مشروطه

کل اخبار:160

  • بهار ۱۳۹۷/۰۶/۳۱

    تفسیری فلسفی از مفهوم پدرسالاری در تاریخ ایران در مصاحبه با سیاوش جمادی (۳)؛

    ملک الشعرای بهار، شاعر، سیاستمدار یا متفکر

    ملک‌الشعرا متفکر نیست تا برای خودسالاری تفکر با زبان شاعرانۀ پارسی درآویزد؛ گرچه شاید او را محیط و مسلط بر زبان خوانده‌اند. ملک‌الشعرای دربار مظفرالدین شاه و مداح او همان کسی است که قصیدۀ دماوند و جغد جنگ را سروده است و از توس برای مظفرالدین شاه مدح‌نامه می‌نویسد و این شاه علیل و بی‌کفایت را خدایگان سلاطین عالم و شهریار کارآگاه می‌خواند.

  • سیاوش جمادی ۱۳۹۷/۰۶/۰۷

    تفسیری فلسفی از مفهوم پدرسالاری در تاریخ ایران در مصاحبه با سیاوش جمادی (۱)؛

    ایدئالیسم وخیم شیگالفی

    آن‌چه تاریخ ما گواهی می‌دهد این است که اقتدار مستبدان و دیکتاتورها نه از خودشان بلکه در ضعف تسلیم‌طلبانهٔ جماعتی بوده است که مناسبات استبداد و در نتیجه یا بنده یا ارباب بودن در روحیۀ خودشان نیز منتشر است و بنابراین آزادی هرگز نیاز ناگزیر و اول و آخر آن‌ها نمی‌گردد. روشنفکر آزادی‌خواهی است که بیرون حکومت و منتقد آن است. با این تعریف شمار روشنفکران ما آن‌قدر اندک بوده است که چشمداشت زیر و روکردن جامعۀ استبدادزده با قلم آن‌ها خود مبتلا به همان ایدئالیسم وخیم شیگالفی است.

  • ۱۳۹۷-۰۶-۰۶ ۱۶:۲۰

    اندیشه حکومت اسلامی بین علما از زمان شیخ صدوق بوده است

    سیدحسن قریشی اعتقاد دارد که در هنگامه انقلاب مشروطه خواهی مردم ایران، شهر قم و مدارس علمیه آن بدل به پایگاهی برای روشنفکران شده بودند و مورخانی چون سیداحمد کسروی و ناظم‌الاسلام کرمانی در کتاب‌های خود به این مهم اشاره کرده‌اند.

  • ۱۳۹۷-۰۶-۰۴ ۱۱:۴۰

    ایرانیان عصر قاجار مکالمات خیالی را برای انتقاد از متون غربی‌ها گرفتند

    علی باغدار دلگشا مولف کتاب «مکتوبات خیالی» می‌گوید: نمونه‌هایی متعددی از مکتوبات خیالی که در عصر مشروطه می‌بینیم پیش از آن در ادبیات ایتالیا و فرانسه وجود دارد. البته این الگوی انتقادی را ایرانیان دوره مشروطه احتمالا از آثار غربی اتخاذ کرده‌اند و نگاه ایرانیان متجدد و دگراندیش در این دوره به متون غربی در تقلید از ساختار الگوی نگارشی مکالمات خیالی بوده است.

  • ۱۳۹۷-۰۵-۲۳ ۱۰:۴۰

    رقابت‌های محلی که بین امیرمؤید و سردارسپه بعد از کودتا صورت گرفت

    مصطفی نوری گفت: امیرمؤید با وجود این که همیشه به نظام متحد و دولت قوی توجه داشت و می‌گفت: «باید تفنگ را از دست سرباز محلی گرفت و به جای آن، کتاب به دستش داد»، اما رقابت‌های محلی نگذاشتند که امیرمؤید و رضاخان با هم به نتیجه مطلوب برسند. مذاکرات بسیاری بین آنها انجام شد که در نهایت هم امیرمؤید مغلوب شد.

  • ۱۳۹۷-۰۵-۲۲ ۱۳:۴۰

    سالروز درگذشت میرزای‌نایینی در گفت‌وگو با عبدالله ناصری: در جست‌وجوی رهایی

    خیلی‌ها بحث‌شان این است که مرحوم نایینی ولایت را به همان معنای حقوقی و رهبری جامعه معنا می‌کند اما به نظر می‌رسد مرحوم نایینی بحث حکومت شورایی را از سنخ امانت و ولایت به معنای عام تلقی می‌کند.

  • مشروطه ۱۳۹۷-۰۵-۱۷ ۱۰:۴۶

    مروری بر رویدادهای انقلاب مشروطه توأم با پیگیری سویه‌های تئوریک آن‌ها (۲)؛

    روشنفکران و مدرنیزاسیون خشن

    جریان روشنفکری اینک متوجه هندسۀ زیربنایی ایران شده بود. انگار توافقی نانوشته ایجاد گردید که تا این ساخت زیربنایی تغییر نکند، کشور آمادۀ پیشرفت در عرصه‌های گوناگون نمی‌شود. روشنفکران به‌سرعت تیپ عوض کردند و پدیدۀ روشنفکر-کارمند رخ نمود. آن‌ها خود را آمادۀ یک مدرنیزاسیون اساسی و خشن در تمامی عرصه‌های هندسۀ اجتماعی ایران می‌کردند.

  • ۱۳۹۷-۰۵-۱۵ ۱۷:۰۰

    سلیمانی: مشروطه‌طلبان خواستار رسیدن به مافیای اقتصادی نبودند

    کریم سلیمانی در نشست «نگاهی دیگر به مشروطه ایرانی» گفت: پایان آن چیزی که مشروطه‌طلبان خواسته بودند، رسیدن به یک مافیای اقتصادی نبود. اما این اتفاق به دلیل تقسیم نشدن قدرت افتاد. داریوش رحمانیان نیز کتاب احمد کسروی را نخستین روایت از انقلاب مشروطه دانست و گفت: کسروی با محوریت مردم و نقش توده‌های گمنام، تاریخ مشروطه را روایت کرد.

  • ۱۳۹۷-۰۵-۱۵ ۱۶:۰۲

    فراستخواه: مشروطه نتوانست شهرهای ما را میر احوال کند!

    مقصود فراستخواه گفت: مشروطه یک جنبش شهری بود اگرچه توانست جنبشی را در شهرها به پا کند و همه اقشار جامعه در آن مشارکت کنند اما مشکل قبض و بسط شهری ما حل نشد نتوانست شهرهای ما را میر احوال کند و در آن تاب آوری به‌وجود بیاورد. به گفته وی به همین دلیل نویسندگانی چون مشفق کاظمی و جلال ستاری در نوشته‌هایشان از تهران مخوف بعد از مشروطه گفتند!

  • ۱۳۹۷-۰۵-۱۴ ۱۱:۴۳

    بنیاد مشروطه اومانیسم است/نگاهی به اندیشه سیاسی علمای دوره مشروطه

    عضو هیأت علمی فرهنگستان علوم اسلامی قم گفت: مشروطه نقطه اقدامی بود برای بسط ساختارها و نظام‌های غرب و کفر در جهان اسلام و به‌ صراحت می‌توان گفت که بنیاد مشروطه همان اومانیسم است.

  • ۱۳۹۷-۰۵-۱۴ ۱۰:۴۰

    «معایب الرجال» زمینه ساز آغاز مبارزه با کلیشه‌های جنسیتی در مشروطه

    نگارش رسائل انتقادی چون «معایب الرجال» زمینه‌ساز آغاز مبارزه با کلیشه‌های جنسیتی بود. پس از آن با نگارش مکتوبات متعدد از زنان که در روزنامه‌های دوره مشروطه منتشر شده، این مبارزه قلمی و زبانی شدت بیشتری یافت و البته تا حد زیادی هم موفق بود. در این میان توجه زنان برای انتشار روزنامه‌های مخصوص زنان نیز نقشی حائز اهمیت داشته است.

  • ۱۳۹۷-۰۵-۱۴ ۰۹:۴۴

    ادبیات دوران مشروطه با تکیه بر آثار ملک‌الشعراء

    نشست علمی بهار مشروطه (ادبیات دوران مشروطه با تکیه بر آثار ملک‌الشعراء) در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار می‌شود.‏

  • ۱۳۹۷-۰۵-۱۳ ۱۵:۴۰

    انقلابی گمشده در غبار زمان/ سالروز امضای فرمان مشروطیت در گفت‌وگو با مسعود کوهستانی‌نژاد

    مشروطیت و انقلاب مشروطه، انقلابی گمشده در غبار زمان است. مشروطیت تنها چهار یا پنج سال در ایران دوام آورد و موج تفکر دولت‌گرا و دولت‌سالار در ایران و ساختار حکومتی کشور در آن زمان به سرکوب کامل انقلاب مشروطه منجر شد. این موج تنها ظواهری از انقلاب مشروطه را تا دهه‌ها بعد ادامه داد اما مانع از تحقق آرمان‌های اصیل مشروطه شد.

  • مشروطه ۱۳۹۷-۰۵-۱۳ ۱۰:۳۸

    مروری بر رویدادهای انقلاب مشروطه توأم با پیگیری سویه‌های تئوریک آن‌ها (۱)؛

    ما و میراثی که منتظر تصمیم است

    مسیر انطباق شریعت اسلام با تجدد، نه تفکیک لوتری، بل همان راهی بود که آخوند خراسانی رفت؛ یعنی استفادۀ هوشمندانه و پیشرو از اجتهاد. راه وی در یک قرن اخیر کمتر دنبال شده، ولی تجربه نشان داده که راه‌های دیگری که روحانیون در مشروطه پیش رو نهادند به کجا رسیده است و دیر یا زود حوزه‌های علمیۀ ایران و سایر حوزه‌های شیعی باید به سراغ مجرایی بروند که آخوند خراسانی بنا نهاد.

  • ۱۳۹۷-۰۴-۱۷ ۱۲:۲۰

    به مناسبت سالگرد مشروطیت: چرا مشروطه، مشروطه نشد؟! / عبدالحسین آذرنگ

    فاصله‌ی زمانی میان فرمان مشروطه و آغاز جنگ جهانی اول حدود ۸ سال بود، آن هم سال‌هایی همراه با این مشکلات، مشکلاتی که می‌توانست هر دولتی، حتی دولت‌های بسیار نیرومند، را از پا درآورد، تا چه رسد به دولت برآمده از جنبش و انقلابی که با اختلافات داخلی، پراکندگی، نداشتن تشکیلات و سازمان کارآمد، رهبری نامنسجم و کیسه‌ی خالی دست به گریبان بود.

  • مشروطه ۱۳۹۷-۰۴-۱۰ ۱۳:۲۳

    تا چه شود؟

    سیروس سعدوندیان

    حضور اجتماعی و نفوذ سیاسی صنف بازرگان و تاجر در تحولات ایران معاصر یکی از مضامین مهم و شناخته‌شده تاریخ کشور است.

  • ۱۳۹۷-۰۳-۰۷ ۱۵:۰۰

    داعیه‌داران ملک ادب/ سالمرگ محمد قزوینی از شمار بزرگان نسل مشروطه

    محمد قزوینی که ۱۱ فروردین ۱۲۵۶ در تهران به دنیا آمد بیش از سه دهه در پاریس و چندسالی هم در آلمان زندگی کرد و عمده علاقه‌اش آنچنان که می‌گوید نسخه‌خوانی و رفت و آمد در کتابخانه‌های مشهور جهان بود

  • ۱۳۹۷-۰۲-۱۸ ۱۴:۲۰

    حاملان مشروطه/ یوسف اباذری و ابراهیم توفیق در نشست نقد و بررسی «تئاترکراسی در عصر مشروطه»

    هفته گذشته نشست نقد کتاب «تئاترکراسی در عصر مشروطه» اثر کامران سپهران در سالن کنفرانس تئاتر شهر برگزار شد. در این نشست یوسف اباذری و ابراهیم توفیق در حضور نویسنده به نقد و بررسی کتاب پرداختند.

  • ۱۳۹۶-۱۲-۲۳ ۱۰:۴۰

    تلاش برای دموکراسی با طعم خون

    زدوخورد عوامل مشروطه خواه که نام مجاهد بر خود نهاده بودند با نیروهای دولتی که آنان را عمله استبداد می‏خواندند در اسفندماه 1287 خورشیدی به اوج خود نزدیک می شد. این زدوخورد ها تقریباً در همه نقاط کشور مشاهده می شد.

  • ۱۳۹۶-۱۰-۱۹ ۱۱:۲۰

    مظفرالدین شاه فرمان مشروطه را امضا کرد تا غائله را بخواباند/ ماجرای نسخه‌های خطی که در دوره مظفرالدین‌شاه دزدیده می‌شد

    جمشیدکیان‌فر، مصصح نسخه‌های تاریخی دوره قاجار، معتقد است که مظفرالدین‌شاه، فرمان صدور مشروطیت را امضاء کرد تا سرو صداها را بخواباند. و این در حالی است که او اصلا نمی‌دانست که مشروطه چیست. کما این که دامن فرزندش، محمدعلی شاه قاجار را گرفت و از سلطنت خلع شد.

  • ۱۳۹۶-۰۹-۲۲ ۱۳:۰۰

    ماشین تجسم ارواح:ادبیات ژانر و مردم ادبیات

    ادبیات ژانر قرار نیست سرپوشی بر تنش‌های ادبی بگذارد؛ ادبیات ژانر پوست ادبیات را می‌کند و تنش‌های آن را بیرون می‌ریزد. نه سیاست‌گذاری ادبی، که یک‌سره علیه آن. ضربه‌ای گیرم با دست راست. مجالی دوباره برای طرح پرسش‌های اساسی در باب داستان.

  • ۱۳۹۶-۰۹-۰۵ ۱۶:۲۰

    پیوند ناگسستنی ذکاءالملک با مشروطه و دلبستگی به فردوسی و سعدی

    نام محمدعلی فروغی در تاریخ ایران با مشروطه، قانون و دموکراسی پیوندی ناگسستنی دارد. دلبستگی او به زبان فارسی باعث شد که اشعار بسیاری از شاعران ایران را تصحیح و نامش را بر این کتاب‌های سترگ جاودان کند.

  • ۱۳۹۶-۰۵-۳۰ ۱۶:۴۵

    کوشش‌های ناکام شاه ماجراجو/  سرنوشت اصلاحات سیاسی- اجتماعی در تاریخ معاصر ایران

    پدیده اصلاحات در ساختار سیاسی- اجتماعی ایران در تاریخ دویست‌سال اخیر، روایتی پیچیده به شمار می‌آید. تاریخ‌نگاران و اندیشمندان، نگرش‌ها و رویکردهایی گوناگون درباره نخستین مصلحان و کوشندگان مسیر اصلاحات در ایران دارند.

  • ۱۳۹۶-۰۵-۲۴ ۱۶:۴۰

    فراز و نشیب‌ تجدد در ایران/ «دولت مدرن، جامعه سنتی، چالش و پایش» در نشستی با سخنرانی اتحادیه و فصیحی

     گروه تاریخ و باستان‌شناسی خانه اندیشمندان علوم انسانی، طی روزهای اخیر نشست «دولت مدرن، جامعه سنتی، چالش و پایش» را با سخنرانی منصوره اتحادیه، استاد دانشگاه تهران و سیمین فصیحی، عضو هیات علمی دانشگاه الزهرا برگزار کرد.

  • مالجو ۱۳۹۶-۰۵-۱۹ ۱۵:۵۷

    صوت/  نشستِ «مشروطیت: ما و اکنون» (۳)

    محمد مالجو

  • آقاجری ۱۳۹۶-۰۵-۱۸ ۱۳:۱۱

    صوت/  نشستِ «مشروطیت: ما و اکنون» (۲)

    هاشم آقاجری

  • ۱۳۹۶-۰۵-۱۷ ۱۳:۳۰

    انقلاب مشروطه حاصل قلم و تفکر است/ مشروطه؛ نقطه عطف تاریخ ایران

    صالحی، تاریخ نگار گفت: انتشار روزنامه های انتقادی مثل اختر در سال های پیش از انقلاب مشروطه نشان می دهد که انقلاب مشروطه حاصل قلم، اندیشه و تفکر است.

  • ۱۳۹۶-۰۵-۱۶ ۱۵:۰۰

    بازخوانی اندیشه سیاسی علمای مشروطه

    به اعتراف عموم روشنفکران و حتی مخالفان حضور روحانیون در اجتماع،  همچون تقی‌زاده و سیداحمد کسروی، روحانیون نقش کلیدی در پیروزی و هدایت جنبش مشروطه داشته‌اند.

  • ۱۳۹۶-۰۵-۱۶ ۱۴:۰۰

    پاسخ به شایعاتی درباره شیخ فضل‌الله نوری

    بسیاری از جریان‌های معاند به ضدیت و تقابل با شیخ فضل‌الله نوری پرداختند. دشمنانش قبل از شهادت او، عملیات روانی علیه وی را کلید زده بودند و با انتشار شایعات سعی در تخریب وی داشتند. این تخریب حتی تا دوران پیروزی انقلاب اسلامی نیز ادامه داشت که یک نمونه از آن را می‌توان در خاطرات آیت‌ا... فلسفی مشاهده کرد.

  • ابراهیم توفیق ۱۳۹۶-۰۵-۱۶ ۱۱:۴۸

    صوت/ نشستِ «مشروطیت: ما و اکنون» (1)

    ابراهیم توفیق