عرفان

کل اخبار:216

  • ۱۳۹۶-۰۵-۱۶ ۱۶:۱۰

    برخی ابن سینا را عارف عقل گرا می دانند/ اهداف عرفان سکولار

    همایون همتی گفت: برخی در اروپا ابن سینا را عارفِ عقل گرا می دانند که رویکردی فیلسوفانه و عقل گرایانه به عرفان دارد. نمط های پایانی اشارات مربوط به رشته جدیدی است با عنوان فلسفه عرفان.

  • ۱۳۹۶-۰۴-۲۴ ۱۵:۰۰

    میراث عارفانی چون شمس و مولوی زمینه پیدایش داعش را از بین می برد

    حسینعلی قبادی گفت: باید به کارکرد تاریخی و تمدنی «تصوف» هم توجه شود البته ممکن است نگرانی هایی هم در این زمینه وجود داشته باشد اما محاسن آن را نیز باید در نظر گرفت.

  • ۱۳۹۶-۰۴-۲۴ ۱۳:۲۰

    تبلیغ عرفان اسلامی فضا را برای حضور عرفان های کاذب کمرنگ می‌کند

    استادیار دانشگاه شهید بهشتی گفت: توضیح عرفان اسلامی ضمن اینکه تمامی طبقات جامعه را با سرمایه بزرگ عرفان اسلامی آشنا می کند، باعث می شود فضا برای حضور عرفان های کاذب کمرنگ شود.

  • ۱۳۹۶-۰۴-۰۳ ۱۰:۲۰

    در حوزه عرفان کم کار کرده ایم/ شاخص های عرفانی امیرالمومنین(ع)

    همایون همتی گفت: ما در حوزه عرفان بسیار کم کار کرده ایم در حالی که در کشورهای غربی رشته هایی مانند روانشناسی عرفان، فلسفه عرفان، تاریخ عرفان، پدیدارشناسی عرفان، عرفان تطبیقی و... وجود دارد.

  • ۱۳۹۶-۰۳-۲۱ ۰۰:۲۵

    از "مولوی" جلال الدین محمدِ بلخی تا رومیِ "پست مدرن"

    نوشته‌های اخوان صفا، در واقع سنگِ بنای عرفان پس از اسلام، تحتِ مذهب شیعیِ اسماعیلی است. این متون علاوه بر ریشه‌های هرمسی و گنوستیک خود، سویه هایی به وضوح سیاسی دارند.

  • فتیان ۱۳۹۶-۰۳-۱۶ ۱۷:۱۷

    فتیان چگونه ظهور کردند؛

    فتوت به مثابه ساختار اجتماعی

     در دوران پیشا اسلامی و سده های نخستین اسلامی ، اصطلاح فتوت درزبان عربی وجود نداشت و فقط فتی ، آنهم به شکل مفرد بکار می رفت ، یعنی این واژه به (تک تک )افراد اطلاق می شد و نه گروه ها . در این زمان ، فتی ، مردی بود که هنوز جوان ، چابک  و در جنگ شجاع و دلیر ، شریف و جوانمرد بود : این  تلقی کاملا شخصی بود ، و اگر چه به طور مشخص با جامعه قبیله ای و جنگ های آن ارتباط داشت اما بر هیچ گونه فعالیت مشترک یا باور دینی مشخص مبتنی نبود.

  • ۱۳۹۶-۰۲-۰۹ ۱۶:۴۰

    بازگشت به درون/ زمین از دریچه آسمان با حضور محمد علی موحد و مصطفی ملکیان

    در نشست اخیر موسسه سروش مولانا با عنوان زمین از دریچه آسمان در پاسخ به مشکلاتی که به طور روز افزون گریبانگیر جامعه بشری شده، از سوی دو تن از استادان نام‌آشنای عرفان و حقوق و فلسفه اخلاق راه‌حل‌های تامل‌برانگیزی ارایه شد

  • ۱۳۹۶-۰۲-۰۹ ۱۶:۲۰

    عرفان گرایی و سابقه‌ آن در تشیع / حسن انصاری

    بررسی و مطالعه علل و آثار اجتماعی و دینی و سیاسی ظهور این سنت ها و ادبیات وابسته به طیف های مختلف آنها امری است ضروری و به ویژه مطالعه نسبت ظهور این گرایش ها در سال های اخیر با مسائل دانش و دین و قدرت. از آن مهمتر تأثیرات این قبیل گرایشات است بر دیانت و اخلاق عامه مردم و یا طبقات مختلف خواص و تأثیرات آن بر انواع مختلف ادبیات مکتوب و شفاهی دینی.

  • ۱۳۹۶-۰۱-۲۷ ۱۴:۴۰

    منطق الطیر؛ روایتی حماسی از حرکت روح آدمی به سمت کمال

    منطق الطیر حرکت روح آدمی به سمت کمال را به نحوی حماسی طرح می‌کند. این داستان نخستین کتاب منظوم رمزی عارفانه است.

  • ۱۳۹۵-۱۲-۲۱ ۱۳:۰۰

    عرفان حلقه برپایه تفکر اومانیسم بنا شده است/ آسیب های عرفان حلقه

    میرزائیان، طلبه پژوهشگر گفت: عرفان حلقه، برداشت‌های بسیار سطحی و جاهلانه ای دارد که کاملا مادی گرا و انسان محور است و برپایه تفکر اومانیسم بنا شده است.

  • رجایی ۱۳۹۵/۱۲/۰۸

    عرفان، مولانا و تجدد در گفت‌وگو با فرهنگ رجایی؛

    گرسنگی برای خدا

    اربابان اندیشه و فکر چندین سال است که راسخانه ابرام می‌ورزند که جهان با یک بحران اقتصادی درگیر است. بحران اصلی بشر امروز همان است که همیشه انسان را به خود مشغول داشته و آن جز تشنگی برای یک زندگی موفق از نظر کمّی و معنادار از جهت کیفی نیست.

  • ۱۳۹۵-۱۱-۰۵ ۱۰:۲۰

    حکمت را در آثار ادبای ایرانی جستجو کنیم/ عرفان؛ راه وحدت ادیان

    غلامحسین ابراهیمی دینانی گفت: حکمت ها در ادبیات فارسی نهفته است که قرن ها از آن غافل بوده اند. ای کاش به جای آثار افلاطون و ارسطو و کانت و هگل، حکمت را در آثار فاخر ادبای ایرانی جستجو کنیم.

  • ۱۳۹۵-۰۹-۲۳ ۱۴:۰۰

    کرسی ترویجی «نقد دیدگاه امیر معزی درباره عرفان شیعی» برگزار می‌شود

    کرسی ترویجی «نقد دیدگاه امیر معزی درباره عرفان شیعی» در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار می شود

  • ۱۳۹۵-۰۹-۱۳ ۱۲:۴۰

    حکمت زندگی از منظر عرفا و فلاسفه مسلمان تخلق به اخلاق الهی است

    صلواتی، استاد فلسفه گفت: حکمت زندگی از نظر فیلسوفان و عارفان مسلمان رسیدن به خدا و تخلق با اخلاق الهی است بنابراین، فلسفه و عرفان در جهان اسلام نقشه جامعی است برای دستیابی به این هدف.

  • انسان ۱۳۹۵-۰۸-۲۹ ۱۰:۱۲

    چالش «الانسان الکامل» در عرفان آندلسی- اسلامی (۱)؛

    آنتروپولوژی دینی از وحی تا اوراق محی‌الدین ابن‌عربی

    اصولاً «معنای انسان کامل در متون اسلامی به دو وجه قابل بررسی است، یکی بحث خلیفة‌الله و دیگر در امر عبدالله (گاهاً آن را مافوق خلیفه می‌دانند)؛ هر دو به ظاهر یک ریشۀ مشترک دارند، اما نوع پردازش و استفادۀ قرآن حکیم از دو مفهوم فوق کاملاً به دلیل و برهان نقلی و عقلی است. خلیفه‌ای که از آن در معرفی سکنات داوود نبی (ع) مورد استفاده قرار گرفته است در لابه‌لای واژگان آیه مشخص است؛ داوری به‌حق در میان مردم، پیروی نکردن از هوی و هوس (طاغوتی نشدن-تبه غریزه). اما آنچه که در مورد مقام عبودیت ارائه شده، حقیقتی بالاتر و ورای تیپولوژی‌های حکومتی، اجتماعی و سیاسی است، چیزی با بن‌مایه‌های عرفانی و عبادی.

  • مولانا ۱۳۹۵-۰۸-۰۹ ۱۰:۴۷

    ترجمه بخش پایانی کتاب «مولوی: عارف ایرانی» رضا آراسته(۱)؛

    مولوی و وضعیت انسان مدرن

    فروم و مولوی هر دو خود را در فرآیند پویا و تکاملیِ زندگی ملاحظه کرده‌اند. آن‌ها با فروید متفاوت‌اند که انسان را چونان موجودی منفرد و ایزوله می‌بیند و سپس انسان‌های بیمارِ فرهنگ خودش را مطالعه می‌کند و آن را به انسان بماهو تعمیم می‌دهد. فلسفه‌ی مولوی و فروم خودش را مشغول انسان در حوزه‌ای مشخص نمی‌کند، بلکه انسان را برحسب غایت فرجامینش لحاظ می‌کند در نسبت با وجودش، رشد بالقوه‌اش و در این باور که «بشر همان نوعِ بشر است.»

  • ۱۳۹۵-۰۶-۲۹ ۱۳:۰۰

    روایت عرفانی «پیدای پنهان» کتاب شد

    کتاب عرفانی «پیدای پنهان» نوشته ایرج شهبازی توسط انتشارات روزنه منتشر شد.

  • ۱۳۹۵-۰۶-۱۴ ۱۶:۴۰

    کتاب «نظریه انسان کامل از دیدگاه عرفان و فلسفه» منتشر شد

    کتاب «نظریه انسان کامل از دیدگاه عرفان و فلسفه»، توسط انتشارات مرکز بین المللی ترجمه و نشر المصطفی(ص)، به قلم علاء الدین ملک اف چاپ و منتشر شده است.

  • ۱۳۹۵-۰۶-۰۲ ۱۳:۰۰

    ظاهر و باطن احکام/ دوام ذکر به معنای تکرار دائم اذکار نیست

    ورای هر یک از حرکات و سکنات و اذکار، اسرار و باطنی هست که آن باطن، رسیدنی و چشیدنی است. اگر در نماز در هر حرکت و ذکری، حضور باطنی متناسب با آن حرکت و ذکر همراه باشد، آن نماز عارفانه است.

  • پرویز پیران ۱۳۹۵-۰۵-۳۰ ۱۱:۳۳

    «حکمت خسروانی؛ دیالکتیک عام و خاص» / گفتاری از پرویز پیران؛

    سربریدن اخلاق

    یکی از اتفاقات فاجعه‌باری که برای ما افتاده این است که ما «روان» و «جان» را حذف کرده و از «جسم» و «روح» به جای آنها استفاده می‌کنیم. به اعتقاد من، «جان» ریشه در زمانی دارد که آریایی‌ها و هندی‌ها با یکدیگر اشتراک داشتند و به معنای نیروی حیات بوده است. پس «جان» به معنای نیروی حیات و «دل» بنیان عرفان ایرانی و بعد اسلامی است.

  • هانری کوربن ۱۳۹۵-۰۵-۲۶ ۱۱:۲۹

    گزارشی از نشست «تشیع و تصوف از دیدگاه هانری کربن»؛

    هانری کربن فیلسوف اسلامی اروپایی‌تبار

     هانری کربن در عین حال متفکر است و تنها یک گزارشگر و معرف فرهنگ ایرانی نیست، بلکه به معنای دقیق کلمه یک فیلسوف اسلامی اروپایی تبار است. ضمن آنکه با فرهنگ ما و تشیع ایرانی همدلی دارد. این همدلی گاهی حتی افراطی است و به تشیع غالی میل پیدا می‌کند. به این جنبه می‌توان انتقادهایی داشت، اما نکته مهم آن است که شرط همدلی در او وجود دارد و با یک شیدایی خاصی این فرهنگ را می‌خواند.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۲۵ ۱۶:۳۰

    شکل گیری معنا در ظرف ذهن / دکتر نصرالله پور جوادی

    برداشت از معاد، در قرن اول و دوم براساس تفسیری که از آیات قرآن در مورد بهشت و دوزخ وجود داشت، شکل می‌گرفت نه براساس برداشتی که امروز از انسان (مرکب از جسم و روح) داریم.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۱۹ ۱۸:۲۰

    «شب تفاسیر عرفانی قرآن مجید» برپا می‌شود

    «شب تفاسیر عرفانی قرآن مجید» به عنوان اولین شب از سلسله «شب‎های قرآن مجید» برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۱۹ ۱۳:۴۰

    «سیر تحول عرفان هندی» را در قالب کتاب بخوانید

    کتاب «سیر تحول عرفان هندی» نوشته ی «سورندراناته داسگوپتا» را انتشارات سمت با ترجمه ی «دکتر ابوالفضل محمودی» منتشر کرد.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۱۱ ۱۳:۲۰

    پرده‌برداری از همدستی عرفان و خشونت

    در یادداشت زیر نگاهی شده است به کتاب «مکافات» نوشته علی شروقی.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۰۳ ۱۵:۴۰

    اسلام، عرفان فرا دینی را به هیچ عنوان قبول ندارد

    یک پژوهشگر ادیان در برنامه«شعبده شوم» رادیو گفت و گو با اشاره به این که عرفان از نگاه اسلام باید در پس زمینه دین به وجود آید، گفت: دین اسلام عرفان فرا دینی را به هیچ عنوان قبول ندارد.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۰۲ ۱۶:۴۰

    عرفان می تواند حلقه وصل مذاهب باشد/ ظرفیت های انقلابی وتمدنی تصوف

    حجت الاسلام غریب رضا، فعال جهان اسلام گفت: جریان های عرفانی شمال آفریقا به عنوان سد محکمی در برابر وهابیت مقاومت می کنند. عرفان این ظرفیت را دارد که حلقه وصل مذاهب باشد.

  • ۱۳۹۵-۰۴-۳۰ ۱۴:۲۰

    کارگاه آموزشی «عرفان کاربردی در سیره و سخن امام علی(ع)»

    کارگاه آموزشی عرفان کاربردی در سیره و سخن امام علی(ع) به همت پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۵-۰۴-۱۴ ۱۷:۲۰

    خاستگاه عرفان و تصوف

    می‌دانیم که واژه تصوف، مقدم بر واژه عرفان - به عنوان یک جریان و به عنوان یک دانش- است. مسأله این است که خاستگاه عرفان و تصوف کجا بوده است؟

  • ۱۳۹۵-۰۴-۱۴ ۱۴:۴۰

    ​مهدخت معین: «گنجینه عرفان» به زودی منتشر می‌شود/ آثار منتشر نشده زیادی از دکتر معین به جا مانده است

    دکتر مهدخت معین در سالروز درگذشت دکتر محمد معین از انتشار کتابی از این استاد برجسته ادبیات با عنوان «گنجینه عرفان» خبر داد.