داود فیرحی

کل اخبار:94

  • ۱۳۹۵-۰۲-۲۰ ۱۴:۴۰

    مرحوم نائینی امروز در غبار زمان و تغییر ایدئولوژی خوابیده است

    فیرحی، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران گفت: مرحوم نائینی، امروز در دو غبار زمان و تغییر ایدئولوژی خوابیده است این دو غبار باعث شده ما در درک فضای ذهنی نائینی دچار مشکل شویم.

  • ۱۳۹۵-۰۲-۰۸ ۱۳:۴۰

    چيســتي اجتـهاد

    ما از ١٣٥٨ بعد از انقلاب اسلامي با يك پرسش بسيار انحرافي مواجه شديم اينكه مديريت اصلا بايد فقهي باشد يا علمي باشد. اين پرسش عجيبي است كه هنوز پس از سي سال مطرح است. گفته مي‌شود گاه يك پرسش غلط زندگي اجتماعي را ويران مي‌كند. جالب است كه به اين پرسش عجيب نيز خيلي پرداخته شد مثل يك گردنه توفاني شد كه همه در آن داخل شده و اعلام موضع كردند قبل از اينكه اصلا ببيند اين پرسش درست است يا خير.

  • شریعنی ۱۳۹۵-۰۱-۲۳ ۰۹:۴۶

    گزارشی از نشست «نوگرایی یا سلفی‌گری در اندیشه‌ی وحدت اسلامی» (۲)؛

    عناصر ساختاری خشونت در افکار سیدجمال

    در انديشه‌ی سیدجمال نشانه‌ای از خشونت نمی‌بینید، اما عناصر ساختاري خشونت در فكر هست. سیدجمال اصلاً از خشونت صحبت نمی‌کند، البته ايشان دستور ترور در مورد ناصرالدين شاه را دارد و حتی اختلافاتی با سلطان عثمانی دارد و ايده‌هاي تهديدآميزي در استامبول دارد كه سرانجام موجب می‌شود به حاشيه برود و زندانی شود.

  • سیدجمال ۱۳۹۵-۰۱-۱۷ ۱۰:۱۳

    گزارشی از نشست «نوگرایی یا سلفی‌گری در اندیشه‌ی وحدت اسلامی» (۱)؛

    میراث سیدجمال

    اهمیت سیدجمال در این است كه كوشش كرد از دعوای سنتی علم و دین یا ماتریالیزم و الهیات كه از دو قرن قبل شروع شده بود، راه سومی را پیدا كند، این راه سوم همان راهی است كه امروزه در ادبیات ما مسلمانان از آن با عنوان نواندیشی یا روشن‌فكری یاد می‌شود، این راه درخشش‌های خوبی دارد، اما متأسفانه با مشكلات خاصی هم مواجه است. آنچه ذهن مرا مشغول می‌کند این است كه آیا ما می‌توانیم فرصت این را داشته باشیم كه ببینیم این راه سوم هم‌اكنون چه امكاناتی دارد و با چه دشواری‌هایی مواجه است؟

  • کاشی فیرحی ۱۳۹۴-۱۰-۱۹ ۱۳:۲۰

    روشنفكران و عرصه عمومی در میزگردی با حضور كاشی، فیرحی و خانیكی؛

    سرگيجه‌های روشنفكری

    سیاست در ایران هنوز حوزه امنی نیست. حوزه پرریسكی است. هر كس كه وارد حوزه سیاست می‌شود یك نوع احساس ناتوانی و سرخوردگی پیدا می‌كند. اگر روشنفكران بپذیرند كه در همه حوزه‌ها نقد دولت (دولت = حاكمیت) نقد دین است آن وقت دولت می‌تواند هر نوع نقد دینی را در خصوص روشنفكران به بددینی متهم كند و آنها را از جامعه دینی دور كند.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۱۶ ۱۷:۰۰

    «رابطه وحدت و خشونت: بررسی راديکاليسم اسلامی نوين» بررسی می‌شود

    پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات نشست تخصصی «رابطه وحدت و خشونت: بررسی راديکاليسم اسلامی نوين» را برگزار می‌کند.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۰۹ ۱۴:۰۰

    از کمند هرمنوتیک نمی‌توان فرار کرد / محمد مجتهد شبستری

    نظریه خطابات قانونیه را آنگونه که در سخن فوق تقریر شده از منظرهای گوناگون می توان نقد کرد، اما مهم‌ترین نقد آن این است که معنا و قلمرو خارج از تاریخ و جغرافیای تشریع در احکام شریعت ـ آنگونه که فقیهان تقریر می‌کنند ـ با معنا و قلمرو تاریخ و جغرافیای تشریع در قانون گذاری مجالس قانونگزاری (پارلمان‌ها) کاملا متفاوت است.

  • فیرحی ۱۳۹۴-۰۹-۳۰ ۰۹:۱۱

    داوود فيرحى؛

    فرد و دولت در فرهنگ سياسى اسلام

    عناصر نظارتى در فرهنگ سياسى اسلام، مختصات ويژه‌اى دارد. در تمايز با «فردگرايى فلسفی‌» دوران مدرنيته در غرب، كه با تاكيد به تفرد انسانها، جوهره شخص را از طريق تفاوتها و تمايزات او تعريف می‌كند، فرد مسلمان هيچ حقوقى مستقل از شريعت ندارد. بدين سان، در جامعه اسلامى، هرگز «حق و ناحق بودن‏» وجود ندارد و فرد و دولت صرفا ملزم به اطاعت از احكام و قوانين خداوند هستند

  • فیرحی ۱۳۹۴-۰۸-۱۴ ۰۸:۱۷

    داود فیرحی؛

    سنت و تجدد دو الگوى معرفت‏‌شناختى در تحليل دانش سياسى مسلمانان

    سنت با ديدگاه‌ها و مبانى متفاوت تفسير شده است; «تفسير مبتنى بر تجدد غرب‌» و نيز، «فهم سنتى از سنت‌». روش نخست كه «شرق‌شناسى‌»، (Orientalism) ناميده شده است، به لحاظ معرفت‌شناختى، بيرون از سنت‌سياسى دوره ميانه قرار گرفته و دانش سياسى اين دوره را به اعتبار دوران، (Epoch) غيريت‌سازى، كه متغاير با دوران جديد غرب است، اما بر مبناى تجدد اروپايى، ارزيابى مى‌كند. ليكن روش دوم، دانش سياسى دوره ميانه را نه به اعتبار دورانى كه سپرى شده است، بلكه به مثابه دوره‌اى، (Period) از سنت اسلامى تلقى مى‌كند كه پرسشهاى آن مى‌بايست در درون سنت و با توجه به الزامات آن طرح شود.

  • فوکو ۱۳۹۴-۰۷-۲۱ ۰۹:۱۵

    گزارشی از میزگرد «روش‌شناسی فوکو و مطالعات ایران»؛

    روش‌های فوکویی و مسائل ایران

    فوکو بیشتر مورخ است، اما یک مورخ خاص. حال سؤال این است که آیا می‎شود از بحث‎های فوکو برای مطالعات ایران استفاده کرد؟... فوکو در آثارش در مورد «جنون»، «کلینیک»، «پزشکی»، «مجازات» و «زندان» این گسست‎های اپیستمیك را به ما نشان می‎دهد که چگونه یکی به پایان می‎رسد و دیگری آغاز می‎شود. حال برای منِ محقق این سؤال پیش می‎آید که ما در ایران چنین مواردی داشتیم یا خیر.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۰۴ ۱۷:۰۰

    داود فیرحی رساله «تنبیه‌ الامة و تنزیه‌ الملة» نائینی را شرح می‌کند

    حجت‌الاسلام داود فیرحی، پژوهشگر علوم سیاسی و اندیشه سیاسی اسلام از شرح رساله «تنبیه‌الامة و تنزیه‌الملة» محمدحسین نائینی در کتابی مستقل با عنوان «آستانه تجدد» خبر داد.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۲۴ ۱۲:۴۲

    داود فیرحی: انجمن‌ها موتور دموكراسی هستند

    مرحوم علامه نائینی در خاتمه تنبیه‌الامه و تنزیه‌المله در بند چهارم می‌گوید كه انجمن‌ها موتور دموكراسی هستند كه یعنی مشروطه روی پاشنه انجمن ایستاده است و انجمن‌ها موتور دموكراسی هستند و در نهایت نیز از انجمن صحیح و انجمن غلط بحث می‌كند، اما از مجلس دوم به بعد به تدریج احزاب پدید می‌آیند كه جایگزین انجمن‌ها می‌شوند.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۱۸ ۱۶:۰۰

    فیرحی: مشروطه یک انقلاب کپرنیکی در سیاست بود

    داوود فیرحی گفت: ما با مشروطه دچار انقلاب کپرنیکی در سیاست شدیم. مشروطه یک انقلاب اساسی است چرا که نظام ممالک محروسه به یک دولت ملی تبدیل می شود و قوانین متمرکزی بر کل ملت نوشته می شود.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۱۷ ۱۳:۴۰

    گفت‌و‌گو با دکتر داوود فیرحی درباره دستاوردها و از دست داده‌های تجربه مشروطه

    در اینجا لازم است به نکته‌ای که در رابطه با اشتباهاتی که در تاریخ ما رخ می‌دهد اشاره کنم و آن این است که به طور مشخص بحث دموکراسی و ضد دموکراسی در ایران به این میل پیدا کرده است که روشنفکران غیر روحانی گرایش های دموکراسی خواهانه داشتند و روحانیون هم گرایش‌های اقتدار طلبانه داشته‌اند.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۱۳ ۰۹:۳۰

    نشست مشروطيت؛ فرازها و فرودها، چشم انداز آينده برگزار می‌شود

    به مناسبت سالگرد جنبش مشروطیت نشست «مشروطيت؛ فرازها و فرودها، چشم انداز آينده» ۱۴ مردادماه برگزار می شود.

  • سعید عدالت نژاد ۱۳۹۴-۰۳-۱۳ ۱۶:۵۹

    صوت/ نقد کتاب «فقه و سیاست در ایران معاصر» (۲)

    سعید عدالت‎نژاد

  • ۱۳۹۴-۰۳-۰۹ ۱۹:۰۰

    در مشروطه فقها و روشنفكران زبان یكدیگر را گم كردند

    داود فیرحی استاد اندیشه سیاسی دانشگاه تهران در ادامه به مسیر پژوهشی كه به تالیف كتاب‌های حاضر انجامیده پرداخت و گفت: آثار من دو قسمت است؛ بخشی از آنها به رابطه دین و دولت قدیم ارتباط می‌یابد، مثل كتاب قدرت، دانش و مشروعیت و همین طور تاریخ تحول دولت در اسلام. در این آثار همچنین رابطه دانش فقه با این دولت‌ها بررسی می‌شود.

  • داود فیرحی ۱۳۹۴-۰۳-۰۹ ۱۲:۲۲

    صوت/ نقد کتاب «فقه و سیاست در ایران معاصر» (۱)

    داود فیرحی

  • ۱۳۹۴-۰۳-۰۲ ۱۳:۵۹

    ​میزگرد «فقه و سیاست در ایران معاصر» برگزار می‌شود

    میزگرد «فقه و سیاست در ایران معاصر» با محوریت کتاب «فقه و سیاست در ایران معاصر» دوشنبه چهارم خردادماه در دانشگاه تربیت مدرس برگزار می‌شود.

  • فیرحی ۱۳۹۴-۰۲-۰۱ ۰۹:۵۳

    نقد و بررسی کتاب «فقه و سیاست در ایران معاصر»؛

    دگرگونی تدریجی درک از دولت مدرن در دستگاه فقهی

    دولت و سیاست نقش مهمی در زندگی تک‌تک ما ایفا می‌کند، و بجاست که به طور جامع مورد نقد و کنکاش قرار گیرد؛ چراکه این دولت است که کنترل همه‌چیز را بر عهده دارد…«قبلاً حکومت و سلطنت موقوف به هم بودند، اما نائینی آن را زیر سؤال برد و با مطرح ساختن سلطنت به‌عنوان حکومت فاسد، حکومت جدید را مبتنی بر قرارداد تعریف نمود و این تغییر تدریجی چشم‌انداز نسبت به مفهوم دولت را نشان می‌دهد.»

  • ۱۳۹۴-۰۱-۲۰ ۱۰:۳۰

    نشست نقد و بررسی کتاب «فقه و سیاست در ایران معاصر» برگزار می‌شود

    نشست نقد و بررسی کتاب فقه و سیاست در ایران معاصر «تحول حکومت‌داری و فقه حکومت اسلامی» نوشته دکتر داوود فیرحی در سرای اهل قلم برگزار می شود.

  • ۱۳۹۳-۱۱-۲۷ ۱۷:۰۰

    فیرحی نگارش «آستانه تجدد» را به پایان برد

    حجت‌الاسلام داوود فیرحی، دانشیار گروه علوم سیاسی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران نگارش کتاب «آستانه تجدد» را به پایان برده است. این کتاب به احتمال فراوان به نمایشگاه کتاب سال آینده می‌رسد.

  • ۱۳۹۳-۱۱-۲۷ ۱۱:۵۰

    فیرحی: سید‌ قطب اومانیسم را جاهلیت مدرن معرفی می‌کند

    فیرحی در همایش سیدقطب با بیان اینکه سید جاهلیت قرن بیستم را وخیم‌ترین جاهلیتی می‌داند که در تاریخ بشر ظاهر شده، گفت: سید قطب اومانیسم را جاهلیت معرفی می‌کند و نماد این نوع جاهلیت را آمریکا می‌داند.

  • ۱۳۹۳-۱۱-۲۶ ۰۸:۵۰

    «بنیادگرایی و سلفیه؛ بازشناسی طیفی از جریان های دینی» نقد می‌شود

    نشست نقد و بررسی کتاب «بنیادگرایی و سلفیه: بازشناسی طیفی از جریان های دینی» که به قلم حسین هوشنگی و احمد پاکتچی نگاشته شده، برگزار می‌‌شود.

  • ۱۳۹۳-۱۰-۱۶ ۱۰:۱۰

    داود فیرحی کتاب «آستانه تجدد» را می‌نویسد

    داود فیرحی، پژوهشگر علوم سیاسی و اندیشه سیاسی اسلام از نگارش شرحی بر کتاب «تنبیه‌الامه و تنزیه‌المله» مرحوم آیت‌الله نایینی خبر داد و گفت: با توجه به این‌که این کتاب یکی از مهم‌ترین متون فقه سیاسی است که در مواجهه فقهای شیعه با دولت مدرن نوشته شده، نوشتن شرحی بر آن لازم بود.

  • ۱۳۹۳-۰۹-۱۷ ۱۱:۳۰

    فیرحی: دروازه پوپولیسم نظام انتخاباتی است

    داوود فیرحی در نشست رونمایی از کتاب «پوپولیسم» گفت: دروازه پوپولیسم نظام انتخاباتی است، اگر نظام انتخاباتی اصلاح شود می‌توان پوپولیسم را جمع‌وجور و از گسترش آن جلوگیری کرد. افروغ نیز در این مراسم اظهار کرد که بین پوپولیسم صادقانه و ریاکارانه تفاوت‌هایی وجود دارد.

  • ۱۳۹۳-۰۹-۰۲ ۱۹:۵۰

    نشست «امام موسی صدر و سبک زندگی مسلمانی در جامعه متکثر» برگزار می‌شود

    شانزدهمین نشست «اندیشه و عمل» که با موضوع «امام موسی صدر و سبک زندگی مسلمانی در جامعه متکثر» با سخنرانی حجت‌الاسلام دکتر داوود فیرحی 4 آذر برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۳-۰۳-۰۷ ۰۸:۲۷

    نشست موقعیت کنونی دین در ایران برگزار می‎شود

    نشست موقعیت کنونی دین در ایران با حضور کارشناسان پنجشنبه 8 خردادماه در مؤسسه مطالعات سیاسی اقتصادی پرسش برگزار می شود.

  • نشست طباطبایی ۱۳۹۳-۰۲-۳۱ ۱۰:۵۳

    یادداشت میهمان/ به بهانه پاسخ جواد طباطبایی به منتقدانش(1)؛

    در هجوم شاگردان

    مهمترین تمایز میان طباطبایی و خیل پرشمار روشنفکران دینی و لادینی و معنوی و غیره، در این است که طباطبایی بر «خارایی» بنام ایران تکیه داده، و بر روی آن «ایستاده» و برای آن تأمل فلسفی و نظریه‌پردازی می‌کند، اما جریان مقابل جریانی بی‌وطن است که بر روی هیچ موضع و زمین «صلب» و «سختی» نایستاده ...

  • نشست طباطبایی ۱۳۹۳-۰۲-۳۰ ۰۶:۲۷

    پاسخ سید جواد طباطبایی به منتقدان/قسمت دوم؛

    چگونه به یک کرشمه مدرس شده‌اید؟

    آقاجری با یادداشت‌های فراوان آمده بود و کتاب را نیز روی میز چیده بود، اما هیچ دلیلی جز لفاظی‌های بی مبنا از او صادر نشد. گویا در ادامۀ سنت روشنفکری دینی که تبدیلی بر آن نیست! این تکرارهای سخت آزاردهندۀ انتحالیون، یک داستان را در خاطر من زنده می‌کند و آن نسبت انتحال از سوی رفیق احسان طبری به محمدعلی فروغی است...