قاجار

کل اخبار:143

  • ۱۳۹۵-۱۱-۰۹ ۱۱:۴۹

    علمای عهد ناصرالدین شاه قاجار در یک کتاب

    المآثر و الآثار، تاریخ دوران پادشاهی پنجاه ساله ناصرالدین شاه قاجار است. در باب دهم آن سرگذشت صدها نفر از علمای شیعه و ارباب فضل و هنر آن عصر آمده است.

  • ۱۳۹۵-۱۰-۲۵ ۱۵:۴۰

    روایتی از دگرگونی فرآیند تامین آب پایتخت در دوره‌های قاجار و پهلوی

    آب‌های قنات‌ها و آب‌انبارها در دوره قاجار چه بیماری‌هایی پدید می‌آوردند دولت ایران بر پایه چه نیازی عملیات لوله‌کشی آب را در تهران اجرا کرد

  • ۱۳۹۵-۱۰-۱۹ ۱۳:۰۰

    سرگرمی‌ها و تفریحات دوران کودکی در ایران دوره قاجار

    گزارش‌هایی در منابع تاریخی درباره بازی‌هایی کودکان در آن روزگار وجود دارد. با بررسی گذرای این روایت‌ها درمی‌یابیم بازی‌های کودکانه بر اساس جنسیت آنان شکل گرفته بود.

  • ۱۳۹۵-۱۰-۱۹ ۱۰:۲۰

    ادامه حیرانی«خانه حیرانی»/ مدیرجدید میراث یزد: با واگذاری مخالفیم

    سرگشتگی «خانه حیرانی» یزد همچنان ادامه دارد. این خانه هنوز در اختیار وکلا قرار نگرفته؛ به مزایده گذاشته نشده و به صورت قطب نساجی و مرکز صنایع‌دستی هم درنیامده است!

  • ۱۳۹۵-۱۰-۰۷ ۱۵:۰۰

    نکته‌هایی درباره بی‌توجهی به راه و راه‌سازی در دوره قاجار/  کدام دیوانه «راه» می‌سازد

    نمونه‌های توجه به راه‌سازی در ایران باستان را می‌توان در دوره هخامنشیان و در عصر اسلامی در دوره‌های سلجوقی و صفوی مشاهده کرد. در این دوران با توجه به قدرت بدون رقیب حاکمان، بیش از دیگر دوره‌های تاریخ ایران به راه و راه‌سازی توجه شده است.

  • ۱۳۹۵-۰۸-۰۴ ۱۵:۰۰

    مُلـکِ پریـشان/ نقدی که یک مصلح اجتماعی بر جامعه ایران عصر قاجار نگاشت

    متن زیر نگاهی دارد به «سیاحت‌نامه ابراهیم‌بیگ».

  • ۱۳۹۵-۰۷-۲۴ ۱۷:۴۰

    توصیف تعزیه‌خوانی در دوره قاجار به روایت مری شیل

    سیاحان بسیاری که در دوره قاجار به ایران سفر کردند گزارش‌های جذاب و خواندنی از مراسم عزاداری امام حسین(ع) ارائه کرده‌اند. از جمله این افراد، بانو مری شیل، همسر وزیر مختار انگلیس در اوایل سلطنت ناصرالدین شاه است که نگاه ویژه‌ای به مراسم عزاداری دهه اول محرم و تعزیه‌خوانی داشته است.

  • ۱۳۹۵-۰۷-۱۳ ۱۲:۰۰

    رابطه مهر و کین دو همسایه

    نشست روابط ایران و عثمانی (عبور از عثمانی به جمهوری، قاجاریه به پهلوی) با سخنرانی کاوه بیات، تاریخ نگار و پژوهشگر و به همت تاریخ سیاسی پژوهشکده تاریخ، طی روزهای اخیر، در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد.

  • ۱۳۹۵-۰۷-۱۲ ۱۴:۴۰

    «گزارشی از دربار ایران» حکایت نخستین سفیر بریتانیا به ایران است/ روابط جونز با فتحعلی‌شاه و عباس‌میرزا

    سید عبدالحسین رئیس‌سادات، مترجم کتاب «گزارشی از دربار ایران» معتقد است که سرهرفورد بریجز جونز، نخستین سفیر بریتانیا نگاه مثبتی به مردم ایران دارد.

  • ۱۳۹۵-۰۷-۱۰ ۱۱:۲۰

    افسر وطن‌پرستی که تسلیم و نوکر بیگانگان نشد/ زنده نگه داشتن نام «ایران» با ریخته شدن خون کلنل پسیان

    کلنل محمدتقی خان پسیان، افسر وطن‌خواه و نخستین خلبان ایرانی که پس از ریاست الوزرایی قوام‌السلطنه علیه حکومت مرکزی قیام کرد، در روز دهم مهرماه در حالی که تنها 32 سال داشت، به دست نیروی چریک کردهای قوچانی به قتل رسید و سر از تنش جدا شد. به مناسبت سالروز شهادت این جوان باغیرت ایرانی با مرور آثار تاریخی علت قیام و سرانجام او را بررسی می‌کنیم.

  • ۱۳۹۵-۰۶-۲۹ ۱۷:۰۰

    روزمره‌های تاریخ

    «مردم و زندگی ایرانی» مهم‌ترین سوژه عکس‌های سوروگین است. آثار سوروگین آیینه در واقع تمام‌نمای جامعه ایران عصر قاجار به شمار می‌آید.

  • ۱۳۹۵-۰۶-۰۳ ۱۶:۰۰

    سی و یک اندرزنامۀ سیاسی عصر قاجار

    در این کتاب افزون بر رساله‌هایی که در چاپ اول منتشر شده بود، به همراه ده عنوان رسالۀ سیاسی دیگر از عهد ناصری و مظفری در یک مجموعۀ واحد تجدید چاپ شده است.

  • ۱۳۹۵-۰۴-۲۲ ۰۸:۴۷

    پای ایران چگونه به المپیک باز شد؟/ ماجرای یک پرنس و انگشتر برلیان

    ورزش ایران زمانی اولین حضور در المپیک را تجربه کرد که در دوره قاجار با تصمیم مظفرالدین شاه، فرزند یکی از سیاستمداران آن زمان با لقب «پرنس» در مسابقات شمشیربازی المپیک ۱۹۰۰ پاریس شرکت کرد.

  • منصوربخت ۱۳۹۵/۰۴/۲۰

    بحران تاريخ‌نگاری معاصر در گفت‌وگو با قباد منصوربخت (۱)؛

    طفلی ناقص‌الخلقه به نام شبه‌تاریخ‌نگاری آكادميك

    همان‌طوری که کل سیستم رضاشاهی به جای تأسیس نوسازی در نهایت شبه‌نوسازی را محقق کرد، تاریخ‌نگاری ما هم شبه‌تاریخ‌نگاری شد و نتوانست یک افق جدیدی در تحقیق تاریخی و اندیشه‌ی تاریخی در این مملکت به وجود بیاورد. حرفم این است که همه‌چیزهایی که اتفاق افتاد، طفلی بود که ناقص‌الخلقه متولد شد و هرچه بزرگ‌تر شد باآنکه که به بلوغ سنی رسید ولی ناقص‌الخلقه بزرگ شد.

  • ۱۳۹۵-۰۴-۰۶ ۱۵:۰۰

    مورخان فاجعه قتل صدراعظم قاجار را چگونه روایت می‌کنند؟/ از دیدگاه اعتمادالسلطنه در «صدرالتواریخ» تا روایت رضا قلی‌خان هدایت

    میرزا ابوالقاسم فراهانی، ادیب، سیاستمدار و صدراعظم محمدشاه قاجار و کاتب عهدنامه ترکمنچای ۶ تیر ۱۲۱۴ هجری شمسی به قتل رسید. فاجعه قتل وی از سوی هم‌عصرانش و مورخان دوره‌های بعد به گونه‌های مختلفی روایت شده که در این گزارش به برخی از آنها اشاره می‌کنیم.

  • منصوربخت ۱۳۹۵-۰۳-۱۶ ۰۹:۵۵

    گزارشی از سخنرانی قباد منصوربخت در نشست «نشانه‌شناسی تاریخ» (۱)؛

    وارونه خوانی نشانه‌های تاریخ در جهان معاصر

    در رویارویی ایران و روس، نشانه‌هایی بروز می‌کنند که من اصطلاح نشانه-مسئله را برای آن جعل می‌کنم. یعنی این نشانه‌ها درعین‌حال که نشانه هستند اما از ظهور مسائل جدید تاریخی حرف می‌زنند. ما در ابتدا توانستیم در دورن دولت قاجاریه کسانی را پیدا کنیم که این نشانه‌ها را درک بکنند، اما کسانی که به وارونه‌خوانی این نشانه‌ها افتادند به مقابله با کسانی پرداختند که این نشانه‌ها را دریافتند.

  • ۱۳۹۵-۰۳-۱۱ ۱۵:۲۰

    دو جلد از مجموعه «کاروان شعر قاجار» منتشر شد/ مروری بر اشعار «ایرج میرزا» و «میرزاده عشقی»

    کتاب‌های «ایرج میرزا» و «میرزاده عشقی» از مجموعه شعر «کاروان شعر قاجار» از سوی انتشارات حوا منتشر شد.

  • ۱۳۹۵-۰۱-۲۳ ۱۶:۳۰

    این بازار مکاره

    جاده‌های ایران، زنی در آتلیه عکاسی، سرگرمی‌های ایرانیان و جادوی بازار در روزگار قاجار از نگاه یک بانوی ایتالیایی

  • قاجار ۱۳۹۴-۱۱-۱۴ ۱۱:۳۴

    دوران قاجار چانه‌زنی، اعتراض و دولت در ایران قرن نوزدهم

    ونسا مارتین

    نویسنده‌ی این اثر توجه خود را به نقش و چگونگی دخالت مردم عادی در روند سیاسی کشور معطوف کرده است و اینکه آنان تا چه حد می‌توانستند در این روند موثر واقع شوند و چه روش‌هایی برای سازماندهی خود برمی‌گزیدند تا سیاست و مشی حکومت را تغییر دهند.

  • ۱۳۹۴-۱۰-۳۰ ۱۲:۳۰

    نقاشی‌های ناصرالدين شاه

    اسناد و مدارک حاکی از آن هستند که ناصرالدین شاه قاجار از کودکی و نوجوانی به هنر و به ویژه، نقاشی علاقه وافری داشت، نقاشیهایی که از زمان ولیعهدی او در دست است، گویای این مدعاست

  • امیرکبیر ۱۳۹۴-۰۹-۳۰ ۰۸:۴۴

    یادداشتی بر نمایش «خاطرات و کابوس‌های یک جامه‌دار از زندگی و قتل میرزاتقی‌خان فراهانی»؛

    امیرکبیر بازمی‌گردد

    اگر بتوان هنری تاریخی خلق کرد که از تحریف و تپق‌های تاریخی در امان باشد، تازه می‌توان بحث‌های جدی‌تری را در رابطه با بازنمایی تاریخ آغاز کرد. در واقع آنچه به عنوان تاریخِ مستند و موثق به دست ما رسیده است، یک گزارش دقیق و لحظه به لحظه نیست که هنرمند فقط بازسازی آن را بر عهده بگیرد. انبوهی از خلأها وجود دارد که هنرمند باید با تخیل خود آن‌ها را پر کند (و آیا مورخ کاری جز این می‌کند؟).

  • ۱۳۹۴-۰۹-۱۶ ۱۷:۱۴

    اولين شماره« ممالك محروسه» منتشر شد

    طي روزهاي گذشته، نشريه اي جديد به جمع نشريات كشور پيوست. اين دو فصلنامه كه «ممالك محروسه» نام دارد، در پي آن است كه به پژوهش درباره دوره قاجاريه بپردازد.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۱۶ ۰۹:۳۰

    زايش سياست در تابلو

    در هنر معاصر و جدید ایران، همواره در کنار نوجویی‌ها، عناصر و سنت‌های هنری مربوط به گذشته تداوم داشته است. این عناصر، گاهی به‌وضوح دیده می‌شوند و گاه در لایه‌های درونی و در بطن آثار جای گرفته‌اند. در بین آثار هنرمندان مدرن، معاصر و جدید ایران، استفاده از عناصر و نقش‌مایه‌های دوره قاجار به ‌وفور دیده می‌شوند.

  • ۱۳۹۴-۰۹-۰۳ ۱۰:۳۰

    از قجر تا قطر

    این نمایشگاه می‌خواهد نشان دهد چگونه اولین جوانه‌ها برای حضور زنان در فضای هنرهای تصویری ایران، بدون نشانه‌پردازی و با دوری از هرگونه رنگ و لعاب خیالی از دوره قاجار زده شد.

  • ۱۳۹۴-۰۸-۰۴ ۱۲:۴۵

    ۱۰ عکس از محمد علی فروغی

    تقویم را که ورق بزنید می‌بینید که در صفحه ۵ آبان ماه نوشته‌اند: ˝محمد علی شاه قاجار طی فرمانی به محمد علی فروغی لقب ذکا الملک داد...˝

  • ۱۳۹۴-۰۷-۰۱ ۱۱:۳۰

    کتاب ˝۱۰۰اعلان و اعلامیه از دوره قاجار و پهلوی˝ روانه بازار شد

    کتاب ˝۱۰۰ اعلان و اعلامیه از دوره قاجارو پهلوی˝ از مجموعه شخصی ناصرالدین حسن‌زاده با مقدمه آیدین آغداشلو در آخرین روزهای تابستان سال جاری از انتشارات ایده روانه بازار شد.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۳۰ ۱۰:۴۰

    «سرگذشت حاجی بابای اصفهانی»رمانی همراه با نقد اجتماعی دوران قاجار

    «سرگذشت حاجی بابای اصفهانی» اثر «جمیز موریه» رمانی با نگاه تاریخی و نقد اجتماعی از دوران قاجاراست.

  • ۱۳۹۴-۰۶-۱۴ ۱۲:۱۲

    روایتی از دگرگونی مد و لباس و ورود چرخ خیاطی

    بارتلمی تیمونیه مخترع فرانسوی چرخ خیاطی در‌ سال ١٨٣٠ میلادی گرچه با اختراع خود مغضوب دوزندگان و خیاطان سنتی شد تا آن‌جا که به خانه‌اش حمله کردند و چرخ خیاطی ساخته او را به آتش کشیدند، اختراع او اما جا افتاد و تغییری اساسی در کار دوزندگان پدید آورد. ایران عصر قاجار نیز از آن تغییر برکنار نماند.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۰۵ ۱۷:۱۰

    پر شدن جای خالی در تاریخ نشر و نوشتار در ایران

    «تاریخ ترجمه در ایران: از دوران باستان تا پایان عصر قاجار» از جمله آثاری است که نه‌تنها به عنوان نخستین تاریخ ترجمه در زبان فارسی مطرح است، بلکه ترجمه را به عنوان یک حرکت پویای فرهنگی و مؤثرترین امکان دستیابی به یافته‌های دیگران مد نظر قرار داده و جایگاه آن را در طول تاریخ پر فراز و نشیب ایران معین نموده است.

  • ۱۳۹۴-۰۵-۰۴ ۱۳:۱۰

    طنز در خارستان حکیم، نگاهی طنز به دوران قاجار

    کتاب طنز در خارستان حکیم که طنز نویسی در دوران قاجار را مورد بررسی قرار داده ، از سوی نشر سوره مهر روانه بازار شد.