زبان

کل اخبار:125

  • ۱۳۹۴-۱۲-۰۱ ۱۶:۰۰

    یونان باستان متأخر و صدر اسلام از زبان نیهوف

    سلسله نشست های یونان باستان متاخر و صدر اسلام با حضور پروفسور نیهوف بررسی می شود.

  • ۱۳۹۴-۱۲-۰۱ ۱۰:۴۵

    بنیانگذار زبان شناسی مدرن: «زبان» جزء اساسی «ذهن» است

    بنیانگذار زبان شناسی مدرن با اشاره به اینکه زبان مهمترین عنصر ذهن است گفت: تردید دارم که نسبتی میان «زبان» و «خشونت» وجود داشته باشد.

  • علمداری ۱۳۹۴-۱۱-۱۴ ۰۸:۳۸

    نقدی بر کتاب «زیست جهان و اهمیت آن برای نظریه‌ی سیاسی»؛

    کتابی فائق در شرط لازم سیاست اما قاصر در شرط کافی

    در اثر مذکور، شناخت پیشانظری سیاست فربه‎تر از شناخت تاریخی و متافیزیکی آن است، شناختی که مبتنی بر تجربه‌ی زیسته و به‌صورت توصیفی و نه تبیینی و نه تجویزی است. بنابراین، اثر مذکور در شرط لازم سیاست (بعد تجربی) فائق بوده، ولی در شرط کافی سیاست (بعد تاریخی و فلسفی) قاصر بوده است. مخلص کلام، اینکه پرداختن به سیاست زمانی کامل خواهد شد که هم بعد تجربه و هم بعد تاریخ و فلسفه‌ی آن توأمان مورد توجه قرار گیرند.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۲۶ ۱۳:۱۵

    آنان كه تخيلی ندارند به واقعيت پناه مي‌برند

    گدار متاخر را اغلب تحت تاثير آراي والتر بنيامين، دانسته‌اند - كه نزد وي تاريخ نه مجموعه‌اي از روايت‌ها كه انبوهي از تصاوير گذرا و فرار است كه تنها در «اكنونِ شناخت‌پذيري‌شان» به چنگ مي‌آيند. و شايد توجه به همين ويژگي مسير درك زبانِ تصويري چندلايه گدار را بر ما هموارتر كند.

  • زبان شعری ۱۳۹۴-۰۹-۱۵ ۰۸:۴۸

    زبان چگونه در شعر جلوه‌گر می‌شود؟

    شعر خانه‌ی آهنگین زبان

    شاعری زبان را ممکن می‌سازد. شاعری سخنی است که برای اولین بار همه‌ی آنچه را که می‌توانیم در زبان روزمره بگوییم، می‌گشاید. شعر، زبان اولیه‌ی یک قوم تاریخی است. حقیقت شاعری بین نوامیس نشانه‌های خدایان و صدای یک قوم مشترک است. ندای شاعر بین خدایان و مردم قرار دارد، آن واسطه میان خدایان و آدمیان است. در این «میان بودن» است که برای اولین بار معین می‌شود که آدمی کیست و زندگی را کجا مستقر می‌کند.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۰۲ ۱۳:۰۰

    بازآفرینی زبان/ روایت محمد رحمانیان از حضور امجد در حرفه نشر

    تلاش‌های امجد در زمینه داستان‌نویسی هم قابل‌توجه است. یکی از اولین کارهای منتشرشده او مجموعه‌داستان «خیانت‌شده‌ها» است. حالا در کنار «دفترهای تئاتر» نیلا، مجموعه‌ای هم برای داستان راه‌اندازی شده که مطالب پرباری در قالب آن منتشر کرده‌اند.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۳۰ ۱۰:۰۰

    یثربی: ریزبینی موشکافانه مولف در بررسی قلم زنانه مرا شوکه کرد

    چیستا یثربی، نمایشنامه نویس و کارگردان تئاتر در رونمایی از کتاب «زبان زنان» گفت: زمانی که کتاب را مشاهده کردم، شوکه شدم، زیرا مولف با ریزبینی موشکافانه‌ای سراغ قلم زنانه در نمایشنامه‌های من و ثمینی رفته بود. البته قلم زنانه در نمایشنامه‌های پیش از ما و قبل از انقلاب وجود داشته و بعد از انقلاب به دلایلی با یک وقفه مواجه شد، اما پس از چندی دوباره رواج پیدا کرد و زنان بسیاری سراغ این عرصه رفتند.

  • فلسفه تخلیلی ۱۳۹۴-۰۸-۲۰ ۰۸:۳۸

    فلسفه‌ی تحلیلی چه می‌گوید؟

    زبان و قدرت در فلسفه‌ی تحلیلی

    در فلسفه‌ی تحلیلی می‌توان «مور» را به‌عنوان نقطه‌ی عزیمت انتخاب کرد، بعد از وی است که گرایش‌های این نحله به دو سنت یکی ملهم از منطق فرگه و راسل و دیگری متمایل به زبان متعارف ویتگنشتاین و استین تقسیم می‌شود؛ اهمیت زبان در گرایش دوم بسیار اساسی‌تر است. انگار حق با دامت بوده است که گفت: «شرح فلسفی از اندیشه را فقط می‌توان به مدد شرحی فلسفی از زبان به انجام رسانید و این کاری است که فیلسوفان تحلیلی زبان به آن پرداخته‌اند.»

  • ۱۳۹۴-۰۸-۰۶ ۱۶:۳۰

    انتشار نخستین کتاب فارسی در موضوع دستورزبان‌های سریانی، آرامی و آشوری

    «آشنایی با دستورزبان‌ها و واژه‌نامه‌های سریانی، آرامی و آشوری» نوشته سعید حیاتی منتشر شد. نویسنده در گفت‌وگو با «ایبنا» اشاره کرد که این کتاب نخستین اثر فارسی منتشر شده در موضوع آشنایی با دستور زبان‌های کهن سریانی، آرامی و آشوری است.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۰۶ ۱۵:۴۵

    ۱۰ زبان ساختگی برتر که نویسندگان در رمان‌هایشان خلق کرده‌اند

    بسیاری می‌پندارند که نوشتن رمان و داستان به زبان مادری کاری دشوار است؛ با وجود این نویسندگانی هستند که به همین نیز اکتفا نکرده و در آثار داستانی خود زبانی جدید اختراع کرده‌اند.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۲۹ ۱۰:۲۰

    «زبان و ادبیات عامه ایران» رکنی مهم از فرهنگ

    کتاب «زبان و ادبیات عامه ایران» به قلم دکتر«حسن ذوالفقاری» را انتشارات سمت چاپ و روانه ی بازار کتاب کرده است

  • ۱۳۹۴-۰۷-۲۳ ۰۹:۳۰

    ثبت نام آزمون EPT آغاز شد

    علوی فاضل از آغاز ثبت نام آزمون EPT خبر داد .

  • احمد آرام ۱۳۹۴-۰۷-۱۳ ۰۹:۱۲

    احمد آرام؛

    مساحی زبان در پهنای روایت

    هر شخصیتی که از درون فضای یک کتاب سر برآورد، با او یک روایت نیز زاده می‌شود و همین روایت برای هر سینماگری جذاب می‌شود تا نقل و انتقالی صورت بگیرد و فضای بصری یک فیلم با روایت ادبی به سمت سینمای داستان‌گو کشیده شود. البته نظریه‌پردازان و سینماگران مدرن‌اندیش در حواشی این مجادله‌های ادبی و هنری گرد هم جمع شدند تا تفکر مدرنیته در سینما را به‌عنوان موج نویی بر‌آمده از فرم و تکنیک و گونه‌ای ضدروایت ترویج دهند و به ثبت رسانند.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۰۸ ۱۳:۲۰

    نگاهی به «فلسفه زبان» نوشته کالین مک‌گین

    کالین مک گین، فیلسوف انگلیسی و استاد دانشگاه‌های آکسفورد، راتگرز، میامی است که بیشترین شهرتش به واسطه آثارش در فلسفه ذهن است. از آنجا که او مدعی است که انسان لازم نیست مسأله آگاهی را حل کند، او را رمزورازگرای نو (Mysterianism New) نامیده‌­اند. کتاب «فلسفه زبان» جدیدترین اثر مک کین ژانویه 2015 به زبان انگلیسی توسط انتشارت دانشگاه ام‌آی‌تی منتشر شده است.

  • ابوتراب خسروی ۱۳۹۴-۰۷-۰۷ ۰۹:۱۶

    ابوتراب خسروی؛

    دستگاه‌های مجازی زاویه‌ی دید به‌مثابه مولد سویه‌های مختلف زبان

    بعضی از نویسندگان برجسته‌ی داستان‌نویسی با بداعت در نحوه‌ی خیره شدن به وقایع محتمل، زندگی انسان را عینیت می‌بخشند، به‌طوری‌که اغلب سرگشتگی منتج به پرسش از هستی را در شکل وقایع مشروح مکتوب می‌کنند تا پرسش از هستی را که موضوع اندیشه‌شان فرض می‌شود با طیف مخاطبانشان در میان بگذارند.

  • ۱۳۹۴-۰۷-۰۴ ۱۸:۱۰

    دوره آموزشی زبان لاتین و آلمانی در بنیاد دائره المعارف اسلامی

    واحد آموزش بنیاد دایرة المعارف اسلامی(دانشنامه جهان اسلام) از نيمه دوم مهر ماه ۹۴ كلاسهای «آموزش زبان لاتين» و « بحث و گفتگوي آزاد به زبان آلماني » برگزار خواهد کرد.

  • حمیدرضا شعیری ۱۳۹۴-۰۶-۰۳ ۰۹:۰۹

    نقد نشانه-معناشناختی اجرای شعر (پرفورمنس) محمد آزرم؛

    تن به‌مثابه‎ی حایل بین زبان و دنیا

    آدم‌ها در اجرایِ شعر آزرم همان ماشین‌ها و ماشین‌ها همان آدم‌ها هستند. زبان در اوج خود در جایی تبدیل به جیغ می‌شود، این جیغ همان جیغ ماشین‌ها و جیغ انسان‌های در بند ماشین‌ها است. جیغ، زبان را به اصل غریزی خود نزدیک می‌کند و این نزدیک شدن آن‌قدر اوج می‌یابد که دیگر تن حایل نیست، بلکه خود زبان است.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۰۲ ۱۲:۱۰

    «مالیخولیای غزل»بررسی نوآوری های غزلیات شمس به همراه آسیب شناسی قالب وزبان

    کتاب «مالیخولیای غزل»بررسی نوآوری های غزلیات شمس به همراه آسیب شناسی قالب وزبان نوشته رضا روزبهانی توسط نشر قطره روانه بازار نشر شده است.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۱۴ ۱۶:۰۰

    زبان شعر روزگار ما، زبان رادیو، تلویزیون و روزنامه‌های ورزشی شده است

    امیری اسفندقه شاعر و پژوهشگر گفت:ما ایرانی‌ها همه می‌توانیم این شعرها را بخوانیم و شاعران هم وظیفه دارند که این شعرها را بخوانند. وقتی این اتفاق نمی‌افتد زبان شعر روزگار ما، زبان رادیو، تلویزیون و روزنامه‌های ورزشی می‌شود

  • کارور ۱۳۹۴-۰۵-۱۲ ۱۱:۰۳

    به بهانه سالروز مرگ ریموند کارور؛

    رئالیسم کثیف در آثار کارور

    کارور نویسنده‌ای است که باور دارد که خواننده می‌تواند بو بکشد، ببیند و لمس کند؛ از آن گذشته، ما در داستان او با راوی‌ای مواجهیم که به منطق خاص خود، وقایع‌نگاری، طرح داستان، روان‌شناسی، خودبودگی معتقد است و این‌ جهانی است که در آن محتوا بر فرم برتری دارد و زبان بی‌پرده و شفاف است.

  • دریدا ۱۳۹۴-۰۵-۰۳ ۱۰:۰۶

    سایمون کریچلی؛

    دریدا، خواننده (۲)

    برخورد فیلسوف‌های در مسند با دریدا در جهان انگلیسی‌زبان شرم‌آور بود، کاملاً شرم‌آور. به او در مضحک‌ترین اشکال توسط استاد-فیلسوف‌ها افترا زده می‌شد، اما آن‌ها خود بهتر می‌دانستند که این ناشی از کینه‌توزیِ کوته‌بینانه‌ای که انعکاس ناچیز انزاوای فرهنگی‌شان، خودشیفتگی روشن‌فکرانه‌شان، نافرهیختگی و حسادت ساده‌شان به شهرت، کاریزما و فروش فوق‌العاده‌ی کتاب‌های دریدا بدون اشاره به ظاهر خوب و شیک‌پوشی‌اش بود.

  • احمد تمیم داری ۱۳۹۴/۰۴/۳۱

    احمد تمیم‎داری در گفت‎وگو با «فرهنگ امروز»؛

    «الهیات زبان»، مهم‎ترین چالش ترجمه

    یکی از ضعف‎های ما در ترجمه مربوط به «الهیات زبان» است. در ترجمه باید هستی‎شناسی زبان (تئولوژی) مورد نظر را آموخت تا بتوان در ترجمه حق مطلب را ادا کرد. شیخ‎الرئیس در مقدمه‎ی کتاب «شفا» می‎گوید، شما هر دانشی که می‎خواهید بیاموزید باید در ابتدا فلسفه‎ی آن دانش را بیاموزید.

  • دریدا ۱۳۹۴-۰۴-۳۰ ۰۹:۳۵

    سایمون کریچلی/ دریدا چگونه روش افرادی مثل من که فلسفه کار می‌کنند را دگرگون ساخت؟؛

    دریدا، خواننده (۱)

    دیکانستراکشن روال خوانش به‌مثابه‌ی ناراحتی از یک میراث است. فرضیه‌ی فلسفی‌ای که این روال را پیش می‌راند این است که اگر قرار است آغاز کنیم، بفهمیم که چه و کجا هستیم و آغاز کنیم تا تغییر دهیم که چه و کجاییم، آن‌وقت این موضوع توجهی پروسواس به میراثی که چه، که و جایی که هستیم را وضع کرده، طلب می‌کند.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۰۶ ۱۸:۵۰

    برگزاری نشست «زبان قرآن و ظرفیت‌های فرهنگی، هنری و موسیقایی آن»

    نشست تخصصی «زبان قرآن و ظرفيت‌های فرهنگی، هنری و موسيقايی آن» یکشنبه ۷ تير با حضور دکتر ابوالفضل خوش­‌منش در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار می شود.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۰۳ ۱۲:۰۰

    تأملی در فرهنگ فولکلور

    فرهنگ فولکلور یا فرهنگ مردم به قسمت‌های متعدد و متنوعی را مشتمل است؛ از جمله: واژگان مندرج در گویش‌ها، آوا شناسی مجموعه لغات محلی و تفاوت آنها با لهجات وابسته به هم و مقایسه آنها با زبان رسمی، ضرب‌المثل‌ها، چیستان‌ها، ترانه‌ها و اشعار محلی، موسیقی محلی، آلات و ادوات مورد استفاده مردم هر منطقه، ورزش‌ها و بازی‌های آنان؛ ..

  • ۱۳۹۴-۰۱-۲۶ ۱۶:۴۰

    انتشار کتاب «زبان مطبوعات» به زبان فارسی در تركيه

    کتاب «زبان مطبوعات» به زبان فارسی به همت وابستگي فرهنگي ايران در استانبول تركيه چاپ و منتشر شد.

  • گادامر ۱۳۹۴-۰۱-۰۵ ۰۱:۳۵

    هانس گئورگ گادامر؛

    زنـدگی‌: درنگیدن و مراقبه در زبان

    زنـدگی‌ درنـگیدن، مـأوا گزیدن و مراقبه (Einkehr) در زبان اسـت؛ بنابراین، هر انسانی ‌[در تبعید] متوجه می‌شود که ناچار است امر بیگانه و عالم بیگانگی را قابل سکونت کـند و در پی مأوا گزیدن و مراقبه‌ی زبانی دیگر‌ باشد‌. در این نـوع زنـدگی گـسست و شـکاف پدیـدار می‌شود که امـری اجـتناب‌ناپذیر است و اگر فردی بخواهد جان به در برد باید در پی درمان و شفا‌ باشد‌.

  • ۱۳۹۳-۱۱-۲۸ ۱۳:۲۰

    تغییر معدل در آیین نامه استعداد درخشان

    مدیرکل دفتر برنامه ریزی آموزش عالی وزارت علوم از تصویب تغییرات آیین نامه استعداد های درخشان خبر داد و گفت: این آیین نامه ظرف دو سه روز آینده به دانشگاه ها ابلاغ می شود.

  • ۱۳۹۳-۱۰-۲۹ ۱۱:۱۰

    برگزاری سومین کارگاه زبان و فرهنگ ایلامی

    سومین کارگاه «زبان و فرهنگ ایلامی» در مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۳-۱۰-۱۱ ۱۵:۱۰

    پرسش برگزار می‌کند: طنز ادبی و جامعه‌شناسی زبان در ادبیات معاصر

    موسسه پرسش، نشست «ادبیات معاصر ایران: طنز ادبی و جامعه‌شناسی زبان» را در راستای سلسله جلسات ادبیات داستانی این موسسه برگزار می‌کند.