زیبایی‌شناسی

کل اخبار:107

  • نقاشی ۱۳۹۵-۰۶-۰۳ ۰۹:۵۹

    تاملی بر زیبایی‌شناسی شعر-نقاشی(۱)؛

    تاریخچه‌ی نگرش هنر به‌منزله‌ی زیبایی یا خوب

    زیبایی آن است که بزرگ‌ترین لذت را به ما ارزانی دارد و آنچه بزرگ‌ترین لذت را به ما نثار کند چیزی است که تصورات بسیاری را در کوتاه‌ترین مدت ممکن به ما می‌بخشد. لذتی که از زیبایی به دست می‌آید عالی‌ترین معرفتی است که انسان قادر به تحصیل آن است، زیرا در کوتاه‌ترین زمان ممکن احساسات و ادراکات بسیاری از این معرفت عاید ما می‌شود.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۲۶ ۱۶:۴۰

    پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات «زیبایی‌ در اندیشه سنت‌گرایان» را منتشر می‌کند

    جدیدترین نوشته رضا ماحوزی با عنوان «زیبایی‌ در اندیشه سنت‌گرایان» طی هفته آتی روانه بازار نشر می‌شود.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۱۳ ۱۹:۰۰

    کفش‌هایم کو؟/ نگاهی به «زیبایی‌شناسی هایدگر» از مجموعه دانشنامه فلسفی استنفورد

    مسئله اصلی در این بین حقی است که فیلسوفان برای خود قائل شده‌اند و آن حق دخالت در هر گوشه‌وکنار است. دخالت در امر سیاسی، دخالت در امر اجتماعی، دخالت در فیزیک، در شیمی، در تاریخ، در پزشکی، زیست‌شناسی، در ژنتیک، در فضا، در مریخ و درنهایت پس از سرخلوت‌شدن از تمام اینها... حالا برویم سراغ هنر... .

  • استنفورد ۱۳۹۵-۰۴-۳۰ ۱۶:۵۱

    مدخل های دانشنامه استنفورد(۵۶-۵۷)

    برای کسی که می‌خواهد اولین‌بار با مسئله یا مبحثی در فلسفه آشنا شود یا شناخت بهتری از آن حاصل کند، یکی از گزینه‌های مناسب این است که کار را با خواندن مدخل یا مدخل‌های مربوط به آن در دانشنامه فلسفه استنفورد آغاز کند

  • استنفورد ۱۳۹۵-۰۴-۰۹ ۱۷:۳۹

    مدخل های دانشنامه استنفورد (۵۳-۵۴)

    برای کسی که می‌خواهد اولین‌بار با مسئله یا مبحثی در فلسفه آشنا شود یا شناخت بهتری از آن حاصل کند، یکی از گزینه‌های مناسب این است که کار را با خواندن مدخل یا مدخل‌های مربوط به آن در دانشنامه فلسفه استنفورد آغاز کند

  • ۱۳۹۵-۰۳-۲۴ ۱۲:۲۰

    زیبایی‌شناسی شعرخاقانی / دکتر احمد تمیم‌داری

    شعر خاقانی در نگاه نخست برای خواننده دشوار و دیرآشناست. اگر خواننده با شعر او مأنوس شود، از زیبایی‌ها و مفاهیم آن بهره‌مند می‌شود. خاقانی در ابداع صورت‌های دل‌انگیز خیال اگر بی‌نظیر نباشد، کم‌نظیر است. شیوه‌ تازه‌ای که خاقانی در شعر فارسی ابداع کرده است، به‌ سبب استحکام لفظ و ترکیبات تازه و نازک‌اندیشی و کاربرد استادانه‌ صنایع ادبی، زبانزد است.

  • زیبایی شناسی ۱۳۹۵-۰۲-۲۸ ۱۱:۵۴

    زیبایی‌شناسی و سیاست گفتارهایی درباره‌ی زیبایی‌شناسی انتقادی

    فردریک جیمسون

    زیبایی‌شناسی انتقادی، همواره این حقیقت فرارفتن از تاریخ سیاسی را در مواجهه با دغدغه‌های بنیادی مکتب فرانکفورت ثابت کرده است و محکوم به تکرار مجادلاتی درون خود مارکسیسم است.

  • خدا زیباست ۱۳۹۵-۰۲-۰۱ ۱۵:۳۴

    جمال الهی از نگاه فلسفه دين تحليلی؛

    خدا زيبا است

    هر چند زیبایی‌شناسی سده بیستم در قیاس با زیبایی شناسی سده‌های قبلی، سهم كمتری به زیبایی اختصاص می‌دهد،ولی این مفهوم كماكان موضوع بسیاری از تأملات ومكتوبات فلسفی است. بالاخره هرچه باشد، این اصطلاح هم درمیان عموم مردم و هم درمیان هنرمندان و نویسندگان متداول است. به علاوه نمی‌توان گفت زیبایی را فقط به رنگ‌ها، خط‌ها، صداها و مانندآن نسبت می‌دهند، زیرا مردم عموماً از زیبایی نظریات علمی و از آراستگی براهین ریاضی سخن به میان می‌آورند.

  • ۱۳۹۵-۰۱-۲۵ ۱۴:۴۰

    شکل‌های زندگی: به مناسبت انتشار کتاب «چگونه ادبیات بخوانیم»

    ایگلتون اگرچه با اسطوره‌زدايی از متن ادبی آنها را در جهت هدف حقیقی‌‌شان كه تغيير وضع موجود است، قرار مي‌دهد، اما به‌رغم اسطوره‌زدايي شأنِ متن ادبی را حفظ کرده و بر پتانسیل عظیم آن تأکید می‌کند. ایگلتون اهمیت سیاست و اهمیت زیبایی‌شنایی متن ادبی را توامان و یکجا لحاظ می‌کند.

  • ۱۳۹۴-۱۲-۱۲ ۱۳:۱۵

    زیباشناسی اندیشه در فضای عدم قطعیت

    «نقد زیباشناختی» که اساس هنر و ادبیات را تشکیل می‌دهد، از همین‌جا و با همین قاعده روش‌شناختی شکل می‌گیرد؛ قاعده‌ای که هرگز به کلیشه تبدیل نشده و مانع خلاقیت آزاد هنرمند نمی‌شود؛ قاعده‌ای که حاصل روان‌شدن اندیشه در اثر ادبی و هنری‌ است، قاعده‌ای که ناظر است بر اینکه هر «اتفاق زیباشناختی» در خلق اثر هنری، همچنان بدون اطلاع خالق اثر روی می‌دهد و خلق می‌شود.

  • ۱۳۹۴-۱۱-۲۸ ۱۴:۴۵

    سه مدخل جدید از «دانشنامه فلسفه استنفورد» منتشر شد/ از «زیبایی‌شناسی» تا «عشق»

    سه مدخل جدید از «دانشنامه فلسفه استنفورد» با عناوین «گادامر و زیبایی‌شناسی او»، «عشق» و «زیبایی‌شناسی گودمن» از سوی انتشارات ققنوس منتشر و راهی بازار کتاب‌های فلسفی شد.

  • ۱۳۹۴-۱۱-۲۴ ۱۸:۱۵

    نشست «تحلیل زیبایی شناسی موقعیت متنی در جملات اسمیه و فعلیه قرآنی» برگزار می شود

    پیش اجلاسیه نظریه «تحلیل زیبایی شناسی موقعیت متنی در جملات اسمیه و فعلیه قرآنی» در دانشگاه گیلان برگزار می شود

  • کانت ۱۳۹۴-۱۱-۲۰ ۰۸:۳۶

    داوری‌های زیبا‌شناسانه کانت و داوینچی؛

    نسبت‌سنجی «روح‌ زیبای» کانت و «چشم انسان» داوینچی

    کانت شناخت امر زیبا را به برخورداری از روح زیبا منوط می‌کرد که به معنای مواجهه با امری جزئی و سپس اندراج آن در ذیل زیبایی کلی بود. اما حکمی که از این رابطه صادر می‌شد خود عنصری نامشخص بود که در پدیدارها قرار داشت، اما داوینچی از وجوه انضمامی‌تر امر زیبا سخن گفت که نزد انسان است. داوینچی همچنین با بیانی غیردقیق‌ و البته پراگماتیک به ما می‌گوید که امر زیبا مفهومی کلی است که به‌واسطه‌ی چشم انسان قابل درک است.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۲۳ ۱۸:۰۰

    انتشار دومین چاپ «زیبایی‌شناسی و جامعه‌شناسی هنر» جنت ولف

    دومین چاپ کتاب «زیبایی‌شناسی و جامعه‌شناسی هنر» نوشته جنت ولف و ترجمه بابک محقق از سوی موسسه متن فرهنگستان هنر روانه کتابفروشی‌ها شد.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۳۰ ۱۵:۳۰

    رونمایی از برگردان ایتالیایی کتاب «زیبایی شناسی و هنر در اسلام» اثر علامه محمد تقی جعفری

    در همایشی با عنوان “هنر و زیبایی شناسی میان شرق و غرب: تأملاتی در خصوص اندیشة علامه جعفری؛ ‏Philip Sherrard ‏Attilio Mordini‏» از برگردان ایتالیایی کتاب «زیبایی‌شناسی و هنر در اسلام» اثر علامه محمد تقی جعفری که با همکاری رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در ایتالیا و موسسه علامه جعفری در تهران توسط انتشارات عرفان(ایتالیا) به چاپ رسیده؛ رونمایی شد.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۲۸ ۱۶:۳۰

    بررسی و شرح مهم‌ترین نظریه‌های زیبایی شناسی در «مبانی فلسفه هنر»

    فصلنامه «رشد آموزش هنر» در جدیدترین شماره خود به بررسی و شرح مهم‌ترین نظریه‌های زیبایی شناسی بر اساس کتاب «مبانی فلسفه هنر» می‌پردازد. همچنین بررسی جایگاه هنر نمایش در محتوای کتاب‌های درسی هنر پایه هفتم از دیگر بخش‌های این فصلنامه است.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۱۴ ۱۵:۳۱

    بررسی تحول تاریخی مفهوم زیبایی در جدیدترین تالیف فرشید ابراهیمیان

    «نظریات برجسته زیبایی‌شناسی از افلاطون تا نیچه» نوشته فرشید ابراهیمیان از سوی موسسه متن منتشر می‌شود. ابراهیمیان در این کتاب سیر تحول تاریخی مفهوم زیبایی را از منظر فیلسوفان برجسته تاریخ از دوران افلاطون تا نیچه بررسی کرده است.

  • استنفورد ۱۳۹۴-۰۶-۳۰ ۱۱:۳۸

    مدخل‌های دانشنامه‌ استنفورد (۲۹-۳۲)

    برای کسی که می‌خواهد اولین‌بار با مسئله یا مبحثی در فلسفه آشنا شود یا شناخت بهتری از آن حاصل کند، یکی از گزینه‌های مناسب این است که کار را با خواندن مدخل یا مدخل‌های مربوط به آن در دانشنامه فلسفه استنفورد آغاز کند.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۲۵ ۱۷:۱۰

    زیبایی‌شناسی فیلسوفان قرن هجدهم آلمان در جلد 30 دانشنامه استنفورد

    جلد سی‌ام دانشنامه فلسفی استنفورد با عنوان «زیبایی شناسی آلمانی در قرن هجدهم» نوشته پل گایر با ترجمه سیدمسعود حسینی از سوی نشر ققنوس منتشر شد.

  • آدورنو ۱۳۹۴-۰۶-۱۴ ۱۰:۳۷

    حسینعلی نوذری؛

    نگاهی به آرای تئودور آدورنو در باب زیبایی شناسی و هنر

    تولیدات یا محصولات زیباشناسیک مهم تولیداتی هستند که در جریان واکنش معتبر هنرمند به تجربه سربرمی‌آورند. بنابراین، آدورنو با تأسی از پاره‌ای دریافت‌ها و تأملات برگرفته از زیبایی‌شناسی ایدئالیستی شلینگ و هگل، بر آن است که هنر، حتی اگر از نظر بیان و اکسپرسیون سرشتی فردگرا داشته باشد، در معنای گسترده و کلی، خود محصول فرهنگ و جامعه‌ای است که هنرمند در آن به سر می‌برد.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۰۸ ۱۲:۳۰

    انتشار کتابی درباره زیبایی‌شناسی عنصر صدا در سینما

    کتاب «صدا ــ تصویر: ملاحظاتی زیباشناسانه درباره صدا در سینما» نوشته میشل شیون، نظریه‌پرداز آمریکایی با ترجمه‌ای از محمدجواد مظفریان از سوی نشر ققنوس منتشر شد.

  • زیمل ۱۳۹۴-۰۵-۱۷ ۱۱:۲۱

    گئورگ زیمل؛

    تقارن و سازمان اجتماعی

    سازمان عقلانی جامعه، نسبتاً جدای از نتایج آن برای افراد، دارای کشش زیباشناختی بالایی است. هدف این سازمان عقلانی، تبدیل کردن تمامیت زندگی ها در کل سازمان به یک اثر هنری است که در لحظه به سختی می توان آن را برای زندگی یک فرد محقق نمود. هر چه بیشتر می آموزیم که برای اشکال مرکب ارزش قائل شویم، بی درنگ مقولات زیباشناختی را به اشکال جامعه به-مثابه یک کل بسط می دهیم.

  • دلوز ۱۳۹۴-۰۵-۱۲ ۱۲:۰۳

    پائولا ماراتی؛

    ژيل دلوز و سينما

    مفهوم زمان – تصویر به دلوز این فرصت را داد تا به شرح موتاسیونی(جهش) بپردازد که در سینمای بعد از جنگ اتفاق افتاد و باعث جدایی سینمای کلاسیک از سینمای مدرن شد. بیان بین حرکت – تصویر و زمان -تصویر نه تنها به گفتمان داخلی در تاریخ سینما توجه دارد بلکه به بازگویی بین سینما و و دیگر هنرها می پردازد. طبقه‌بندی تصاویر دلوز، تاریخی از سینما را به عنوان تاریخی از اصول زیبا‌شناسی، علوم سیاسی و موضوعات فلسفی در قرن بیستم روشن می‌کند.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۳۱ ۱۲:۰۰

    ربیعی: مبانی نظری هنر اسلامی در آثار متفکران مسلمان به صورت مستقل طرح نشده است

    هادی ربیعی، مترجم حوزه زیبایی‌شناسی و مدیر کتابخانه فرهنگستان هنر بر این باور است که متفکران مسلمان در طول تاریخ اندیشه اسلامی درباره زیبایی‌شناسی و مبانی نظری هنر مباحثی را طرح کرده‌اند، اما این مباحث در جای‌جای کتاب‌های مختلف آنها پراکنده است و به صورت مستقل و جداگانه طرح نشده است.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۲۴ ۱۳:۳۰

    شرح دیدگاه‌های زیبایی‌شناسی مهم‌ترین فیلسوفان معاصر به زبان ساده

    مجموعه کتاب‌های «در قابی دیگر» با دبیری مجید پروانه‌پور از سوی موسسه «متن» فرهنگستان هنر منتشر می‌شود. در این مجموعه نظریات مهم‌ترین فیلسوفان قرن اخیر درباره زیبایی‌شناسی و فلسفه هنر، تحلیل و شرح شده است.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۱۵ ۱۱:۳۰

    جامعه‌شناسی مصرف: بدن

    یکی از جنبه‌های کنجکاوانه‌تر در جامعه‌شناسی، به خصوص در دوران اخیر، غیبت نسبی بدن در توجهات این حوزه است. ممکن است کنشگران اجتماعی هویت داشته باشند اما تصور جامعه‌شناختی این است که این کنشگران در دنیای غیرجسمانی قرار دارند و حامل معناها و ایده‌های غیربدنمند هستند. اما چرا باید اینگونه باشد؟

  • ۱۳۹۴-۰۴-۱۳ ۱۶:۴۰

    انتشار دومین جلد «تاریخ زیباشناسی» تاتارکیویچ با ترجمه عبادیان و فندرسکی

    دومین جلد از «تاریخ زیباشناسی» نوشته ووادیسواف تاتارکیویچ، فیلسوف مشهور لهستانی با ترجمه مشترک زنده‌یاد محمود عبادیان و سیدجواد فندرسکی، اوایل پاییز امسال (1394) از سوی نشر علم روانه کتابفروشی‌ها می‌شود.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۲۳ ۱۷:۲۰

    سینمای آپارتمانی با لوکیشن‌های محدود به حس زیبایی شناسی مردم لطمه می زند

    درخشنده تاکید کرد: سینمای آپارتمانی با لوکیشن‌های محدود و نازیبا به این حس زیبایی شناسی لطمه می زند در حالی که سینما می تواند با قصه هایی که ارائه می کند و نگاهی که در فیلم‌ها مطرح می شود در این ارتقاء سلیقه و بهبود سبک زندگی تاثیر به سزایی داشته باشد.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۱۱ ۱۷:۲۰

    کتاب «زیبایی‌شناسی کانت» منتشر شد

    کتاب «زیبایی‌شناسی کانت» با عنوان دوم هماهنگی آزاد خیال و فاهمه، نوشته کنت راجرسون و ترجمه علی سلمانی به همت انتشارات حکمت چاپ و منتشر شد.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۰۴ ۱۲:۱۰

    نمایش عروسکی با فقر منابع مواجه است

    پوپک عظیم‌پور، مترجم کتاب «زیباشناسی عروسک» درباره امتیاز این کتاب می گوید: درباره نمایش عروسکی فقر منابع یکی از مشکلات اساسی برای دسترسی به تئاتر عروسکی در جهان است. این کتاب، نخستین اثر تئوریک در این زمینه است و در چارچوب تئوری و نظریه خواننده را پیش می‌برد.