میشل فوکو

کل اخبار:79

  • میشل فوکو ۱۳۹۴-۰۶-۳۰ ۱۱:۳۶

    صوت/ روش‎شناسی فوکو و مطالعات ایران (۲)

    علی اردستانی

  • میشل فوکو ۱۳۹۴-۰۶-۲۰ ۱۵:۱۹

    صوت/ روش‎شناسی فوکو و مطالعات ایران (۱)

    عباس منوچهری و علی صادقی

  • ۱۳۹۴-۰۵-۱۷ ۱۰:۰۰

    سارتر، روشنفکران اروپایی و صهیونیسم

    چرا فلسطینی ها همدلی بسیار کمی از جانب روشنفکران چپ گرای برجسته مانند ژان پل سارتر و میشل فوکو دریافت کرده اند، یا فقط همدلی های تصادفی از جانب دیگر روشنفکران چپ گرا را دریافت کرده اند؟

  • ۱۳۹۴-۰۴-۰۲ ۱۴:۳۰

    رمضان به مثابه گفتمان

    از آنجایی که خواندن نماز تراویح و تهجد در این ماه به جماعت برگزار می شود، به نوعی دیالکتیک بین خداوند(خالق)و فرد(مخلوق)می انجامد این دیالکتیک پراتیکی را ایجاد می کند که بدلیل حضور جماعتی از اقشار گوناگون و با دیدگاههای مختلف در اینجا یه منظور خاصی(عبادت و نزدیکی به معبود)گرد هم جمع آمده اند،این وحدت موضوعی و دیالکتیک گروهی نوعی گفتمان اجتماعی را ایجاد می کند.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۰۶ ۱۴:۲۰

    طرفداران سارتر و فوکو کجا هستند؟

    آیا مخالفت یونانی ها با برنامه های اقتصادی محافظه کارانه به اندازه ی انقلاب ۲۱ آوریل سال ۱۹۶۷ برای آنان همدلی دیگران را به همراه خواهد داشت؟(۱) پس از این کودتا جهان همراهی زیادی با مردم یونان نشان داد ، همراهی ای که ورای حمایتی ساده از چپ گراها بود. کوستا گاوراس برای ما روایت میکند که فیلمش تحت عنوان Z چگونه به نماد این همراهی بدل گشته است.

  • ۱۳۹۴-۰۱-۲۹ ۱۸:۱۰

    فرمِ صفر، کارکردِ صفر و اخلاق معماری مبتنی بر کنش ارتباطی

    این خوانش از هویت را می توان در علم رفتارشناسی نیز مشاهده کرد، اگر رفتار پاسخ هر ارگانیسم یا شی به بیرون از خود باشد، همْ رفتاری یعنی پاسخ همگن شی یا ارگانیسم به محیط یا کنش های پیرامونی و نا ـ همْ رفتاری یعنی پاسخ ناـ همگن شی یا ارگانیسم به محیط پیرامون خود، بر این قوام می توان پذیرفت رفتار تحت شمول رابطه با پیرامون شکل می گیرد، حال اگر درک ما از پیرامون بر اساس دو مقیاس متفاوت تعریف شود، رابطه ما با محیط دچار چالش اساسی می شود و رفتاری که حادث می گردد نیز در قالب تضاد صورت بندی می گردد،...

  • فوکو گرامشی ۱۳۹۴-۰۱-۰۳ ۰۰:۲۲

    آلکس دمیرویچ؛

    فوکو، گرامشی و نظریه‎ انتقادی

    آن‌چه فوکو را به نظریه‎ی انتقادی نزدیک می‎کند درک او از جامعه و دولت به عنوان مجموعه‎ای از ابژه‎هاست که به مدد کنش اجتماعی شکل می‎گیرند. آن‌ها حاصل پروژه‎های کلیت‎بخش برای حکومت و سلطه بر طبقات فرودست به عنوان ابژه‎ها و توده‎های منفعل هستند. هدف رهایی نه ایجاد شکل جدیدی از جامعه یا شکل دیگری از دولت بلکه جست‎و‎جوی راه‎های دیگری برای شکل دادن به همکاری اجتماعی در مقیاسی جهانی است.

  • ۱۳۹۳-۱۲-۲۳ ۱۳:۲۰

    رونق فوکوخوانی ایرانیان در سال 93

    سهم آثار میشل فوکو فیلسوف شهیر فرانسوی در بازار اندیشه ایران در سال 1393 تجدید چاپ هشت کتاب بود. این در صورتی است که در سال گذشته دو کتاب برای «در باب تاریخ اندیشه» و «دیرینه شناسی دانش» برای نخستین بار به فارسی منتشر شدند. پس از گذشت 31 سال از درگذشت این فیلسوف اثرگذار، هنوز هم کتاب‌هایی از او وجود دارند که به فارسی درنیامده‌اند.

  • ۱۳۹۳-۱۲-۱۹ ۱۷:۱۰

    مروری بر «زندگی‌نامهٔ میشل فوکو» اثر دیدیه اریبون؛

    ترکیب تناقض‌ها: زندگی‌نامهٔ میشل فوکو / ریچارد ماین

    تحولات زندگی فوکو فرا‌تر از تغییر نقاب‌هاست. «بدون شک،‌‌ همان‌طور که دومزیل گفته است چندین و چند و حتی هزاران فوکو وجود دارد.» اما در یک نگاه کلی زندگی‌نامه‌ای که اریبون نوشته را می‌توان تلاشی استادانه در جهت یکی کردن تمام این چندین و چند فوکو در یک تصویر توصیف کرد.

  • فوکو ۱۳۹۳-۱۲-۱۷ ۱۰:۳۹

    اسلاوی ژیژک/ چرا هایدگر در سال ۱۹۳۳ گام درست را برداشت (۲)؛

    میشل فوکو و رخداد ایرانی

    اشتباه فوکو به هیچ طریقی حاکی از آن نیست که انقلاب ایران یک شبه رویداد (در معنای بدیویی) و قابل قیاس با انقلاب نازی بود: انقلاب ایران رویدادی اصیل، گشایشی گذرا، بود که نیروهای بی‌سابقه‌ی دگرگونی اجتماعی را از بند رها کرد، لحظه‌ای که «هر چیزی ممکن به نظر می‌رسید».

  • ۱۳۹۳-۱۲-۱۱ ۱۰:۱۵

    تجدید چاپ دو کتاب مانی حقیقی در نشر مرکز

    دهمین چاپ «این یک چپق نیست» میشل فوکو با ترجمه مانی حقیقی و همچنین هشتمین چاپ «سرگشتگی نشانه‌ها: نمونه‌هایی از نقد پسامدرن» به کوشش و گردآوری مانی حقیقی از سوی نشر مرکز منتشر شدند.

  • ۱۳۹۳-۱۱-۲۷ ۱۵:۱۰

    سفرنامه میشل فوکو به ایران / انقلابی با دستان خالی

    وقتی ایرانی‌ها با فریاد «حکومت اسلامی» تظاهرات می‌کنند و کشته می‌شوند، وظیفۀ ابتدایی ماست که بپرسیم محتوای این واژه‌ها چیست و چه نیرویی پشت آنها قرار گرفته است؟

  • باشلار ۱۳۹۳-۱۰-۳۰ ۱۱:۰۲

    پاتریس مانیگلیه؛

    باشلار و مفهوم «پروبلماتیک»

    تفکر به معنای تلاش برای بیان حقیقت در مورد هر ابژه‌ی جزئیِ معینی نیست، گویی که جهانی در آن بیرون وجود دارد و منتظر است تا ما نگاهمان را به آن بیاندازیم؛ بلکه تفکر، تلاش برای حل مسائلِ مشخص و تکین است. شاید دانستن این نکته خالی از فایده نباشد که این جایگزین‌شدنِ مقوله‌ی مسئله به جای مقوله‌ی ابژه چیزی است که سنت معرفت‌شناسی فرانسوی در آن، هم با سنت پوپری و هم با سنت هایدگری‌ سهیم است.

  • ۱۳۹۳-۱۰-۱۸ ۱۰:۵۰

    بهای دسترسی به حقیقت، درس‎گفتارهای فوکو

    ”فلسفه“ فرمی از اندیشه است که کاری ندارد به اینکه چه چیز خوب است یا بد، بلکه تعیین می‌کند چه چیز هست. ”معنویت“ تجربه‌ای است که در خلال آن، سوژه در خودش تغییر شکل می دهد تا بتواند به حقیقت دسترسی یابد.

  • نقد و قدرت ۱۳۹۳-۰۸-۲۶ ۱۵:۵۵

    نقد و قدرت

    مایکل‌ کلی

    کدام الگوی نقد – الگوی فوکویی یا هابرماسی – از جهات فلسفی و عملی برتر است به خصوص با توجه به ماهیت و نقش قدرت در جامعه معاصر؟ مایکل کلی در جمع‌آوری این مجموعه خواسته است به این مساله در ارتباط با نظریه‌ی اخلاقی، سیاسی و اجتماعی دو دهه 1970 و 1980 بپردازد.

  • میشل فوکو ۱۳۹۳-۰۷-۱۹ ۱۰:۴۴

    میشل فوکو؛

    پروبلماتیزه‌کردن چیست؟

    کارِ تاریخ تفکر باید این باشد که در ریشۀ این راه‌حل‌های متنوع، صورت عمومی پروبلماتیزه‌کردن‌هایی را مجدداً کشف کند که این راه‌حل‌ها را – حتی به واسطۀ تضادشان – ممکن ساخته‌اند؛ یا آن چیزهایی را مجدداً کشف کند که تبدل‌یافتنِ دشواری‌ها و موانع یک عمل به پروبلم عمومی‌ای را ممکن ساخته‌اند که می‌توان برایش راه‌حل‌های عملیِ متنوعی پیشنهاد داد.

  • فوکو ۱۳۹۳/۰۴/۱۱

    گفت‌وگوی میشل فوکو با ژیل دلوز؛

    روشن‌فکران و قدرت

    وضعیت حاضر را که در نظر بگیریم، قدرت به طرزی اجتناب‌ناپذیر بینشی تمام‌خواه و فراگیر دارد. به شما بگویم، همه‌ی اشکال حال حاضرِ سرکوب، که متکثر هم هستند، به ساده‌گی خود را از منظر قدرت تمامیت می‌بخشند: سرکوبِ نژادپرستانه در تقابل با مهاجران، سرکوب درون کارخانه‌ها، سرکوب در نظامِ آموزشی و به طور کلی سرکوب علیه جوانان.

  • فوکو ۱۳۹۲-۱۲-۱۷ ۱۰:۱۴

    افشین جهاندیده/ رويكردی متفاوت به اخلاق و سياست؛

    فوكو عليه برند فوكو

    چيزی كه فوكو و دلوز از آن سر باز می‎زنند، نوعی ژست روشنفكرانه نيست، همين سر باز زدن از نظريه‎پردازی و پرداختن به نظريه‎ای است كه قابل تعميم به همه جا و همه زمان‎ها است. فوكو در جايی می‎گويد كاربرد من از اصطلاحاتی از قدرت و دانش، به معنای بازنمايی واقعيت بيرونی نيست، بلكه اين اصطلاحات نرده‎های تحليل هستند.

  • ۱۳۹۲-۱۱-۱۵ ۱۵:۵۱

    میشل فوکو: شخصیت خمینی پهلو به افسانه می‌زند

    فوکو نوشت: ایرانی‌ها هم مثل دانشجویان اروپایی دهه ۶۰ همه چیز را می‌خواهند، اما برخلاف آنان، این همه چیز، «آزادی امیال» نیست، بلکه آزادی از هر چیزی است که در کشورشان و در زندگی روزانه‌شان نشانه حضور قدرت‌های جهانی است.