سرمایه‌داری

کل اخبار:123

  • ۱۳۹۶-۰۳-۰۹ ۱۶:۴۰

    فورماسیون جدید نظام سرمایه‌داری/دوره های تحول درسرمایه داری جهانی

    محسن مسرت، استاد بازنشسته اقتصاد در دانشگاه های آلمان به طرح نظریه جدید خود درباره سرمایه داری فایننس به مثابه فورماسیون جدید نظام سرمایه‌داری پرداخت.

  • ۱۳۹۶-۰۳-۰۷ ۱۷:۴۰

    آیا شکست خورده‌ایم یا هنوز پیروز نشده‌ایم/ گفت‌وگو با پرویز صداقت درباره‌ کتاب «گذار از سرمایه‌داری» سعید رهنما

    سعید رهنما استاد علوم سیاسی دانشگاه یورک کانادا برای بررسی بدیل نظام سرمایه‌داری و راه‌های گذر از آن مجموعه گفت‌وگوهایی را با دوازده متفکر برجسته مارکسیست انجام داده که عبارتند از: رابرت آلبریتون، باربارا اپشتاین، آرون اتزلر، اعجاز احمد، ژیلبر اشکار، کوین اندرسن، لئو پانیچ، کاترین سامری، سام گیندین، مایکل لبوویتز، پیتر هیودیس و اورسلا هیوز. او این گفت‌وگوها را به انضمام درآمدی که خود نوشته در کتاب «گذار از سرمایه‌داری» گردآوری کرده که در سال ٢٠١٦ در نیویورک و لندن منتشر شد و همزمان پرویز صداقت ترجمه‌ای از آن را به فارسی عرضه کرد.

  • ۱۳۹۶-۰۲-۳۱ ۱۱:۴۰

    جهانی‌سازی فقر

    ویلیام گریدر در کتاب حجیم و ٨٠٠ صفحه‌ای «جهان می‌پذیرد یا نه: منطق جنون‌آسای سرمایه‌داری جهانی»، با مثال‌های ملموس تلاش می‌کند پرده از این جهان آخرالزمانی بردارد.

  • ۱۳۹۶-۰۲-۳۱ ۱۱:۲۰

    سرمایه‌داری کازینویی و سلطه زامبی‌ها

     چندسالی است که فیگور «زامبی» به شخصیت اصلی فیلم‌های ترسناک و سرگرم‌کننده، کتاب‌های تخیلی و بازی‌های ویدئویی بدل شده است. استعمال این واژه در محاورات و مکالمات روزمره مردم کوچه و خیابان در توصیف آدم‌های خطرناک زامبی‌ها را به موجوداتی همه‌جاحاضر بدل کرده است.

  • ۱۳۹۶-۰۲-۱۹ ۱۷:۰۰

    بحران‌های سرمایه‌داری دنیای بهتری را به ارمغان نمی‌آورند/ گفت‌وگو با مارک فیشر، نویسنده و نظریه‌پرداز فرهنگی بریتانیایی

    به گمانم آموزش، مثل تمامی خدمات عمومی، منبع آشکاری برای مقاومت در برابر رئالیسم سرمایه‌دارانه فراهم می‌کند. به رغم همه فشارهای ایدئولوژیک، همچنان واضح است که در حوزه آموزش پای چیزی در میان است به مراتب مهم‌تر از بازتولید مصرف‌کنندگان و کارگران مطیع سرمایه‌داری.

  • ۱۳۹۶-۰۲-۱۹ ۱۴:۰۰

    هستی‌شناسی اشباح/ نگاهی به زندگی و آرای مارک فیشر به بهانه مرگ او

    فیشر در اواخر دهه ٢٠٠٠ اصطلاح «رئالیسم سرمایه‌دارانه» را برای توصیف وضعیت سرمایه‌داری در حوالی بحران مالی  ٢٠٠٨ ابداع کرد. «رئالیسم سرمایه‌دارانه»، به‌عنوان مفهومی فلسفی، برگرفته از مفهوم ایدئولوژی در نظام فلسفی آلتوسر و همچنین آرای اسلاوی ژیژک و فردریک جیمسون است.

  • پرویز صداقت ۱۳۹۶-۰۱-۱۴ ۱۰:۵۰

    پرویز صداقت/ نقد و بررسی کتاب «گذار از سرمایه‌داری» اثر سعید رهنما؛

    در جست‌وجوی ناکجاآباد

    از بدو استقرار و تحکیم نظام سرمایه‌داری تلاش برای تصور کردن بدیل این نظام هم وجود داشته است. نخستین تلاش‌ها مربوط به کوشش‌های سوسیالیست‌های تخیلی برای ترسیم نظام بدیل بوده است. این کوشش‌ها اساساً تلاش در جهت طراحی «فضا»یی بدیل بود که در آن سامان‌یابی یک جامعه‌ی غیرسرمایه‌دارانه امکان‌پذیر باشد.

  • ۱۳۹۵-۱۱-۱۷ ۱۱:۲۰

    سرمایه‌داری در برابر سوسیالیسم: مجادله‌ای تغییریافته

    در اواخر قرن نوزدهم و کل قرن بیستم غالباً بر این باور بودیم که گرفتار ستیز میان سرمایه‌داری و سوسیالیسم هستیم؛ دو نظام اقتصادی بدیل که تفاوتشان در مناسبات فرد با دولت بود.

  • ۱۳۹۵-۱۱-۱۷ ۱۰:۴۰

    اصول مرئی بازار آزاد/ نگاهی به کتاب «ذهن و بازار: جایگاه سرمایه‌داری در تفکر اروپای مدرن»

    از جمله مضامین تکرارشونده کتاب حاضر، نسبت سرمایه‌داری با برابری است. آیا نظام سرمایه‌داری تضمین‌کننده برابری است یا پیوسته نابرابری‌های تازه ایجاد می‌کند؟ همچنین این بحث فلسفی در کتاب در می‌گیرد که آیا اساسا برابری یا نابرابری بیشتر اهمیتی دارد؟

  • ۱۳۹۵-۰۸-۱۸ ۱۷:۰۰

    حسینعلی نوذری:قرن بیستم، قرن چرخش فرهنگی است/ انقلاب اساسی در نظام سرمایه داری

    حسینعلی نوذری در نشست پست مدرنیسم و فرهنگ گفت: چرخش فرهنگی در زمره یکی از چرخش های اصلی است که در قرن بیستم شاهد بودیم. قرن بیستم قرن چرخش فرهنگ های مختلف یا پارادایم های چرخشی است.

  • ۱۳۹۵-۰۸-۰۲ ۱۷:۲۰

    چرا جهان سرمایه‌داری همچنان به حیات خود ادامه می‌دهد؟

    زمانی کارل مارکس فروپاشی سیستم سرمایه‌داری را پیش‌بینی کرده بود اما سرمایه‌داری همچنان تداوم دارد.

  • ۱۳۹۵-۰۷-۲۵ ۱۱:۴۰

    نقدی بر یک دهه رشدگرایی/ نئولیبرالیسم، بیش از حد تحسین شده؟

    برخی سیاست‌های نئولیبرالی به جای ارایه رشد، بر نابرابری به قیمت به مخاطره انداختن توسعه ماندگار افزوده است.» این دیدگاه‌های منتقدان سیاست های نولیبرالی است.

  • ۱۳۹۵-۰۷-۲۴ ۱۸:۲۰

    فوکو دنده چپ ستون راست

    متن زیر نگاهی دارد به جایگاه فیلسوف فرانسوی در شروع جریان نئولیبرالیسم.

  • نئولیبرالیسم ۱۳۹۵-۰۶-۲۳ ۱۰:۳۸

    نگاهی به نظریه‌ی نولیبرالی جامعه سایمون کلارک؛

    پروژه‌ای سیاسی برای تسخیر فرمانروایی اقتصاد

    نولیبرالیسم، وقت و استحکام خود را مرهون جذابیت ایدئولوژیکش است، اما نمی‌بایستی که آن را صرفاً به‌مثابه یک ایدئولوژی در نظر گرفت، چراکه به نظر می‌رسد مبتنی بر بنیان‌های علمی اقتصاد مدرن لیبرال باشد. اقتصاد نولیبرال کنونی در قیاس با نسخه‌ی قرن نوزدهمی‌اش که بر پایه‌ی مجموعه‌ای از مدعیات ساده‌انگارانه در باب ویژگی بازار و رفتار کنشگران در بازار است، کمتر جزم‌گرایانه به نظر می‌رسد.

  • الن بدیو ۱۳۹۵/۰۶/۲۰

    گفت‌وگو با آلن بدیو؛

    فاسدکردن جوان‌ها

    جوان‌ها میان دو چیز در نوسانند؛ از یک‌سو، امکان خجالت‌آور بازگشت به سنت - که همواره از مقوله احیای یک جنازه و بازگرداندن اشباح به زندگی است - و از سوی دیگر، امکان اشغال جایگاهی در ساختار کلی رقابت و تنازع برای بقا در آن، تنها با این هدف که بازنده نباشند. آنچه من، به تبع رمبو، «زندگی حقیقی» می‌نامم نوعی راه سوم است: نه بازگشت به سنت‌های مرده و نه سازگاری با قواعد سرمایه‌داری جهان‌گستر، که به‌رغم ظاهر متمدنانه‌اش در واقعیت وحشی و غیرانسانی باشد.

  • هابسبام ۱۳۹۵-۰۶-۱۳ ۱۲:۵۶

    ترجمه فصل یازدهم کتاب «درباره‌ی تاریخ» اثر اریک هابسبام/ حسن مرتضوی؛

    مارکس و تاریخ

    مارکسیسم چنان جریان غالب در تاریخ را دگرگون کرده که امروزه مشکل بتوان گفت که اثر خاصی را یک مارکسیست نوشته یا غیرمارکسیست؛ مگر اینکه مؤلف خود موضع ایدئولوژیکش را تبلیغ کرده باشد. این موضوع هیچ جای افسوس ندارد. من چشم به راه زمانی هستم که هیچ‌کس نپرسد آیا مؤلفان مارکسیست هستند یا خیر؛ زیرا در این صورت مارکسیست‌ها می‌توانند از دگرگونی تاریخ به‌واسطه‌ی ایده‌های مارکس رضایت‌خاطر داشته باشند.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۲۶ ۱۵:۰۰

    انتشار «در عصر احتضار سرمایه‌داری» به قلم لئون تروتسکی/ کتابی که در آستانه جنگ جهانی دوم نوشته شد

    کتاب «در عصر احتضار سرمایه‌داری» تالیف لئون تروتسکی با ترجمه حامد شمس به بیان وضعیت کشورها پس از انقلاب اکتبر روسیه پرداخته است.

  • عباس کاظمی ۱۳۹۵/۰۵/۲۳

    امر روزمره در جامعه پساانقلابی در گفت‌وگو با ‏ عباس کاظمی؛

    مخاطرات سرمایه‌داری زیر سایه نقد فرهنگ سیاسی

    مخاطرات سرمایه‌داری جهانی شده ‏است، آنسوی قضیه برای مطالعات پسااستعماری ‏درست است که در کشورهایی چون امریکا انجام ‏می‌شود، آنها نیز با توجه افراطی به نقد فرهنگ ‏اروپامداری و غربگرایی، از نقش استعمارکننده ‏دولت‌های ملی که در برابر غرب می‌ایستند غفلت ‏کرده‌اند. بنابراین، این طور نیست که وقتی می‌گوییم ‏زندگی روزمره عرصه خلاقیت است، راه‌هایی که ‏مردم پیدا می‌کنند ضرورتا به رهایی بخشی منجر ‏بشود.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۱۳ ۱۰:۰۰

    «غرب چگونه، غرب شد؟»/ طبقه‌بندی حکایت ما و غرب از نوع روابط عشق و نفرت

    کتاب «غرب چگونه، غرب شد؟» اثر صادق زیباکلام به مخاطب می‌گوید غرب امروز محصول تحولاتی همچون رنسانس، نهضت اصلاح دینی، انقلاب تجاری، شکل‌گیری سرمایه‌داری، انقلاب علمی، خردگرایی، اومانیسم و عصر روشنگری است.

  • ۱۳۹۵-۰۴-۱۳ ۱۴:۲۰

    اتحاد تناقض‌آمیز سرمایه و طبیعت/ بحران زیست‌محیطی در نظام سرمایه‌داری؛ دیدگاه دیوید هاروی

    سرمایه چاره‌ای ندارد جز اینکه هر تعدادی از جنبه‌های طبیعت را که در توان دارد، خصوصی، کالایی، پولی و تجاری کند. چراکه تنها این‌گونه است که می‌تواند از مرزهایی که احاطه‌اش کرده‌اند فراتر رود، قلمرو خود را گسترش دهد، طبیعت را درون خود بکشد و آن را به سرمایه یا همان راهبردی از انباشت بدل کند.

  • ۱۳۹۵-۰۴-۱۳ ۱۲:۲۰

    حق بر شهر: حق ساخت جغرافیایی نوین/ نگاهی به بحران جامعه‌ سرمایه‌داری، دولت‌های رفاه و نولیبرالی از خلال آثار دیوید هاروی

    هاروی جنبش‌های مبتنی بر فردگرایی خود‌محور، سیاست هویت، چندگانگی فرهنگی و اولویت‌های جنسی را تنها بخشی از راه‌حل می‌داند که به‌عنوان مثال تفاوت‌های فردی و جغرافیایی را لحاظ می‌کنند.

  • ۱۳۹۵-۰۴-۰۶ ۱۷:۴۰

    در فواید بطالت نه فراغت

    خرده‌بورژوازی در قرن ١٩ توانست انحصار بطالت را از دست اشراف و بورژوازی درآورد. تیپ‌های عاطل‌و‌باطل «ابلوموف» و «فلانور» در اشعار بودلر بازنمایی این نوع از سبک زندگی طبقه متوسط در ادبیات بود که هم‌زمان با رشد شهرنشینی در قرن نوزدهم متولد شدند.

  • مارکس ۱۳۹۵-۰۴-۰۵ ۱۰:۴۴

    ترجمه‌ی مدخل کارل مارکس از دانشنامه راتلج؛

    کارل مارکس فقط شبیه کارل مارکس است

    مارکس و انگلس به دسته‎ی متفکران مدرنیست روشنگر تعلق داشتند، این دسته از متفکران به جریان پیشرفت اجتماعی و همچنین کمال‎پذیری نوع بشر اعتقاد دارند، آن‌ها بر این باورند که تمام علوم انسانی، قابلیت تغییر‎پذیری دارند و همچنین معتقدند که پیشرفت‎های فناوری، الزامات مادی لازم جهت تحول اجتماعی را فراهم خواهد آورد؛ به‌واسطه‎ی چنین دیدگاه‎هایی است که متفکران مذکور را می‎توان در دسته‎بندی متفکران خوش‌بین جای داد.

  • ۱۳۹۵-۰۴-۰۲ ۱۰:۴۰

    نابرابری، مرهون نظریه بازار آزاد/ نقض دموکراسی توسط سرمایه سالاری

    اسماعیل رئیسی، مترجم کتاب «بهای نابرابری» گفت: اصل «یک نفر یک رای» که مبنا و بنیان اساسی دموکراسی است، الان در جامعه آمریکا تبدیل به «یک دلار یک رای» شده است.

  • ۱۳۹۵-۰۳-۳۰ ۱۲:۳۸

    دوره‌بندی دهه ٦٠

    مقاله «دوره‌بندی دهه ٦٠» نخستین‌بار در کتابی تحت‌عنوان «دهه ٦٠ بدون عذرخواهی» و در سال ١٩٨٤ منتشر شد. این کتاب را که مجموعه مقالاتی بود در شرح و نظریه‌پردازی دهه ٦٠ و نیز بازگویی خاطرات آن دوران، چنان‌که از نامش پیداست، می‌توان واکنشی دانست به غلبه تمام‌عیار راست‌گرایی در سیاست و فرهنگ آمریکا (در آن زمان از آغاز ریاست‌جمهوری ریگان سه سال می‌گذشت)، یعنی در زمانه‌ای که ظاهرا صحبت‌کردن از دهه ٦٠ می‌بایست با عذرخواهی همراه می‌بود.

  • ۱۳۹۵-۰۳-۲۳ ۰۹:۴۹

    فرصت های سرمایه گذاری در ایران پسا تحریم بررسی می شود

    کنفرانس فرصت‌های سرمایه‌گذاری در ایران پساتحریم توسط دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران و با حضور کارآفرینان مسلمان کشورهای آسیایی ۶ و ۷ مرداد برگزار می شود.

  • ۱۳۹۵-۰۳-۱۰ ۱۳:۲۰

    چگونه حراج تهران میلیاردی شد؟

    «حراج هنر تهران» با ۲۵ میلیارد تومان مجموع فروش، رکورد سال قبلش را شکست. در مراسمی که علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم در آن حضور داشت، یک تابلوی سهراب سپهری سه میلیارد تومان به فروش رسید. حراج هنر تهران چه طور میلیاردی شده است؟

  • ۱۳۹۵-۰۳-۰۹ ۰۹:۵۹

    عشق كندوكاو/ نگاهی به زندگی كورنليوس كاستورياديس

    كورنليوس كاستورياديس با جسارت فلسفه را چيزي نمي‌داند جز «مسئوليت‌پذيري نسبت به تماميت آنچه قابل فكركردن است». زندگي و كار او گواهي است بر اينكه با چه قوتي خود را وقف اين پروژه كرد.

  • جنبش کارگری ۱۳۹۵-۰۲-۲۹ ۱۲:۱۳

    نیروهای کار جنبش‌های کارگری و جهانی‌سازی از ۱۸۷۰

    بورلی جی. سیلور

    این کتاب پژوهشی تاریخی در جریان‌های جهانی جنبش‌ها و دیدگاه‌های کارگری است؛ که به بررسی مقاومت‌ها و اعتراض‌های طبقه کارگر از اواخر سده‌ی نوزدهم تا آخر سده‌ی بیستم پرداخته است.

  • فرهادپور ۱۳۹۵-۰۲-۲۰ ۱۲:۱۷

    گفتاری از مراد فرهادپور در تبيين ضد سرمايه داری رمانتيك گئورگ لوكاچ؛

    اميد به رستگاری

    نفرت و پایداری لوكاچ و گذرش به ماركسیسم را می‌توان در گذر از فرهنگ و نظریه به انقلاب مشاهده كرد و بنابراین لوكاچ این نفرت را به زندگی و عمل و پراكسیس خودش انتقال داد. اما در عین حال وقتی به محتوای این انتخاب نیز دقت می‌كنیم، حتی ابدا نمی‌شود دو سوی این انتخاب را خیلی فرمال یكی گرفت، یعنی اگر صحبت از عزم راسخ باشد هایدگر برخلاف لوكاچ كه این رمانتیك بازی را نقد می‌كند، خیلی بیشتر از این موضوع حرف می‌زند، هایدگر مدام از انتخاب همراه با عزم راسخ حرف می‌زند.