معرفت‌شناسی

کل اخبار:82

  • دستجردی ۱۳۹۴-۰۹-۱۴ ۰۹:۲۸

    گزارشی از سخنرانی حمید وحیددستجردی در همایش «وضعیت فلسفه در دانشگاه‌ها» (۱)؛

    معرفت‌شناسی گواهی

    سؤال اصلی درباره‌ی طبیعت گواهی این است: چرا باورهای که مبتنی بر گواهی هستند، می‌توانند دارای حیثیت معرفتی شوند و به لحاظ معرفتی موجه باشند و چه شرایطی باید احراز شود تا این باورها دارای این حیثیت شوند؟ ما منابع متفاوتی را برای اخذ معرفت و باورهای جدید نسبت به جهان خارج و خود داریم، مانند ادراک حسی، حافظه، استدلال، شهود، استنتاج. یکی از این منابع معرفتی، گواهی یا testimony است.

  • ناتورالیسم ۱۳۹۴-۰۸-۲۵ ۰۹:۲۴

    نگاهی به نظریه‌های تبیین/ بخش سوم؛

    تبیین و علم معرفتی؛ تبیین و ناتورالیسم

    اکثر ناتورالیست‌های معاصر تنها این اندیشه را رد می‌کنند که پژوهش فلسفی می‌تواند از جایگاه برتری در خارج از علم انجام گیرد و منکر قضاوت‌های ارزشی هستند که ما درباره‌ی تعقل علمی و مفاهیم علمی که دارای مقام پیشینی هستند، انجام دهیم؛ به‌عبارت‌دیگر، آنان فکر می‌کنند که پژوهش فلسفی بایستی شکل بسیار انتزاعی از پژوهش علمی تلقی شود و آنان بلندپروازی‌های معمولی فلاسفه را به‌مثابه چیزی می‌بینند که باید با استفاده از روش‌ها و ابزارهای بسیاری که فلاسفه به طور سنتی در صدد توجیهش هستند به دست آورند.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۱۸ ۱۲:۱۵

    برگزاری کنفرانس بین المللی اندیشه علوم انسانی در اسلام با حضور اساتید ایرانی در اندونزی

    دومین کنفرانس بین المللی اندیشه علوم انسانی در اسلام با حضور اساتیدی از ایران به میزبانی جاکارتا پایتخت اندونزی برگزار می شود.

  • فیرحی ۱۳۹۴-۰۸-۱۴ ۰۸:۱۷

    داود فیرحی؛

    سنت و تجدد دو الگوى معرفت‏‌شناختى در تحليل دانش سياسى مسلمانان

    سنت با ديدگاه‌ها و مبانى متفاوت تفسير شده است; «تفسير مبتنى بر تجدد غرب‌» و نيز، «فهم سنتى از سنت‌». روش نخست كه «شرق‌شناسى‌»، (Orientalism) ناميده شده است، به لحاظ معرفت‌شناختى، بيرون از سنت‌سياسى دوره ميانه قرار گرفته و دانش سياسى اين دوره را به اعتبار دوران، (Epoch) غيريت‌سازى، كه متغاير با دوران جديد غرب است، اما بر مبناى تجدد اروپايى، ارزيابى مى‌كند. ليكن روش دوم، دانش سياسى دوره ميانه را نه به اعتبار دورانى كه سپرى شده است، بلكه به مثابه دوره‌اى، (Period) از سنت اسلامى تلقى مى‌كند كه پرسشهاى آن مى‌بايست در درون سنت و با توجه به الزامات آن طرح شود.

  • مبناگرایی ۱۳۹۴-۰۸-۰۵ ۱۲:۵۰

    نظریه‌های توجیه و مبناگرایی

    ابراهیم دادجو

    کتاب «نظریه‌های توجیه و مبناگرایی» حاوی مقالاتی است که محور مباحث آنها مقوله مهم «توجیه» در معرفت است.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۲۶ ۱۱:۴۵

    شقاق غیرضرور بین علم و هنر

    یکی از مفاهیم در نظریه «ادلمن» که در این یادداشت سعی در ساده‌کردن آن دارم، ریشه مشترکی است که او بین علم و هنر قائل است ...

  • ۱۳۹۴-۰۵-۲۱ ۱۵:۰۰

    شک‌گرایی و معرفت‌شناسی

    مشکل شک‌گرایی این است که معرفت حسی نسبت به جهان خارج را با معرفت نسبت به معرفت حسی به جهان خارج خلط می کند و این سوتفاهمی در مورد ماهیت معرفت است.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۱۲ ۱۲:۲۰

    پيش شرط هاي چهارگانه تحول در علوم انساني

    تحول در علوم انساني در گروی جنبش فكري در مطالعه، نقد و تفسير آثار بزرگ و جريان ساز در اين حوزه مطالعاتي است. اما مطالعه آثار بزرگ بدون دست بردن به روش مناسب فهم انديشه ها امكانپذير نيست.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۰۵ ۱۲:۰۰

    کتاب روش شناسی صدرالمتألهین منتشر شد

    همچنان که صدرالمتألهین در مسئله فهم متن و معناشناختی از اصل به طور وافر بهره گرفته است، در مسائلی مانند هستی شناخت و نیز معرفت شناسی،جملگی از واقعیت و رئالیسم استفاده کامل برده است.

  • شبکه ۱۳۹۴-۰۴-۲۵ ۱۰:۲۷

    گفت‌وگو با هری هالپین؛

    در باب «فلسفۀ شبکه»

    هوشمندی ما تنها در مغزمان نیست، بلکه در میزان سرعت و راحتی استفاده ما از گوشی های هوشمند برای حصول فاکت‌های درست است آن هم تنها زمانی که به آن احتیاج داریم و این فاکت‌ها را در جهت حل مشکل بوجود آمده بکار می‌گیریم: یعنی نه «دانستن» چیز درست بلکه «جست‌وجو»ی آن. در نتیجه انبوهی از فاکت‌ها، درون پس زمینه‌ی وسیع و به لحاظ شناختی مبهمی باقی می‌ماند که متاثر از الگوریتم‌ها است. و این چالشی سترگ برای فلسفه معرفت‌شناسی است.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۲۳ ۱۰:۲۰

    تقدم معرفت­‌شناسی بر هستی­‌شناسی در جریا­ن­های فلسفه غرب

    در حال حاضر جریا­ن­های فلسفه غرب، عمدتاً تقدم معرفت­ شناسی بر هستی­ شناسی است، اما در فلسفه اسلامی این‌گونه نیست و مباحث معرفت­ شناسی، ذیل مباحث هستی­ شناسی می­ آید.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۲۳ ۰۹:۰۷

    ایران نگاهی معرفتی به مکتوبات فرهنگی دارد

    رفعت فیزیچ، رئیس العلمای کشور مونته نگرو در بازدید از دهمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب پودگوریتسا،گفت: ایران، نگاهی معرفتی به مکتوبات فرهنگی دارد.

  • ۱۳۹۴-۰۲-۰۱ ۱۹:۱۰

    «جامعه‌شناسی معرفت و معرفت‌شناسی نظریه» به نمایشگاه می‌آید

    حسین ابوالحسن‌تنهایی، نویسنده و جامعه‌شناس از عرضه چهار کتاب خود در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در سال‌جاری خبر داد و گفت: «جامعه‌شناسی معرفت و معرفت‌شناسی نظریه» در نمایشگاه امسال در دسترس علاقه‌مندان قرار می‌گیرد.

  • ۱۳۹۳-۱۰-۲۷ ۱۷:۰۰

    کتابی درباره معرفت‌شناسی اصلاح‌شده

    اثبات وجود خدا و استدلال برای وجود او تا چه اندازه مورد تأیید یا نقد اندیشمندان غربی است؟ معرفت‌شناسی اصلاح‌شده چیست؟ آن چه می‌خوانید معرفی و دیدگاه‌هایی اصلاحی درباره كتاب «معرفت‌شناسي اصلاح‌شده: جایگاه خدا در اندیشه دینی معاصر غرب» نوشته مجتبي جعفري اشكاوندي است که به‌تازگی از سوی نشر کانون اندیشه جوان روانه بازار شده است.

  • ۱۳۹۳-۰۹-۰۸ ۱۵:۴۰

    فراخوان دوره «معرفت شناسی و جنسیت»

    فراخوان دوره «معرفت شناسی و جنسیت» برگزار می‎شود.

  • ۱۳۹۳-۰۸-۰۱ ۱۴:۵۹

    همايش «قرآن و معرفت‌شناسی» 5 آبان‌ در دانشگاه علامه طباطبایی برگزار می‌شود

    همايش ملي «قرآن و معرفت‌شناسي» با سخنراني آيت‌الله علي‌اكبر رشاد، دكتر سيد يحيي يثربي، حجت‌الاسلام‌ قائمي‌نيا و برخي از اساتيد فلسفه و علوم قرآني 5 آبان ماه در دانشگاه علامه طباطبايي برگزار خواهد شد.

  • ۱۳۹۳-۰۷-۲۳ ۱۷:۵۲

    کتاب «معرفت‏ شناسی از ديدگاه برخى از فلاسفه اسلامى و غربى» منتشر شد

    کتاب«معرفت‏ شناسی از ديدگاه برخى از فلاسفه اسلامى و غربى» توسط بوستان کتاب منتشر شد.

  • ۱۳۹۳-۰۳-۲۴ ۱۲:۲۹

    شناخت امام اساسی ترین موضوع زمینه سازان برای ظهور است

    دبیر کل مجمع جهانی اهل بیت(ع) گفت: یکی از وظایفی که برای مومنین و زمینه سازان در زمان غیبت اهمیت دارد معرفت و امام شناسی است که باید در این زمینه فعالیت هایی صورت گیرد.

  • ۱۳۹۳-۰۳-۰۳ ۱۶:۰۰

    انتشار کتاب داوری جدال‎های معرفت‎شناختی

    کتاب داوری جدال‏‎های معرفت شناختی به تحلیل نقدهای کلامی منتقدان مسلمان به ساختار معرفت‌شناسی فیلسوفان مسلمان می‌پردازد تا بتواند راه را برای دستیابی به معرفت شناسی بایسته یعنی دستگاه معرفتی کارآمدی که بتواند در همه عرصه­ های لازم حضوری مؤثر داشته باشد، هموار نماید.

  • ۱۳۹۳-۰۲-۰۱ ۱۵:۱۴

    کتاب قرآن و معرفت شناسی منتشر شد

    کتاب قرآن و معرفت شناسی تألیف حجت الاسلام والمسلین دکتر علیرضا قائمی نیا شامل بیست و دو مقاله است که ارزش سنجی معرفتی در قرآن کریم و دستگاه منطقی قرآن کریم را تشریح می‎کند.

  • ۱۳۹۳-۰۲-۰۱ ۱۰:۵۵

    «قرآن و معرفت شناسی» به کوشش قائمی نیا منتشر شد

    قرآن و معرفت شناسی مشتمل بر مقالاتی همچون امکان معرفت از دیدگاه قرآن کریم و اقسام معرفت در نگاه وحی منتشر شد.

  • معرفت شناسی ۱۳۹۳-۰۱-۰۴ ۱۲:۵۸

    معرفت‌شناسی

    لیندا زاگزبسکی