فلسفه اسلامی

کل اخبار:151

  • ۱۳۹۵-۰۷-۰۷ ۱۶:۲۰

    فهم فلسفه اسلامی مستلزم شناخت فلسفه ایرانی است

    نایف نهار الشمری معاون دانشکده شریعت دانشگاه قطر در دیدار رایزن فرهنگی کشورمان فهم فلسفه اسلامی را مستلزم شناخت فلسفه ایرانی دانست.

  • ۱۳۹۵-۰۷-۰۷ ۱۳:۲۰

    برگزاری همایشی به پاس نیم قرن پژوهش عباس صدری در حوزه فلسفه اسلامی

    همایشی به پاس نیم قرن پژوهش و تدریس دکتر عباس صدری در حوزه فلسفه اسلامی پنجشنبه ۸ مهرماه سال جاری در محل فرهنگسرای ابن سینا برگزار می‌شود.

  • ۱۳۹۵-۰۶-۰۲ ۱۵:۴۰

    فلسفه اسلامی یا فلسفه ایرانی؟/ رضا داوری‌اردکانی

    فلسفه ایرانی، فلسفه نژاد ایرانی نیست؛ چنانکه فلسفه یونانیان هم به نژادشان تعلق ندارد. مقصود کربن هم از فلسفه ایرانی باید فلسفه‌ای باشد که در منطقه ایران اسلامی پدید آمده و بسط یافته و نسبتی نیز با سوابق تفکر در ایران دارد.

  • ۱۳۹۵-۰۵-۱۰ ۱۵:۲۰

    اهمیت شهاب‌الدین سهروردی در فلسفه اسلامی/رضا داوری اردکانی

    نوشتار پیش رو برگرفته از کتاب ما و تاریخ فلسفه اسلامی نوشته دکتر رضا داوری اردکانی است که در آن به نقش و اهمیت شیخ اشراق در فلسفه اسلامی پرداخته است.

  • ۱۳۹۵-۰۴-۲۳ ۱۵:۲۰

    کتاب «جستارهایی در فلسفه اسلامی» منتشر شد

    جلد اول کتاب «جستارهایی در فلسفه اسلامی؛ مشتمل بر آرای اختصاصی آیت الله غلامرضا فیاضی» از سوی انتشارات حکمت اسلامی منتشر شد.

  • ۱۳۹۵-۰۳-۲۶ ۱۳:۲۰

    فلسفه ایرانی / رضا داوری‌اردکانی

    می‌دانیم که فلسفه اختصاص به هیچ کشور و ملتی ندارد و آن را به هیچ‌ جا منسوب نمی‌توان کرد. اگر معمولا گفته می‌شود فلسفه یونانی است مراد این نیست که فلسفه خاص سرزمین و قوم یونان است بلکه آن را امری پدید‌آمده در تاریخ یونان می‌دانند. به عبارت دیگر تعلق فلسفه به یونان تعلق تاریخی است. در مورد فلسفه عربی و اسلامی و ایرانی و مسیحی چه بگوییم؟

  • ۱۳۹۵-۰۳-۲۳ ۱۵:۰۰

    انتشار چهار عنوان کتاب جدید در حوزه فلسفه اسلامی از سوی مجمع عالی حکمت اسلامی

    مرتضی محمدی استانی، مدیر انتشارات «مجمع عالی حکمت اسلامی» از انتشار چهار عنوان کتاب جدید در حوزه فلسفه اسلامی خبر داد و گفت: این مجمع از نهاد‌های فراسازمانی و فراحوزی است که انتشار آثار حکمی و فلسفی را در دستور کار خود دارد.

  • ۱۳۹۵-۰۳-۱۱ ۱۲:۲۰

    هیچ زبانی ذاتاً زبان علم نیست/ دیالکتیک اندیشه و زبان

    میثم سفیدخوش، عضو هیأت علمی گروه فلسفه و کلام دانشگاه شهید بهشتی گفت: هیچ زبانی به صورت ذاتی هیچ مناسبت خاصی با هیچ­یک از ارکان مهم فرهنگ ندارد. به عبارتی هیچ زبانی ذاتا زبان علم نیست.

  • ۱۳۹۵-۰۳-۱۰ ۱۶:۴۰

    جریان رادیکال دینی نتیجه گریز از فلسفه اسلامی است

    قاسم پور حسن عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی گفت: جریان های رادیکال دینی در دنیای اسلامی امروز نتیجه گریز از فلسفه اسلامی است و این یک امر تاریخی است.

  • ۱۳۹۵-۰۳-۱۰ ۱۶:۲۰

    فلسفه حاصل مواجهه عقل با مسئله زمان است/ مسائل فلسفه معاصر

    استاد فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی با بیان اینکه فلسفه اگر بخواهد تاثیر ببخشد باید با مسائل زمانه درگیر شده باشد، گفت: مسئله فلسفه معاصر مسئله قدرت، مسئله دیگری و مسئله آینده است.

  • ۱۳۹۵-۰۳-۱۰ ۱۲:۲۰

    اصالت اراده در تفکر غرب با فلسفه اسلامی جور در نمی آید

    اعوانی، استاد فلسفه دانشگاه شهید بهشتی گفت: اصالت اراده در تفکر غرب و دکارت با اصالت اراده در فلسفه اسلامی جور در نمی آید چون فلاسفه ما همواره تلاش می کردند از این موضوع فرار کنند.

  • هاشمی ۱۳۹۵-۰۲-۲۱ ۰۸:۳۷

    محمد منصور هاشمی؛

    متن و حاشیۀ فیلسوف دوران ما

    داوری همواره نقاد وضع کنونی دنیا و تقدیر تاریخی تجدد بوده و به تأمل در شرایط تاریخی تجدد و کشورهای غربی از سویی و شرایط تاریخی حاشیه‌نشینان تجدد از سوی دیگر پرداخته است. اما نقادی تاریخی و فلسفی را با رد و قبول ایدئولوژیک اشتباه نباید کرد. در سطح فلسفی مسأله مخالفت و موافقت مطرح نیست. مسأله شناخت مطرح است.

  • ۱۳۹۵-۰۲-۱۸ ۱۷:۰۰

    فلسفه اسلامی در بستر و زمینه اسلامی رشد کرده است

    شالوده فلسفه اسلامی را تفکر و آموزه‌های قرآنی و دینی، سنت نبوی و ائمه معصومین (ع) و آموزه‌های باطنی شکل می‌دهد. فلسفه اسلامی یعنی این نوع از عقل‌ورزی.

  • فلسفه ۱۳۹۵-۰۲-۰۴ ۰۹:۰۷

    تأملی در باب نسبت فلسفۀ اسلامی و مسائل امروزی ما؛

    تذکری در باب فلسفه‌ خودی

    تجربۀ تحصیل و تحقیق در دپارتمان‌های فلسفه در ایران، حداقل برای من این بوده است که ما بیشتر بر خواندن تاریخ فکر، آن هم به‌نحو غیرمنظم و غیرسیستماتیک همت گماشته‌ایم و این خوانش فکر از هیچ متافیزیک رفتار یا قاعده‌ای پیروی نمی‌کند.

  • ۱۳۹۵-۰۱-۲۹ ۱۶:۰۰

    «علوم انسانی» به افق فلسفه اسلامی

    «علوم انسانی» به افق فلسفه اسلامی عنوان یادداشتی از دکتر مالک شجاعی جشوقانی استاد دانشگاه تهران است که به تفاوتهای سنت فلسفه اسلامی معاصر با فلسفه علوم انسانی معاصر غربی می پردازد.

  • ۱۳۹۴-۱۲-۱۹ ۱۴:۴۵

    «قانون علیت در فلسفه اسلامی» روانه بازار نشر شد

    کتاب «قانون علیت در فلسفه اسلامی» اثر ابوالفضل غفاری از سوی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی منتشر شد.

  • رضا داوری اردکانی ۱۳۹۴-۱۲-۱۸ ۰۹:۰۸

    رضا داوری اردکانی؛

    عقل­گرایی، نقل­گرایی در سیر و بسط تاریخ ایران

    بحث فقیهان بحث عقلی است. نقل را باید فهمید. همه که نقل را یکسان نمی‎فهمند. اگر اینطور بود، اگر همه یکسان نقل را می‏فهمیدند، علم دین اصلاً موضوع نداشت. اصلا علم تفسیر و روایه و اصول و ... لزومی نداشت. دین از عقل جدا نیست. آدمی از عقل جدا نیست. این زندگی و نظام زندگی از عقل جدا نیست. فقه و علم دین هم در متن این زندگی است و نمی‏تواند از عقل جدا باشد.

  • ۱۳۹۴-۱۲-۱۵ ۱۴:۱۵

    نشست مبانی ارزش‌شناختی تربیت در فلسفه اسلامی برگزار می‌شود

    نشست مبانی ارزش شناختی تربیت در فلسفه اسلامی با تاکید بر آراء ملاصدرا و علامه طباطبائی، یکشنبه ۱۶ اسفندماه در مجمع عالی حکمت اسلامی برگزار می شود.

  • ۱۳۹۴-۱۲-۰۹ ۱۰:۰۰

    حل مسائل با مبانی فلسفه اسلامی گامی به سوی علوم انسانی اسلامی است

    عضو گروه فلسفه علوم انسانی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه گفت: تا زمانی که مبانی فلسفه اسلامی نتواندبه حل مسائل علمی ورفع مشکلات فردی و جمعی کمکی کند گامی به سوی علوم انسانی اسلامی برداشته نمی شود.

  • ۱۳۹۴-۱۱-۲۷ ۱۱:۴۵

    همایش ملی فلسفه اسلامی و پرسش‌های پیش‌رو

    گروه فلسفه دانشگاه خوارزمی نخستین همایش ملی فلسفه اسلامی و پرسش های پیش رو را اردیبهشت سال ۹۵ برگزار می کند.

  • ۱۳۹۴-۱۱-۲۶ ۱۷:۰۰

    ظرفیت‌های فلسفه اسلامی برای تبیین فلسفه سیاسی

    عضو پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی گفت: قطعا در فلسفه و اندیشه اسلامی ظرفیت‌هایی برای نظام‌سازی و تبیین فلسفه سیاسی وجود دارد، اما برخی از مباحث مطرح شده در این مکاتب ممکن است امروز اصلا به درد ما نخورد و زمانش منقضی شده باشد.

  • ۱۳۹۴-۱۱-۲۶ ۱۳:۴۵

    معضل فلسفه اسلامی در جریان سازی علوم انسانی و اجتماعی

    خسروپناه گفت: یکی از معضلات وکمبودهای فلسفه اسلامی به کارکرد وکاربرد فلسفه و جریان سازی آن در حوزه های علوم انسانی و اجتماعی مانند اقتصاد، سیاست، حقوق، روانشناسی جامعه شناسی وغیره برمی گردد.

  • ۱۳۹۴-۱۱-۲۰ ۰۸:۲۸

    متافیزیک فلسفه اسلامی از زبان پروفسور نیهوف

    نشست استفاده فیلسوفان از میراث یونانی در شکل دهی متافیزیک فلسفه اسلامی با حضور پروفسور نیهوف از اساتید دانشگاه برلین برگزار می شود.

  • ۱۳۹۴-۱۱-۱۱ ۱۵:۳۰

    نجفقلی حبیبی: علوم انسانی را باید با مبانی اسلامی بازسازی کرد

    نجفقلی حبیبی، پژوهشگر حوزه فلسفه اسلامی گفت: باید آن دسته از علوم که با مبانی فکری ما همخوانی ندارد را حذف کنیم یا بر اساس مبانی و منطق خودمان سامان دهیم.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۲۳ ۱۵:۰۰

    نشست اثرپذیری الهیات فلسفی یهود ازکلام وفلسفه اسلامی برگزارمی شود

    نشست تاثیر پذیری الهیات فلسفی یهودی از ساختار کلام و فلسفه اسلامی در دبیرخانه دین پژوهان کشور برگزار می شود.

  • رضا داوری اردکانی ۱۳۹۴-۰۹-۲۴ ۰۸:۵۷

    رضا داوری اردکانی؛

    ملاحظاتی درباره حکمت

    آیا حکمت ایمانیان همان حکمت عارفان است؟ نظر شمس تبریزی هر چه باشد شیخ بهاءالدین عاملی حکمت ایمانیان را در برابر حکمت یونانیان قرار داده است. اهل فلسفه ما از همان آغاز که به جستجو و آموزش فلسفه پرداختند حکمت را عین فلسفه یا وجه و صورتی از آن دانستند.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۲۲ ۱۰:۱۵

    مبانی اخلاق در فلسفه غرب و فلسفه اسلامی

    مبانی اخلاق در فلسفه غرب و فلسفه اسلامی به قلم حسن معلمی و از سوی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برای دومین بار روانه بازار کتاب شد.

  • بستانی ۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۰۷:۰۰

    احمد بستانی؛

    توانایی‌‌های سیاسی فلسفه اسلامی

    نوشتار حاضر که به بحث از توانایی‌های فلسفة اسلامی در حوزۀ سیاست می‌پردازد، این پرسش را محور قرار می‌دهد که آیا فلسفۀ اسلامی استعداد و قابلیت ورود به حوزۀ سیاست یا پرداختن به مباحث فلسفۀ سیاسی را دارد؟ در این راستا، ضمن تبیین معنا و مفهوم «فلسفۀ سیاسی اسلامی» و اشاره به جایگاه فلسفه اسلامی در میان دانش‌های اسلامی، نسبت فلسفۀ اسلامی و تاریخ تمدن اسلامی به‌ویژه در ایران، مورد بحث قرار گرفته است.

  • ۱۳۹۴/۰۶/۱۷

    فلسفه غرب مدیون فلسفه اسلامی است/ ضرورت مطالعه فلسفه اسلامی

    پروفسور چارلز باترورث استاد دانشگاههای هاروارد و مریلند آمریکا معتقد است غرب از منظر فیلسوفان اسلامی توانست به مطالعات و آراء و اندیشه های فیلسوفان یونان از جمله افلاطون و ارسطو دست یابد.

  • غزالی ۱۳۹۴-۰۶-۱۲ ۲۲:۵۹

    غزالی

    یوحنا قمیر

    یوحنا قمیر اندیشمندی مسیحی و لبنانی است. او از بنیان‌گذاران نهضت فرهنگی عربی و پل ارتباط تفکر شرق و غرب به حساب می‌آید.