریزی به زبان فارسی / مهدی نجفی

    مهدی نجفی، دبیر کارگروه دائمی شورای هماهنگی پاسداشت زبان فارسی در یادداشتی بر خدمات صائب تبریزی در راه اعتلای فرهنگ و زبان فارسی تاکید کرد.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۱۱ ۱۰:۱۸

    انجمن علمی زبان و ادبیات فرانسه جایزه دکتر حدیدی را تاسیس کرد

    جایزه دکتر حدیدی توسط انجمن علمی زبان و ادبیات فرانسه تاسیس شد. دبیری نخستین دوره این جایزه را روح‌الله حسینی برعهده خواهد داشت.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۱۱ ۱۰:۱۷

    «تاریخ کامل نسل‌کشی ارمنیان» و «نسل‌کشی ارمنی» چاپ شد

    نشر افکار دو عنوان کتاب تاریخی درباره‌ نسل‌کشی ارامنه منتشر کرد. «تاریخ کامل نسل‌کشی ارمنیان» و «نسل‌کشی ارمنی» عناوین کتاب‌های چاپ شده است.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۱۱ ۱۰:۱۶

    قدردانی از محمود جعفری‌دهقی، عضو شورای عالی علمی مرکز دائره‌المعارف بزرگ اسلامی

    رئیس مرکز دائره‌المعارف بزرگ اسلامی طی مراسمی از سه‌دهه فعالیت علمی و پژوهشی محمود جعفری‌دهقی در تحقیقات و مطالعات ایران‌شناسی و زبان‌ها و گویش‌های ایرانی قدردانی کرد.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۱۱ ۱۰:۱۴

    شرح رساله الانصاف ملامحسن فیض منتشر شد/تحلیل مبانی فلسفه و عرفان

    شرح رساله «الانصاف: تحلیل مبانی کلام، فلسفه و عرفان» ملا محسن فیض کاشانی به قلم حجت‌الاسلام سید علیرضا حسینی توسط انتشارات دلیل ما منتشر شد.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۱۱ ۱۰:۱۲

    نشست «فلسفه‌ موسیقی در سنت اسلامی» برگزار می‌شود

    نشست هفتگی شهر کتاب با موضوع «فلسفه‌ی موسیقی در سنت اسلامی» روز سه‌شنبه ۱۴ تیر به صورت مجازی برگزار می‌شود.

  • افخمی ۱۴۰۱/۰۴/۱۱

    گفت‌وگو با بهروز افخمی؛

    به دفتر مجله کیان رفت‌وآمد نمی‌کردم

    من نه تنها به کیان رفت‌وآمد نمی‌کردم و از بچه‌های آنجا هیچ خبری نداشتم، بلکه بعضی شماره‌های کیان را هم نمی‌خواندم، از جایی علاقه‌مند نبودم که کیان بخوانم. به‌هرحال، مجلات زیادی در عرصه تفکر درمی‌آمد، ما هم که اگر قرار بود بیشتر وقتمان صرف خواندن بشود، بیشتر صرف کتاب خواندن می‌شد. به‌محض اینکه احساس می‌کردیم که کسی را نمی‌فهمیم و خودش هم نمی‌فهمد که چه می‌گوید رهایش می‌کردیم. اصلاً سوره و بچه‌های سوره این احساس را نداشتند که در مقابل کیان قرار دارند.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۱۱ ۱۰:۰۹

    مهدوی دامغانی دغدغه ایران را داشت

    مهدی گلشنی در بزرگداشت زنده‌یاد احمد مهدوی دامغانی گفت: او فرهنگ ایرانی اسلامی را در دانشگاه‌های آمریکا زنده کرد و تمام روحش در غربت با ایران و فرهنگ ایرانی اسلامی بود. من باید این نکته را متذکر شوم که نیاز است قدر بزرگان اهالی فرهنگ و علم در زمان حیات‌شان دانسته شود نه بعد از درگذشت.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۱۱ ۱۰:۰۸

    گفت‌وگو با حسین حسن‌زاده درباره پیدا شدن اسناد جدیدی از اثر گم‌شده بدیع‌الزمان فروزانفر

    مدیرعامل «خانه دانش و فرهنگ زریاب» می‌گوید: اسناد جدیدی از آرشیو سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به دست آمده است که نشان می‌دهد ۷۳ سال قبل، مقالات شمس تبریزی در ۸۰۰ صفحه توسط بدیع‌الزمان فروزانفر تصحیح و تدوین شده و به وزارت فرهنگ وقت تحویل داده شده است.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۱۱ ۱۰:۰۷

    رساله‌ای دربارۀ سرگذشت و آثار ارسطو / مروان راشد؛ ترجمۀ حسین معصومی همدانی

    اثری که می‌خواهم درباره‌اش صحبت کنم متنی است که برای نخستین بار تصحیح و منتشر شده‌است. این اثر در اصل به یونانی نوشته شده، اما اصل یونانی آن از میان رفته و تنها ترجمۀ عربی آن به دست ما رسیده‌است.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۱۱ ۱۰:۰۶

    نگاهی به فراز و فرود جریان نواندیشی دینی در ایران / عباس کاظمی

    روشنفکری ‌دینی، پس از انقلاب چه سرنوشتی داشته است و از این‌ پس به چه مسیری خواهد رفت؟

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۸ ۱۰:۲۳

    به بهانه حضور در جشنواره های خارجی؛

    پایان تدوین فیلم «لاک پشت های یخ زده»

    تدوین فیلم داستانی «لاک پشت های یخ زده» به پایان رسید.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۷ ۱۵:۲۴

    چگونه بابا افضل کاشانی می‌تواند میراث‌دار سهروردی باشد؟

    شانزدهمین نشست از مجموعه درس‌گفتارهایی درباره‌ی سهروردی به «شیخ اشراق و باباافضل کاشانی» اختصاص داشت که با سخنان دکتر مریم اسدیان (پژوهشگر و مدرس دانشگاه) چهارشنبه یکم تیرماه برگزار شد.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۷ ۱۵:۲۱

    رمزگشایی علل تورم از منظر علوم انسانی/ رشد نقدینگی نشانی غلط است

    استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی گفت: در کشور ما نه سرعت گردش پول ثابت است، نه تقاضای پول با ثبات است و جنبه درون زایی پول هم در سال‌های گذشته تقویت و تشدید شده است.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۷ ۱۵:۱۸

    او جریان‌های روشنفکری را درک می کرد

    زنده ماندن افراد در آیینه تاریخ بر ادامه روندهای اندیشه‌ای آنها و کم نظیر بودن‌شان در زمینه‌های مختلف است؛ اگرچه بهشتی سال‌هاست که ما را از دور می‌بیند اما جای خالی او در عرصه‌های مختلف با گذر زمان بیشتر و بیشتر احساس شد.

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۷ ۱۵:۱۶

    نقدی بر دیدگاه‌های ناصر تکمیل همایون

    احساس یا تعلق؟

    کتاب «محمد مصدق در دوران سلطنت قاجار» نوشته ناصر تکمیل همایون به تازگی منتشر شده و روزنامه اعتماد به همین مناسبت گفت‌وگوی بلندی با او انجام داده است. سخنانِ تکمیل همایون در این گفت‌وگو نشان می‌دهد که خالصانه شیفته دکتر محمد مصدق است و دفاع تام و تمامی هم از او انجام می‌دهد. در این یادداشت نگاهی به برخی سخنان و ادعاهای او خواهم داشت که جای پرسش و تردید دارند. 

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۷ ۱۵:۱۴

    نامی که جاودانه خواهد ماند

  • ۱۴۰۱-۰۴-۰۷ ۱۵:۰۹

    زندگی در لحظه از منظری فلسفی

    یکی از ویژگی‌های اصلی تجربه مدرن زمان این است که ما بیش از حد بر ابزاری‌کردن آن تمرکز می‌کنیم.