علوم انسانی

کل اخبار:1236

  • رضا داوری اردکانی ۱۳۹۸-۰۱-۲۸ ۱۳:۲۸

    رضا داوری اردکانی؛

    ایران و مسائل و مشکلاتش

    استادان ایرانی ادب و علوم انسانی شاغل در اروپا و آمریکا و استرالیا و … نیز روی هم رفته آثاری بهتر از همکاران خود که مقیم وطنند پدید می آورند. چنانکه بعضی از بهترین آثاری که در ادب و تاریخ معاصر ایران نوشته شده است، اثر دانشمندان و صاحبنظران ایرانی مقیم خارج است (شأن پژوهندگان مقیم کشور را کوچک نمی انگارم بلکه به روحیه و فرصت ها و شرایطی نظر دارم که در خارج از کشور برای پژوهندگان فرهنگ و ادب و تاریخ فراهم است).

  • علوم انسانی دیجیتال ۱۳۹۸-۰۱-۲۴ ۱۵:۰۶

    چرا علوم انسانی در ایران توسعه پیدا نکرده است؟

    علوم انسانی و زندگی تراژیک 

    واقعیت آن است که ما در یک حالت دوگانگی و برزخی قرار داریم و همین وضعیت بر ماهیت علوم انسانی ما تاثیر گذاشته و شاید نوعی «شبه علوم انسانی» را دامن زده است. آمیختگی مفاهیم و  تلقی مبنی بر انطباق ناپذیری  نظریه های غربی با وضعیت تاریخی و زیستی ما،  موجب شده که به بسیاری از این نظریه ها  به دیده تردید نگاه کنیم و حتی آنها را در محافل دانشگاهی کمتر مورد استفاده قرار دهیم.

  • پوپولیسم ۱۳۹۸-۰۱-۱۸ ۱۰:۳۹

    بازتابی کوتاه از شماره بیست و سوم نشریه فرهنگ امروز؛

    شناخت مفهوم پوپولیسم

    پوپولیسم را نمی‌توان یک ایدئولوژی به حساب آورد، نه به مفهوم آگاهی کاذب مارکسی، نه یک دستگاه منسجم فکری و معرفتی که دارای هستی‌شناسی خاص خود است، بخشی از یک سیاست دیگر است و هنگامی نام امر سیاسی به خود می‌گیرد که مورد استفاده احزاب قرار گیرد. آن‌ها به دنبال اقلیت و یا فرودستانی می‌گردند تا با تحریک احساس هویتشان با ادعایی بتوانند وارد میدانشان کنند. در این خصیصه آن‌ها با اکثریت سر سازگاری ندارند. سیاستشان بر مبنای تحریک هویت تعریف می‌شود چون پیرو اقلیت هستند.

  • ۱۳۹۷-۱۲-۲۰ ۱۱:۴۰

    جدل یا جدال/ نقدی بر اظهارات حسن عباسی در مورد داوری اردکانی

    چندی پیش فیلمی از حسن عباسی منتشر شد که به علوم انسانی غربی به اتهام تثلیثی بودن حمله کرده بود و در انتها به داوری اردکانی و سیدجواد طباطبائی تاخته بود.

  • ۱۳۹۷-۱۲-۱۸ ۱۳:۴۰

    آئین نامه تقاضامحور کردن علوم انسانی سال آینده نهایی می شود

    معاون پژوهشی وزارت علوم گفت: پیش نویس آئین نامه تقاضامحور کردن پروژه‌های تحصیلات تکمیلی علوم انسانی تهیه شده و سال آینده نهایی می‌شود.

  • ترجمه ۱۳۹۷-۱۲-۱۸ ۱۱:۱۱

    تاثیر ترجمه بر نظام دانش؛

    ترجمه مفاهیم علوم انسانی و سردرگمی نشانه ها

    نگاهی به محصولات علمی بین المللی که توسط ایرانیان به زبان انگلیسی منتشر شده، نشان می دهد نظام تولید دانش علوم انسانی به زبان فارسی چندان زایا و درون‌زا نیست. بازگشت محصولات فکری به مراجع مولد را شاید بتوان بازنمود سطح زیرین این چرخه دانست که شاید نگاشته های الگویی فارسی که در پرتو مفاهیم مدرن علوم انسانی شکل گرفته اند به علت بی قراری معنا در سیر تولید و مفهوم پردازی علمی، دوباره دنبال اصل خود می روند.

  • ۱۳۹۷-۱۲-۰۸ ۱۳:۰۰

    علوم انسانی غرب را بشناسیم اما تقلید نکنیم/ بحران مرجعیت علمی

    سیدحسین نصر درپیامی تصویری به نشست «مرجعیت علمی در علوم انسانی» گفت: علوم انسانی ایران هیچ چاره ای ندارد جز شناخت تاریخ کشورهای مختلف جهان و علوم انسانی غرب، اما در عین حال نباید تقلید کنیم.

  • ۱۳۹۷-۱۱-۱۳ ۱۳:۲۰

    ابراهیم فیاض: مصادره به مطلوب جامعه و جامعه‌شناسی برای سرپوش بر مشکلات توسعه

    ابراهیم فیاض می‌گوید: برخی تصورات عقلی دارند که اساسا مصادره به مطلوب جامعه و جامعه‌شناسی است یا به قول امروزی‌ها این‌همانی است. یعنی فقط یک نگرشی را مفروض گرفته‌اند و علوم اجتماعی را بر اساس آن شکل می‌دهند.

  • ۱۳۹۷-۱۱-۰۷ ۱۱:۰۰

    دهمین جشنواره علوم انسانی فارابی آغاز به کار کرد

    دهمین جشنواره بین‌المللی فارابی با حضور معاون اول رئیس‌جمهور آغاز به کار کرد؛ در این جشنواره از ۱۷ اثر برگزیده تقدیر می‌شود.

  • مرادخانی ۱۳۹۷/۱۱/۰۶

    گفت‌وگوی میثم سفیدخوش با علی مرادخانی دربارۀ اهمیت فلسفۀ هگل در تکوین علوم انسانی جدید (۱)؛

    فلسفۀ هگل، اینجا و اکنون علوم انسانی در ایران

    سفیدخوش معتقد است که تبار مفهوم «علوم انسانی» را می‌توان در دوران پیشامدرن و حتی در فلسفۀ ارسطو نیز بازجست، اما در مقابل، مرادخانی بر این باور است که علوم انسانی جدید تنها پس از شکل‌گیری دستگاه فلسفی هگل و تدوین طرح نظری تاریخ و جامعۀ انسانی از سوی اوست که معنا و هویت می‌یابد. با این حال، هر دو برآن‌اند که فلسفۀ هگل به‌طور عام و تأملات او دربارۀ برخی از شرایط تکوین علم جدید، نسبتی وثیق با شرایط کنونی علوم انسانی در ایران دارد.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۳۰ ۱۱:۴۰

    طراحی ۲۷۰ رشته گرایش در حوزه علوم انسانی اسلامی

    مدیر حوزه‌های علمیه قم گفت:خوشبختانه در حوزه علوم انسانی اسلامی فعالیت‌های به سزایی داشته‌ایم و در حدود ۲۷۰ رشته گرایش در این زمینه طراحی‌ شده است.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۱۰ ۱۰:۲۹

    ارتقای رشته‌های علوم انسانی در رتبه‌بندی‌ های بین‌المللی بررسی شد

    راهکارهای ارتقای رشته‌های علوم انسانی در رتبه‌بندی‌های بین‌المللی در جلسه کمیته هدایت و نظارت پروژه ملّی «ارتقاء ۵ دانشگاه و ۵ واحد پژوهشی برتر کشور به تراز بین‌المللی» بررسی شد.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۰۹ ۱۲:۴۰

    روند ارزشیابی مدارک دانشجویان خارج در رشته های علوم انسانی

    رئیس سازمان امور دانشجویان روند ارزیابی مدارک دانشجویان خارج از کشور به ویژه در رشته های علوم انسانی را تشریح کرد.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۰۸ ۱۴:۲۰

    عالمان علوم انسانی و علوم اجتماعی درباره اخلاق در علم توجه کنند

    رئیس پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی گفت:اگر قرار است در باب آموزش عالی و علم تاملی صورت بگیرد، عالمان علوم انسانی و علوم اجتماعی هستند که بایستی به این بحث توجه کنند.

  • ۱۳۹۷-۱۰-۰۸ ۱۱:۰۰

    روند ارزشیابی مدارک دانشجویان خارج در رشته های علوم انسانی

    رئیس سازمان امور دانشجویان روند ارزیابی مدارک دانشجویان خارج از کشور به ویژه در رشته های علوم انسانی را تشریح کرد.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۲۸ ۱۷:۲۰

    پژوهش باید از مداخلات انسانی دور باشد/ نیاز به الگوی مناسب پژوهش

    رئیس دانشگاه علامه طباطبایی کشور نیاز به الگوی مناسب برای پژوهش در حوزه علوم انسانی و اجتماعی دارد و این مقوله باید بسیار جدی گرفته شود.

  • جبار رحمانی ۱۳۹۷-۰۹-۲۸ ۱۶:۳۴

    تاریخ انتقادی و علوم انسانی ایرانی (۳)؛

  • ۱۳۹۷-۰۹-۲۷ ۱۰:۴۰

    اسلامی شدن علوم انسانی قابل فهم است علوم فنی خیر!

    تعامل علوم انسانی با علوم فنی و مهندسی یکی از جدیدترین موضوعاتی است که دانشگاهیان به آن توجه می‌کنند اما این بحث در کشورهای پیشرو سابقه طولانی‌تری دارند. در نشست تخصصی تعامل علوم انسانی و علوم فنی صاحبنظران و سخنرانان معتقد بودند در بسیاری موارد علوم فنی با الهام از علوم انسانی توانسته‌ است قوانین علمی را صادر کنند و این روند جریان معکوس هم دارد.

  • آرش حیدری ۱۳۹۷-۰۹-۲۶ ۱۵:۲۲

    تاریخ انتقادی و علوم انسانی ایرانی (۲)؛

  • ۱۳۹۷-۰۹-۲۶ ۱۰:۴۰

    آمادگی صندوق نوآوری برای حمایت از پژوهش‌های علوم‌انسانی/ارائه راهکارهایی برای صدور ضمانتنامه

    رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی با تاکید بر اینکه برای اعمال حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان به کمک‌های شرکت‌های دانش‌بنیان و صندوق‌های پژوهش و فناوری مستقر در استان‌ها نیازمند هستیم، گفت: تا کنون از سوی این صندوق حمایت‌های مناسبی از حوزه علوم انسانی صورت نگرفته که دلیل آن عدم شناخت کافی بوده است، ما در این زمینه آماده دریافت پیشنهادات فعالان این عرصه هستیم.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۲۵ ۱۶:۰۰

    ۸۵ برنامه علوم انسانی تدوین شد/ تالیف ۲۸۰ عنوان کتاب

    دبیر شورای تحول و ارتقا علوم انسانی گفت: ۸۵ برنامه علوم انسانی تدوین شده و ۲۸۰ عنوان کتاب در دست تالیف است.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۲۱ ۱۳:۰۰

    نقد در تراز جهانی؛ ترویج تفکر انتقادی در حوزه علوم انسانی

    یکی از آفت‌های نقدپژوهی نگاه درجه دوم به مسأله نقد و فرعی قلمداد کردن آن نسبت به یک کار پژوهشی است. نقد به مثابه یک علم و نقد به مثابه یک فلسفه را بایستی جایگزین نقد به مثابه یک ابزار دانست.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۲۱ ۱۱:۰۰

    تدوین بیش از ۸۰ برنامه در علوم انسانی/ رشته سیاسی از نو نوشته شد

    دبیر شورای تحول علوم انسانی گفت: بیش از ۸۰ برنامه درسی علوم انسانی طی چند سال گذشته تدوین شده و برنامه کارشناسی رشته علوم سیاسی با توجه به اعتراضاتی که وجود داشت از نو نوشته شد.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۲۰ ۱۵:۰۰

    تدوین برنامه کلان پژوهش و فناوری علوم انسانی

    مدیرکل دفتر سیاست‌گذاری پژوهشی وزارت علوم گفت: در شورای توسعه پژوهش و فناوری علوم انسانی چارچوب کلان پژوهش و فناوری در این حوزه تدوین شده است.

  • ابراهیم توفیق ۱۳۹۷-۰۹-۱۹ ۱۳:۲۵

    صوت/ تاریخ انتقادی و علوم انسانی ایرانی (۱)؛

  • ۱۳۹۷-۰۹-۱۸ ۱۶:۴۰

    ترسیم چشم‌اندازهای روشن برای علوم انسانی در کشور

    علیرضا ملایی گفت: کارگروهی درباره ورود علوم انسانی به چالش‌های کشور تشکیل شده و بالغ بر ۱۵۰ موضوع در اختیار استادان کشور قرار گرفته تاچشم‌اندازهای روشنی برای علوم انسانی در کشور ترسیم کنیم.

  • ۱۳۹۷-۰۹-۱۱ ۱۱:۰۰

    چرا دانش علوم اجتماعی در ایران حضور مقتدرانه ندارد؟

    عباس کاظمی، با طرح این پرسش که چرا دانش علوم اجتماعی در ایران حضور مقتدرانه ندارد، گفت: ما به نظامات مقتدر دانش نیاز داریم تا مردم، دانش علوم اجتماعی را همچون پزشکی و مهندسی بپذیرند.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۲۷ ۱۲:۴۰

    پیش‌نشست ششم همایش نقش انقلاب اسلامی در تاسیس و توسعه علوم انسانی

    گروه سیاست پژوهشکده نظام‌های اسلامی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه نشست «تحولات مفهومی ربا، بهره و بانک در پنجاه سال اخیر در جوامع اسلامی» را برگزار می کند.

  • ۱۳۹۷-۰۸-۱۹ ۱۶:۲۰

    علوم انسانی بیشترین دانش آموخته را دارد/ استانهای پیشتاز

    براساس آمار موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی، بیشترین تعداد دانش آموختگان در همه شیوه های آموزشی مربوط به گروه علوم انسانی بوده است.

  • فلسفه و دانشگاه ۱۳۹۷-۰۸-۱۵ ۱۲:۰۰

    رسانه، دانشگاه و علوم انسانی

    آیا رسانه‌ها می‌توانند با رویکردی تخصصی به مباحث علوم انسانی و اجتماعی بپردازند؟