اسطوره

کل اخبار:107

  • ۱۳۹۵-۰۸-۲۶ ۱۴:۳۰

    فراز و فرود یک اسطوره/ نگاهی به زندگی و مرگ ستارخان

    نام ستارخان حداقل برای آنان‌که سیر تاریخی مشروطه را دنبال کرده‌اند، آشناست؛ مسیری که پر از تلاطم و دگرگونی‌های شخصیتی برای این سردار ملی بود تا به یک چهره مؤثر در تاریخ تحول سیاسی کشور تبدیل شود. به‌همین‌دلیل می‌توان در چندین جبهه به بررسی شخصیتی ستارخان پرداخت.

  • ۱۳۹۵-۰۸-۱۱ ۱۴:۴۰

    دهقانی: تاریخ ادبیات ایران بدون استثناء سیطره سیاسی بر ادب است/ دریغ بر ملتی که تاریخشان جز اسطوره نیست!

    محمد دهقانی، استاد ادبیات فارسی در نشست نقد و بررسی کتاب «ادبیات و تاریخ‌نگاری آن» گفت: تاریخ ادبیات ایران بدون استثناء سیطره سیاسی بر ادب است. نگاه کنید چه تصویری از حکومت سامانیان تصویر شده و به عنوان گسترش‌دهنده زبان فارسی از آن یاد شده است در حالی که زبان فارسی در زمان غزنویان بسیار رشد می‌کند و ما از آن‌ها به نیکی یاد نمی‌کنیم.

  • زئوس ۱۳۹۵-۰۷-۱۰ ۰۹:۵۷

    در باب میل به آزادی با نگاهی به قدرت خدایان یونان(۱)؛

    قدرت سهمناک آزادی

     جهان صحنۀ خون‌بار خدایان است و ما بازیچه‌هایشان؛ وجود انسان‌ها ضروری نیست و آنچه نگاهشان می‌دارد نه ارادۀ خود آن‌ها بلکه ارادۀ یک بیگانه است؛ انسان‌ها در بینش خاندان زئوس مخلوق و بازیچه‌اند. گویند آنچه خدایان را از انسان‌ها متمایز می‌کند این هست که آنان بازی می‌کنند و ما کار؛ «چراکه تداوم رقص و سرایش و آفرینند و دگربودی و دگرباشی و دگرگشتی به دست خدایگان است نه انسان»؛ انسان بایست آن‌گونه باشد که آنان می‌خواهند. آزادی در «بودن» و «رفتن»،‌ در قلمرو قدرت لجام‌گسیخته اربابان گناهی نابخشودنی است، کیفری است که تاوان در پی دارد. سر به ‌پای آزادی نهادن یعنی دست خود ز جان شستن،‌ آن‌چنان‌که دانزاسکوتس گفت: «آزادی کمال اراده است.»

  • ۱۳۹۵-۰۶-۲۱ ۱۱:۴۰

    فردوسی برای ما چه کرد؟

    یک اسطوره‌شناس معتقد است: فردوسی با نوشتن اسطوره‌ها در خیال خودش، دوباره ما را شکل داد. به عبارتی فردوسی ما را دوباره متولد و هویت‌مان را بازسازی کرد.

  • ۱۳۹۵-۰۶-۱۰ ۱۶:۴۰

    صدر از یک شخصیت مذهبی واقعی معاصر به یک «اسطوره» تبدیل شده است

    اسطوره‌ صدر، لاجرم و به‌اقتضای اسطوره‌بودنش «غیرتاریخی» است. شناسنامه‌ ندارد. از قضا آن‌چه می‌تواند این اسطوره را از اسطوره‌بودنش ساقط کند، یک رخداد تاریخی واقعی است.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۲۷ ۱۷:۲۰

    اسماعیل‌پور: برخی اسطوره‌ها در مراحل تاریخی می‌میرند و فراموش می‌شوند/ منشی‌زاده: اعتقادی به مرگ اسطوره‌ها ندارم

    ابوالقاسم اسماعیل‌پور، اسطوره‌شناس در نشست نقد و بررسی کتاب «اسفندیارنامه» با اشاره به این که این اثر دومین تک‌نگاری درباره یکی از شخصیت‌های مهم و کلیدی شاهنامه به شمار می‌آید، گفت: اسطوره مانند نوزادی است که بزرگ می‌شود و پس از دوران پیری از میان می‌رود. برخی اسطوره‌ها در بعضی مراحل تاریخی می‌میرند و فراموش می‌شوند.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۲۵ ۱۷:۰۰

    دین زیر سایه‌ اسطوره‌ها

    نشست نقد و بررسی کتاب «نقد و نظری بر بنیادگرایی دینی» برگزار شد.

  • ۱۳۹۵-۰۴-۰۲ ۱۷:۰۰

    جستاری در افسانه های کهن مازندران/ فاطمه شمسی

    (دیو و پری در افسانه‌های مازندران) عنوان اثری است پژوهشی از فاطمه شمسی که در سوره مهر مراحل آماده سازی را سپری می‌کند.

  • ۱۳۹۵-۰۴-۰۲ ۱۶:۲۰

    اسطوره شکل زندگی هنرمند/ بازخوانيِ داستان «نقاش باغانی» هوشنگ گلشيری

    نقاش باغانی درعوض الگویی دیگر را از هنرمند در پیش چشم راوی می‌گذارد و او را با تجربه دیگری از آفرینش مواجه می‌کند. نقاش باغانی خیلی پیش‌تر از راوی- نویسنده از آن شیوه تفکر، یعنی از ايده هنر متعهد جدا شد.

  • ۱۳۹۵-۰۳-۲۳ ۱۷:۰۰

    بررسی باورهای اساطیری و فلسفی در «جغرافیای سیاسی در شاهنامه»/ فردوسی از سازندگان هویت ایرانی است

    انتشارات «کویر» به تازگی کتابی با عنوان «جغرافیای سیاسی در شاهنامه فردوسی» به قلم ابوالفضل کاوندی‌کاتب با مقدمه دکتر پیروز مجتهد‌زاده را روانه بازار کتاب کرده است. نویسنده در این کتاب مضامین سیاسی، هویتی، فلسفی و اساطیری ایران را در کتاب «شاهنامه» بررسی کرده است.

  • رهبران ۱۳۹۵-۰۲-۲۹ ۰۹:۱۱

    نگاهی به رهبری سیاسی در عصر مدرن؛

    ضرورت توقف ستایش از اسطوره‌ی دروغین «رهبر قدرتمند»

    آن دسته از سیاست‌مدارانی که تمایل دارند خود را رهبرانی قدرتمند قلمداد نمایند یا آنانی که دغدغه‌ی قدرتمند شناخته شدن در نزد افکار عمومی دارند ممکن است به‌ویژه به ماجراجویی‌های خارجی وسوسه شوند.

  • ۱۳۹۵-۰۲-۲۷ ۱۰:۴۰

    مصدق؛ از اسطوره تا واقعیت

    همه‌ساله در سالگرد اردیبهشتی تولد دکتر محمد مصدق، این سؤال مطرح است که آیا مصدقی که نسل‌های پس از او، می‌شناسند با مصدق واقعی و حقیقی قابل‌مقایسه است؟

  • ۱۳۹۵-۰۱-۳۰ ۱۳:۰۰

    حضور اسطوره موسیقی هند در ایران/ این گام نخست همکاری است

    کنسرت بزرگ فلوت هندی استاد هاردی پراساد چوراسیا روز شنبه چهارم اردیبهشت ماه ساعت ۲۰ با مشارکت سفارت هند و بنیاد فرهنگ-هنری رودکی در تالار وحدت تهران برگزار می شود.

  • ۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۱:۰۰

    عباس مخبر «مبانی اسطوره‌شناسی» را نوشت/ کتابی که به ابهامات اسطوره پاسخ می‌دهد

    عباس مخبر، مترجم کتاب «شناخت کوروش، جهانگشای ایرانی» و اسطوره‌شناس از پایان تالیف کتاب «مبانی اسطوره‌شناسی» در دو ماه آینده خبر داد.

  • ارسطو ۱۳۹۴-۱۲-۱۶ ۰۹:۱۱

    رویکردی ریشه‎‎‎شناختی به بحث عدالت در کتاب پنجم اخلاق نیکوماخوس ارسطو؛

    تأملی در نگاه ارسطو به عدالت

    ارسطو، از یک طرف عدالت را زیرمجموعه‌ی فضایل اخلاقی قرار می‌دهد و فضایل اخلاقی را اکتسابی می‌داند، به این معنا که اساساً فضایل اخلاقی و عدالتی که هم‌راستای فضایل اخلاقی قرار می‌گیرد، اکتسابی‌اند و ناشی از طبیعت ما نیستند؛ از طرف دیگر وی قانونی را که مطرح می‌کند، نوموس نه در معنای اولیه آن، بلکه نوموس به معنای قوانین موضوعه است.

  • ایران شیعی ۱۳۹۴-۰۹-۱۰ ۱۴:۰۹

    آیین و اسطوره در ایران شیعی

    جبار رحمانی

    در این کتاب مناسک عزاداری و ابعاد مختلف آن با رویکرد انسان‌شناسی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۱۰ ۱۱:۰۰

    موسی‌‌پور: متن کتاب «آیین و اسطوره» با چارچوب تفهمی دین عامیانه سروکار دارد

    ابراهیم موسی‌پور، متخصص عرفان تطبیقی و نویسنده، در نشست نقد و بررسی کتاب «آیین و اسطوره در ایران شیعی» اثر جبار رحمانی گفت: نویسنده در کتاب حاضر با چارچوب تفهمی دین عامیانه سروکار دارد. رابطه بینامتنی دوره‌های زمانی در متن کتاب از دست رفته است.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۳۰ ۱۴:۳۵

    نشست زبان‌شناسی غربی و اسطوره های یونان باستان برگزار می‌شود

    به همت پژوهشکده غرب شناسی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی نشست زبان‌شناسی غربی و اسطوره های یونان باستان برگزار می شود.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۰۸ ۱۳:۵۰

    تسبیحی: سپانلو و مرتضی احمدی به تهران هویت زیبایی‌شناختی دادند

    صالح تسبیحی در نشست خبری نمایشگاه «تهران:‌شهر بی‌دفاع» گفت که شاعران و نویسندگانی چون محمدعلی سپانلو و مرتضی احمدی به تهران هویت زیبایی‌شناختی خاصی داده بودند که با فوت آنها این هویت از دست رفته است.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۳۱ ۱۵:۲۰

    نفس انسانی در اسطوره‌های افلاطون

    افلاطون و عده بسیاری از فلاسفه باستانی آن را حقیقتی مجرد از ماده و مستقل از آن می‌دانستند و می‌ گفتند نفس یا روح، پیش از بدن موجود بوده و پس از آماده شدن بدن انسان به آن ملحق می‌شود.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۲۶ ۱۲:۰۰

    يادداشتی برای كتاب «تحليلی بر بازتاب اسطوره در سينمای بهرام بيضايی»

    ساختار زمان در سينماي بيضايي با مولفه‌هايي چون رويداد محوري، تقدس، زايندگي، بي‌پاياني، توهم‌ ايستايي، سنجش‌ناپذيري و شكستگي، به زمان و روايت اسطوره‌اي نزديك مي‌شود.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۲۱ ۱۰:۱۰

    «عاشقانه‌های شاهنامه» ادامه دارد/ حل بحران آب با کمک اسطوره‌ها

    نویسنده «عاشقانه‌های شاهنامه» می‌گوید: اگر جهان، در این چند سال به بحران آب و حفظ محیط زیست پرداخته‌، اساطیر ما با توجه به شرایط جغزافیایی ایران، همواره به این مساله توجه داشته‌اند.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۱۴ ۱۵:۱۰

    «پنلوپیاد»اثر«اگارت اتوود»کتابی با موضوع اسطوره ای

    کتاب«پنلوپیاد»اثراگارت اتوود با ترجمه طهورا آیتی است که توسط نشر نی روانه بازار نشر شده است.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۰۸ ۱۴:۴۰

    بررسی بازتاب اسطوره در سینمای بهرام بیضایی به قلم مریم افشار

    کتاب «تحلیلی بر بازتاب اسطوره در سینمای بهرام بیضایی» بر اساس نظريات اسطوره شناختي جوزف کمپبل، رولان بارت و کلود لوی استروس منتشر شد.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۰۷ ۱۴:۰۰

    نگاهی به فیلم گذشته با تاملی بر بدن ، شهرمدرن ، قهرمان و اسطوره

    اگر چه فیلم در شهر پاریس اتفاق می افتد اما نشان و تصویری آشنا از این شهر نیست این بی مکانی شهر را اسطوره ای ساخته و حاکی از آن است که روایت فیلم در هر جا می تواند اتفاق بیفتد و برای همگان آشنا باشد.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۲۶ ۱۴:۵۰

    فلسفه، کوشش بی دریغ برای فهم مسائل بنیادی

    هر چه در باب ماهیت فلسفه گفته شود یک واقعیت غیر قابل انکار نیست آن واقعیت این است که در فلسفه نوعی کوشش بی دریغ برای فهم بنیادی ترین امور و اساسی ترین مسائل به چشم می خورد.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۰۴ ۱۲:۲۰

    اسطوره‌ها و زیست اخلاقی

    اسطوره چنانچه با اخلاق آمیخته شود که غالبا نیز چنان است می‌تواند بسیار کارساز شده و موجب تعالی یک جامعه شود، چرا که الگو و معیاری ذهنی می‌شود برای فرد و جامعه که خود را به آن مرحله برساند.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۲۴ ۱۳:۴۰

    رونمایی از کتاب «زروان در حماسه ایران»

    کتاب «زروان در حماسه ایران» از جمله کتاب‌های منتشر شده توسط نشر شیرازه در سال جاری است.

  • اسطوره و زندگی ۱۳۹۴-۰۴-۱۰ ۱۴:۴۶

    اسطوره‌ها و زندگی ما

    مری میجلی

    از نظر میجلی، اسطوره داستانی است که در آن، نمادهای بسیاری وجود دارد. تأکید او بر این نکته است که ما انسان‌ها گونۀ خاصی از موجودات هستیم که مسائل را اساساً در قالب نمادها درک می‌کنیم.

  • خود ۱۳۹۴-۰۴-۱۰ ۰۹:۵۴

    گامی در جامعه‌شناسی ازآن‌خودگری؛

    سیر بی‌خودی تا «ازآن‌خود»

    ناشادی در هر سطح و نوعش نتیجه‌ی ناتوانی و یا كاهش توان افراد در «ازآن‌خود ساختن» ایده‌ها، اندیشه‌ها و مسائل و مصائب و در نتیجه برون‌داد یك نگاه، نظر، کنش و فراورده‌ی جدید ولو مختصر و ناچیز اما ازآن‌خود است. لذا هرچه جامعه بیشتر با فرایند ازآن‌خود كردن درگیر شود آفرینش محصولات و فراورده‌های مادی و معنوی و فكری فزون‌تری را تجربه خواهد كرد