علم دینی

کل اخبار:191

  • بومی سازی ۱۳۹۲-۱۱-۰۱ ۱۰:۱۵

    مهدی جمشیدی/ گام اولیه در تولید علوم انسانی اسلامی؛

    رجوع به سرمایه‌ی معرفتیِ بومی

    در مسیر استخراج و تصفیه‌ی منابع فرهنگی، ما با یک معضل جدی و اساسی نیز روبه‌رو هستیم و آن عبارت از این است که نسبت به میراث و منبع فرهنگیمان، تصویری «مسخ‌شده» و «حقارت‌آمیز» در ذهنیت جمعی ما نقش بسته است. این نوع برداشت و تلقی، انگیزه‌ی «بازگشت به خویشتن» را از جامعه‌ی ما می‌ستاند.

  • حسین سوزنچی ۱۳۹۲-۱۰-۲۶ ۱۰:۰۱

    حسین سوزنچی/ علم دینی در ایران (5)

    مبانی دین‌شناختی علم دینی

    پس اگرچه طبق مباحث قبل در مقام ذات علم (امكان اتصاف علم)، همه‌ی دستاوردهای معتبر معرفت بشری به اندازه‌ی اعتبارشان می‌توانند نامزد دريافت عنوان علم دينی شوند؛ اما در مقام فعليت و تحقق خارجی، از آنجا كه هر علمی با يك سمت‌وسويی تدوين می‌شود و حل مشكلات نظری يا عملی خاص را مدنظر دارد، اگر جهت‌گيری اين علم در راستای جهت‌گيری‌های مطلوب دين برای انسان نباشد، آن علم را نمی‌توان متصف به دينی بودن كرد.

  • تولید علم ۱۳۹۲-۱۰-۲۲ ۱۰:۴۵

    مسیرهای معرفتیِ میان‌بر در تولید علوم‌انسانی اسلامی؛

    نقدی بر موانع پیش‌روی تولید علم دینی

    متأسفانه در میان محققان علوم انسانی در کشور ما، انگیزه‌های معنوی به شدت رنگ باخته و پژوهش به ابزاری برای گذراندن معیشت، تحصیل مدارج و مدارک علمی و... تبدیل شده است. دور از انتظار نخواهد بود که این قبیل پژوهش‌ها، صوری و بی‌فایده‌اند و نمی‌توانند به تولید و پیشرفت علوم انسانی یاری رسانند.

  • خسرو باقری ۱۳۹۲-۱۰-۲۱ ۱۳:۵۳

    صوت/ هویت علم دینی: نگاه معرفت شناسی به نسبت دین با علوم انسانی

    خسرو باقری

  • حسین سوزنچی ۱۳۹۲-۱۰-۱۹ ۰۹:۳۸

    حسین سوزنچی/ علم دینی در ایران (4)

    تصويری معقول از علم دينی

    استقراگرايان از زمان بيكن، سودای خام توليد ماشينی علم را در سر می‌پروراندند و يكی از ميراث‌های ناصواب تلقی پوزيتيويستی از علم كه در اغلب «فلسفه‌های علم» پساپوزيتیويستی نيز رسوب كرده اين است كه گويی می‌توان علم را کاملاً جدای از عالمان مورد بررسی قرار داد و اگر به بحث عالمان پرداخته می‌شود، صرفاً از يك منظر بيرونی (حداكثر از منظر جامعه‌شناختی معرفت) است.

  • ۱۳۹۲-۱۰-۱۸ ۱۵:۰۰

    علی مصباح یزدی: تمام دانشگاه‌ها عرصه «علم دینی» هستند

    نگاه و برداشت کلی راجع به ارتباط علم و دین باید گسترش پیدا کند، در دانشگاه‌ها از نظر منابع و اساتید، باید نگاه درستی به علم دینی وجود داشته باشد و نیازی نیست که جای خاصی برای پرورش این علم داشته باشیم.

  • حسین کچویان ۱۳۹۲-۱۰-۱۸ ۱۰:۰۱

    گفتاری از «حسین کچویان»؛

    به دنبال چه نوع تغییری در علم هستیم؟

    گاهی اوقات متوجه می‌شویم که حقیقتی پیدا شده است، اما بر اساس داده‌ها و فهم تازه و اطلاعات جدیدی می‌فهمیم که این حقیقتی که فکر می‌کردند حقیقت نیوتنی است، ‌حقیقت نیوتنی نیست و بنابراین، اهل ‌علم آن تئوری جدیدی را بر اساس استدلال‌هایی که در درون خود آن علم می‌شود، به جایش می‌نشانند. اما این دسته از تغییراتی که ما از آن صحبت می‌کنیم، این نوع تغییرات را چه چیزی الزام‌آور می‌کند و ضرورتش از کجا ناشی می‌شود؟

  • ۱۳۹۲-۱۰-۱۶ ۱۰:۱۸

    واکاوی فلسفی ارتباط «اخلاق» با «علم تجربی» در بازار کتاب

    کتاب «اخلاقِ علم» نوشته دیوید بی‌.رسنیک با ترجمه مصطفی تقوی و محبوبه مرشدیان از سوی پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی و دفتر نشر معارف منتشر شده است.

  • ۱۳۹۲-۱۰-۱۶ ۰۹:۵۱

    ایران در رتبه علمی سوئد و روسیه را پشت سر گذاشت

    رئیس مرکز منطقه‌ای علوم و فناوری ISCگفت: با افزایش تعداد مقالات پژوهشگران ایرانی، رتبه علمی ایران از سه کشور سوئد، روسیه و ترکیه پیشی گرفت.

  • علی اکبر رشاد ۱۳۹۲-۱۰-۱۵ ۰۹:۴۴

    صوت/ تاثیر انقلاب اسلامی بر نظریه ها در دین پژوهی

    علی اکبر رشاد

  • علوم انسانی ۱۳۹۲-۱۰-۱۵ ۰۹:۳۵

    سیدحسین سیدحسینی؛

    کدام علوم انسانی!؟

    وضعیت جامعه چه رابطه ای با علوم انسانی دارد؟ علوم انسانی در تعیین مسیر جامعه چه نقشی را ایفا می‎کند؟ آیا علوم انسانی شرح وقایعی است که در جوامع رخ داده است؟

  • ۱۳۹۲-۱۰-۱۴ ۱۴:۵۵

    نشست "علم دینی؛ امکان و عدم امکان" برگزار می‎شود

    به همت قطب علمی فلسفه دین نشست تخصصی علم دینی؛ امکان و عدم امکان سه شنبه 17 دیماه با حضور صاحب‎نظران عرصه حکمت و فلسفه در قم برگزار می‎شود.

  • حسین سوزنچی ۱۳۹۲-۱۰-۱۲ ۱۱:۵۰

    حسین سوزنچی/ علم دینی در ایران (3)

    نگاهی به استدلال موافقان علم دینی

    مهم‌ترین مسئله‌ای كه در مقابل اين طيف فكری مطرح است، سنخ نقدهای نيكلاس ماكسول بر تلقی رايج از علم نزد فيلسوفان تحليلی است. ماكسول، طيفی از ديدگاه‌ها را از پوزيتيويست‌ها گرفته تا امثال كوهن و فايرابند، تحت عنوان «تجربه‌گرايی استاندارد» مورد انتقاد قرار می‌دهد و بر اين باور است كه تلقی خاصی كه از جايگاه روش تجربی در اين طيف وجود دارد مانع از ارائه تحليل واقع‌بينانه‌ای از علم می‌شود.

  • ۱۳۹۲-۱۰-۰۹ ۱۳:۰۵

    جوادی‎آملی: اگر علم به منبع الهی متصل نباشد مشکلی را حل نمی‎کند

    آیت الله جوادی آملی گفت: اگر «علم‌اليقين» به بارگاه منيع بار نيابد اين همان علمِ مصطلح حوزوی يا دانشگاهی است که مشکلي را حل نمی‎کند، بلکه مشکل‌ساز است.

  • حسین سوزنچی ۱۳۹۲-۱۰-۰۷ ۱۲:۰۶

    حسین سوزنچی؛

    چگونگی بازتولید فلسفه‌های علوم انسانی با تکیه بر فلسفه‌های اسلامی(2)

    در فلسفه‌ی صدرایی، با اثبات اصالت وجود و به تبع آن وحدت تشکیکی وجود، تمامی اجزای عالم به هم مرتبط هستند و این ارتباط یک ارتباط حقیقی در مقام وجود و هویت حقیقی اشیاست، نه فقط در حد روابط خارجی و بیرونی اشیا.

  • حسین سوزنچی ۱۳۹۲-۱۰-۰۴ ۰۸:۱۴

    حسین سوزنچی؛

    چگونگی بازتولید فلسفه‌های علوم انسانی با تکیه بر فلسفه‌های اسلامی(1)

    تبیین‌های مناسب از وجودشناسی انسان در هر یک از رشته‌های علوم انسانی، توان عظیمی در نقد و هضم تحلیل‌هایی که در علوم انسانی مدرن رایج است، می‌دهد و تدوین این چنینی فلسفه‌های علوم انسانی، می‌تواند طلیعه‌ی تحولی جدی در عرصه‌ی علوم انسانی شود.

  • حسین سوزنچی ۱۳۹۲-۱۰-۰۳ ۰۹:۱۸

    حسین سوزنچی/ علم دینی در ایران (2)

    نگاهی به استدلال مخالفان علم دینی

    در كشور ما، ديدگاه ابزارانگارانه به علم و حتي سراسر ضلالت شمردن آن را شايد بتوان به پيروان «فرهنگستان علوم اسلامي» نسبت داد، هرچند با توجه به ابهاماتي كه در مباحث منتشرشده از ايشان وجود دارد، از نگاه ابزارانگارانه‌ي آن‌ها به علوم تجربي، نمي‌توان باور آن‌ها به عدم امكان هرگونه تعامل بين دستاوردهاي تجربي بشر با آموزه‌هاي وحياني را نتيجه گرفت.

  • ۱۳۹۲-۰۹-۲۶ ۱۴:۵۸

    دوره «دانش‌افزایی علم دینی» و نشست «فقه سیاسی شیعه علیه خشونت» برگزار می‌شود

    کارگاه دانش‌افزایی علم دینی با موضوع تقریر و نقد نظریه آیت‌الله العظمی جوادی آملی و دومین نشست تخصصی «فقه سیاسی شیعه علیه خشونت» توسط پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و از طریق سیستم ویدئو کنفرانس برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۲-۰۹-۲۴ ۱۷:۲۵

    هادی خانیکی: نمی‌خواهیم از معتمدنژاد استادی غیرقابل نقد بسازیم

    رییس دانشکده‌ی علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی گفت: پیشرفت یک کشور به پیشرفت علم و دانش بستگی دارد و پیشرفت علم و دانش به موقعیت دانشمندان، بنابراین بزرگداشت اساتید، بزرگداشت علم و دانش است.

  • حسین سوزنچی ۱۳۹۲-۰۹-۲۱ ۰۹:۱۷

    حسین سوزنچی/علم ديني در ايران (1)

    چرایی طرح بحث علم دینی در ایران

    اگر سياست‌زدگيِ افراطي‌اي كه بر محيط اجتماعي و حتي محيط‌هاي علمي جامعه‌ی ما سايه افكنده هم در نظر آوريم، متوجه مي‌شويم كه چرا اين بحث اين اندازه جنجالي شده و بسياري از افرادي كه نه در علوم جديد تخصص دارند و نه در معارف اسلامي، عمق پيدا كرده‌اند، وارد اين عرصه شده و با اظهارنظرهاي خود بر ابهامات ناظران مي‌افزايند، تلقي‌هاي ناصواب را ترويج مي‌كنند و شناسايي معناي قابل دفاع از اين اصطلاح را با چالش‌هاي بيشتري مواجه مي‌سازند.

  • ۱۳۹۲-۰۹-۲۰ ۱۵:۱۸

    بزرگداشت آیت‌الله حسینی‌طهرانی در همایش «نور مجرد»

    همایش بزرگداشت آیت‌الله علامه سیدمحمدحسین حسینی‌طهرانی با عنوان «نور مجرد» به مناسبت بیستمین سالگرد رحلت این عارف کامل برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۲-۰۹-۲۰ ۱۵:۱۷

    ساماندهی آموزش مفاهیم دینی با احیای امر به معروف

    مدرس حوزه علمیه دماوند یکی از شیوه‌های مرسوم در ترویج و ساماندهی آموزش مفاهیم دینی در جامعه را فرهنگ سازی جامعه دینی و احیای فریضه امر به معروف و نهی از منکر دانست.

  • ۱۳۹۲-۰۹-۱۸ ۱۰:۰۴

    اسدی گرمارودی: دینی بودن علم معطوف به نیت عالم است

    پویایی و الهی بودن علم در گرو نیت آن است؛ اگر علمی خود را معطوف به دنیا بسازد، هر چند که علم تجربی نباشد، علم دینی نیست و بر عکس علمی مثل پزشکی اگر در مسیر عبودیت باشد، علم دینی محسوب می‌شود.

  • ۱۳۹۲-۰۹-۱۶ ۱۲:۲۴

    گزارش، شرح و سنجش دیدگاه‌های تازه درباره علم دینی

    جلسه دفاعیه از پایان‌نامه‌ای با موضوع «گزارش، شرح و سنجش دیدگاه‌های تازه درباره علم دینی (‌با تأکید بر دیدگاه‌های عبدالکریم سروش، مصطفی ملکیان، علی پایا و بیژن عبدالکریمی)» توسط سید‌اصغر موسوی، در دانشگاه ادیان و مذاهب برگزار می‌شود.

  • عبدالحسین خسروپناه ۱۳۹۲-۰۹-۱۴ ۰۹:۳۶

    عبدالحسین خسروپناه؛

    تبیین مدل‌های علم دینی

    رویکرد غرب‌گریزی رویکردی است که پژوهشگاه حوزه و دانشگاه را می‌توان به عنوان نمونه‌ی این رویکرد نام برد. آن‌ها پارادایمی مثل پارادایم اجتهادی دانش دینی را مطرح کرده‌اند و در این رابطه، جناب استاد عابدی شاهرودی نظریه‌ای دارد که از آن به علم دینی اجتهادی عام تعبیر می‌‌شود. شهید صدر را نیز می‌توان در این طبقه جای داد.

  • علوم انسانی ۱۳۹۲-۰۹-۱۲ ۰۹:۴۱

    گفتاری از سید محمدتقی موحد ابطحی؛

    چیستی علوم انسانی

    بدون داشتن شناخت دقیقی از علوم انسانی، بحث از تحول و ارتقا و همچنین بومی‌سازی و اسلامی‌سازی علوم انسانی بحثی بی‌فایده خواهد بود، گویا ناگزیر از آن هستیم که تعریفی از علوم انسانی ارائه کنیم.

  • ۱۳۹۲-۰۹-۰۹ ۱۰:۵۰

    نشست «دین و تکنولوژی» برگزار شد

    نخستین نشست از سلسله نشست های «دین و تکنولوژی» موسسه علم دینی صدرا برگزار شد.

  • ۱۳۹۲-۰۹-۰۷ ۱۳:۴۰

    ۷ اثر از فعالیت‎های گروه کلام پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی در حال انتشار

    ناصر ذولفقاری از انتشار ۷ اثر از فعالیت های گروه کلام پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی خبر داد.

  • ۱۳۹۲-۰۹-۰۴ ۱۵:۳۷

    ساداتی نژاد: آینده نظام منوط به موفقیت در تولید علم بومی است

    استاد دانشگاه تهران با تأکید بر اینکه امروز، مسئله بومی سازی علم برای ما یک مسأله اساسی است، اظهار کرد: آینده نظام و انقلاب اسلامی ما منوط به این است که ما چقدر در تولید علم بومی موفق شویم.

  • ۱۳۹۲-۰۹-۰۳ ۱۴:۴۱

    نخستین نشست از سلسله نشست‎های «دین و تکنولوژی» برگزار می‎شود

    نخستین نشست از سلسله نشست های «دین و تکنولوژی» موسسه علم دینی صدرا برگزار می‎شود.