سید جواد طباطبایی

کل اخبار:168

  • غنی نژاد ۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۰۸:۳۹

    گزارشی از نشست «تامل درباره ایران» (۳)؛

    اندیشه‌ای در سطح اجتهاد

    مفهوم جدید در قدیم. به نظر من این یک تئوری جدید نه در سطح ایران بلکه در سطح جهان است. آن چیزی که ایشان در مورد ملیت و آگاهی ملی مطرح کردند مفهوم جدیدی است. آنچه که ایشان در قالب پارادایم جدید در قدیم مطرح کردند کار جدیدی است. اینجا در حقیقت با نوع جدیدی از ملیت سروکار داریم که شما در اندیشۀ غربی آن را پیدا نمی‌کنید. آنچه که ایشان به‌عنوان ملیت مطرح می‌کنند با آنچه که در غرب با آن سروکار داریم دو چیز کاملاً متفاوتی هستند.

  • ۱۳۹۵-۱۰-۲۹ ۰۹:۰۵

    ایران در حیاط خلوت تاریخ/ نگاهی به نشست جشن نامه سید جواد طباطبایی

    ما تا زمانی که نتوانیم به پرسش های بنیادین، پاسخ فلسفی و تاریخی بدهیم، ایران بیش از دیدگاه های سطحی فهمیده نخواهد شد. یعنی هر چقدر اصرار بورزیم که ایران «ناسیونالیسم» و یا «پان فلان ایسم» نیست، توجیهی در بر ندارد و به راحتی این اتیکت ها بر روی ایران می چسبد.

  • فیرحی ۱۳۹۵-۱۰-۲۵ ۰۹:۴۴

    گزارشی از نشست «تامل درباره ایران» (۲)؛

    قلندر دو اقلیم

    در گروه علوم سیاسی یک گرایش تاریخی نسب به علوم سیاسی تحت تأثیر مرحوم شیخ‌الاسلامی وجود داشت و یک گرایش جامعه‌شناسی هم بود که در دو شاخه یکی شاخۀ مارکسیستی تحت تاثیر دکتر حسین بشیریه و دیگری غیر مارکسیستی تحت تاثیر دکتر نقیب‌زاده دنبال می‌شد. در این دوره شاخۀ اندیشه یک شاخۀ یتیم بود و شاید بشود گفت علاوه بر یتیمی گیج‌وواج هم بود؛ اما با آمدن دکتر طباطبایی به‌تدریج این حوزه به یک دانش قوی تبدیل شد.

  • طباطبایی ۱۳۹۵-۱۰-۲۱ ۱۱:۳۴

    صوت/ ایران همینجا است که ایستاده ایم (۱)

    سیدجواد طباطبایی

  • شماره 15 ۱۳۹۵-۱۰-۲۰ ۱۰:۲۷

    شماره پانزدهم فرهنگ امروز منتشر شد؛

    شماره پانزدهم نشریه فرهنگ امروز منتشر شد

    جامعه شناسی در دادگاه فلسفه عنوان پرونده اندیشه شماره پانزدهم نشریه فرهنگ امروز است که علاوه بر بررسی ارتباط میان فلسفه و جامعه شناسی مورد خاص یوسف اباذری را زیر ذره بین برده است.

  • طباطبایی ۱۳۹۵-۱۰-۱۸ ۱۲:۱۷

    متن تفصیلی سخنرانی جواد طباطبایی در نشست «تامل درباره ایران»(۱) ؛

    همچنان ایستاده‌ام!

    در سال‌های طولانی که در خارج و پرسه زدن در دانشگاه‌های مختلف کشورهای مختلف گذشت، به تدریج به این حرف روسو رسیدم که در مورد نهادهای اجتماعی مثل دموکراسی می‌گوید، اینها چیزهایی نیست که یک روزه بیاید و بماند، باید چوب زیربغل‌هایی داشت تا این را آن قدر نگه می‌دارد، تا جایی خودش بایستد. من متوجه شدم زیربنای نظام سنتی ما به کل خالی شده و از دنیای جدید هم هیچ چیزی را به صورت مستقیم به عنوان یک مجتهد نتوانسته‌ام بگیرم.

  • ۱۳۹۵-۱۰-۱۲ ۱۱:۴۰

    رضا داوری اردکانی و سیدجواد طباطبایی درباره ایران سخنرانی می کنند

    نشست تأملی درباره ایران به همراه رونمایی از جشن نامه سیدجواد طباطبایی با نام «فیلسوف سیاست» پانزدهم دی ماه در سالن فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار می شود.

  • ۱۳۹۵-۰۹-۲۸ ۱۱:۴۰

    کتاب فیلسوف سیاست منتشر شد/ جشن نامه سیدجواد طباطبایی

    حامد زارع، صاحب امتیاز و مدیرمسئول مجله سیاست نامه از انتشار جشن نامه جواد طباطبایی تحت عنوان «فیلسوف سیاست» خبر داد.

  • طباطبایی ۱۳۹۵-۰۹-۱۴ ۱۰:۳۹

    سیدجواد طباطبایی؛

    زبان ملّی و برنامۀ آموزش زبان‌های محلی

    متولیان باید بدانند که این اجبار به تغییر هویت مردم آذربایجان عین از خود بیگانه ساختن آنان است، زیرا مردمی که هزار سال شاهنامه، دیوان حافظ و گلستان سعدی خوانده‌اند به آسانی به این جعل هویت برای خود تن در نخواهند داد و از این «تدبیرِ» داهیانۀ دولت جز «ناامیدی» از تدبیرهای او حاصل نخواهد شد! وانگهی، اگر، چنان‌که برخی از رندان بر آنند، دولت «تدبیر و امید» دنبال جمع‌آوری رأی مردم این مناطق است، سخت در اشتباه است و می‌تواند امیدوار باشد که، اگر امکان اطلاع رسانی دربارۀ این توهینی که با این جعل تاریخ و سابقۀ زبانی به مردم آذربایجان می‌شود وجود داشته باشد، شکست او در این استان‌ها حتمی است!

  • جلد 14 ۱۳۹۵-۰۹-۰۱ ۱۲:۱۰

    شماره ۱۴ فرهنگ امروز منتشر شد؛

    شماره چهاردهم نشریه «فرهنگ امروز» منتشر شد

    پرونده اندیشه شماره ۱۴ فرهنگ امروز به اندیشه سیاسی توماس هابز اختصاص دارد. پرونده ای که با توجه به سه کتاب لویاتان، بهیموت و شهروند در پی یافتن این پرسش است: توجه دوباره به اندیشه سیاسی هابز تحت تاثیر چه شرایطی رخ می دهد؟

  • ۱۳۹۵-۰۸-۰۳ ۱۷:۴۰

    در نزاع با عقب‌ماندگی تاریخی ایران

    ١٨٣  سال از درگذشت عباس‌میرزا گذشته است.

  • ۱۳۹۵-۰۷-۱۴ ۱۸:۰۰

    نظری به مقاله‌های اخیر سیدجواد طباطبایی و محمد قوچانی در نشریه سیاست‌نامه / عادل مشایخی؛

    کارل اشمیت وارد می‌شود

    قوچانی در مقاله‌ی خود پلی را صراحت بخشیده است که دکتر طباطبایی را به اقتصاددان‌های نئولیبرالی چون دکتر غنی‌نژاد، دکتر نیلی و... می‌پیوندد، تا مبانی نظری «ناسیونال -نئولیبرالیسم» ایرانی انسجام، صراحت و روشنی بیشتری پیدا کند.

  • شماره 13 ۱۳۹۵-۰۷-۰۴ ۱۰:۵۱

    تقارن ۷۷ سالگی شفیعی کدکنی با ۲ سالگی فرهنگ امروز؛

    شماره سیزدهم نشریه فرهنگ امروز منتشر شد

    ۱۹ مهر ماه سالروز تولد این استاد ارجمند است و فرهنگ امروز در پرونده ادبیات با عنوان راوی سفرنامه باران جشن نامه‌ای به مناسبت هفتادوهفتمین سالروز تولد ایشان ترتیب داده است.مصاحبه با چارلز تیلور (در بخش پیشخوان) در باب کتاب جدیدش، گفت و گو با ناتان تارکوف، مدیر مرکز لئو اشتراوس در دانشگاه شیکاگو در باب اشتراوس و در نهایت مصاحبه با مایکل والزر (در بخش بولتن خارجی) در باب عدالت آموزشی ازجمله بخش‌های خواندنی این شماره است.

  • طباطبایی ۱۳۹۵-۰۶-۱۶ ۱۳:۵۶

    سیدجواد طباطبایی؛

    کارل اشمیت و فلسفۀ حقوق آلمان نازی

    دیدگاهی که اشمیت به دفاع از آن برخاست از دیدگاه برخی نویسندگان، نظیر کارل رایموند پوپر (۱۹۰۲ ۱۹۹۴)، ریشه در افکار و فلسفۀ سیاسی هگل داشت. برای تصحیح سوء برداشت پوپر لاجرم توضیحی در این باب لازم است. هگل هم‌چنان‌که می‌دانیم از منتقدین سرسخت مفاهیم انتزاعی بود. وی در نقد دیدگاه اخلاقی کانت بر این باور بود که رأی او در این باب بر مبنای انتزاعات اخلاقی است، و این انتزاعات به هیچ نظم واقعی در عالم خارج ارتباطی پیدا نمی‌کند، چرا که یک امر کلّی اخلاقی را عرضه می‌کند که جایگاه آن در نظام اجتماعی مشخص نیست و به همین خاطر است که در جایی می‌گوید: اخلاق کانتی، لانۀ تنش‌ها و تضادهاست.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۲۴ ۱۴:۲۱

    آیا اندیشه سیاسی نصیحه‌الملوک متعلق به غزالی است؟/ نزاع پژوهشگران بر سر انتساب جلد دوم نصیحه‌الملوک به ابوحامد غزالی

    نزدیک 6 ماه پیش بود که ویراست جدید کتاب معروف سیدجواد طباطبایی با عنوان «تاریخ اندیشه سیاسی در ایران» منتشر شد. بخشی از این کتاب به منحنی تحول اندیشه سیاسی غزالی می‌پردازد. ماجرای مباحثات مجازی و نوشتاری مسعود جعفری، حسن انصاری، نصرالله پورجوادی و مصطفی نصیری در چند هفته اخیر مربوط به همین بخش می‌شود که به اختصار به شرح آنها پرداخته‌ایم.

  • جواد طباطبایی ۱۳۹۵-۰۴-۲۴ ۱۲:۵۸

    صوت/ درس‌گفتار های ماکیاوللی (۶)

    سیدجواد طباطبایی

  • هگل ۱۳۹۵-۰۴-۲۱ ۰۸:۵۰

    مفهوم «پوزیتیویته» در فلسفۀ دین هگل و ترجمه‌های آن به فارسی (۲)؛

    پیروان پرهام در ترجمه پوزیتیویته

    علی‌رغم تلاش‌های جسته‌وگریخته که برای جرح‌وتعدیل واژۀ «شریعت» و مشتقات آن - به‌عنوان معادلی برای پوزیتیویته در متون هگل- صورت گرفته، این واژه پس از پرهام در متون فارسی متواتر شده است. حال، پرسش اصلی این است که آیا اصولاً می‌توان برای پوزیتیویته در فلسفۀ دین هگل ترجمه‌ای از مادۀ «شرع» تدارک دید؟

  • پرهام ۱۳۹۵-۰۴-۱۹ ۰۹:۲۹

    تاملی در مفهوم «پوزیتیویته» در فلسفۀ دین هگل و ترجمه‌های آن به فارسی (۱)؛

    نمونه باقر پرهام و نقد سید جواد طباطبایی بر آن

    ردپای یکی از اولین تأمل‌ها در باب معنای پوزیتیویته و ترجمۀ آن را می‌توان در نقدی مربوط به حدود سی سال پیش یافت. در این نقد به سال ۱۳۶۴، جواد طباطبایی ترجمۀ پوزیتیویته به «ایجاب» را در ترجمۀ باقر پرهام از کتابی از روژه گارودی دارای اشکال دانسته است.

  • ماکیاوللی ۱۳۹۵-۰۴-۰۶ ۱۸:۰۱

    صوت/ درس‌گفتارهای ماکیاوللی (۵)

    سیدجواد طباطبایی

  • جواد طباطبایی ۱۳۹۵-۰۳-۲۴ ۱۵:۵۰

    صوت/ درس‌گفتارهای ماکیاوللی (۴)

    سیدجواد طباطبایی

  • ماکیاوللی ۱۳۹۵-۰۳-۱۳ ۰۹:۴۶

    صوت/ درس‌گفتارهای ماکیاوللی (۳)

    سیدجواد طباطبایی

  • جواد طباطبایی ۱۳۹۵-۰۲-۲۸ ۱۱:۵۵

    صوت/ درس‌گفتارهای ماکیاوللی(۲)

    سیدجواد طباطبایی

  • ۱۳۹۵-۰۲-۲۷ ۱۲:۴۰

    فوكو كجا شكست مي‌خورد؟

    بالاخره تكليف ما ايرانيان فارسي زبان كه عمدتا با ترجمه يا متن‌هاي انگليسي زبان سر و كار داريم و در به در دنبال نظريات نو و جديد مي‌گرديم تا وضعيت خودمان را با كمك آن توضيح دهيم، با ميشل فوكوي فرانسوي چيست؟

  • طباطبایی ۱۳۹۵-۰۲-۱۹ ۲۰:۱۰

    تاملی درباره‌ی ایران جلد نخست: دیباچه‌ای بر نظریه‌ی انحطاط ایران

    سید جواد طباطبایی

    این دفتر نخستین جلد از پژوهش‌های نویسنده درباره‌ی وجوهی از تاریخ دوران «جدید» ایران است.

  • ماکیاولی ۱۳۹۵-۰۲-۱۴ ۱۲:۱۰

    صوت/درس‌گفتارهای ماکیاوللی(۱)

    سیدجواد طباطبایی

  • ۱۳۹۵-۰۲-۱۲ ۰۹:۳۰

    کتاب جدید سید جواد طباطبائی روانه نمایشگاه کتاب می شود

    چاپ جدید کتاب سیدجواد طباطبائی با عنوان « تاملی درباره ایران» توسط انتشارات مینوی خرد منتشر شده است و روانه نمایشگاه کتاب می شود.

  • جواد طباطبایی ۱۳۹۵-۰۲-۰۲ ۱۲:۲۹

    صوت/ سخنرانی سیدجواد طباطبایی در روز بزرگداشت سعدی

    سیدجواد طباطبایی

  • شماره ده ۱۳۹۴-۱۲-۱۶ ۱۱:۳۷

    شماره نوروزی نشریه فرهنگ امروز منتشر شد

    شماره دهم نشریه «فرهنگ امروز» منتشر شد

    فرهنگ امروز در راستای بررسی تاثیر فیلسوفان مهم غربی در ایران، در آخرین شماره سال ۹۴ و در بخش اندیشه خود به بررسی تاثیر منظومه فلسفی امانوئل کانت بر فکر ایرانی پرداخته است./پرونده تاریخ مساله خود را با این پرسش آغاز کرده است که اساسا نیروی محرک تغییرات اجتماعی در تاریخ چه کسانی هستند؟/ قارن با انتشار آخرین جلد مجموعه الحیات فرهنگ امروز با طرح این پرسش که الحیات قرار است کدام خلا را پر کند نگاهی به متدولوژی پژوهشگران پروژه الحیات داشته‌است.

  • ۱۳۹۴-۱۲-۰۳ ۱۲:۰۳

    مقدمه «تاسیس» اندیشه سیاسی جدید ایران

    در چنین شرایطی، که مدعیان دروغین فلسفه اُمید، آثار جواد طباطبایی را به فلسفه یأس متهم می‌کنند - که البته این تنها یکی از اتهامات انبوه آنان است- اگر معدودی اُمید، در این شرایط یأس‌آورِ کارِ تحقیقی و فلسفی دقیق و عمیق وجود داشته باشد، بدون شک جواد طباطبایی مهم‌ترین اُمید در منطقه حساس اندیشه سیاسی است، که کوشش‌های فکری او، در تاسیس اندیشه سیاسی جدید ایران، ایران را در آستانه تاریخ جدید خودش قرار داده است.

  • اندیشه سیاسی ۱۳۹۴-۱۱-۲۶ ۱۶:۵۶

    تاریخ اندیشه‌ی سیاسی در ایران ملاحظاتی در مبانی نظری

    سیدجواد طباطبایی

    زمانه‌ی ایدئولوژی‌زده‌ی ما عصر سیاسی‌بافی‌های بی‌رویه است و گمان می کنیم که هر مخالف‌خوانی و سیاسی‌بافی را می‌توان به مرتبه‌ی اندیشه ارتقاء داد.. خلأ اندیشه را نمی‌توان با خلأ نیندیشیدن پر کرد و با میراث‌سازی‌هایی که مرده‌ریگی پشتوانه‌ی آن نیست، تنها می‌توان اصل میراث را نابود کرد.