نقد

کل اخبار:973

  • ۱۳۹۸-۰۹-۱۰ ۱۶:۳۰

    کتاب جدید محمدعلی موحد نقد می‌شود

    کتاب جدید محمدعلی موحد با عنوان «در کشاکش دین و دولت» نقد می‌شود.

  • ۱۳۹۸-۰۹-۰۶ ۱۷:۰۰

    رسول جعفریان؛ علوم انسانی اسلامی و فرو رفتن هرچه بیشتر در نص‌گرایی بی‌حاصل

    کثرت گرایی شدیدی در استناد به متون قدیمی به اسم سنت و نص و استناد، با توهم توسعه علوم انسانی اسلامی به نام دین به وجود آمده است.

  • ۱۳۹۸-۰۹-۰۵ ۱۵:۳۰

    «تهران-۵۶» از دریچه‌ای دیگر

     گزارش‌های پژوهشی که برای دولت تهیه می‌شوند معمولا برای عموم منتشر نمی‌شوند و نسخه‌های معدودشان در کتابخانه‌ها و بایگانی‌ها نگه‌داری می‌شوند. مانند گزارشی که در سال ۱۳۵۶ توسط «شورای نظارت بر گسترش شهر تهران» تهیه شد و عنوان آن «گزارش اجمالی درباره تهران؛ وضع موجود و پیشنهادات» بود.

  • ۱۳۹۸-۰۹-۰۵ ۱۴:۳۰

    یک طرح و یک میلیون نفر/ نگاه و نقد به تصویب طرح رتبه‌بندی معلمان

    از ابتدای دهه ۸۰ که دولت اصلاحات می‌خواست قانون مدیریت خدمات کشوری را اجرا کند، معلمان و پرستاران دو گروه مشخص بودند که نسبت به اجرای این طرح توقع و حرف‌های بسیار داشتند. حالا بعد از ۱۵ سال، این طرح با نامی جدید و البته با تفکیک گروه معلمان از سایر اقشار حقوق‌بگیر جامعه، چنین می‌نماید که یک رویای دوردست به واقعیت پیوسته است. بالاخره هر طرح جدید، موافقان و مخالفانی دارد و تا عملیاتی نشود و از روی کاغذ به صحنه میدان نیاید، ضعف و قوت آن معلوم نمی‌شود.

  • اشتراوس ۱۳۹۸-۰۹-۰۴ ۱۱:۰۱

    نگاهی به نقد اشتراوس بر اندیشۀ سیاسی لیبرال

    فلسفه علیه سیاست

    اشتراوس معتقد است فلسفه ما را دعوت می‌کند به اینکه تنها به امر خوب و فضیلت‌مند اهمیت دهیم، اما در مقابل، سیاست دربارۀ عشق به هویت و قدرت فرد است و نیز دربارۀ سنت و دین خود فرد است. بنابراین اشتراوس اعتقاد دارد درحالی‌که فلسفه نه‌تنها نمی‌تواند از هیچ رژیم سیاسی حمایت کند، بلکه با عقلانی کردن مقدمات اخلاقی، از شهروندان و دولت اخلاق‌زدایی می‌کند.

  • ۱۳۹۸-۰۸-۲۵ ۱۶:۰۰

    رستاخیز طبقه فرودست/ نگاهی به فیلم کندو

    آنارشیسم با اشتباهی رایج به طرفداری از خشونت متهم می‌شود، اما خشونتی اگر هست به خشونت درد زایش تعبیر می‌شود و هرگونه مقاومت طبیعی در مقابل تغییر نیز خشونتی حداقلی و ناگزیر را با خود به همراه دارد. در «کندو» ابی خود قربانی خشونت ناشی از مناسبات تضاد طبقاتی و فرهنگی است.

  • ۱۳۹۸-۰۸-۱۴ ۱۳:۳۰

    ​برگزاری همایش نقد آثار، افکار و بزرگداشت احمد اشرف

    نقد آثار، افکار و بزرگداشت کوشش‌های علمی و اجتماعی احمد اشرف در پنجمین سلسله از سلسله سمینارهای جامعه‌شناسان ایرانی و جامعه ایرانی برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۸-۰۸-۱۱ ۱۱:۳۰

    نقدی بر کتاب «بیرون در»؛ بیهودگی‌های نوستالژیک؛ هنوز ذهن و قلم دولت‌آبادی زندانی است

    دولت‌آبادی در داستان سخت‌خوان و شتاب‌زده «بیرون در» خاطرات نوستالژیک اندیشه‌های چپ خود را در پرده‌ای از تصورات سیاه و تاریک با فضاسازی‌های سنگین سیاسی به رشته تحریر درآورده است.

  • ۱۳۹۸-۰۸-۱۱ ۱۰:۳۰

    نقد رمان پلیسی؛ تراژدی پلیس شوریده و عشق ناکام به زن قاتل

    رمان «آغوش شب» اثر فردریک دار دربرگیرنده یک رمان پلیسی، عاشقانه و یک تراژدی مدرن درباره سربازرسی شوریده است که در دام عشق یک زن قاتل می‌افتد.

  • ۱۳۹۸-۰۷-۳۰ ۱۲:۰۰

    یادداشتی از مهدی خضریان؛ حرکت از صورت به معنای علم در ایران

    در معماری علم در ایران به صورت مداوم با حرکت از صورت به معنا و بالعکس مواجهیم که وحدث اثر را در صورت ­بندی ساختار (معماری) مورد نظر دچار ابهام می کند.

  • فلسفه و دانشگاه ۱۳۹۸-۰۷-۲۸ ۱۲:۵۷

    نظام معانی دانشگاه ایرانی؟!

    توهمات شبه دانشگاهی صرفا در شخصیت برخی از اساتید بروز نخواهد یافت بلکه ممکن است در برخی از دانشجویان مقطع تحصیلی لیسانس و فوق لیسانس و دکتری این پدیده وارد شود و این قشر به جای تحصیل و مطالعه و درس خواندن، صرف عکس یادگاری و عکس گرفتن و کپی یا فوروارد کردن از مطالب و کتاب هایی که نه یکبار خوانده اند و نه مفاهیم این کتاب ها را درک کرده، تمام وقت مفید خود را به هدر دهند و یا در کتاب سازی هایی صرف ‌کنند، که صرفا با رزومه سازی به دنبال چهره سازی علمی از خویش شوند

  • ۱۳۹۸-۰۷-۲۴ ۱۶:۰۰

    نقدی بر «سه‌گانه خاورمیانه، جنگ عشق تنهایی» سروده گروس عبدالملکیان/ بهانه‌ای برای پرداختن به ویراستاری در شعر

    «سه‌گانه خاورمیانه، جنگ عشق تنهایی»، صرفا به گفتن و بیانگری پرداخته است و به بهانه اختیارات شاعری حشو و زواید کلامی بسیار دارد.

  • ۱۳۹۸-۰۷-۲۴ ۱۵:۰۰

    نقد رمان پلیسی «آدم که نمی‌میرد»؛ جنایت‌ومکافات و مکبث‌وارگی‌ مرد مشت‌زن

    رمان پلیسی «آدم که نمی‌میرد» نوشته فردریک دار، ضمن داشتن مولفه‌های یک کتاب پلیسی و بحث جنایت و مکافات، دربرگیرنده مفاهیمی چون کیفر و باور به خدا نیز هست.

  • جشنواره ۱۳۹۸-۰۷-۲۳ ۱۰:۵۵

    گزارشی تحلیلی از سی‌وهفتمین جشنواره جهانی فیلم فجر

    خیلی دور خیلی نزدیک

    اتفاقات رخ‌داده در جشنواره جهانی فیلم فجر از حیث بی‌همتا بودن قابل اشاره است. چنین توجهی نه از بابت نبوغ مجریان ایرانی، بلکه بر اثر وارونگی رخدادها شکل می‌گیرد. از نام جشنواره شروع کنیم که همنشینی‌اش با عنوان «فجر» آن هم در زمانی متفاوت با آن رخداد تاریخی و در یک سلیقۀ بی‌سابقه در جهان، تنها به دلیل دور ماندن از ترکش دلواپسان ماندنی شد و با وجود اولین حکم دریافتی میرکریمی تحت عنوان «دبیر جشنواره جهانی فیلم ایران» (به عبارتی بهتر جشنواره جهانی تهران) از دست حجت‌الله ایوبی، به نظر می‌رسد نام فعلی در حد یک ردیف بی‌قافیه با جریان جشنواره جهانی فجر تنها کارکرد خنثی‌کننده برای دور ماندن از ترکش نقدهای معترضان داشته باشد

  • ۱۳۹۸-۰۷-۲۱ ۱۴:۰۰

    یادداشتی از داود مهدوی زادگان؛ نمی‌توان نقد مجتهدشبستری بر اندیشه دینی را نقد درون‌دینی تلقی کرد

    نمی‌توان نقد مجتهد شبستری بر اندیشه دینی را نقد درون‎دینی تلقی کرد؛ زیرا نقد وی بیش آنکه مسئله متألهان مسلمان را از سر راه بردارد، مشکله عقل آته‎ایستی را حل کرده است.

  • ۱۳۹۸-۰۷-۲۰ ۱۶:۳۰

    یک حافظ‌شناس: تصحیح سایه دلنشین است اما علمی نیست

    علیرضا مظفری، استاد دانشگاه معتقد است که تصحیح هوشنگ ابتهاج از دیوان حافظ ذوقی است؛ از این رو به دل می‌نشیند اما این تصحیح چندان علمی نیست و به همین دلیل در مراکز آکادمیک بیشتر از تصحیح خانلری استفاده می‌شود.

  • ۱۳۹۸-۰۷-۲۰ ۱۴:۰۰

    کتاب «فلسفه دانشگاه» نقد و بررسی می‌شود

    نشست نقد و بررسی کتاب «فلسفه دانشگاه (تأملاتی درباره دانشگاه در جهان و ایران)» در سرای کتاب برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۸-۰۷-۱۳ ۱۳:۰۰

    مهدی حجوانی: چندان به کتاب‌های فلسفه برای کودکان خوش‌بین نیستم

    مهدی حجوانی، که به تازگی مجموعه‌ای سه جلدی با عنوان «فلسفه برای نسل نو» را ترجمه کرده، می‌گوید: من هنوز چندان به کتاب‌های فلسفه برای کودکان خوش‌بین نیستم چون جاذبه آثار داستانی را ندارند و فقط مخاطبان خاص و کتابخوان با این آثار ارتباط برقرار می‌کنند.

  • ۱۳۹۸-۰۷-۱۳ ۱۱:۰۰

    بحرانی به مثابه گرداب در مطبوعات

    یک کارشناس رسانه با تشبیه وضعیت فعلی مطبوعات به یک گرداب گفت: اگر دولت می خواهد به نشریات کشور کمک واقعی کند باید پرداخت یارانه را متوقف کند.

  • ۱۳۹۸-۰۷-۰۹ ۱۶:۰۰

    پول می‌شود و به آسمان می‌رود/ مدیران سالن‌های غیر دولتی تئاتر چه افکاری در سر دارند؟

     سالن‌های غیردولتی تئاتر چند سالی است که فعال شده‌اند و ما از سال‌های میانی دهه ۹۰ تا امروز فراز و فرودهای اقسام مدیران سالن‌های اصطلاحا خصوصی را مشاهده کرده‌ایم.

  • ۱۳۹۸-۰۷-۰۹ ۱۵:۰۰

    تراژدی‌های پولی/ کوتاه درباره سریال «اوزارک»

    به نظر می‌رسد تلویزیون چشم‌اندازی علمی به ژانرهای مرتبط با مقولاتی چون پولشویی ندارد.در سال 2017، نتفلیکس اقدام به پخش سریال «اوزارک» (Ozark)، اثر بیل دوبو می‌کند.

  • ۱۳۹۸-۰۷-۰۹ ۱۱:۳۰

    صدای کلاغ/ یادداشتی بر داستان بلند «آقارضا وصله‌کار»

    داستان بلند آقارضا وصله‌کار در برهه‌ای از تاریخ بیان می‌شود و این تاریخ در لایه زیرین متن قرار می‌گیرد با ارجاعاتی چون سقوط شاه.

  • ۱۳۹۸-۰۷-۰۶ ۱۴:۰۰

    چالشی در برابر روایت غالب درباره نهضت میرزا کوچک خان

    با انتشار روایت مهرنوش امکانی برای بازنگری در روایت فخرایی از تاریخ جنگل فراهم آمده است. امکانی مغتنم که می‌تواند دیدی تازه به نهضتی که پس از صد سال هنوز هم چالش برانگیز و اختلاف‌انگیز است فراهم کند.

  • ۱۳۹۸-۰۷-۰۳ ۱۱:۳۰

    باید تصوف را نقد کرد نه نفی/ خلط تصوف فرقه ای و غیر فرقه ای خطاست

    حجت الاسلام مهدی مسائلی : حتی اگر کلیت آموزه عرفان حاکم بر تمامی فرقه‌های تصوف را انحراف بدانیم، باید به نقد آن بپردازیم و نه نفی کلی آن.

  • ۱۳۹۸-۰۷-۰۲ ۱۱:۳۰

    جلد نخست کتاب تاریخ فلسفه سیاسی روی میز منتقدان

    نشست معرفی و بررسی جلد نخست کتاب تاریخ فلسفه سیاسی ویراسته لئو اشتراوس و جوزف کراپسی با ترجمه جمعی از مترجمان و ویراستاری یاشار جیرانی و شروین مقیمی ۱۵ مهرماه برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۸-۰۷-۰۱ ۱۵:۳۰

    ورود کودک و نوجوان به سینما ممنوع شد!/ فقر فیلم یا فقر مدیریت؟

    ترکیب اکران در سینماها طی هفته اخیر به‌گونه‌ای است که براساس رده‌بندی سنی اعمال‌شده، اغلب آثار برای مخاطبان زیر ۱۲ سال نامناسب بوده و به تعبیری سینما رفتن فعلاً برای این گروه سنی ممنوع است!

  • ۱۳۹۸-۰۶-۳۰ ۱۰:۳۰

    تهیه تاریخ شفاهی به‌سبک پرسش و پاسخ نویسنده از خودش!

    «احسان عابدی»، فعال حوزه کتاب و کتابخوانی استان یزد، در یادداشتی برای خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، از انتشار بدون کارشناسی کتاب در بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس انتقاد کرد.

  • ۱۳۹۸-۰۶-۲۳ ۱۱:۰۰

    همه چیز در خدمت پول/ به بهانه پخش سریال‌های نمایش خانگی

    در جایی به نقل از «چارلز بوکوفسکی» خواندم؛ تلویزیون را روشن نکردم... این حرامزاده فقط حال آدم را بدتر می‌کند، یک مشت احمق کارشان شده صبح تا شب دروغ ببافند تا یک مشت احمق دیگر باور کنند!

  • ۱۳۹۸-۰۶-۲۳ ۱۰:۳۰

    یا این یا آن/ نگاهی به فیلم روسی

    فیلمی که می‌خواهد یک تریلر سردمزاجانه بسازد، ولی در این سردی هنوز یک شخصیت ناموس‌پرست قیصرگونه وجود دارد که فرار کرده آدمی را بکشد و پس از کشتنش همانند بدمن‌های ملودرام‌های آبکی فرار کند.

  • ۱۳۹۸-۰۶-۲۳ ۰۹:۰۰

    صد رحمت به فیلمفارسی/ چرا اغلب سریال‌های شبکه نمایش خانگی این همه سطحی، مبتذل و غیرقابل دیدن هستند؟

    مقصودی با طرح این پرسش ادامه می‌دهد: « با تعدادی از سازندگان این سریال‌ها گفت‌وگو کرده‌ام. بعضی از آنها از وضعیت اقتصادی و بازگشت مالی این مجموعه‌ها ناله می‌کنند که سریال‌های‌شان آورده مالی برای‌شان ندارد. نکته مهم‌تر اینکه می‌شنویم، اغلب این سریال‌ها با پول‌های هنگفتی هم ساخته می‌شوند و دستمزدهای کلان هم می‌پردازند. خب وقتی دخل و خرج با هم جور در نمی‌آید در چنین شرایطی آیا حق نداریم مشکوک شویم؟ وقتی فرآیند تولید و پخش و بازار این مجموعه‌ها و سریال‌ها را به صورت نموداری رسم و بررسی کنیم بیشتر مشکوک می‌شویم. آخر چطور می‌شود که این‌جوری می‌شود؟ باور کنید حساب‌ها با هم نمی‌خواند.»