سرمایه‌داری

کل اخبار:123

  • هگل و مارکس ۱۳۹۵-۰۲-۰۸ ۰۹:۳۸

    نگاهی به دیالکتیک و خودمیانجی‌گری در نظریه‌ی آزادی مارکس؛

    فراسوی بی‌کرانگی کاذب سرمایه

    در حالی که مفهوم عدالت مارکس در سال‌های اخیر، موضوع مباحثات نظری گسترده‌ای بوده است، مفهوم «آزادی» او به‌نسبت توجه کمتری را به خود جلب کرده است. احیای علاقه به هگل به‌عنوان فیلسوف آزادی، موقعیت جدیدی را برای بازبینی تفکر مارکس در باب این مفهوم مناقشه‌برانگیز در اندیشه‌ی سیاسی جدید ایجاد کرده است. این پس‌زمینه قابل دارای اهمیت است، چرا که نظریه‌ی آزادی مارکس شامل بررسی انتقادی بسیاری از ایده‌های کلیدی هگل است.

  • ۱۳۹۵-۰۱-۲۸ ۱۷:۴۰

    بازنگری مفاهیم متعارف اقتصاد توسط یک اقتصاددان آمریکایی

    جان گالبرایت نویسنده کتاب «علمِ اقتصادِ کلاه‌برداریِ معصومانه» در اثر خود یکسری مفاهیم متعارف اقتصاد را مورد بازنگری قرار داده وگسست در تاریخ اندیشه اقتصاد سرمایه داری را نشان داده است.

  • سرمایه داری ۱۳۹۴-۱۲-۲۵ ۱۱:۲۱

    سرمایه‌داری چگونه عمل می کند؟

    گورکنان سرمایه‌داری

    تصورات مبهم از سرمایه‌داری نمی‌توانند توضیح دهند مشخصه نظام سرمایه‌داری در تمایز از دیگر صورت‌های اجتماعی چیست، و این تا حدودی به جهت طفره‌رفتن از پرسش دیگری است: در بدو امر نظام سرمایه‌داری از کجا پیدا شد. اگر سرمایه‌داری همیشه وجود داشته - به اشکال مختلف - یا اگر فرایند مشخصی برای تغییر تاریخی از جوامع غیر‌سرمایه‌داری به سرمایه‌داری در کار نباشد چیزی نمی‌توان درباره وجه تمایز سرمایه‌داری گفت.

  • داعش ۱۳۹۴-۱۰-۲۱ ۰۸:۵۲

    شرحی بر عوامل پیدایش بحران اقتصادی امروز؛

    بحران جهانی اقتصاد در پیوند با پیدایش گروه‌های تکفیری، دو روی یک سکه

    بحران مشروعیت سیاسی در جهان اسلام سنی باعث بروز یک راه‌حل بی‌سرانجام و محال گشت که بارها قبل از این در جهان اسلام رخ داده بود و خوارج مدرن را پدید آورد. بنابراین، برون‌رفت دولت‌های غربی از بحران اقتصادی و ظاهر شدن گروه‌هایی مانند داعش دو روی یک سکه‌اند. این موضوع گوشزدی بسزاست برای آنان که برای خروج از بحران چشم به کمک غربیان دارند.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۱۳ ۱۲:۱۵

    ژوزف استیگلیتز بهای نابرابری را فاش کرد

    پروفسور ژوزف استیگلیتز با شبکه ای از مبانی منطقی و استدلال مبانی نظام لیبرال سرمایه داری بین المللی و در رأس آن آمریکا را با قدرت هر چه تمام تر به چالش کشید.

  • فاستر ۱۳۹۴-۰۸-۲۴ ۰۹:۵۴

    جان بلامی فاستر؛

    امپریالیسم جدید

    پیروزی چشمگیر نظریه‌ی مارکسیستی امپریالیسم در قرن بیستم را می‌توان در قدرت‌اش در وارسی پدیده‌هایی از این قبیل توضیح داد: نقش سرمایه‌ی انحصاری، رقابت درون سرمایه‌داری که به دو جنگ جهانی منجر شد، بستن راه توسعه برای بخش عمده‌ای از کشورهای جنوب، بیرون کشیدن مازاد اقتصادی از کشورهای پیرامونی، مداخله‌ی نظامی مکرر، ظهور اشرافیت کارگری در مرکز این نظام، ظهور عناصر وابسته در کشورهای توسعه‌نیافته در اتحاد با سرمایه‌ی خارجی و امواج انقلابی در کشورهای پیرامونی.

  • مراد فرهادپور ۱۳۹۴-۰۷-۳۰ ۱۷:۱۸

    صوت/ سرمایه‌داری، سلطه، محیط زیست(مراد فرهادپور)

    مراد فرهادپور

  • مالجو ۱۳۹۴-۰۷-۲۵ ۱۰:۵۵

    گزارشی از سمینار «نسیان طبقاتی در ایران امروز»/ بخش دوم؛

    مناسبات طبقانی سرمایه‌داری بدون تولید سرمایه‌دارانه

    قدرت طبقاتی بورژوازی در رابطه‎ای که با طبقات مردمی برقرار می‎کند، باعث شکل‎گیری موفقیت‎آمیز سه حلقه اصلی زنجیره انباشت سرمایه در اقتصاد ایران شده است. انباشت به مدد سلب مالکیت از توده‎ها،...کالایی‎سازی نیروی کار، مطیع‌کردن آنها و کالایی‎سازی طبیعت، سه شرط لازم برای تکمیل منطق سرمایه است. این سه شرط هستند که در هر جغرافیا و تاریخی که شکل بگیرند، مناسبات طبقاتی سرمایه‎دارانه نیز به همراه آن شکل می‎گیرد.

  • رزا ۱۳۹۴/۰۷/۱۶

    گفت‌و‌گو با هارتموت رزا درباره شتاب اجتماعی و نیاز به سرعت در سرمایه‌داری معاصر؛

    درجا می‌زنیم، با سرعت هرچه تمام‌تر

    در جهان، اگر سرعت‌، رشد و نوآوری را در پیش نگیرد، نمی‌تواند ثبات اجتماعی خود را حفظ کند – وضع موجود از بین می‌رود. مردم بی‌کار می‌شوند، کارخانه‌ها تعطیل می‌شود، درآمدها کاهش می‌یابد، نظام سیاسی مشروعیتش را از دست می‌دهد و ... . همه اینها را امروز مثلا در یونان می‌توان دید. بنابراین در سرتاسر غرب و برای اولین‌بار در تاریخ مدرن، اکثریت پدرومادرها احساس می‌کنند باید هرچه در توان دارند انجام دهند، به‌سختی هرچه بیشتر کار کنند تا زندگی فرزندان‌شان به وخامت آنها نباشد.

  • هانری لوفور ۱۳۹۴-۰۷-۱۴ ۰۹:۴۴

    بخشی از کتاب منتشر نشده هانری لوفور؛

    بازتولید روابط تولید و بقای سرمایه‌داری

    مسئله‌ی روابط تولید و بازتولیدشان نه با «بازتولید وسایل تولید» (نیروی کار، ابزارهای کار) مورد نظر مارکس برابر است و نه با «بازتولید گسترده» (رشد تولید) مد نظر او. پیشی‌گرفتن وجه نهایی بازتولید، یعنی بازتولید روابط تولید، از بازتولید وسایل تولید، تا اواخر سده‌ی نوزدهم، یعنی زمانی که مشکلات جدیدی را به وجود می‌آورد آغاز نمی‌شود.

  • هاروی ۱۳۹۴-۰۷-۰۴ ۱۰:۰۱

    مقدمه دیوید هاروی بر کتاب «هفده تناقض و پایان سرمایه‌داری»؛

    بحران سرمایه‌داری و این‌بار ...

    بحران‌ها برای بازتولید سرمایه‎‌داری امری ضروری‌اند. در جریان بحران است که ناپایداری‌های سرمایه‌داری به چالش کشیده می‌شوند، تغییر شکل می‌یابند و از نو طراحی می‌شوند، تا نسخه جدیدی از ماهیت سرمایه‌داری ارائه دهند.

  • هیلفردینگ ۱۳۹۴/۰۶/۲۶

    نقد اقتصاد سياسی سرمايه‌داری در گفت‌وگو با محمدرضا معينی، استاد دانشگاه ماساچوست؛

    پوست ‌اندازی سرمايه‌داری

    برخی متفكرانی كه بعد از ماركس آمدند تلاش كردند تا از یك طرف با وفاداری به كلیات نظریه اقتصاد سیاسی ماركسی و از طرفی با تلاش در جهت گسترش آن گوشه‌ای از این بنای ناتمام را به سرانجام برسانند. فرآیند تكمیل البته هرگز چندان هموار نبوده و نخواهد بود ... كتاب سرمایه مالی هیلفردینگ یكی از نمونه‌های برجسته چنین تلاشی است برای روزآمد كردن نظریه اقتصاد سیاسی ماركسی با توجه به تغییراتی كه سرمایه‌داری در انتهای قرن نوزدهم میلادی و اوایل قرن بیستم آنها را تجربه می‌كرد.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۰۸ ۱۴:۱۰

    فرهنگ سرمایه داری دروازه ورود به اقتصاد سرمایه داری

    غرب، یک کل در هم تنیده و یک بسته است، به همین دلیل باید توجه داشت که تهاجم فرهنگی غرب، صرفاً در حوزۀ فلسفه و ساحات فکری منحصر نمی‌شود؛ بلکه شامل تهاجم سیاسی، اقتصادی و نظامی هم می‌شود.

  • فرهادپور-عمادیان ۱۳۹۴-۰۵-۳۱ ۱۱:۳۲

    گفتاری از مراد فرهادپور و بارانه عماديان؛

    گذار به سرمايه‌داری: نقد تاريخ فاتحان

    انباشت اوليه سرمايه قانون اصلی و مركزی تمدنی است كه من از آن با صفت وحشی ياد كرده‌ام. اين نوعی بدبينی روشنفكران رمانتيك نق‌نقو نيست، بلكه می‌توان با عدد و رقم و فاكت نشان داد كه چگونه انباشت اوليه سرمايه قانون اصلی حاكم بر نظام سلطه و توحشی است كه امروزه جهان را فراگرفته است.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۲۶ ۱۳:۳۰

    شباهت بچه‌پولدارهای اینستاگرام با نقاشی‌های اشراف‌زادگان

    اگرچه ابزارِ انتقال‌دهندۀ عکس‌ها جدید است ولی تصاویر و روابطِ اجتماعی‌ در پس آن، شیوه‌های قدیمیِ به‌رخ‌کشیدنِ ثروت را به یاد می‌آورد. مانند عکس‌های اینستاگرام، نقاشی‌های رنگ‌روغنِ هم توجهات را به جایگاه و وجهۀ افراد جلب می‌کند. منتقد هنر و نویسندۀ انگلیسی جان برگر، تظاهر به بی‌طرفی در آثار هنریِ معتبرِ غربی را به چالش کشید. وی استدلال کرد که تمام تصاویر را می‌توان با توجه به معنای سیاسی و اجتماعی‌شان درک کرد. طرح‌های زیر حاصل کنار هم چیدن منتخبی از دو گونه تصاویرِ متفاوت و بر پایۀ تفکرات برگر است. نقاشی‌های رنگ روغن اروپایی سال‌های ۱۷۵۰-۱۶۵۰ و تصاویر اینستاگرام سال‌های ۲۰۱۴-۲۰۱۲

  • آلتوسر ۱۳۹۴-۰۵-۰۵ ۰۹:۰۷

    مجید مددی؛

    مارکسیسم و علم تاریخ

    برخلاف تصور شاید همه‌ی ما، تاریخ صرفاً گزارش رویدادها نیست، تاریخ فرایند است، چیز «thing» نیست و این فرایند قوانین خود را دارد؛ در نتیجه تاریخ نه سوژه‌ی انسانی دارد و نه خدایان در آن نقشی دارند، بلکه خود بر اساس قوانین و قانونمندی‌های خودش عمل می‌کند که باید آن‌ها را کشف نمود. ؟ آلتوسر در تحقیقات خود به این نتیجه می‌رسد و می‌گوید موتور تاریخ مبارزه‌ی طبقاتی در جوامع انسانی است. آلتوسر وقتی می‌گوید مارکس قاره‌ی تاریخ را کشف کرد و علم تاریخ «Historical materialism» را به وجود آورد، این علم در حقیقت هنوز مارکسیسم نیست بلکه بخشی از آن است

  • ۱۳۹۴-۰۴-۳۰ ۱۲:۱۰

    سرمایه‌داری مانند برده داری روزی فرو می‌پاشد/ تناقضات کاپیتالیسم

    نظریه پرداز آمریکایی معتقد است: سیستم و نظامی که به میلیونها نفر از مردم ضربه و صدمه بزند مطمئناً باقی نخواهد ماند. این را تاریخ به ما نشان داده است. نظامهای سرمایه داری نیز چنین هستند.

  • ۱۳۹۴-۰۴-۲۵ ۱۱:۰۰

    تجربه بازسازی مردمی در برابر خصوصی‌سازی آمریکایی

    نائومی کلاین در فصلی از کتاب «دکترین شوک»، به مقایسه برنامه بازسازی لبنان در دوران پس از جنگ داخلی (توسط شرکت‌های خصوصی امریکایی) و پس از جنگ ۳۳ روزه (بازسازی توسط حزب الله) پرداخته است.

  • مراد فرهادپور ۱۳۹۴-۰۴-۲۲ ۱۱:۱۴

    گفتاری از مراد فرهادپور؛

    ایدئولوژی ميلياردرهای نيمه‌ديوانه آمريكايی

    اصولاً ما با انتخابی میان توحش و تمدن روبه‌رو نیستیم و به یك معنا این انتخاب پشت سر ما است. گفتار میلیاردرهای دیوانه‌ی امریكایی، همه‌ی آن‌هایی كه می‌گویند بحرانی نیست و گفتار شرکت‌های نفتی و صاحبان قدرت و همه‌ی الیت‌هایی كه سعی دارند بگویند تقصیر ما نبود، باعث می‌شود اتفاقاً ما این را درنیابیم كه همه‌ی ایدئولوژی‌ها، همه‌ی قدرت‌ها و نظام‌ها به یك‌سان درگیر این توحش هستند

  • ۱۳۹۴-۰۴-۱۰ ۱۱:۲۰

    سمینار «سرمایه داری، سلطه، محیط زیست» برگزار می‎‌شود

    سمینار سرمایه داری، سلطه، محیط زیست با حضور کارشناسان ۱۱ تیرماه در موسسه پرسش برگزار می‌شود.

  • مصرف ۱۳۹۴-۰۳-۲۸ ۱۰:۲۲

    حسن فتح‌زاده/مصرف‌گرایی و مسأله هویت در جهان معاصر؛

    تولید مصرف

    در فضای فرهنگی امروز، فراروایات قدرت و گستره‌ی رهایی‌بخشی خود را از دست داده‌اند و جای آن‌ها را روایاتی شخصی گرفته‌اند که سرودن آن‌ها گرچه به میل و انتخاب خود افراد صورت می‌گیرد، اما تحت نظارت همه‌جانبه‌ی سرمایه‌داری قرار دارد. وقتی امیدمان از راه‌حل‌های فراگیرِ اجتماعی ـ سیاسی قطع می‌شود، به شیوه‌های رهایی‌بخشِ فردی و محدود به كلونی‌های كوچك پناه می‌بریم؛ و این گونه است كه ارتباط با تاریخ را از دست می‌دهیم و سبك زندگی «دم غنیمت شمری» را برمی‌گزینیم.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۱۲ ۱۲:۵۰

    «عشق، دام، رام» روی صحنه می‌رود/ بررسی اخلاق در طبقه سرمایه‌دار

    کارگردان «عشق، دام، رام» از اجرای این اثر نمایشی بعد از ماه مبارک رمضان در تماشاخانه «سه نقطه» خبر داد و عنوان کرد این نمایش مسایل اخلاقی در طبقه سرمایه دار را بررسی می‌کند.

  • ۱۳۹۴-۰۳-۱۲ ۱۱:۴۰

    نشست نظام‌های سرمایه‌داری و فرهنگ برگزار می شود

    شصتمین نشست «یکشنبه های انسان شناسی و فرهنگ» با موضوع: «نظام های سرمایه داری و فرهنگ» روز یکشنبه ۱۷ خرداد ماه ۱۳۹۴، در زمان و مکان همیشگی (میدان ولیعصر، ابتدای بلوار کشاورز، مرکز مشارکت های فرهنگی هنری شهرداری تهران) از ساعت ۴ تا ۷ بعداز ظهر برگزار خواهد شد.

  • ناصر فکوهی ۱۳۹۴-۰۳-۰۵ ۰۹:۳۱

    نشست «عدالت آموزشی و مسئله‌ی گسترش مدارس خصوصی» (۲)

    سرمایه‌داری نئولیبرالی و مقروض‌سالاری

    در یک سیستم اجتماعی مهم نیست که ما نخبه داشته باشیم، در سیستم اجتماعی مهم این است که میانگینی که داریم، چیست. این میانگین است که اهمیت دارد. حتی به نظر من سطح پایین جامعه مهم است. در سیستم فرهنگی، سطح سواد پایین‌ترین آدم‌هایی که در آن سیستم هستند، مهم است.

  • مالجو ۱۳۹۳-۱۲-۲۰ ۰۹:۳۳

    محمد مالجو/ «دیالوگ میان تاریخ و اقتصاد» (۲)

    آیا اقتصاد ایران سرمایه‌دارانه است؟

    این دو پرسش که اقتصاد ایران سرمایه‌دارانه است یا خیر و آیا اصلاً طبقه داریم یا نه، اهمیت فراوانی دارند، اما کثرت وقوع و طرح این پرسش‌ها در جامعه‌ی ما نشان‌دهنده‌ی حجاب غفلتی است که جریان راست اقتصادی لیبرال‌های اقتصادی با موفقیت هرچه تمام‌تر خصوصاً در سال‌های پس از جنگ موفق شدند آن را در اذهان ما بنویسند، حجاب غفلتی که آن‌ها ایجاد کردند پرسش‌هایی از این‌دست را به وجود می‌آورد.

  • مصرف ۱۳۹۳-۱۱-۲۶ ۱۰:۴۲

    مروری تاریخی بر شکل‌گیری نظام جدید مصرف؛

    منشأ مصرف‌کنندگان مدرن

    مصرف مدرن جهت‌گیری دوباره‌ای از تلاش ما را برای راحتی و خوشی درگیر می‌کند. به جای راحتی ساده‌ی فیزیکی، ما در پی «راحتی اجتماعی» هستیم که منافعی درخور توجهی فراهم کنیم تا حیثیت و آبروی ما را تایید کند، تا پایگاه اجتماعی بالاتری به ما عطا کند و سلیقه‌ی ما را بهبود ببخشد. به جای لذت فیزیکی، انرژی‎مان را به سوی لذت ذهنی (که به مرور محو می‌شود) منحرف می‌کنیم که مُد، تازگی و حتی جستجوی منابع جدید انگیزش از خصوصیات ویژه‌ی آن است

  • بگذار آشغال بخورند ۱۳۹۳-۱۱-۱۳ ۱۷:۳۰

    بگذار آشغال بخورند: چگونه سرمایه‌داری گرسنگی و چاقی می‌آفریند

    رابرت آلبریتون

    این کتاب به ناعقلانیت‌ها و تضادهای اداره‌ی سرمایه‌دارانه‌ی نظام کشاورزی و تأمین غذا می‌پردازد؛ قطحی‌ای که هم‌اکنون در جهان وجود دارد فقط یکی از نمودهای نگران‌کننده‌ی متعدد این ناعقلانیت‌هاست

  • گیدنز ۱۳۹۳-۱۰-۲۹ ۰۹:۲۱

    مروری بر سیر تکوین اندیشه‌ی اجتماعی آنتونی گیدنز؛

    گیدنز؛ مدرنیسم، پست‌مدرنیسم و راه سوم

    گیدنز در مقابل این ادعا که با پایان گرفتن مدرنیته در اواخر سده‌ی بیستم، در آغاز عصر پسامدرنیته قرار گرفته‌ایم، می‌گوید که جعل اصطلاح‌هایی تازه چون پسامدرنیته از سردرگمی گرفتاری در قلمروی رویدادهای خارج از کنترل و درک ما نشئت می‌گیرد. وی مدعی است برای تحلیل چگونگی رخداد این پدیده، وضع اصطلاح‌های تازه مانند پسامدرنیست و نظایر آن کافی نیست، به جای وضع چنین اصطلاحاتی بهتر است به سرشت مدرنیته نگاه دوباره‌ای بیندازیم

  • سیدهاشم آقاجری ۱۳۹۳-۱۰-۱۶ ۱۱:۵۲

    نقد و بررسی «گذر از عهد باستان به فئودالیسم»/ بخش نخست؛

    سیستم جهانی در «گذارها»

    پری اندرسون تنوع را در گذارها از دوران باستان تا فئودالیسم می‎بیند و واقعیت آن است که هرچه به سرمایه‎داری نزدیک‎تر می‎شویم از این تنوع‎ها کاسته می‎شود و سرمایه‎داری به یک فرماسیون جهانی تبدیل می‎شود که منطق و سیطره‌ی خود را امروز بر همه‎ی جهان و سیاره‌ی زمین گسترانیده است.

  • تری ایگلتون ۱۳۹۳-۰۹-۲۳ ۱۰:۱۲

    تری ایگلتون؛

    ژیژک: ملغمه‌ی غریب واقعیت و توهم

    دیگر جنبه‌ی پسامدرنی نوشته‌های ژیژک در آمیختن توهم و واقعیت در آن است. برای استاد ژیژک، ژاک لاکان هیچ کس فریب‌کارتر از کلبی‌مسلکی نیست که مدعی شود همه چیز را دیده است و می‌داند و از این ادعای فرویدی بی‌خبر است که توهم ـ یا فانتزی ـ در دل واقعیت ساخته می‌شود. همه‌ی این نکته‌ها درباره‌ی نوشته‌های ژیژک هم صادق است.